بیماری تیروئید یک اصطلاح کلی برای شرایطی است که بر عملکرد تیروئید شما تأثیر می گذارد. کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید دو نوع اصلی بیماری تیروئید هستند. اما هر کدام دلایل ممکن متعددی دارند. بیماری های تیروئید قابل درمان هستند، معمولاً با دارو.
سریع پیدا کنید
بیماری تیروئید چیست؟
بیماری تیروئید یک اصطلاح کلی برای شرایط پزشکی است که تیروئید شما را از تولید مقدار مناسب هورمون باز می دارد. می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد.
تیروئید شما یک غده پروانه ای شکل کوچک است که در جلوی گردن و زیر پوست شما قرار دارد. این بخشی از سیستم غدد درون ریز است و بسیاری از عملکردهای مهم بدن شما را با تولید و آزادسازی هورمون های تیروئیدی مانند تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) کنترل می کند.
وظیفه اصلی تیروئید کنترل سرعت متابولیسم (نرخ متابولیسم) است. این فرآیندی است که چگونه بدن شما مواد غذایی مصرفی را به انرژی تبدیل می کند. تمام سلول های بدن برای عملکرد به انرژی نیاز دارند. وقتی تیروئید به درستی کار نمی کند، می تواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
انواع بیماری تیروئید
دو نوع اصلی بیماری تیروئید کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار) و پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) است. اما هر کدام شرایط مختلفی دارند که می تواند باعث ایجاد آنها شود.
شرایطی که می تواند باعث کم کاری تیروئید شود عبارتند از:
- بیماری هاشیموتو: این یک وضعیت خودایمنی مادام العمر (مزمن) است که می تواند باعث کم کاری تیروئید شود. این شایع ترین علت کم کاری تیروئید در کشورهایی است که نمک یددار و سایر غذاهای غنی شده با ید در دسترس هستند.
- کمبود ید: تیروئید برای ساخت هورمون تیروئید به ید نیاز دارد، بنابراین کمبود این ماده معدنی در رژیم غذایی می تواند منجر به کم کاری تیروئید شود. این شایع ترین علت کم کاری تیروئید در کشورهایی است که نمک یددار به طور گسترده در دسترس نیستند. اغلب باعث گواتر (بزرگ شدن تیروئید) می شود.
- کم کاری مادرزادی تیروئید: گاهی اوقات، نوزادان با کمبود یا کم کاری تیروئید متولد می شوند. مادرزادی به معنای حضور از بدو تولد است. از هر ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ نوزاد حدود ۱ نفر کم کاری تیروئید مادرزادی دارد.
شرایطی که می تواند باعث پرکاری تیروئید شود عبارتند از:
- بیماری گریوز: این یک بیماری خودایمنی مزمن است که باعث پرکاری تیروئید می شود. این شایع ترین علت پرکاری تیروئید است.
- ندول های تیروئید: اینها توده های غیر طبیعی روی غده تیروئید شما هستند. اگر ندول ها بیش از حد کار کنند، می توانند منجر به پرکاری تیروئید شوند.
- ید بیش از حد: هنگامی که ید بیش از حد در بدن شما وجود دارد، تیروئید شما بیش از نیاز شما هورمون تیروئید تولید می کند. ممکن است با مصرف برخی داروها مانند آمیودارون (داروی قلب) دچار ید بیش از حد شود.
شرایطی که می توانند باعث کم کاری و پرکاری تیروئید در زمان های مختلف شوند عبارتند از:
- تیروئیدیت: این التهاب (تورم) غده تیروئید شما است. به طور معمول در ابتدا باعث پرکاری تیروئید موقت و سپس کم کاری تیروئید موقت یا مزمن می شود.
- تیروئیدیت پس از زایمان: این یک وضعیت نسبتاً نادر است که برخی از والدین را پس از بارداری تحت تأثیر قرار می دهد. تخمین زده می شود که ۵٪ از افراد ممکن است این را در یک سال پس از زایمان تجربه کنند. معمولاً ابتدا باعث پرکاری تیروئید و به دنبال آن کم کاری تیروئید می شود. معمولا موقتی است.
بیماری تیروئید چقدر شایع است؟
بیماری تیروئید بسیار شایع است. حدود ۲۰ میلیون نفر در ایالات متحده به نوعی از بیماری تیروئید مبتلا هستند.
علائم و علل
علائم بیماری تیروئید چیست؟
در صورت ابتلا به بیماری تیروئید، علائم مختلفی وجود دارد که می توانید تجربه کنید. متأسفانه، علائم بیماری تیروئید اغلب بسیار شبیه به علائم سایر شرایط پزشکی و مراحل زندگی است. این می تواند تشخیص اینکه آیا علائم شما به مشکل تیروئید مرتبط است یا کاملاً چیز دیگری را دشوار کند.
