جراحی تیروئید یا برداشتن غده تیروئید

جراحی تیروئید

تیروئید یک غده کوچک به شکل پروانه است. در قسمت جلویی پایین گردن، درست زیر جعبه صدا قرار دارد.

تیروئید هورمون هایی تولید می کند که خون آنها را به تمام بافت های بدن می رساند. این به تنظیم متابولیسم کمک می کند؛ فرآیندی که در آن بدن غذا را به انرژی تبدیل می کند. همچنین در حفظ عملکرد صحیح اندام ها و کمک به بدن در حفظ گرما نقش دارد.

گاهی اوقات تیروئید بیش از حد هورمون تولید می کند. همچنین ممکن است مشکلات ساختاری مانند تورم و رشد کیست یا گره ایجاد کند. در صورت بروز این مشکلات ممکن است جراحی تیروئید ضروری باشد.

جراحی تیروئید شامل برداشتن تمام یا بخشی از غده تیروئید است. پزشک در حالی که بیمار تحت بیهوشی عمومی است این جراحی را در بیمارستان انجام می دهد.

تیروئید

دلایل جراحی تیروئید

شایع ترین دلیل جراحی تیروئید وجود ندول یا تومور در غده تیروئید است. بیشتر ندول ها خوش خیم هستند، اما برخی می توانند سرطانی یا پیش سرطانی باشند.

حتی اگر گره های خوش خیم به اندازه کافی بزرگ شوند که گلو را مسدود کنند، یا اگر تیروئید را برای تولید بیش از حد هورمون تحریک کنند، می توانند مشکلاتی ایجاد کنند (عارضه ای به نام پرکاری تیروئید).

جراحی می تواند پرکاری تیروئید را اصلاح کند. پرکاری تیروئید اغلب نتیجه یک اختلال خود ایمنی به نام بیماری گریوز است.

بیماری گریوز باعث می شود که بدن به اشتباه غده تیروئید را به عنوان یک جسم خارجی تشخیص دهد و آنتی بادی هایی را برای حمله به آن ارسال کند. این آنتی بادی ها تیروئید را ملتهب می کنند و باعث تولید بیش از حد هورمون می شوند.

یکی دیگر از دلایل جراحی تیروئید، تورم یا بزرگ شدن غده تیروئید است. این به عنوان گواتر شناخته می شود. گواتر نیز مانند گره های بزرگ می تواند گلو را مسدود کند و در خوردن، صحبت کردن و تنفس اختلال ایجاد کند.

دلایل جراحی تیروئید

انواع جراحی تیروئید

انواع مختلفی از جراحی تیروئید وجود دارد. شایع ترین آنها لوبکتومی، ساب توتال تیروئیدکتومی و کل تیروئیدکتومی است.

لوبکتومی

گاهی اوقات، یک ندول، التهاب یا تورم تنها نیمی از غده تیروئید را تحت تاثیر قرار می دهد. هنگامی که این اتفاق می افتد، پزشک تنها یکی از دو لوب را برمی دارد. قسمت باقی مانده باید بخشی یا تمام عملکرد خود را حفظ کند.

تیروئیدکتومی ساب توتال

تیروئیدکتومی ساب توتال غده تیروئید را برداشته اما مقدار کمی از بافت تیروئید را پشت سر می گذارد. این باعث حفظ برخی از عملکرد تیروئید می شود.

بسیاری از افرادی که تحت این نوع جراحی قرار می‌گیرند دچار کم‌کاری تیروئید می‌شوند، وضعیتی که زمانی رخ می‌دهد که تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نکند. که با مکمل های هورمونی روزانه درمان می شود.

کل تیروئیدکتومی

تیروئیدکتومی کامل کل تیروئید و بافت تیروئید را از بین می برد. این جراحی زمانی مناسب است که ندول ها، تورم یا التهاب کل غده تیروئید را تحت تاثیر قرار دهد یا زمانی که سرطان وجود دارد.

انواع جراحی تیروئید

جراحی تیروئید چگونه انجام می شود؟

جراحی تیروئید در بیمارستان انجام می شود. مهم است که بعد از نیمه شب قبل از عمل چیزی نخورید یا ننوشید.

