غدد تیروئید و پاراتیروئید در قسمت جلویی قاعده گردن شما قرار دارند. این غدد به تنظیم سطح انرژی، دمای بدن، وزن و پاسخ بدن شما به هورمونها کمک میکنند. مشکلات رایج تیروئید شامل پرکاری یا کمکاری غدد تیروئید، سرطان تیروئید و گرههای تیروئید است. برای تشخیص درست مشکلات تیروئید به پزشک مراجعه کنید و حتما با آنها برای ایجاد یک برنامه درمانی کامل همکاری کنید. شما میتوانید برخی از مشکلات تیروئید را با تنظیم رژیم غذایی و سبک زندگی خود و همچنین با مصرف برخی مکملها و درمانهای هورمونی مدیریت کنید.
سریع پیدا کنید
روش اول: دریافت مراقبتهای پزشکی در صورت تشخیص مشکلات تیروئید
۱.اگر مشکوک به مشکل تیروئید هستید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک شما میتواند آزمایشهایی را انجام دهد تا تعیین کند که آیا مشکل تیروئید دارید و اگر چنین است، از چه نوعی است. در صورت داشتن علائم شایع بیماری تیروئید، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید و در صورت وجود سابقه مشکلات تیروئید در خانواده، به پزشک اطلاع دهید. علائم رایج تیروئید عبارتاند از:
- تغییرات وزن غیرقابل توضیح
- خستگی و مشکل در خوابیدن
- ضعف و لرزش عضلانی
- درد مفاصل
- نازک شدن موها
- تغییرات خلق و خو، مانند افسردگی یا اضطراب
- توده یا برآمدگی در گلو، که ممکن است باعث مشکل در بلع یا تغییر در صدای شما شود.
۲.با یک متخصص قرار ملاقات بگذارید.
اگر تشخیص داده شود که مشکل تیروئید دارید، پزشک ممکن است شما را به یک متخصص تیروئید یا متخصص غدد ارجاع دهد. پزشک متخصص در مشکلات مربوط به عملکرد تیروئید، میتواند به شما در تعیین مسیر درمانی که برای شما بهترین نتیجه را دارد کمک کند.
- اگر سرطان تیروئید برای شما تشخیص داده شد، باید با یک متخصص انکولوژی (کسی که در سرطان تخصص دارد) و همچنین یک متخصص تیروئید همکاری کنید.
۳.داروهای هورمونی برای کمکاری تیروئید مصرف کنید.
تیروئید کمکار به اندازه کافی هورمون تیروکسین یا T4 تولید نمیکند. به این حالت کمکاری تیروئید میگویند. پزشک شما ممکن است هورمونهایی را برای جایگزینی هورمونهایی که تیروئید شما تولید نمیکند تجویز کند. در زمانی که تحت هورمون درمانی هستید، سطح هورمون شما باید بهطور مرتب آزمایش شود تا مطمئن شوید که دوز شما درست است.
- به افراد مبتلا به کمکاری تیروئید بهطور مکرر هورمون T4 مصنوعی به نام لووتیروکسین داده میشود. اگر بدن شما T4 را به درستی پردازش نمیکند، میتوانید از T3 مصنوعی نیز استفاده کنید که به نام لیوتیرونین یا سیتومل شناخته میشود.
- T3 مصنوعی گزینه خوبی برای افرادی است که مایل به مصرف محصولات حیوانی یا گوشت خوک نیستند.
- هورمونهای تیروئید را میتوان از منابع حیوانی، در درجه اول خوک، مشتق کرد. اگر نگران استفاده از هورمونهای مصنوعی هستید، با پزشک خود در مورد هورمونهای منابع حیوانی مانند Armour، Erfa و Nature-Throid صحبت کنید.
۴.هورمونهای جایگزین را با معده خالی مصرف کنید.
پزشک باید به شما دستور دهد که هورمونهای تیروئید جایگزین خود را با معده خالی مصرف کنید تا به بدن شما اجازه دهد تیروئید را به خوبی جذب کند. تا زمانی که از داروهای تیروئید استفاده میکنید از خوردن غذاهایی که حاوی فیبر بیش از حد هستند خودداری کنید.
