مشکلات تیروئید یکی از شایعترین شرایطی است که ما در کلینیکهای خود درمان میکنیم. این مشکلات بهویژه در زنان شایع هستند. آنها عامل بزرگی برای عدم کنترل و ناتوانی در کاهش وزن هستند.
سریع پیدا کنید
مشکلات تیروئیدی میتواند در هر سنی ایجاد شود، اما این مشکلات بهویژه در زنانی که بهتازگی زایمان کردهاند و زنانی که اخیراً یائسه شدهاند، شایعتر هستند. تغییرات هورمونی در این زمان، محرکی برای عملکرد غیرطبیعی تیروئید است.
تیروئیدیت هاشیموتو شایعترین علت کمکاری غده تیروئید است. درمان معمول، هورمون تیروئید تجویز هورمونهای مصنوعی همچون استفاده از قرص لووتیروکسین است.
مشکل این است که بسیاری از افراد مبتلا به بیماری تیروئید در حال حاضر یکی از این داروها را مصرف میکنند؛ اما همچنان از علائم کمکاری غده تیروئید رنج میبرند. یعنی هنوز خسته، افسرده هستند و از چاقی رنج میبرند و نمیتوانند وزن کم کنند. چه چیزی باعث این علائم مداوم میشود؟ گاهی اوقات پاسخ، تنها در اختلال عملکرد غده فوقکلیوی است. اصلاح مشکلات غدد فوقکلیوی گاهی اوقات کلید غلبه بر علائم و مشکلات تیروئیدی است.
غده تیروئید شما اندامی پروانهای شکل در جلوی گردن شماست. بسیاری از عملکردهای ضروری مربوط به
- رشد،
- متابولیسم،
- کنترل دمای بدن،
- کنترل هورمونی (از جمله تنظیم چرخه قاعدگی)
- کنترل خلقوخو
و… را انجام میدهد. غدد فوقکلیوی شما دو غده مثلثی کوچک هستند که در بالای کلیههای شما قرار دارند. آنها پاسخ مناسبی به
- کنترل استرس،
- کنترل عملکرد سیستم ایمنی،
- کنترل فشارخون،
- کنترل قند خون،
- کنترل هورمونهای تولیدمثل
و… را میدهند.
اگر استرس مزمن طولانیمدت را تجربه میکنید، غدد فوقکلیوی به بدن شما میگویند که انرژی خود را حفظ کند. متابولیسم شما کند میشود، احساس خستگی میکنید و میخواهید بیشتر بخوابید و ممکن است هوس غذای بیشتری داشته باشید. عملکرد غده تیروئید شما نیز کند میشود. این حالت در واقع یک سیستم هشدار است که سعی میکند بدن شما را مجبور به استراحت و خواب بیشتر کند.
تأثیر غدد فوقکلیوی در بدن چیست؟
غدد فوقکلیوی که به طور مزمن کار میکنند تأثیر منفی عمدهای بر ایمنی شما میگذارند و بهمرورزمان خطر ابتلا به التهاب مزمن و خودایمنی را افزایش میدهند. این عوامل میتوانند منجر به ایجاد تیروئیدیت هاشیموتو شوند که باعث کمکاری تیروئید خودایمنی شده و مسئول حدود ۹۰ درصد از تمام اختلالات و مشکلات تیروئیدی در ایالات متحده است.
هنگامی که استرس مزمن را تجربه میکنید، سلولهای ایمنی بدن شما مواد شیمیایی به نام سیتوکینهای التهابی را آزاد میکنند. برخی از نمونهها عبارتاند از IL-1 beta، IL-6 و TNF-alpha این مواد شیمیایی دارای عوارض جانبی ناخوشایندی هستند که تولید هورمونهای تیروئید TSH، T3 و T4 را کاهش میدهند. آنها حساسیت تیروئید شما را نسبت به TSH کاهش میدهند. درواقع آنها تبدیل فرم غیرفعال هورمون تیروئید T4 را به شکل فعال T3 کاهش میدهند.
التهاب مزمن چه تاثیری در بدن دارد؟
التهاب مزمن میتواند گیرندههای هورمون تیروئید روی سلولهای شما را نسبت به هورمونهای تیروئید فعال کمتر حساس کند. این بدان معناست که هورمونهای تیروئید شما نمیتوانند کار خود را بهدرستی انجام دهند. این مقاومت به هورمون تیروئید نامیده میشود.
کاهش استرس و بهبود سلامت غدد فوقکلیوی میتواند به بهبود سلامت تیروئید کمک کند.
درمان مشکلات تیروئیدی و فوقکلیوی
سعی کنید خواب کافی داشته باشید. افراد مبتلا به خستگی، اغلب خواب بیکیفیتی دارند، اما اگر بتوانید قبل از ساعت ۱۰:۳۰ شب در رختخواب باشید، غدد آدرنال شما بسیار مفید عمل خواهند کرد. ساعات قبل از نیمهشب برای بدن شما بسیار ترمیمکنندهتر است. منیزیم یک ابزار عالی برای خواب عمیقتر و آرامتر است.
اگر سطوح پایینی از کورتیزول دارید (معمولاً با کمبود غده آدرنال که میتوان آن را در آزمایش خون اندازهگیری کرد)، ممکن است مصرف کپسولهای کمککننده تولید غده آدرنال برای شما سودمند باشد. این هورمونهای طبیعی غده آدرنال را برای بدن شما فراهم میکنند که به تسکین علائم خستگی و استقامت کمکمک میکند.
البته مهم است که این کپسول را در صبح مصرف کنید.
سعی کنید؛ استرس زندگی خود را کاهش دهید یا راههای مؤثرتری برای مقابله با آن بیابید. ماساژ، مدیتیشن، یوگا، کلاسهای رقص، شنیدن موسیقی، مشاوره، مطالعه یا دوچرخهسواری همگی میتوانند راههای سالمی برای آرامش باشند.
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری تیروئید از نظر مواد مغذی موردنیاز برای تولید هورمونهای تیروئید کم هستند. کمبود این مواد مغذی میتواند منجر به خستگی، خلقوخوی ضعیف و اختلال در تمرکز شود.
مطمئن شوید که پروتئین کافی و چربیهای سالم مصرف میکنید. این دو ماده مغذی به ثابت نگهداشتن قند خون در طول روز کمک میکنند و در نتیجه کاهش انرژی ناشی از افت قند خون را کاهش میدهند.
ممکن است از مکمل تیروزین استفاده کنید. تیروزین یک اسیدآمینه است که بدن شما از آن برای تولید آدرنالین و نورآدرنالین استفاده میکند. این مکمل به شما کمک میکند تا از نظر عاطفی به طور مؤثرتری با استرس کنار بیایید و حتی به خلقوخو و تمرکز بهتر کمک میکند.
بیشتر ویتامین C در بدن شما در غدد فوقکلیوی ذخیره میشود. اکثر مردم بهاندازه کافی سبزیها و میوههای تازه مصرف نمیکنند تا ویتامین C کافی را در رژیم غذایی خود دریافت کنند. به همین دلیل غدد آدرنال بدن، برای عملکرد مشکل خواهد داشت، مگر اینکه ویتامین C کافی مصرف کنید. اگر دچار کمبود آدرنال هستید حداقل به ۱۰۰۰ میلیگرم ویتامین C در روز نیاز خواهید داشت.
دکتر حسین چگینی فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای از دانشگاه تهران و متخصص رادیولوژی
موسس موسسه سونوگرافی و تصویربرداری تیراد
دارای گواهینامه نورورادیولوژی اروپا ESNR
عضو کمیته اینترونشن انجمن رادیولوژی ایران