هنگامی که به بیمارستان می رسید، بررسی می کنید و سپس به یک منطقه آماده سازی می روید که در آنجا لباس های خود را درآورید و لباس بیمارستان بپوشید. یک پرستار یک IV را در مچ دست یا بازوی شما قرار می دهد تا مایعات و دارو تجویز کند.

قبل از جراحی، شما با جراح خود ملاقات خواهید کرد. آنها یک معاینه سریع انجام می دهند و به هر سؤالی که ممکن است در مورد این روش داشته باشید پاسخ می دهند. شما همچنین با متخصص بیهوشی ملاقات خواهید کرد که داروهایی را که باعث خوابیدن شما می شود در طول عمل تجویز می کند.

زمانی که زمان جراحی فرا می رسد، با یک گارنی وارد اتاق عمل می شوید. متخصص بیهوشی دارو را به داخل IV شما تزریق می کند. این دارو ممکن است هنگام ورود به بدن شما احساس سردی یا گزش داشته باشد، اما به سرعت شما را به خواب عمیقی فرو می برد.

جراح برشی بر روی غده تیروئید ایجاد می کند و تمام یا بخشی از غده را با دقت خارج می کند. از آنجایی که تیروئید کوچک است و توسط اعصاب و غدد احاطه شده است، ممکن است این عمل ۲ ساعت یا بیشتر طول بکشد.

در اتاق ریکاوری از خواب بیدار خواهید شد، جایی که کارکنان از راحتی شما مطمئن خواهند شد. آنها علائم حیاتی شما را بررسی می کنند و در صورت نیاز داروی ضد درد تجویز می کنند. هنگامی که در شرایط پایدار هستید، آنها شما را به اتاقی منتقل می کنند که در آن به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت تحت نظر خواهید بود.

تیروئیدکتومی رباتیک

نوع دیگری از جراحی تیروئیدکتومی رباتیک نام دارد. در جراحی تیروئیدکتومی رباتیک، جراح می تواند تمام یا بخشی از تیروئید را از طریق یک برش زیر بغل یا از طریق دهان خارج کند.

مراقبت های بعد از عمل تیروئید

ممکن است روز بعد از جراحی بیشتر فعالیت های عادی خود را از سر بگیرید. با این حال، حداقل ۱۰ روز یا تا زمانی که پزشک به شما اجازه دهد، منتظر بمانید تا در فعالیت‌های سنگین مانند ورزش‌های پرتحرک شرکت کنید.

گلوی شما احتمالا برای چند روز احساس درد می کند. ممکن است بتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن برای تسکین درد استفاده کنید. اگر این داروها تسکین ندهند، پزشک ممکن است داروی مسکن را تجویز کند.

پس از جراحی، ممکن است دچار کم کاری تیروئید شوید. اگر این اتفاق بیفتد، پزشک شما نوعی لووتیروکسین را برای کمک به تعادل سطح هورمون شما تجویز می کند. ممکن است چندین تنظیم و آزمایش خون لازم باشد تا بهترین دوز را برای شما پیدا کنید.

خطرات جراحی تیروئید

مانند هر عمل جراحی بزرگ، جراحی تیروئید خطر واکنش نامطلوب به بیهوشی عمومی را به همراه دارد. سایر خطرات شامل خونریزی شدید و عفونت است.

خطرات خاص جراحی تیروئید به ندرت رخ می دهد. با این حال، دو خطر رایج عبارتند از:

  • آسیب به اعصاب مکرر حنجره (اعصاب متصل به تارهای صوتی شما)
  • آسیب به غدد پاراتیروئید (غده هایی که سطح کلسیم بدن شما را کنترل می کنند)

مکمل ها می توانند سطوح پایین کلسیم (هیپوکلسمی) را درمان کنند. درمان باید در اسرع وقت شروع شود. اگر احساس می‌کنید عصبی یا پریشان هستید یا اگر ماهیچه‌هایتان شروع به تکان خوردن می‌کنند، به پزشک خود اطلاع دهید. اینها نشانه کم بودن کلسیم است.