۵.از پزشک خود در مورد گزینههای خود برای درمان پرکاری تیروئید و مشکلات تیروئید بپرسید.
درمانهای مختلفی برای پرکاری تیروئید (غده تیروئید پرکار) در دسترس است. با پزشک خود همکاری کنید تا بهترین درمان را برای شما تعیین کنید. درمانهای رایج عبارتاند از:
- ید رادیواکتیو که بهصورت خوراکی مصرف میشود. ید رادیواکتیو تیروئید شما را کوچک میکند و علائم را در طی چند ماه کاهش میدهد.
- داروهای ضد تیروئید. این داروها تولید هورمونهای تیروئید اضافی را کاهش میدهند. ممکن است در برخی افراد آسیب جدی به کبد وارد کنند.
- مسدود کنندههای بتا. این داروها مستقیماً بر تیروئید شما تأثیر نمیگذارند، اما میتوانند برخی از علائم خطرناک یا ناخوشایند ناشی از پرکاری تیروئید (مانند ضربان قلب سریع) را مدیریت کنند.
- جراحی برای برداشتن بیشتر تیروئید شما. این روش معمولاً در صورتی استفاده میشود که نمیتوانید ید رادیواکتیو یا داروهای ضد تیروئید را تحمل کنید.
۶.گزینههای درمانی سرطان تیروئید را بررسی کنید.
خوشبختانه سرطان تیروئید کاملا قابل درمان است. با این حال، مهم است که آن را در اسرع وقت درمان کنید. اگر پزشک شما به سرطان تیروئید مشکوک باشد، ممکن است نیاز به نمونه برداری از بافت تیروئید شما برای آزمایش داشته باشد. پزشک شما ممکن است ترکیبی از درمانها را برای اطمینان از، حذف کامل سرطان توصیه کند. درمانهای رایج عبارتاند از:
- جراحی برای برداشتن تمام یا قسمتی از تیروئید و سایر بافتهای آسیب دیده (مانند غدد لنفاوی در گردن).
- درمان جایگزینی هورمونی. اگر تیروئید شما برداشته شده باشد، این درمان ضروری است.
- ید رادیواکتیو خوراکی، برای از بین بردن هرگونه بافت تیروئید باقیمانده و سلولهای سرطانی.
- پرتودرمانی خارجی.
- شیمیدرمانی.
- تزریق الکل به بافت سرطانی.
- داروهایی که برای کاهش یا توقف رشد سرطان طراحی شدهاند.
روش دوم: مصرف مکملها برای کمکاری تیروئید
۱.برای کمبود ویتامین و مواد معدنی آزمایش دهید.
مشکلات تیروئید ممکن است با کمبود ویتامینها و مواد معدنی مختلف مرتبط باشد. از پزشک خود بخواهید که آزمایش خون انجام دهد و تعیین کند که آیا ویتامینها و مواد معدنی کافی از رژیم غذایی خود دریافت میکنید یا خیر. اگر کمبودی دارید، پزشک ممکن است تنظیم رژیم غذایی، مصرف مکملها یا هر دو را توصیه کند.
- اگر نگران تداخل مکملها با داروهای مصرفی خود هستید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
۲.مکملهای معدنی روزانه را طبق توصیه پزشک مصرف کنید.
اگر از کمکاری تیروئید رنج میبرید، مکملهای معدنی مانند سلنیوم و روی مصرف کنید. این مواد معدنی میتوانند به تیروئید شما کمک کنند تا مواد مغذی مورد نیاز خود را برای عملکرد صحیح دریافت کند. به دنبال مکملهای معدنی با کیفیت بالا از فروشگاههای مواد غذایی بهداشتی یا فروشگاههای مکمل باشید؛ زیرا این اطمینان را به شما میدهد که مکملهای حاوی مواد معدنی کافی مصرف میکنید.
