سرطان تیروئید آناپلاستیک چیست؟
سرطان تیروئید آناپلاستیک کممعمولترین نوع (تنها ۱ درصد از کل موارد سرطان تیروئید) و کشندهترین نوع سرطان تیروئید است. این سرطان با بهترین روشهای درمانی، سرعت درمان بسیار پایینی دارد. اکثر بیماران مبتلا به سرطان تیروئید آناپلاستیک یک سال از روزی که تشخیص داده می شوند زنده نمی مانند.
سریع پیدا کنید
سرطان تیروئید آناپلاستیک اغلب در یک سرطان تیروئید متمایزتر یا حتی در گواتر ایجاد می شود. مانند سرطان پاپیلاری، سرطان آناپلاستیک تیروئید ممکن است سال ها (بیش از ۲۰) پس از قرار گرفتن در معرض اشعه ایجاد شود. متاستاز دهانه رحم (گسترش سرطان به غدد لنفاوی گردن) در اکثریت قریب به اتفاق (بیش از ۹۰٪) موارد در زمان تشخیص وجود دارد. وجود متاستاز به غدد لنفاوی در این نواحی گردنی باعث افزایش میزان عود می شود و میزان مرگ و میر بالایی را پیش بینی می کند.
علائم رایج سرطان تیروئید آناپلاستیک
رایجترین روشی که این سرطان آشکار میشود این است که شما یا یکی از اعضای خانواده متوجه یک توده در حال رشد در گردن خود میشوید. وقتی پزشک توده گردن را احساس می کند، معمولاً بزرگ و بسیار سفت است. این تومورها خیلی سریع رشد می کنند و ممکن است بگویید که تا چند روز یا چند هفته پیش هرگز متوجه آن نبودید و اکنون به نظر می رسد هر چند روز یک بار بزرگتر می شود.
سرطان تیروئید آناپلاستیک به ساختارهای مجاور حمله می کند و به غدد لنفاوی دهانه رحم و اندام های دوردست مانند ریه ها و استخوان ها متاستاز می دهد (گسترش می یابد). در حدود ۲۵ درصد موارد، سرطان از تیروئید خارج شده و وارد نای شده است. به همین دلیل است که بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان آناپلاستیک تیروئید به تراکئوستومی نیاز خواهند داشت، در حالی که تقریباً هیچ کس با سایر انواع سرطان تیروئید نیازی به تراکئوستومی نخواهد داشت.
سرطان تیروئید آناپلاستیک که به ریه ها گسترش می یابد در ۵۰ درصد بیماران در زمان تشخیص وجود دارد. بیشتر این سرطانها به قدری به ساختارهای حیاتی گردن متصل هستند که در زمان تشخیص غیرقابل عمل هستند. (جراح نمی تواند آن را بردارد زیرا در حال رشد به سایر ساختارهای گردن است). حتی با پروتکلهای درمانی تهاجمی، مانند پرتودرمانی بیش از حد، شیمیدرمانی و جراحی، بقا در سه سال کمتر از ۱۰ درصد است.
ویژگی های سرطان آناپلاستیک تیروئید
- اوج شروع ۶۵ سال و بالاتر است.
- در بیماران جوان بسیار نادر است.
- به نسبت ۲:۱ در مردان شایع تر از زنان است.
- معمولاً به صورت توده گردنی که به سرعت در حال رشد است ظاهر می شود.
- ممکن است چندین سال پس از قرار گرفتن در معرض اشعه رخ دهد.
- گسترش به غدد لنفاوی گردن در بیش از ۹۰ درصد موارد وجود دارد.
- انتشار از راه دور (به ریه ها یا استخوان ها) حتی زمانی که برای اولین بار تشخیص داده می شود بسیار رایج است.
- میزان درمان کلی بسیار پایین است.
- معمولاً به یک برنامه درمانی بسیار تهاجمی با جراحی، پرتودرمانی و گاهی اوقات حتی شیمی درمانی نیاز دارد.
- اغلب برای حفظ راه هوایی بیمار نیاز به تراکئوستومی دارد.
مدیریت سرطان آناپلاستیک تیروئید
مشکل اصلی سرطان تیروئید آناپلاستیک این است که معمولاً در هنگام تشخیص بسیار تهاجمی است.
تنها بخش کوچکی از بیماران می توانند به امید درمان سرطان، تحت عمل جراحی برداشته شوند. برای کسانی که در مراحل اولیه تشخیص داده می شوند، تیروئیدکتومی کامل ضروری است. بسیاری از بیماران، به ویژه آنهایی که سرطان پیشرفته دارند و نمی توانند تحت عمل جراحی قرار گیرند، از پرتوهای خارجی بهره مند می شوند (این با ید رادیواکتیو متفاوت است). شیمی درمانی یکی دیگر از گزینه های درمان سرطان تیروئید آناپلاستیک است.
یکی از موارد برجسته سرطان تیروئید آناپلاستیک، ویلیام رنکوئیست، رئیس دیوان عالی ایالات متحده بود. در اکتبر ۲۰۰۴، سه هفته پس از تولد ۸۰ سالگی، او به سرطان تیروئید مبتلا شد. مشخص نشد که او چه نوع سرطان تیروئید دارد، اما بسیاری از پزشکان به دلیل درمان هایی که تحت آن قرار می گرفت، حدس می زدند که آناپلاستیک است .