در بیشتر موارد، علائم بیماری تیروئید را می توان به دو گروه تقسیم کرد: علائم مربوط به داشتن بیش از حد هورمون تیروئید (پرکاری تیروئید) و علائم مربوط به کمبود هورمون تیروئید (کم کاری تیروئید). علائم اغلب “متضاد” بین این دو وضعیت هستند. این به این دلیل است که پرکاری تیروئید متابولیسم شما را سرعت می بخشد و کم کاری تیروئید متابولیسم شما را کند می کند.
علائم کم کاری تیروئید عبارتند از:
- ضربان قلب آهسته تر از حد معمول
- احساس خستگی
- افزایش وزن غیر قابل توضیح
- احساس حساسیت به سرما
- پوست خشک و موهای خشک و زبر
- حالت افسردگی
- قاعدگی های شدید (منوراژی)
علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:
- ضربان قلب سریعتر از حد معمول (تاکی کاردی)
- مشکل در خوابیدن
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- احساس حساسیت به گرما
- پوست مرطوب یا عرق کرده
- احساس اضطراب، تحریک پذیری یا عصبی بودن
- سیکل های قاعدگی نامنظم یا کمبود قاعدگی (آمنوره)
هر دو بیماری می توانند باعث بزرگ شدن تیروئید (گواتر) شوند، اما در پرکاری تیروئید شایع تر است.
عوامل خطر بیماری تیروئید چیست؟
اگر:
- در بدو تولد (AFAB) مونث هستند. احتمال ابتلا به بیماری تیروئید در افراد AFAB پنج تا هشت برابر بیشتر از افرادی است که در بدو تولد مرد هستند (AMAB).
- سابقه خانوادگی بیماری تیروئید داشته باشید.
- مبتلا به سندرم ترنر
- از داروهایی استفاده کنید که دارای ید بالایی هستند.
- در کشور یا منطقه ای زندگی کنید که نمک خوراکی یددار ندارد، که می تواند منجر به کمبود ید شود.
- بزرگتر از ۶۰ سال هستید، به خصوص اگر AFAB هستید.
- پرتودرمانی سر و/یا گردن خود را دریافت کرده اید.
ابتلا به یک بیماری خودایمنی نیز خطر ابتلا را افزایش می دهد، به خصوص اگر موارد زیر را داشته باشید:
- کم خونی خطرناک
- دیابت نوع ۱
- بیماری سلیاک
- بیماری آدیسون (نارسایی اولیه آدرنال)
- لوپوس
- روماتیسم مفصلی
- سندرم شوگرن
تشخیص و آزمایشات
بیماری تیروئید چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک با پرسیدن علائم و سابقه پزشکی شما و انجام یک معاینه فیزیکی شروع می کند. در طول معاینه، آنها به آرامی غده تیروئید شما را احساس می کنند تا بررسی کنند که آیا بزرگ شده است یا ندول های قابل توجهی وجود دارد.
پزشک باید از برخی آزمایشات تیروئید برای تأیید تشخیص استفاده کند. این شامل:
- آزمایش خون: این آزمایشات می تواند به شما بگوید که کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید دارید. انواع مختلفی از آزمایش خون تیروئید، از جمله هورمون محرک تیروئید (TSH) ، T3 و T4 و آنتی بادی های تیروئیدوجود دارد.
- تستهای تصویربرداری: آزمایشهای تصویربرداری، مانند سونوگرافی تیروئید، به پزشک کمک میکند تا ندولها (تودهها) و/یا گواتر را جستجو کند. تصویربرداری پزشکی هستهای مانند جذب و اسکن تیروئید میتواند به نشان دادن بیش فعال بودن گرهها کمک کند.
مدیریت و درمان
بیماری تیروئید چگونه درمان می شود؟
درمان بیماری تیروئید به نوع بیماری و علت آن بستگی دارد. هدف این است که سطح هورمون تیروئید خود را به محدوده سالم برگردانید.
اگر پرکاری تیروئید دارید، گزینه های درمانی عبارتند از:
- داروهای ضد تیروئید (متیمازول و پروپیل تیوراسیل): این داروها تیروئید شما را از تولید هورمون باز می دارند.
- درمان با ید رادیواکتیو: این درمان به سلول های تیروئید شما آسیب می رساند و از تولید سطوح بالای هورمون تیروئید جلوگیری می کند.
- بتا بلوکرها: این داروها بر تیروئید شما تأثیر نمی گذارند، اما به مدیریت برخی علائم مانند ضربان قلب سریع کمک می کنند.