- مکملهای معدنی را بدون مشورت با پزشک خود مصرف نکنید.
- مکملهای سلنیوم، ۲۰۰-۴۰۰ میکروگرم در روز یا طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- همچنین میتوانید مکملهای روی، ۲۰-۴۰ میلی گرم در روز، و مکملهای مس، ۴-۵ میلی گرم در روز، یا در دوزهای پیشنهادی پزشک مصرف کنید.
- اگرچه گاهی کمکاری تیروئید با کمبود ید همراه است، اما بیشتر افراد میتوانند ید کافی را از رژیم غذایی خود دریافت کنند. از نمک خوراکی یددار استفاده کنید و به دنبال آب معدنی حاوی ید باشید.
۳.مکملهای ویتامین روزانه را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
پزشک شما ممکن است توصیه کند که مکملهای ویتامین را در برنامه روزانه خود قرار دهید تا سلامت خود را حفظ کرده و سطح انرژی خود را بالا نگه دارید.
- روغن ماهی ضد التهاب است و میتواند به کاهش آنتی بادیهای خودکار موجود در بدن شما که به دلیل کمکاری تیروئید اتفاق افتاده کمک کند. هر روز ۲ تا ۳ گرم (۰.۰۷۱-۰.۱۱ اونس) روغن ماهی امگا ۳ مصرف کنید.
- اگر کمبود ویتامین B دارید، پزشک ممکن است مصرف ۲ تا ۳ برابر مقدار توصیه شده روزانه ویتامین B را برای کمک به حفظ انرژی بالا در طول روز به شما پیشنهاد کند.
- همچنین در صورت داشتن کمبود ویتامین D میتوانید طبق توصیه پزشک ۱۰۰۰-۲۰۰۰ واحد بین المللی یا بیشتر در روز ویتامین D مصرف کنید.
- میتوانید آنتی اکسیدانهایی مانند بتاکاروتن (۳-۶ میلی گرم در روز)، ویتامین C (1000-3000 میلی گرم در روز) و ویتامین E (400-8000 واحد بین المللی در روز) مصرف کنید.
۴.از مکملهای گیاهی ضد التهاب استفاده کنید.
همچنین میتوانید مکملهای گیاهی را در رژیم غذایی خود قرار دهید یا با مواد گیاهی بپزید تا عملکرد تیروئید خود را بهبود بخشد. به عنوان مثال، ادویههایی مانند زردچوبه، فلفل هندی و زنجبیل و همچنین روغنهای سالم مانند روغن زیتون را میتوان به عنوان مکمل مصرف کرد یا در آشپزی استفاده کرد.
- همچنین میتوانید مکملهای طبیعی مانند Boswellia، عصاره هسته انگور، چای سبز و پیکنوژنول یا کاج دریایی مصرف کنید.
روش سوم: مصرف مکملها برای پرکاری تیروئید
۱. اگر کمکاری تیروئید دارید از مصرف ید در رژیم غذایی خود اجتناب کنید.
اگر پرکاری تیروئید دارید، بدن شما بیش از حد هورمون تیروئید تولید میکند. ید میتواند تیروئید شما را تحریک کند و باعث مشکلات سلامتی شود، بنابراین برای افراد مبتلا به پرکاری تیروئید توصیه نمیشود.
۲. مکملهای معدنی را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
برای کمک به مدیریت پرکاری تیروئید خود میتوانید چندین مکمل معدنی را یک بار در روز مصرف کنید، از جمله:
- سلنیوم ۲۰۰-۴۰۰ میکروگرم در روز
- روی، ۲۰-۴۰ میلی گرم در روز
- مس، ۴-۵ میلی گرم در روز
- کلسیم: این ماده معدنی میتواند از شکنندگی، استخوانهای ضعیف یا پوکی استخوان که از عوارض شایع بیماری گریوز هستند، جلوگیری کند. بیماری گریوز شایعترین شکل پرکاری تیروئید است.
۳.مکملهای ویتامین مصرف کنید.