روز تشخیص، او تحت تراکئوستومی قرار گرفت، روشی که برای بیماران مبتلا به سرطان تیروئید آناپلاستیک معمولی است و برای انواع دیگر سرطان تیروئید بسیار نادر است. او بلافاصله پرتودرمانی با پرتو خارجی را آغاز کرد (دوباره، کلاسیک برای سرطان تیروئید آناپلاستیک و تقریباً هرگز برای سرطان های تیروئید پاپیلاری یا فولیکولی معمولی استفاده نشد). او همچنین درمانهای شیمیدرمانی را آغاز کرد که اساساً هرگز برای سرطانهای پاپیلاری، فولیکولی و سلولی تیروئید استفاده نمیشود.
همه افراد مبتلا به سرطان تیروئید آناپلاستیک نمی میرند، اما بسیار مهم است که این بیماری به موقع تشخیص داده شود و به طور تهاجمی درمان شود.
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده متوجه یک توده به سرعت در حال رشد در گردن خود شده اید، با یک پزشک قرار ملاقات بگذارید. ممکن است سرطان آناپلاستیک تیروئید باشد و در صورت وجود، پزشک گزینه های درمانی شما را توضیح خواهد داد.
۹ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
باعرص سلام مجددراجع به بیماری گریوزتازه پاسختان رادیدم.امابیماری گریوزاختلال حودایمنی بامشکلات هایپرتیروییدی وپرکاری تیروییداست نه هیپوتیروییدی وکم کاری تیرویید
سلام، وقت بخیر
بله، بیماری گریوز یک اختلال در سیستم ایمنی بدن است که معمولاً با اختلال هیپوتیروئیدی همراه است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به طور نادرست به بافت های تیروئید حمله میکند و باعث ایجاد التهاب و آسیب در تیروئید میشود. این موجب کاهش فعالیت تیروئید و کاهش تولید هورمونهای تیروئیدی میشود که به عنوان هیپوتیروئیدی شناخته میشود.
گریوز به عنوان یک بیماری ایمنی، معمولاً با افزایش اختلالات هیپوتیروئیدی، از جمله کاهش سطح هورمونهای تیروئیدی (T4 و T3) و افزایش سطح هورمون تیروئید استیموله کننده (TSH) همراه است.
بنابراین، بیماری گریوز اغلب با هیپوتیروئیدی همراه است، اما در برخی موارد، ممکن است با اختلالات هایپرتیروئیدی نیز همراه باشد. اما بیشترین ارتباط آن با هیپوتیروئیدی است.
باسلام اگرگریوزیک اختلال خودایمنی است پس بایدباسرکوب کنندهای ایمنی درمان شودپس چراپزشکان ازضدتیوییداستفاده میکنند.ممنون ازپاسخی که میدهید
باسلام.ایادرصورت عدم درمان گریوزاین بیماری منجربه سرطان تیروییدمیشود.ممنون ازپاطختان.
سلام، وقت بخیر
برای دقیقترین پاسخ به این سوال، مهم است که علل افزایش TSH و وضعیت تیروئید شما توسط یک پزشک متخصص تیروئید یا فوقتخصص در این زمینه بررسی شود. افزایش TSH ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله هیپوتیروئیدیسم اولیه یا ثانویه، استفاده از داروهای خاص، یا شرایط دیگر ایجاد شود.
در صورتی که هیپوتیروئیدیسم (کمکاری تیروئید) درمان نشود، ممکن است منجر به مشکلات سلامتی جدی شود. از جمله این مشکلات میتوان به افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، مشکلات روانی و عصبی، کاهش کیفیت زندگی و… اشاره کرد. اما بیماری گریوز که شامل هیپوتیروئیدیسم است، به طور مستقیم منجر به سرطان تیروئید نمیشود.
به همین دلیل، مهم است که هر گونه علائم و نشانههای ناهنجار در تیروئید خود را با پزشک خود مطرح کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.
مادرم سرطان تیروئید اناپلاستیک داره و تازه تشخیص دادن ولی غده تو گردنش خیلی بزرگ شده خوشبختانه نه تو تنفس و نه تو بلع غذا و صحبت کردن هنوز دچار مشکلی نشده ایا میشه امیدی به درمانش داشت با توجه به ابنکه ۸۲ سال سنشونه و وزنشون خیلی کم شده و الان حدود ۴۳ کیلو هستن
سلام، وقت بخیر
امید به درمان در همیشه و هر شرایطی وجود دارد، سعی کنید روحیه مادر را بالا نگه دارید.
اما جواب دقیق بستگی به وضعیت فعلی توده دارد که البته با توجه به اینکه آسیبی به مسیر بلع و تنفس وارد نشده است، جای امیدواری بسیار زیادی وجود دارد.
سلام دوست عزیز مادر منم همین مشکل و داره میخواستم بدونم شما برای درمان چه اقداماتی انجام دادین؟
با سلام مادر من هم همین مشکل رو داره الان دو هفته است که عمل جراحی انجام داده ولی در جواب پاتولوژی گفتن که دو تا از غدد لنفاوی درگیر شده و معرفی کردن به پزشک برا پرتودرمانی