آیا در صورت مصرف داروهای تیروئید هنوز هم می‌توانم شیر بنوشم؟

آیا لبنیات باعث تداخل دارویی می‌شود؟ در اینجا آنچه لازم است در هنگام استفاده از لووتیروکسین بدانید، آورده شده است.

دکتر دانیل فیکسن، دانشیار دانشکده داروسازی و علوم دارویی اسکاگز، دانشگاه کلرادو آنشوتز پردیس پزشکی در آرورا، کو. می‌گوید: اگر عاشق شیر هستید اما شنیده‌اید که اکنون که از داروهای تیروئید (لووتیروکسین) استفاده می‌کنید، مصرف آن ممنوع است، راحت باشید: همچنان می‌توانید شیر بنوشید. کاری که نمی‌توانید انجام دهید این است که آن را دقیقاً همزمان با داروهای تیروئید بنوشید.

دکتر فیکسن می‌گوید دلیلش این است که کلسیم موجود در لبنیات (و همچنین در مکمل‌های کلسیم و برخی غذاهای غنی شده) می‌تواند در جذب دارو اختلال ایجاد کند. چیزی که باید بدانید این است که چگونه داروهای خود را مصرف کنید و از لیوان شیر صبحگاهی خود (و لاته و بستنی) نیز لذت ببرید.

شیر و داروی تیروئید

لووتیروکسین چیست؟

لووتیروکسین شکل مصنوعی تیروکسین است، هورمونی که به‌طور معمول توسط غده تیروئید تولید می‌شود. این دارو با نام‌های تجاری از جمله Synthroid و Levoxyl نیز به فروش می‌رسد.

تیروکسین بر سرعت متابولیسم و ​​هضم شما و همچنین بر عملکرد قلب و ماهیچه‌های شما تأثیر می‌گذارد. همچنین در رشد مغز و سلامت استخو‌آن‌ها نیز نقش دارد.

داگلاس پائو، استاد پزشکی و رئیس آموزش بالینی بیمار محور در دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سیاتل توضیح می‌دهد: افرادی که کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار) دارند، تیروکسین کافی تولید نمی‌کنند. در نتیجه، ‌آن‌ها می‌توانند مجموعه‌‌ای از علائم از جمله خستگی، مه آلود شدن ذهن، ضربان قلب پایین، افزایش وزن و ناباروری را ایجاد کنند. فردی که تیروئید خود را برداشته است، شاید به دلیل سرطان یا گواتر بزرگ، اصلاً تیروکسین تولید نمی‌کند. اینجاست که لووتیروکسین وارد می‌شود.لووتیروکسین چیست؟

نحوه مصرف لووتیروکسین

لووتیروکسین یک “داروی با شاخص درمانی باریک” است؛ به این معنی که فضای زیادی در مورد دوز وجود ندارد. اگر مقدار دارو در جریان خون شما حتی اندکی کمتر یا بیشتر از حد بشود، دارو آن‌طور که در نظر گرفته شده عمل نمی‌کند.

این دارو برای مصرف با معده خالی طراحی شده است. این بدان معناست که باید آن را اول صبح مصرف کنید و ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد از آن غذا نخورید یا درست قبل از خواب، چند ساعت پس از آخرین وعده غذایی خود مصرف کنید. اگر لووتیروکسین را با غذا مخلوط کنید، ممکن است به درستی جذب نشود. این به این دلیل است که جذب لووتیروکسین تحت تأثیر تغییرات اسیدیته روده شما قرار می‌گیرد و سطح اسید معده هنگام خوردن و هضم غذا افزایش می‌یابد.

نحوه مصرف لووتیروکسین

چرا شیر و لووتیروکسین خوب با هم ترکیب نمی‌شوند؟

به گفته دکتر پائو، در حالی که بهتر است هنگام مصرف داروهای تیروئید، هیچ غذایی در معده خود نداشته باشید، برخی غذاها، از جمله شیر، به‌طور ویژه‌ای مشکل ساز هستند. او توضیح می‌دهد: «غذاهای حاوی کلسیم به خصوص بد هستند؛ زیرا کلسیم می‌تواند به هورمون تیروئید متصل شود و مانع از جذب آن شود.

اما شما می‌توانید شیر (و پنیر و بستنی) خود را بدون به خطر انداختن سلامت تیروئید خود بخورید. او می‌گوید فقط مطمئن شوید که بین زمانی که غذا می‌خورید و زمانی که دارو مصرف می‌کنید فاصله (حداقل ۳۰ تا ۶۰ دقیقه) وجود دارد.