از بین تمام بیمارانی که تیروئیدکتومی می کنند، تنها تعداد کمی از آنها دچار هیپوکلسمی می شوند. از بین افرادی که به هیپوکلسمی مبتلا می شوند، تقریباً ۷۵ درصد منبع مورد اعتماد طی ۱ سال بهبود می یابند.

۱ / ۵. ۲

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
هر آنچه باید در مورد مسمومیت با ید بدانید؟
نوشتهٔ بعدی
رگ های واریسی

۱۶ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلام دکتر من تیروئیدمو کامل برداشتم ایا میتونم در ماه رمضان روزه بگیرم ؟

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر ببخشید
    من روی تیروییدم غده بوجود اومده شانس زنده موندنم چقدره ؟

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      با این سطح از اطلاعات نمیتوان نظری داشت. چه توده ای و از چه نوعی به وجود آمده؟
      ضمن اینکه عمر و زندگی افراد دست خداست و نمیتوان تخمین زمان زنده ماندن کسی را داشت.

      پاسخ
  • با سلام جناب آقای دکتر
    تیروئید سمت راست گردن من بزرگ شده و خوشخیم است ولی نسبت به سونوگرافی ۲سال پیش بزرگ شده و به استخوان تحتانی خود دارد فشار وارد میکند. آیا چاره کار طب سنتی است و آن داروهایی که به آن محلل میگویند چاره ساز است؟ و یا باید جراحی شود؟ اگر باید جراحی شود چه تخصصی آن را جراحی میکند؟ با تشکر

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      نظری نسبت به درمان سنتی و میزان تاثیرگذاری ندارم. اما برای درمان نیاز به بررسی بیشتر از جمله سونوگرافی است تا ابعاد توده کامل مشخص شود در توده های خوش خیم rf یک راه درمانی بیخطر تر از جراحی است اما برای جراحی تیروئید باید به جراح داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • ناشناس
    1402/10/28 12:45 ب.ظ

    سلام من چند سال عمل تیروئید انجام دادم بعضی وقتا درد دارم چه کار کنم

    پاسخ
  • سلام من مادرم تیروئید کم کار داره پنج ساله هر دکتری می‌ره جواب نمیگیره مشکل تیروئیدش خیلی حاد شده و به باقی اعضای بدنش آسیب می‌رسونه
    نه عمل میکنن نه اجازه عمل میدن باید چیکار کنه ؟؟
    حتی قرص تیروئید هم دیگه رو بدنش جواب نمیده.

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      درمان تیروئید کم کاری، عمل جراحی نیست، تنها باید روال درمانی و مصرف قرص لووتیروکسین به درستی و منظم انجام شود. در کنار انجام روال درمان صحیح، تغذیه مناسب و ورزش به بهبود فرایند درمان کمک زیادی می‌کند.

      پاسخ
  • ناشناس
    1402/08/28 2:47 ب.ظ

    سلام من تیروییدکم کاردارم ک tsh64هست ودکتربرام سنوگرافی نوشته چون گلوم اندازه یه فندق بیشترورم داره ک معلومه ازنگاه کردن میشه هیپوفیزیاسرطان تیروییدباشه

    پاسخ
  • ناشناس
    1402/08/27 5:25 ب.ظ

    سلام آقای دکترمن یک ماه عمل کتومی تروید انجام دادم گفتن هیچ مشگلی نداری خوش خیمه دکتر گفت بدو بعد دوماه آزمایش بده اماالان دست پام ورم‌میکنه وچشم سمت راستم درد میکنه هردوچشمم خشک میشه انگار توش شن هست علت چیه

    پاسخ
  • ناشناس
    1402/08/05 1:30 ب.ظ

    دکتر محمد امیدی عالیه

    پاسخ
  • توکلی فر
    1402/03/12 2:44 ب.ظ

    سلام جناب دکتر چگینی ،،وقتتون بخیر ،، دختر من چندروز پیش خدمت شما با نامه خانم دکتر هنگامه ی عبدی ،،جهت بیوپسی اومد و ضمنا سونو هم کردید و تشخیص:PTCبود میشه لطف کنید یه پزشک جراح خوب برای تیروئیدکتومی معرفی کنید چون ما مشهدی هستیم پزشکان تهران رو زیاد نمیشناسیم باتشکر فراوان

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.