کم کاری تیروئید و تخمک گذاری: آنچه باید بدانید!

کم کاری تیروئید و تخمک گذاری

نکات مفید و آنچه باید در صورت تلاش برای بارداری با کم کاری تیروئید بدانید را بخوانید.

هنگامی که غده تیروئید، هورمون کافی تولید نمی کند، می تواند بر بسیاری از سیستم های بدن، از جمله سیستم تولید مثل تاثیر بگذارد. کم کاری تیروئید ممکن است در تخمک گذاری اختلال ایجاد کند که می تواند تأثیر زیادی بر باروری داشته باشد. هورمون تیروئید و تخمک گذاری ارتباط نزدیکی با هم دارند، بنابراین جای تعجب نیست که کم کاری تیروئید بر باروری تأثیر بگذارد.

اگر در تلاش برای باردار شدن هستید، این وضعیت ممکن است بیش از آنچه می دانید بر شما تأثیر بگذارد. در این مطلب به شما کمک می کنیم تا بفهمید کم کاری تیروئید چیست و چگونه می تواند بر باروری شما تأثیر بگذارد. و چه در حال تلاش برای باردار شدن هستید یا نه، ما به چگونگی تأثیر این وضعیت بر بارداری خواهیم پرداخت و مهمتر از آن تغییراتی در سبک زندگی که می توانید برای غلبه بر این مشکل رایج ایجاد کنید را شناسایی خواهیم کرد.

کم کاری تیروئید در زنان

سطوح پایین هورمون های تیروئید به دلیل کم کاری غده تیروئید، وضعیتی است که به عنوان کم کاری تیروئید شناخته می شود و در ۲ تا ۴ درصد از زنان دیده می شود. غده تیروئید یک غده پروانه ای شکل کوچک است که در جلوی گردن شما قرار دارد و بخش مهمی از سیستم غدد درون ریز است.

تیروئید شما با ترشح تری یدوتیرونین (T3)، تیروکسین (TF) و کلسی تونین به تنظیم متابولیسم شما کمک می کند. ترشح این هورمون ها توسط یک سیگنال از غده هیپوفیز از طریق هورمون محرک تیروئید (TSH) آغاز می شود. وقتی این غده کم کار باشد، یعنی هورمون های کافی تولید نمی کند، علائم ممکن است در ابتدا آشکار نباشند، اما اگر درمان نشود می تواند باعث تعدادی دیگر از مشکلات سلامتی از جمله ناباروری شود.

به دلایل ناشناخته، بیماری تیروئید در زنان پنج تا هشت برابر بیشتر از مردان است. علائم شایع کم کاری تیروئید شامل افزایش وزن، خستگی، یبوست، افزایش حساسیت به سرما، ضعف عضلانی، خشکی پوست و سنگین تر از دوره های قاعدگی طبیعی یا نامنظم است. از آنجایی که غده تیروئید توسط محور هیپوتالاموس-هیپوفیز (HPA) تنظیم می شود، که برخی از هورمون های مربوط به باروری را نیز کنترل می کند، هر گونه اختلال در سیستم می تواند بر تخمک گذاری و سایر جنبه های قاعدگی تأثیر بگذارد. اختلال عملکرد تیروئید می تواند تخمک گذاری، لقاح و لانه گزینی را مختل کند که به این معنی است که نه تنها ممکن است برای باردار شدن مشکل داشته باشید، بلکه ممکن است برای به پایان رساندن جنین نیز دچار مشکل شوید.‌

کم کاری تیروئید چگونه بر تخمک گذاری و باروری تاثیر می گذارد؟

برای درک اینکه کم کاری تیروئید چگونه بر باروری تأثیر می گذارد، مهم است که بدانید چگونه تنظیم می شود و این هورمون ها چه نقشی در سلامت باروری شما دارند.

هنگامی که تیروئید پیام غده هیپوفیز را از طریق هورمون محرک تیروئید (TSH) دریافت می کند، سیگنال آزاد شدن سایر هورمون های تیروئید را می دهد. این واکنش زنجیره ای به لطف محور هیپوتالاموس-هیپوفیز (HPA) است، که همچنین مسئول برخی از هورمون های باروری کلیدی، یعنی هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئین کننده (LH) است. از آنجایی که تیروئید و HPA بسیار مرتبط هستند، هر مشکل تیروئید می تواند بر ترشح آن هورمون های باروری تأثیر بگذارد. حتی اگر فقط یکی از هورمون‌های باروری شما از تعادل خارج شود، می‌تواند باعث اختلالات زیادی در پریود، توانایی تخمک‌گذاری و توانایی باردار شدن شما شود.

سطوح سالم هورمون برای تخمک گذاری ضروری است و زمانی که این سطوح از حالت عادی خارج شوند، ممکن است کل چرخه قاعدگی مختل شود. کم کاری تیروئید با بی نظمی چرخه قاعدگی مرتبط است، که ممکن است به سطح هورمون پرولاکتین مرتبط باشد.

کم کاری تیروئید همچنین می تواند تأثیر مستقیمی بر FSH و LH داشته باشد و کمبود تیروکسین می تواند منجر به کاهش سطح هر دو شود. سطح FSH باید در محدوده خاصی باشد تا کسی باردار شود و هر چیزی خارج از این محدوده ممکن است مشکل ایجاد کند. به همین ترتیب، هورمون لوتئینیزه کننده تخمک گذاری را کنترل می کند و به مراحل اولیه بارداری کمک می کند، بنابراین زمانی که این سطوح تحت تاثیر کم کاری تیروئید قرار می گیرند، ممکن است مشکلات باروری را تجربه کنید. از آنجایی که LH ارتباط نزدیکی با تخمک گذاری دارد، برای هر کسی که قصد بارداری دارد معمولا سطح LH خود را در طول زمان کنترل می کند.