مصرف مکمل‌های کلسیم با لووتیروکسین

اگر کلسیم موجود در سبد غلات شما مشکل‌ساز است، ممکن است بپرسید که آیا باید دستورالعمل‌های مشابهی را برای مکمل‌های حاوی کلسیم دنبال کنید. به نظر می‌رسد که شما باید بیشتر مراقب این موارد باشید. دکتر پائو می‌گوید: در واقع، اگر مکمل‌های کلسیم مصرف می‌کنید (به جای نوشیدن شیر یا خوردن یک محصول لبنی دیگر)، باید حدود چهار ساعت قبل از مصرف لووتیروکسین خود صبر کنید. او توضیح می‌دهد که دلیل آن این است که مکمل‌ها حاوی دوز قوی کلسیم هستند.

دکتر پائو می‌گوید: «بسیاری از مردم مکمل‌های کلسیم مصرف می‌کنند. ‌آن‌ها ممکن است فکر کنند، “باشه، من هنوز چیزی نخورده‌ام، بنابراین همه قرص‌هایم را برای یک روز مصرف می‌کنم” و همچنین ممکن است برای استخوان‌های خود کلسیم را همراه با داروهای تیروئید خود مصرف کنند. این یک اشتباه است.

مصرف مکمل‌های کلسیم با لووتیروکسین

سایر غذاها، مکمل‌ها و داروهایی که با داروهای تیروئید تداخل دارند.

تکرار می‌شود: بهترین راه برای مصرف داروهای تیروئید با معده خالی است، یا اول صبح یا درست قبل از خواب شب. اما طبق یک متاآنالیز از ۶۳ مطالعه در مجله داروسازی، غذاهای زیر علاوه بر شیر و سایر انواع لبنیات، به دلیل تداخل با جذب داروهای تیروئیدی، به‌طور ‌ویژه مشکل‌ساز هستند:

  • آبمیوه غنی شده با کلسیم
  • قهوه
  • غذاهای غنی از فیبر، از جمله سبزیجات، میوه‌ها و غلات کامل
  • آب گریپ فروت
  • غذاهای غنی از آهن، از جمله گوشت قرمز، غذاهای دریایی و لوبیا
  • پاپایا
  • سویا (از جمله توفو و ادامام)
  • گردو

قهوه

با این حال، بسیاری از مکمل‌های غذایی (علاوه بر کلسیم) و سایر داروهای تجویزی ممکن است به‌طور مشابه با لووتیروکسین تداخل داشته باشند. برخی از این مکمل‌ها ممکن است باعث شوند شما به اندازه کافی داروی تیروئید را جذب نکنید، در حالی که برخی دیگر ممکن است منجر به جذب دوز بیش از حد در سیستم بدن شما شود. به گفته محققانی که در JAMA می‌نویسند، مکمل‌ها و داروهایی که باید مراقب ‌آن‌ها بود، عبارتند از:

  • داروهای رفلاکس اسید، مانند پریلوسک (امپرازول)
  • آنتی اسیدها (که اغلب حاوی کلسیم هستند)
  • داروهای ضد افسردگی مانند زولوفت (سرترالین)
  • کارافات (سوکرالفات، داروی زخم)
  • داروهای کاهنده کلسترول که تسکین دهنده اسیدهای صفراوی هستند، مانند ولچول (کولسولام)
  • داروهای صرع مانند تگرتول (کاربامازپین) و دیلانتین (فنی توئین)
  • مکمل‌های آهن

مکمل‌های آهن

اگر هر یک از این مکمل ها یا داروها را مصرف می کنید، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید. دکتر پائو می گوید: احتمالاً به شما توصیه می شود که لووتیروکسین را اول صبح و قرص(های) دیگر را در شب مصرف کنید یا برعکس، تا مطمئن شوید که جداسازی کافی وجود دارد. پزشک شما همچنین ممکن است نیاز داشته باشد که دوز لووتیروکسین شما را با توجه به سایر داروهای شما تنظیم کند. 

نکته آخر: سبیل شیری شما خوب است. فقط حتما داروهای تیروئید خود را با معده خالی مصرف کنید.

۰ / ۵. ۰

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
مطلب بعدی
چگونه مشکلات تیروئید را درمان کنیم؟
مطلب قبلی
10 روشی که بیماران تیروئیدی می توانند بر خستگی مفرط خود غلبه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست
ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است

    Call Now Buttonهمین الان مشاوره بگیر