با یک ویتامین خوب و کامل شروع کنید، که به جای سنتز در آزمایشگاه، از غذا مشتق میشود و با پردازش بسیار کمی تولید میشود. برای اطمینان از دریافت ویتامینهای با کیفیت، به دنبال محصولاتی باشید که توسط شخص ثالث تأیید شدهاند، مانند USP، NSF، یا ConsumerLab. مکملهای خود را از یک فروشگاه معتبر مواد غذایی بهداشتی خریداری کنید. مکملهای ویتامین مفید عبارتاند از:
- هر روز ۲-۳ گرم روغن ماهی امگا ۳. اگر به بیماری گریوز مبتلا هستید، باید ۳ تا ۴ گرم روغن ماهی در روز مصرف کنید.
- ویتامینهای B برای افزایش سطح انرژی شما. دو تا سه برابر مقدار توصیه شده روزانه ویتامین B مصرف کنید یا دوز توصیه شده توسط پزشک را مصرف کنید.
- ویتامینهای آنتی اکسیدانی، مانند ویتامین C (2000 میلی گرم در روز)، ویتامین E (400-800 واحد بین المللی در روز)، ال-کارنیتین (۲-۴ گرم در روز)، و CoQ10 (50-100 میلی گرم در روز). ثابت شده است که آی کارنیتین تولید هورمون تیروئید را در بدن شما کاهش میدهد. نشان داده شده است که CoQ10 در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید کم است.
۴.مکملهای گیاهی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا مشکلات تیروئید کمتر شوند.
تنها زمانی از مکملهای گیاهی استفاده کنید که با پزشک متخصص طب طبیعی مشورت کنید. نشان داده شده است که چندین مکمل گیاهی مانع از تولید هورمونهای تیروئید در بدن شما میشوند، از جمله:
- Lycopus spp (Bugleweed)
- Lithospermum officinale
- Melissa officinalis (بادرنجبویه)
- Iris versicolor
- Emblica officinalis (انگور فرنگی هندی)
روش چهارم: رژیم غذایی و سبک زندگی خود را تنظیم کنید.
۱.یک رژیم غذایی کامل و ارگانیک را حفظ کنید.
اگرچه درمان مشکلات تیروئید با تنظیم رژیم غذایی ممکن نیست، اما تغییر در رژیم غذایی میتواند به طرق مثبت به تیروئید شما کمک کند. برای حفظ سلامتی خود در هنگام مشکلات تیروئیدی، باید غذاهایی بخورید که فرآوری نشده یا از قبل بسته بندی نشده باشند؛ زیرا میتوانند حاوی مواد افزودنی و نگهدارنده باشند که میتواند تیروئید شما را تحریک کند. به سراغ غذاهای کامل مانند میوهها و سبزیجات تازه و همچنین غذاهای غلات کامل بروید. مطمئن شوید که تمام محصولاتی که مصرف میکنید، ارگانیک و ترجیحا تازه یا خانگی هستند.
۲.اگر کمبود ید دارید از غذاهای غنی از ید استفاده کنید.
اگر به دلیل مشکلات تیروئید دچار کمبود ید هستید، غذاهای غنی از ید مانند جلبک دریایی، کلپ یا کنسرو ماهی را در وعدههای غذایی خود بگنجانید. با این حال، شما نباید بیش از ۱۵۸ تا ۱۷۵ میکروگرم کلپ در روز داشته باشید. از مصرف کپسولهای کلپ یا مازاد کلپ خودداری کنید، زیرا ید بیش از حد در سیستم شما میتواند مشکلاتی ایجاد کند.
۳.اگر کمکاری تیروئید دارید از خوردن غذاهایی که میتوانند عملکرد تیروئید را کاهش دهند خودداری کنید.
اگر کمکاری تیروئید دارید، جایی که تیروئید شما کمکار است، باید از مصرف برخی مواد غذایی که میتواند تیروئید شما را تحت تاثیر قرار دهد اجتناب کنید یا آن را محدود کنید. سبزیجاتی مانند کلم، شلغم، کلم بروکسل، روتاباگاس، کلم بروکلی، گل کلم و بوک چوی همگی میتوانند در توانایی تیروئید شما برای جذب ید اختلال ایجاد کنند.