- جراحی: برای شکل دائمی تر درمان، پزشک ممکن است برداشتن تیروئید را با جراحی (تیروئیدکتومی) توصیه کند. این کار مانع از تولید هورمون می شود. با این حال، شما باید تا پایان عمر از هورمونهای جایگزین تیروئید مصنوعی (تولید شده) استفاده کنید.
اگر کم کاری تیروئید دارید، گزینه اصلی درمان، داروهای جایگزین تیروئید است. این یک روش مصنوعی برای اضافه کردن هورمون های تیروئید به بدن شما است. یکی از داروهایی که پزشکان معمولا تجویز می کنند، لووتیروکسین است.
جلوگیری
آیا می توانم از بیماری تیروئید پیشگیری کنم؟
بیماری های تیروئید به طور کلی قابل پیشگیری نیستند. این به این دلیل است که بیشتر موارد بیماری تیروئید به ژنتیک مرتبط است و/یا ناشی از شرایط خودایمنی است که شما نمی توانید از آن پیشگیری کنید.
دو حالتی که ممکن است بتوانید از آن جلوگیری کنید، مشکلات تیروئید مربوط به کمبود یا کمبود ید است. اگر در مورد مصرف مقدار مناسب ید نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
چشم انداز / پیش آگهی
آیا بیماری تیروئید یک بیماری جدی است؟
بیماری های تیروئید بر بسیاری از قسمت های بدن و سلامت شما تأثیر می گذارد. اگر به طور مداوم برنامه درمانی خود را برای مدیریت این بیماری دنبال کنید، معمولاً جدی نیست.
اما اگر بیماری تیروئید تشخیص داده نشود یا به درستی درمان نشود، می تواند عوارضی ایجاد کند.
عوارض پرکاری تیروئید درمان نشده عبارتند از:
- فیبریلاسیون دهلیزی
- سکته
- نارسایی احتقانی قلب
- پوکی استخوان
عوارض کم کاری تیروئید درمان نشده عبارتند از:
- اختلالات خلقی، مانند افسردگی
- نوروپاتی محیطی
- افزایش خطر بیماری قلبی و نارسایی قلبی
- ناباروری
- کما Myxedema، یک عارضه ناگهانی و تهدید کننده زندگی کم کاری تیروئید شدید
آیا می توانم با بیماری تیروئید زندگی عادی داشته باشم؟
بیماری تیروئید اغلب یک وضعیت پزشکی مادام العمر است که باید به طور مداوم آن را مدیریت کنید. این اغلب شامل داروهای روزانه است. پزشک شما درمانهای شما را زیر نظر خواهد داشت و آنها را در طول زمان تنظیم میکند.
پیدا کردن برنامه درمانی مناسب برای مدیریت سطوح هورمونی ممکن است کمی طول بکشد. اما معمولاً با بیماری تیروئید می توانید زندگی عادی داشته باشید.
چه زمانی باید در مورد بیماری تیروئید به پزشک مراجعه کنم؟
اگر علائم کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید دارید یا متوجه تغییر در ظاهر گردن خود در جایی که تیروئید شما قرار دارد، به یک پزشک مراجعه کنید. تشخیص و شروع درمان مهم است.
اگر متوجه شدید که یکی از اعضای بیولوژیکی خانواده به بیماری تیروئید مبتلا است، حتماً به پزشک خود بگویید تا بتواند آن را به پرونده پزشکی شما اضافه کند. بیماری های تیروئید اغلب در خانواده ها دیده می شود. در صورت بروز علائم بیماری تیروئید، خوب است که تاریخچه خود را بدانید.
بیشتر بخوانید: آیا در معرض خطر ابتلا به بیماری تیروئید هستید؟
یادداشتی از تیراد
بیماری های تیروئید شرایط شایعی هستند. خبر خوب این است که دارو و سایر درمان ها می توانند به مدیریت خوب آنها کمک کنند. اگر علائم کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید دارید یا عوامل خطر شناخته شده برای بیماری تیروئید را دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
دکتر حسین چگینی فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای از دانشگاه تهران و متخصص رادیولوژی
موسس موسسه سونوگرافی و تصویربرداری تیراد
دارای گواهینامه نورورادیولوژی اروپا ESNR
عضو کمیته اینترونشن انجمن رادیولوژی ایران
۴ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام من tsh و t3 نرمال بود t4 بالا ۱۲و t3uptakeهم بالا بود نشونه چیه؟
سلام، وقت بخیر
لطفا اطلاعات را کامل و با رنج آزمایشگاه بفرمایید که بهتر بتوان نظری داد.
با سلام من تیروئید پر کار دارم آزمایش دادم Tshهست۲۷ میخواستم ببینم جوابش بیشتر شده یا کمتر شده
سلام، وقت بخیر
برای بررسی دقیق تر نیاز به سایر اطلاعات T3 و T4 وجود دارد.