کم کاری تیروئید و بارداری

باردار شدن می تواند به اندازه کافی تلاش کند، اما زمانی که کم کاری تیروئید دارید، ممکن است در معرض خطر عواقب خاصی نیز باشید. نه تنها خطر سقط جنین افزایش می یابد، بلکه سطوح پایین ممکن است منجر به رشد ضعیف جنین و افزایش خطر زایمان زودرس شود. در صورت عدم درمان، احتمال بیشتری دارد که با کم کاری تیروئید در بارداری دچار مشکل شوید، اما پس از مصرف دارو، شانس شما بهتر خواهد شد.

هورمون‌های تیروئید نیز از یک کودک در حال رشد حمایت می‌کنند، بنابراین پس از باردار شدن، این افزایش تقاضا می‌تواند عملکرد تیروئید را بیشتر مختل کند. سطح هورمون باید به طور منظم در طول بارداری کنترل شود و بعد از آن بررسی شود. جنین در حال رشد نیازهای فزاینده ای به تیروئید شما ایجاد می کند، اما به راحتی می توان آن را با دارو اصلاح کرد.

تغییرات سبک زندگی

با فهرست مبهم علائم، تشخیص کم کاری تیروئید دشوار است اما با یک آزمایش خون ساده می توان آن را تشخیص داد. جدای از دارو، تغییراتی در سبک زندگی وجود دارد که می‌توانید برای متعادل کردن هورمون‌ها به طور طبیعی و کمک به عملکرد صحیح تیروئید خود ایجاد کنید. استراحت کافی، مدیریت استرس، به حداقل رساندن عادات بد، ورزش منظم و حفظ وزن مناسب، همگی می توانند به تعادل هورمون های شما کمک کنند.

این تغییرات سبک زندگی می‌تواند تأثیر عمیقی بر سطح هورمون‌ها داشته باشد، اما هیچ جا به اندازه چرخه قاعدگی شما آشکار نیست. از آنجایی که چرخه قاعدگی یک محرک کلیدی برای تغییرات هورمونی است، ردیابی چرخه و توجه به احساس شما در هر مرحله نقطه بسیار خوبی برای شروع است.

طیف گسترده ای از روش ها وجود دارد که می تواند به شما کمک کند الگوهای تخمک گذاری خود را ببینید، درباره چرخه خود بیشتر بدانید و در سفر باروری به شما کمک کند، از جمله OPK، ردیابی دما، سونوگرافی، تست های آزمایشگاهی و موارد دیگر. هر روش دارای مزایا و معایب خاص خود است، اما با دستگاه ردیابی باروری، می‌توانید سطوح غلظت هورمون عددی خود را مشاهده کنید تا به شما در رسیدن به اهداف باروری کمک کند.

اگر TTC هستید، ردیابی این هورمون های مرتبط با باروری می تواند به شما کمک کند:

  • الگوهای چرخه فردی خود را بهتر درک کنید.
  • تخمک گذاری و پنجره باروری خود را پیش بینی کنید.
  • برای رابطه جنسی با شریک زندگی خود در بهترین زمان برنامه ریزی کنید.
  • تایید کنید که آیا تخمک گذاری اتفاق افتاده است یا خیر.

با یک دستگاه ردیابی باروری، یک نمای کلی از کل چرخه خود به دست می آورید و همچنین می توانید اطلاعات را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود به اشتراک بگذارید. خوانش‌های مبتنی بر هوش مصنوعی و کیفیت آزمایشگاهی، آزمایش‌های عددی هورمون به شما کمک می‌کند تا در مورد بدن و سلامت خود (حتی با چرخه‌های نامنظم) شفافیت پیدا کنید و به شما کمک کند در هر سفر باروری حرکت کنید. پس همواره حواس تان به سلامت جسمی، تیروئید و سبک زندگی تان باشد تا دچار مشکل جدی نشوید.

۰ / ۵. ۰

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
شعله ور شدن بیماری خود ایمنی هاشیموتو و چرخه قاعدگی
نوشتهٔ بعدی
آشنایی با گره های کلسیفیه تیروئید

۵ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • شادی امیدی
    1403/02/03 11:40 ق.ظ

    سلام وقت بخیر در ازمایشی که برای تیرویید انجام میدیم
    پرکاری چند هست
    کم کاری چند هست؟

    پاسخ
  • مجید موسوی ایران تهران
    1403/01/28 11:44 ب.ظ

    سلام من علائم دارم که وقتی غذا میل میکنم بعضی وقتا احساس میکنم با فشار به پایین میرود و بعضی وقتا عضلاتم میگیره بعضی وقتا سردم میشه تازگیا خیلی فکر میکنم گلوم درگیره که غذا میل میکنم ولی همیشه نه افسردگی هم دارم دکتر متشکر

    پاسخ
  • ناشناس
    1403/01/17 4:38 ب.ظ

    من کم کاری تروئیددارم آیا باعمل میشه برطرف شود اینکه من باردارنشدم پروئیدیم چهارتاپنج روززودترازقبل میشم ودارو هم مرتب استفاده میکنم چیکارکنم ازنظرشماراهی هست

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      درمان کم کاری تیروئید، هورمون درمانی یا لووتیروکسین است اما دوز مصرفی و روال درمانی در افراد مختلف متفاوت و بسیارمهم است. بنابراین توصیه می شود با پزشک معالج صحبت کنید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.