- اگر کمکاری تیروئید دارید از محصولات سویا استفاده نکنید، زیرا سویا میتواند توانایی بدن شما را برای جذب هورمونهایی که میتوانند به عملکرد صحیح تیروئید شما کمک کنند، مختل کند.
- همچنین باید از کاساوا، یک سبزی ریشهای محبوب در آشپزی کارائیب اجتناب کنید. کاساوا به تولید سمومی معروف است که میتواند تیروئید کمکار را کند کند.
- اگر پرکاری تیروئید دارید، باید مصرف این سبزیجات را افزایش دهید؛ زیرا میتوانند به مقابله با پرکاری تیروئید کمک کنند.
۴.از مصرف الکل یا سیگار کشیدن خودداری کنید.
این مواد میتوانند روی تیروئید شما تأثیر منفی بگذارند. آنها همچنین ممکن است با داروهایی که برای درمان بیماریهای تیروئید استفاده میشوند، تداخل بدی داشته باشند.
- اگر مطمئن نیستید که داروهایی که مصرف میکنید برای استفاده در هنگام سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل بیخطر هستند، باید با پزشک خود صحبت کنید.
۵.در مورد داروهایی که مصرف میکنید با پزشک خود صحبت کنید.
برخی از داروها مانند لیتیوم، تیونامیدها، آلفا اینترفرون، اینترلوکین-۲، کلستیرامین، پرکلرات، خلط آورها، هیدروکسید آلومینیوم و رالوکسیفن ممکن است با عملکرد تیروئید تداخل داشته باشند. اگر مشکلات تیروئید دارید و هر یک از این داروها را مصرف میکنید، در مورد اینها با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است بتوانند دوز مصرفی شما را تنظیم کنند یا داروی دیگری را تجویز کنند که بر تیروئید شما تأثیری ندارد.
- هرگز بدون مشورت با پزشک، مصرف داروهای تجویز شده را قطع نکنید.
۶.برای کاهش استرس نفس عمیق را تمرین کنید.
استرس میتواند باعث بدتر شدن مشکلات تیروئید شود. سعی کنید هر روز از یک تکنیک مدیریت استرس مانند تنفس عمیق استفاده کنید. روی صندلی یا روی زمین یک موقعیت راحت بنشینید. تمرین دم عمیق از طریق بینی برای چهار شمارش و سپس بازدم از طریق بینی برای چهار شمارش.
- تمرینات تنفس عمیق را میتوان در خانه در یک منطقه ساکت و خلوت یا پشت میز با درب دفترتان بسته انجام داد.
- سعی کنید روزی پنج تا ده دقیقه با چشمان بسته و بدن آرام نفس عمیق بکشید.
۷.برای کاهش استرس یوگا انجام دهید.
میتوانید حرکات یوگا را انجام دهید که بر روی آرامش تمرکز دارند؛ مانند وضعیت بدن، جایی که به پشت دراز میکشید و چشمانتان بسته است و بدنتان آرام است. همچنین میتوانید در کلاس یوگای آرامشبخش شرکت کنید که بر روی حالتهایی تمرکز میکند که بدن شما را به کاهش استرس تشویق میکند.
۸.روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
همچنین برای افرادی که مشکلات تیروئیدی دارند، انجام تمرینات قلبی به میزان متوسط توصیه میشود. ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پیاده روی کنید یا بدوید. همچنین میتوانید ۳۰ دقیقه دستگاههای کاردیو را در باشگاه انجام دهید.
- ورزش به بدن شما کمک میکند تا سالم بماند و تیروئید شما را به عملکرد صحیح تشویق کند. انجام ۳۰ دقیقه ورزش در روز همچنین میتواند به بدن شما کمک کند تا استرس را از بین ببرد و به شما امکان میدهد هر گونه احساس اضطراب را از بین ببرید.
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره موسسه سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند.