بیماری خودایمنی چیست؟
بیماری خودایمنی وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بدن شما حمله می کند.
سریع پیدا کنید
سیستم ایمنی معمولا در برابر باکتری ها و ویروس ها محافظت می کند. وقتی این مهاجمان خارجی را احساس می کند، ارتشی از سلول های جنگنده را برای حمله به آنها می فرستد.
معمولاً سیستم ایمنی می تواند تفاوت بین سلول های خارجی و سلول های خود را تشخیص دهد.
در یک بیماری خودایمنی، سیستم ایمنی بخشی از بدن شما مانند مفاصل یا پوست را به عنوان خارجی اشتباه می گیرد. پروتئین هایی به نام اتوآنتی بادی را آزاد می کند که به سلول های سالم حمله می کند.
برخی از بیماری های خودایمنی تنها یک اندام را هدف قرار می دهند. دیابت نوع ۱ به پانکراس آسیب می رساند. سایر بیماری ها مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) یا لوپوس می توانند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهند.
در زیر برخی از شایع ترین بیماری های خودایمنی را ارائه می دهیم.
چرا سیستم ایمنی بدن به بدن حمله می کند؟
پزشکان دقیقاً نمیدانند چه چیزی باعث از کار افتادن سیستم ایمنی میشود. با این حال برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به یک بیماری خود ایمنی هستند.
بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۴، زنان در مقایسه با مردان در حدود ۲ به ۱ به بیماری های خودایمنی مبتلا می شوند؛ ۶.۴ درصد از زنان در مقابل ۲.۷ درصد از مردان. این بیماری اغلب در سنین باروری (۱۵ تا ۴۴ سالگی) شروع می شود.
برخی از بیماری های خودایمنی در گروه های قومی خاص شایع تر است. به عنوان مثال، لوپوس افراد آفریقایی آمریکایی و اسپانیایی تبار را بیشتر از سفیدپوستان تحت تاثیر قرار می دهد.
برخی از بیماریهای خودایمنی، مانند مولتیپل اسکلروزیس و لوپوس، در خانوادهها دیده میشوند. همه اعضای خانواده لزوماً بیماری مشابهی ندارند، اما استعداد ابتلا به یک بیماری خود ایمنی را به ارث می برند.
از آنجایی که شیوع بیماریهای خودایمنی در حال افزایش است، محققان گمان میکنند که عوامل محیطی مانند عفونتها و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا حلالها نیز ممکن است دخیل باشند.
“رژیم غذایی غربی” یکی دیگر از عوامل خطر مشکوک برای ایجاد یک بیماری خودایمنی است. تصور می شود که خوردن غذاهای پرچرب، قند بالا و بسیار فرآوری شده با التهاب مرتبط است، که ممکن است باعث پاسخ ایمنی شود. اما این ثابت نشده است.
خط آخر: محققان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث بیماری های خود ایمنی می شود. ژنتیک، رژیم غذایی، عفونت ها و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی ممکن است دخیل باشند.
هنگامی که سیستم ایمنی بدن شما ضعیف می شود، ممکن است در معرض خطر ابتلا به COVID-19 باشید. اگر علائمی را تجربه کردید، حتما به سرعت آزمایش دهید.
۱۴ بیماری خودایمنی رایج
بیش از ۸۰ بیماری خودایمنی وجود دارد. در اینجا به ۱۴ مورد از رایج ترین آنها اشاره شده است.
- دیابت نوع ۱
لوزالمعده هورمون انسولین تولید می کند که به تنظیم سطح قند خون کمک می کند. در دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی به سلول های تولید کننده انسولین در لوزالمعده حمله کرده و آنها را از بین می برد.
نتایج قند خون بالا می تواند به رگ ها و اندام های خونی از جمله قلب، کلیه ها، چشم ها و اعصاب آسیب برساند.
- آرتریت روماتوئید (RA)
در آرتریت روماتوئید (RA)، سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله می کند. این حمله باعث قرمزی، گرمی، درد و سفتی مفاصل می شود.
برخلاف استئوآرتریت، که معمولاً با افزایش سن افراد را تحت تأثیر قرار میدهد، آرتریت روماتوئید میتواند از ۳۰ سالگی یا زودتر شروع شود.
- پسوریازیس/آرتریت پسوریاتیک
سلول های پوست رشد می کنند و زمانی که دیگر مورد نیاز نیستند می ریزند. پسوریازیس باعث می شود سلول های پوست خیلی سریع تکثیر شوند. سلولهای اضافی ایجاد میشوند و لکههای قرمز و ملتهب را تشکیل میدهند که معمولاً با پوستههای سفید نقرهای روی پوست روشنتر همراه است. در پوست های تیره تر، پسوریازیس می تواند بنفش یا قهوه ای تیره با پوسته های خاکستری ظاهر شود.
تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس نیز دچار تورم، سفتی و درد در مفاصل خود می شوند. این شکل از بیماری آرتریت پسوریاتیک نامیده می شود.
- ام اس
مولتیپل اسکلروزیس (MS) به غلاف میلین، پوشش محافظ اطراف سلول های عصبی در سیستم عصبی مرکزی آسیب می رساند. آسیب به غلاف میلین سرعت انتقال پیام ها را بین مغز و نخاع به و از بقیه بدن کاهش می دهد.
این آسیب می تواند منجر به بی حسی، ضعف، مشکلات تعادلی و مشکل در راه رفتن شود. این بیماری به اشکال مختلفی ظاهر می شود که با سرعت های متفاوتی پیشرفت می کند. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۲، حدود ۵۰ درصد از افراد مبتلا به ام اس به کمک در راه رفتن در ۱۵ سال پس از شروع بیماری نیاز دارند.
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)
اگرچه پزشکان در دهه ۱۸۰۰ برای اولین بار لوپوس را به عنوان یک بیماری پوستی به دلیل بثوراتی که معمولاً ایجاد می کند توصیف کردند، شکل سیستمیک که شایع ترین آن است، در واقع بسیاری از اندام ها از جمله مفاصل، کلیه ها، مغز و قلب را تحت تاثیر قرار می دهد.
درد مفاصل، خستگی و بثورات از شایع ترین علائم هستند.
- بیماری التهابی روده
بیماری التهابی روده (IBD) شرایطی را توصیف می کند که باعث التهاب در پوشش دیواره روده می شود. هر نوع IBD بخش متفاوتی از دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می دهد.
بیماری کرون می تواند هر بخشی از دستگاه گوارش، از دهان تا مقعد را ملتهب کند.
کولیت اولسراتیو تنها پوشش داخلی روده بزرگ (کولون) و رکتوم را درگیر می کند.
- بیماری آدیسون
بیماری آدیسون غدد آدرنال را تحت تأثیر قرار می دهد که هورمون های کورتیزول و آلدوسترون و همچنین هورمون های آندروژن را تولید می کند. کورتیزول بسیار کم می تواند بر نحوه استفاده و ذخیره کربوهیدرات ها و قند (گلوکز) در بدن تأثیر بگذارد. کمبود آلدوسترون منجر به از دست دادن سدیم و پتاسیم اضافی در جریان خون می شود.
علائم شامل ضعف، خستگی، کاهش وزن و قند خون پایین است.
- بیماری گریوز
بیماری گریوز به غده تیروئید در گردن حمله می کند و باعث تولید بیش از حد هورمون های آن می شود. هورمون های تیروئید مصرف انرژی بدن را کنترل می کنند که به عنوان متابولیسم شناخته می شود.
داشتن بیش از حد این هورمون ها فعالیت های بدن شما را افزایش می دهد و باعث ایجاد علائمی مانند عصبی بودن، ضربان قلب سریع، عدم تحمل گرما و کاهش وزن می شود.
یکی از علائم بالقوه این بیماری، برآمدگی چشم است که اگزوفتالموس نامیده می شود. بر اساس مطالعه ای که در سال ۱۹۹۳ انجام شد، می تواند به عنوان بخشی از افتالموپاتی گریوز رخ دهد که در حدود ۳۰ درصد از مبتلایان به بیماری گریوز رخ می دهد.
- سندرم شوگرن
این عارضه به غده هایی که روان کننده چشم و دهان هستند حمله می کند. علائم مشخصه سندرم شوگرن خشکی چشم و خشکی دهان است، اما ممکن است مفاصل یا پوست را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
- تیروئیدیت هاشیموتو
در تیروئیدیت هاشیموتو، تولید هورمون تیروئید به تدریج کاهش می یابد. علائم شامل افزایش وزن، حساسیت به سرما، خستگی، ریزش مو و تورم تیروئید (گواتر) است.
- میاستنی گراویس
میاستنی گراویس بر تکانه های عصبی تأثیر می گذارد که به مغز در کنترل ماهیچه ها کمک می کند. هنگامی که ارتباط اعصاب به ماهیچه ها مختل می شود، سیگنال ها نمی توانند ماهیچه ها را به سمت انقباض هدایت کنند.
شایع ترین علامت ضعف عضلانی است که با فعالیت بدتر می شود و با استراحت بهبود می یابد. ماهیچه هایی که حرکات چشم، باز شدن پلک، بلع و حرکات صورت را کنترل می کنند اغلب درگیر می شوند.
- واسکولیت خود ایمنی
واسکولیت خود ایمنی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی به رگ های خونی حمله می کند. التهابی که در نتیجه ایجاد می شود، شریان ها و وریدها را باریک می کند و اجازه می دهد خون کمتری در آنها جریان یابد.
- کم خونی پرنیشیوز
این وضعیت باعث کمبود پروتئین ساخته شده توسط سلول های پوششی معده می شود، که یک عامل ذاتی مورد نیاز روده کوچک برای جذب ویتامین B12 از غذا است. بدون مقدار کافی این ویتامین، فرد دچار کم خونی می شود و توانایی بدن برای سنتز DNA مناسب تغییر می کند.
کم خونی پرنیشیوز در افراد مسن شایع تر است. بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۲، ۰.۱٪ از افراد به طور کلی اما نزدیک به ۲٪ از افراد بالای ۶۰ سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
- بیماری سلیاک
افراد مبتلا به بیماری سلیاک نمی توانند از غذاهای حاوی گلوتن، پروتئین موجود در گندم، چاودار و سایر محصولات غلات استفاده کنند. هنگامی که گلوتن در روده کوچک است، سیستم ایمنی بدن به این قسمت از دستگاه گوارش حمله کرده و باعث التهاب می شود.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که بیماری سلیاک حدود ۱٪ از افراد در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد. بسیاری از افراد حساسیت به گلوتن را گزارش کرده اند که یک بیماری خودایمنی نیست اما می تواند علائم مشابهی مانند اسهال و درد شکم داشته باشد.
علائم بیماری خود ایمنی
علائم اولیه بسیاری از بیماری های خودایمنی بسیار مشابه هستند، مانند:
- خستگی
- درد عضلات
- تورم و قرمزی
- تب درجه پایین
- مشکل در تمرکز
- بی حسی و گزگز در دست ها و پاها
- ریزش مو
- بثورات پوستی
بیماری های فردی نیز می توانند علائم منحصر به فرد خود را داشته باشند. به عنوان مثال، دیابت نوع ۱ باعث تشنگی شدید، کاهش وزن و خستگی می شود. IBD باعث درد شکم، نفخ و اسهال می شود.
در بیماری های خودایمنی مانند پسوریازیس یا RA، علائم ممکن است ظاهر شوند و از بین بروند. دوره ای از علائم را شعله ور شدن می نامند. دوره ای که علائم از بین می روند، بهبودی نامیده می شود.
خط آخر: علائمی مانند خستگی، دردهای عضلانی، تورم و قرمزی میتواند نشانهای از یک بیماری خودایمنی باشد. علائم ممکن است به مرور زمان بیایند و از بین بروند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت داشتن علائم بیماری خودایمنی به پزشک مراجعه کنید. بسته به نوع بیماری ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص داشته باشید.
- روماتولوژیست ها بیماری های مفصلی مانند آرتریت روماتوئید و سایر بیماری های خود ایمنی مانند سندرم شوگرن و SLE را درمان می کنند.
- متخصصان گوارش بیماری های دستگاه گوارش مانند بیماری سلیاک و کرون را درمان می کنند.
- متخصصان غدد بیماری های غدد، از جمله بیماری گریوز، تیروئیدیت هاشیموتو و بیماری آدیسون را درمان می کنند.
- متخصصین پوست بیماری های پوستی مانند پسوریازیس را درمان می کنند.
آزمایش هایی که بیماری های خود ایمنی را تشخیص می دهند:
هیچ آزمایش واحدی نمی تواند بیشتر بیماری های خود ایمنی را تشخیص دهد. پزشک از آزمایشها استفاده میکند، علائم شما را بررسی میکند و یک معاینه فیزیکی برای رسیدن به تشخیص انجام میدهد.
پزشکان اغلب از آزمایش آنتی بادی ضد هسته ای (ANA) زمانی استفاده می کنند که علائم بیماری خود ایمنی را نشان دهد. آزمایش مثبت به این معنی است که شما ممکن است یکی از این بیماری ها را داشته باشید، اما دقیقاً تأیید نمی کند که کدام یک را دارید یا اینکه آیا مطمئناً یکی از آنها را دارید.
آزمایشات دیگر به دنبال اتوآنتی بادی های خاص تولید شده در برخی بیماری های خودایمنی هستند. پزشک شما همچنین ممکن است آزمایشهای غیر اختصاصی را برای بررسی التهابی که این بیماریها در بدن ایجاد میکنند انجام دهد.
خط آخر: مثبت بودن آزمایش خون ANA ممکن است نشان دهنده یک بیماری خود ایمنی باشد. پزشک شما می تواند از علائم و سایر آزمایشات برای تأیید تشخیص استفاده کند.
بیماری های خودایمنی چگونه درمان می شوند؟
درمانها نمیتوانند بیماریهای خودایمنی را درمان کنند، اما میتوانند پاسخ ایمنی بیش فعال را کنترل کرده و التهاب را کاهش دهند یا حداقل درد و التهاب را کاهش دهند. داروهای مورد استفاده برای درمان این شرایط عبارتند از:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن (Motrin، Advil) و ناپروکسن (Naprosyn)
- داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
درمان هایی نیز برای تسکین علائمی مانند درد، تورم، خستگی و بثورات پوستی در دسترس هستند.
خوردن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم نیز ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
خط پایانی: درمان اصلی بیماری های خودایمنی با داروهایی است که التهاب را کاهش داده و پاسخ ایمنی بیش فعال را آرام می کند. درمان ها همچنین می توانند به کاهش علائم کمک کنند.
نتیجه گیری
بیش از ۸۰ بیماری خودایمنی وجود دارد. اغلب علائم آنها با هم تداخل دارند و تشخیص آنها را سخت می کند.
بیماری های خودایمنی بیشتر در زنان دیده می شود و اغلب در خانواده ها دیده می شود.
آزمایشهای خونی که به دنبال اتوآنتیبادیها هستند میتوانند به پزشکان در تشخیص این شرایط کمک کنند. درمان ها شامل داروهایی برای آرام کردن پاسخ ایمنی بیش فعال و کاهش التهاب در بدن است.
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره موسسه سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند.
۸۳ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
با سلام و عرض ادب خدمت دکتر ،،بنده تقریبا از ۱۵سال پیش درگیر پسوریازیس یا همون صدف بودم که در همون چن سال اول کلا خوب شدم اما چن قسمت از سرم مانده و حتی ریزش مو هم دارم …بعد این اویل شروع کرونا که فک کنم کرونا گرفتم بعدش درگیر گواراشی شدم نفخ معده ، احساس پری معده ،ضعف ،سرگیجه، ریفلاکس بعد سه ماه رفتم پیش متخصص گوارش اندوسکوپی کرد گفت میکروب هیلکو باکتری داری و التهاب معده …باز امسال هم با شروع همه گیری ویروسی یک ماه پیش دوباره همون شرایط چهار سال پیش رو پیدا کردم و فک کنم التهاب معده یا روده پیدا کردم امکان داره عامل اصلی التهاب هیلکوباکتری نباشه اولش همون سیستم ایمنی خودم باشه بعدش هیلکو هم از این فرصت بدست امده استفاده میکنه منظورم از این التهاب بوجود اماده
سلام، وقت بخیر
پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است و نشاندهنده اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن میباشد. این اختلال میتواند در التهاب دستگاه گوارش نقش داشته باشد و مستعد ابتلا به عفونتها مانند هلیکوباکتر پیلوری شود.
هلیکوباکتر پیلوری، این باکتری میتواند باعث التهاب معده و زخمهای گوارشی شود، اما معمولاً در افرادی که زمینه التهاب دارند، شدیدتر عمل میکند. بنابراین، ممکن است عامل اصلی نباشد، اما نقشی تشدیدکننده دارد.
استرسهای روانی و جسمی، مانند دوران همهگیری ویروسی یا عفونتهای قبلی، میتوانند سیستم ایمنی بدن را ضعیفتر کنند و باعث فعال شدن عفونتها و التهابها شوند.
التهاب در دستگاه گوارش ممکن است به دلیل شرایطی مانند سندرم روده تحریکپذیر (IBS) یا بیماریهای التهابی روده (IBD) باشد که با اختلالات ایمنی مرتبط هستند.
مطالعات نشان دادهاند که اختلالات ایمنی و التهابی در روده میتوانند بر بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس تأثیر بگذارند و بالعکس اما برای بررسی دقیقتر، انجام آزمایشهای تکمیلی (مانند آزمایش مدفوع برای التهاب، تست تنفسی برای هلیکوباکتر و کولونوسکوپی در صورت لزوم) ضروری است.
رعایت رژیم غذایی ضدالتهابی شامل سبزیجات، میوهها، امگا-۳ (ماهی)، و پرهیز از غذاهای تحریککننده مانند الکل، قهوه، و غذاهای تند.
مصرف پروبیوتیکها برای بهبود سلامت روده.
مدیریت استرس از طریق ورزش، مدیتیشن یا مشاوره روانشناسی.
کمک کننده هستند.
همکاری نزدیک با پزشک گوارش و متخصص ایمنیشناسی میتواند به تشخیص دقیقتر علل التهاب کمک کند و از پیشرفت مشکلات جلوگیری نماید.
سلام پسری۱۴ ساله با وزن۶۰ کیلوگرم تیرماه ماه وزوز گوش همراه با افت شنوایی که با مصرف ۱۰عدد قرص پرزیدنول ۵۰ خوب شد الان از ۲۵ آبان مجدد این اتفاق افتاده وتا الان۳۰ عدد قرص رو خوردم و هی شل کن سفت کن در میاره به محض اینکه قرص روکم میکنم داستان شروع میشه MRI بدون تزریقم خوب بوده و فشار گوشم هم مناسب میتونه از خود ایمنی باشه و چه تسهای باید انجام بشه ممنون میشم راهنماییم کنید؟؟؟
سلام، وقت بخیر
بدون بررسی نتایج پزشکی نمیتوان نظری داشت. بیماری های خودایمنی از نتایج آزمایشات شما قابل رصد هستند.
سلام .باتوجه به اینکه نقطه مشترک بیماری های خودایمنی حمله به به یک نقطه مشخص دربدن وتخریب مادام المعران بافت می باشدمی توان به نوعی بیشتربیماری خودایمنی راپیش زمینه سرطان تصورکرداینطورنیست؟
بله کاملاموافقم.بیماری های خودایمنی دربیشترمواقع استارت شروع جهش های سلولی وبه عبارتی پیدایش سرطان است.
سلام وقتتون بخیر. من تقریبا. دوسالی هست که. قفسه سینه ام به شدت درد میکنه و باعث مختل شدن کارهای روزمره م شده. پیش متخصص های مختلفی رفتم. ولی متوجه نشدن. مشکل از کجاست. دقیقا. آزمایش ها هم چیز. خاصی. رو نشون. نمیده. پیش متخصص قلب. ریه. آنکولوژی. روماتولوژی. داخلی. اعصاب و روان هم حتی رفتم. فقط چیزی که خودم میتونم بگم این که درد هام عصبی نیستن چون با فعالیت تشدید میشن. من باید چکار کنم. واقعا خسته شدم. و کلافه.
سلام، وقت بخیر
بدون بررسی نتایج آزمایشگاهی و تصویربرداری ها نمیتوان کمکی برای شما داشت.
سلام،وقت بخیر
من از بچگی بعد از هربار سرما خوردگی دچار کهیر میشدم، حتی با عوض کردن داروها، تا اینکه مطمئن شدم واکنش سیستم ایمنی بدنم به سرماخوردگی هست،هر بار شدید تر از قبل میشه کهیرها، طوری که الان روزی یدونه آمپول کورتون برام میزنن، و تحملش واقعا سخت شده. ۶ ماه پیش هم بدون اینکه فعالیت سنگین یا ضربه ای به نام وارد بشه زانوم آب اورد، که فکرمیکنم این هم از مشکلات سیستم ایمنی بوده، همیشه احساس خستگی شدید دارم و ریزش مو شدید، دکتر برام تست ana نوشت اما منفی بود و بخاطر همین لوپوس و رماتیسم رو رد کرد، توی آزمایش آخر افت اوره خون نشون داده شده که میتونه بخاطر آسیب کلیه یا کبد باشه که فکر میکنم باز هم از علائم لوپوس هست. چطوری مطمئن شم مشکل چی هست؟
سلام، وقت بخیر
علائمی که توصیف کردید (کهیرهای مزمن مرتبط با عفونت، خستگی شدید، آب آوردن زانو، و ریزش مو) نشاندهنده یک وضعیت پیچیده و شاید مرتبط با اختلالات سیستم ایمنی است. گرچه آزمایش ANA منفی بوده است و این احتمال لوپوس یا رماتیسم مفصلی را کاهش میدهد، اما همچنان نمیتوان این مشکلات یا سایر بیماریهای خودایمنی را کاملاً رد کرد.
برای تشخیص دقیقتر و درمان موثرتر، نیاز به آزمایشهای تکمیلی و بررسی توسط متخصصان مرتبط دارید. گرچه ANA منفی بوده است، اما هنوز احتمال اختلالات سیستم ایمنی یا سایر مشکلات وجود دارد. پیگیری منظم و انجام آزمایشهای بیشتر به شما در شناسایی علت و مدیریت علائم کمک میکند.
سلام وقت بخیر
من سه ماه پیش خودبخودی خونم کم میشد سرم و پاهایم خیلی شدید درد داشت و بعداز آزمایش دیده شد که به بیماری خودایمنی مبتلا هستم و داکتر بعضی دارو های مانند سرکوب کننده سیستم ایمنی وغیره داد استفاده کردم فعلأ خونم برابر شده یعنی ۱۲ شده
اما زانو هایم فعلأ هم درد دارد و صورتم خیلی ورم کرده داکتر گفته که تاثیر دارو است
یعنی هنوز به این بیماری مبتلا هستم یا خوب شده ام
و دیگه اگر حمل بگیرم کدام خطری نیست؟
سلام..ایابدون انجام دادن تستANAباتوجه به گران بودن این ازمایش وباانجام دادن تستهای WBC_RBC_CRPبه وجودیاعدم وجودبیماری های خودایمنی پی برددرضمن نرمال بودن این سه ازمایش وجودبیماری های خودایمنی را ردنمی کند.
سلام، وقت بخیر
ANA یک آزمایش غربالگری مهم برای بیماریهای خودایمنی خاص، مانند لوپوس، اسکلرودرمی، و سندرم شوگرن است. اگر ANA مثبت باشد، معمولاً پزشک آزمایشهای بیشتری را برای تعیین نوع بیماری خودایمنی درخواست میکند.
WBC (شمارش گلبولهای سفید): افزایش یا کاهش غیرطبیعی ممکن است نشاندهنده التهاب یا بیماری باشد، اما نرمال بودن آن، بیماریهای خودایمنی را رد نمیکند.
RBC (شمارش گلبولهای قرمز): در بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس، ممکن است کمخونی وجود داشته باشد، اما نرمال بودن این تست نیز تضمینی برای عدم وجود بیماری نیست.
CRP (پروتئین واکنشی C): این آزمایش نشاندهنده التهاب در بدن است، اما CRP طبیعی میتواند در برخی از بیماریهای خودایمنی (مثل لوپوس) دیده شود، زیرا همه بیماریهای خودایمنی با التهاب قابلتشخیص نیستند.
نرمال بودن WBC، RBC و CRP به تنهایی نمیتواند بیماریهای خودایمنی را رد کند.
اگر شک قوی به بیماریهای خودایمنی وجود دارد (براساس علائم بالینی مثل خستگی، درد مفاصل، راش پوستی، یا علائم دیگر)، آزمایشهای جایگزینی که انجام می شود، مانند:
ESR (سرعت رسوب گلبولهای قرمز): شاخص دیگری از التهاب.
آزمایشهای خاص مانند Anti-dsDNA، Anti-Ro/La، یا Anti-CCP برای بیماریهای خاص.
در برخی موارد، پزشک براساس معاینه بالینی و سوابق پزشکی ممکن است بدون انجام آزمایش ANA، درمان یا پیگیری لازم را شروع کند.
سلام مادر شوهر من ۵۵ سالش هست و کف پاهایش ترک میخورد و زخم میشود گاهی اوقات خون میاد . علت این بیماری چیست و ب چ پزشکی مراجعه کند زمان خوردن شیرینی ها بیشتر میشود
باسلام درتاییدفرمایش جناب اقای دکتردرباره عدم مصرف خودسرانه داروهای استروییدی به عرض میرساندکه درکل ازعوارض کورتیکواستدهامیتوان به پایین اوردن سطح هورمون محرک TSHاشاره کردن واین یعنی تشدیدبیماری پرکاری تیروییدویاهمان گریوز.
باسلام وارادت خدمت دکترعزیز.ایابرای درمان بیماری اتوایمیون گریوزعلاوه برمتی مازول می توان ازاستروییدهابه عنوان مثال ازپردنیزولون بادوزمشخص استفاده کرد.البته باعرض معذرت این فکرتوسرخودم به وجوداومده دلیلش هم به خاطرخودایمنی بودن گریوزه.باتشکر
سلام، وقت بخیر
بیماری گریوز یک بیماری خودایمنی است که معمولاً باعث پرکاری تیروئید میشود.
در درمان این بیماری، متیمازول برای کاهش تولید هورمون تیروئید استفاده میشود و معمولاً درمان اصلی است. متیمازول با کاهش فعالیت تیروئید، به کنترل علائم پرکاری تیروئید کمک میکند.
استروئیدها مانند پردنیزولون در بعضی موارد خاص بیماری گریوز استفاده میشوند، اما نه بهعنوان درمان اصلی. استفاده از استروئیدها بیشتر در موارد زیر کاربرد دارد:
افزایش سریع هورمونهای تیروئیدی: در مواردی که علائم شدید و نیاز به کنترل سریعتر پرکاری تیروئید است.
چشمدرد یا مشکلات چشمی ناشی از گریوز (بیماری چشمی گریوز): استروئیدها در این حالت به کاهش التهاب در بافتهای اطراف چشم کمک میکنند.
درمان التهاب و علائم خودایمنی شدید: گاهی در مواردی که التهاب شدید است، پردنیزولون میتواند در کاهش واکنش خودایمنی کمککننده باشد.
اما مصرف استروئیدها عوارض جانبی دارند و باید زیر نظر پزشک تجویز شوند.
استفاده از استروئیدها خودسرانه میتواند عوارض زیادی به دنبال داشته باشد و تعادل هورمونی را برهم بزند.
پزشک بر اساس شدت بیماری و علائم شما میتواند تصمیم بگیرد که آیا استفاده از استروئیدها لازم است یا خیر.
سلام واردات .دخترم هفده سالش هست وسه سالی هست که درگیر نرمی غضروف شده که همراه درد هست مخصوصا در ناحیه بین غضروفی مهره های گردن تا کمر .که دکترا گفتند کندرومالاسی داره وفقط مکمل دادن غضروف ساز ومنیزیوم.وویتامین دی که هنوز خوب نشده و خیلی هم بدنش صدا میده .نمیدونم واقعا چه دکتری ببرمش .وچه آزمایشی باید بده .لطفا راهنمایی کنید .
سلام، وقت بخیر
با توجه به علائم و طولانی شدن مشکل، مراجعه به یک متخصص روماتولوژی میتواند مفید باشد.
روماتولوژیست میتواند بیماریهای مربوط به بافتهای همبند، عضلات، و مفاصل را دقیقتر بررسی کند. همچنین، متخصص ارتوپدی که در زمینه مشکلات مفاصل و غضروفها تخصص دارد، نیز میتواند در تشخیص و درمان کمک کند.
برای ارزیابی دقیقتر، پزشک احتمالاً آزمایشهای زیر را پیشنهاد خواهد کرد:
تصویربرداری (MRI) از ستون فقرات و مفاصل، که میتواند جزئیات بیشتری از وضعیت غضروف و بافتهای اطراف آن بدهد.
آزمایشهای خونی برای بررسی التهاب و برخی شاخصهای خودایمنی که ممکن است در موارد مشابه با کندرومالاسی مرتبط باشند.
درمان این نوع مشکلات معمولا شامل فیزیوتراپی، تمرینات تقویتی و کششی و گاهی داروهای ضدالتهابی یا تغییرات در مکملها است.
سلام من چهار سال یه بیماری پوستی گرفتم به اسم درماتوز اشی تو روخدا خواهش میکنم اگر کسی این مریضی پوستی گرفته خوب شده به من بکه شب وروز دارم گریه میکنم کل بدنم در کیر کرده همش قهو های شده ناحیه تناسی م داغون شده
سلام لطفا دکتر پریسا اصانلو پزشک هومیوپاتی از گوگل پیدا کن پشت گوش ننداز خوب میشی
سلام یکی که باهام زندگی میکردمدتی شک کردم بهش یادارو خواب بهم میده بعدحالاداروبهم تزریق میکنه یاداخل غذا به خوردم میده تا مدتی اون روزازخواب بیدارشدم کل بدنم زخم بود وزیرزخمها هم سفت بود توکل بدنم پاهام سرم گردنم کمرم وهمون شب به هرنوعی منوبیهوش کرده بود الان بدنم خودبه خود.به خودش حمله میکنه انگشهام میشن مشکلی ونک انگشتهام میشه خشک وترک خورده و نک دماغم وپیشونیم هم اینجوری میشه توروخدا راهنمایی کنید
سلام. چند سال پیش روی ناخن های دستم سوزن سوزن شده بود و نقطه هایی ریز و فرو رفته ایجاد شده بود. با اینکه آزمایش دادم اما بیماری خاصی نداشتم. بعد از چند ماه هم خود به خود بر طرف شدند. اما مدتی است که مجددا ناخن هام به همون حالت برگشته. دلیلش چی میتونه باشه؟
سلام وقت بخیر
من برادرم چند ماه ریزش مو سکه ای پیدا کرده چند بار دکتر رفت و امپول زده رویش داشته اما دوباره یه جای دیگه ریزش میکن ازمایشم داده خدا رو شکر مشکلی نبودهالان مبخوام تحت نظر دکتر باشه چه دکتری بره خوبه دکتر غدد بره که ازمایش ملی بده یا دکتر پوست و مو ممنون میشم راهنمایی کنید و به نظرت ایا مشکل خود ایمنی پیدا کرده؟
سلام خسته نباشید
من دوسالی هست درگیر یه بیماری هستم اینکه روی سینه هام یه سری گوشت اضافه دراومده هرکدوم از یه نخود بزرگتر،و هرچند وقت یکبار اضافه هم میشه
سونوگرافی سینه انجام دادم مشکلی
نبود
میخواستم بدونم امکان داره درگیر بیماری خودایمنی شده باشم؟
چه ازمایشی باید بدم؟
ممنون
سلام، وقت بخیر
توصیه می شود به متخصص پوست مراجعه کنید تا با انجام آزمایشات لازم و در صورت لزوم بیوپسی علت بیماری را تشخیص و درمان شروع شود.
سلام.راجع به بیماریهای خودایمنی اقای دکتر ایاممکن است درغدددرون ریزبدن یاقسمتی ازیک اندام تغییرات DNAیاچهش مختصرسلولی یانیوپلازی اتفاق بیفتدکه سلول های سفیدبدن به ان قسمت مشخص به صورت هوشمندحمله میکنندممنون ازپاسخ دادنتان.
سلام، وقت بخیر
تغییرات DNA یا جهشهای ژنتیکی میتوانند در برخی موارد باعث ایجاد بیماریهای خودایمنی شوند، اما این مسئله پیچیدهتر از آن است که تنها با یک جهش ژنتیکی توضیح داده شود. به طور کلی، سه فاکتور اصلی وجود دارد که در ایجاد بیماریهای خودایمنی نقش دارند:
عوامل ژنتیکی
برخی از بیماریهای خودایمنی در افراد دارای زمینههای ژنتیکی خاص بیشتر دیده میشوند. تغییرات ژنتیکی ممکن است باعث ایجاد نقص در سیستم ایمنی شود که آن را بهجای تشخیص سلولهای بدن به عنوان خود، به عنوان بیگانه شناسایی میکند.
به عنوان مثال، برخی از ژنهای خاص مرتبط با بیماریهای خودایمنی مثل HLA (آنتیژنهای لکوسیت انسانی) وجود دارند که میتوانند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای خودایمنی شوند.
عوامل محیطی
عوامل محیطی مانند عفونتها، داروها، مواد شیمیایی و حتی استرس میتوانند باعث تحریک سیستم ایمنی شوند. این عوامل میتوانند به عنوان محرکی برای شروع حمله سیستم ایمنی به بافتهای خودی عمل کنند.
به عنوان مثال، عفونتهای ویروسی مانند ویروس ابشتین-بار (EBV) میتوانند به عنوان یک محرک برای بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس عمل کنند.
نقش سیستم ایمنی
در برخی موارد، سیستم ایمنی بدن بهطور طبیعی میتواند سلولهای غیرطبیعی یا تغییر یافته را تشخیص داده و از بین ببرد. اگر تغییرات DNA یا جهشهای مختصر در سلولهای غدد درونریز یا قسمتهای دیگر بدن رخ دهد، این سلولها میتوانند بهعنوان تهدید توسط سیستم ایمنی شناسایی شوند.
در شرایطی که سیستم ایمنی بهصورت بیش از حد فعال یا بدون تنظیم عمل کند، میتواند به اشتباه به سلولهای سالم نیز حمله کند.
درواقع
تغییرات DNA یا جهشهای ژنتیکی میتوانند به عنوان یکی از عوامل ایجاد بیماریهای خودایمنی نقش داشته باشند. در این شرایط، سیستم ایمنی ممکن است به اشتباه سلولهای سالم را به عنوان تهدید تشخیص داده و به آنها حمله کند. با این حال، بیماریهای خودایمنی معمولاً نتیجه تعامل پیچیدهای از عوامل ژنتیکی، محیطی و نقصهای درونی سیستم ایمنی هستند. تغییرات در سلولهای غدد درونریز یا دیگر بخشهای بدن میتوانند نقش داشته باشند، اما بیماریهای خودایمنی بهطور کلی نتیجهای از تعاملات پیچیده و چند عاملی هستند.
سلام من سال ۹۴ به بیماری پنفیگوس مبتلا شدم. دو سه سالی پردنیزولون مصرف کردم و الان حدود ۵ ساله دیگه دارو نمیخورم و دیگه هیچ علائمی ندارم. چند وقته متوجه شدم زگیل تناسلی سویهی ۶ رو گرفتم. دکتر بهم داروی تقویت سیستم ایمنی داده. مصرفش باعث برگشت بیماری من نمیشه؟
سلام، وقت بخیر
بیماری پنفیگوس، یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به بافتهای سالم حمله میکند و باعث بروز زخمهای پوستی و مخاطی میشود. درمان آن معمولاً شامل استفاده از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی مانند پردنیزولون است. اینکه شما مدتی است دیگر دارو مصرف نمیکنید و هیچ علائمی ندارید، نشاندهنده کنترل موفقیتآمیز بیماری است.
از طرفی، زگیل تناسلی که توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشود، یک عفونت ویروسی است که سیستم ایمنی میتواند آن را کنترل کند. سویه ۶ HPV، یکی از سویههای کم خطر است که معمولاً باعث ایجاد زگیلهای تناسلی میشود و کمتر به سمت سرطانزا شدن پیش میرود.
استفاده از داروهای تقویتکننده سیستم ایمنی میتواند منجر به فعال شدن دوباره بیماریهای خودایمنی شود، چرا که این داروها ممکن است باعث تحریک سیستم ایمنی شوند. در مورد شما که پیشتر به پنفیگوس مبتلا بودهاید، این مسئله ممکن است باعث بازگشت علائم شود. بهتر است با پزشک متخصصی که با سابقه بیماری شما آشناست، مشورت کنید. او میتواند براساس وضعیت فعلی شما و نوع داروی تجویزشده برای تقویت سیستم ایمنی، تصمیمی مناسب بگیرد.
باسلام معمولا دربیماری های خودایمنی سیستم ایمنی فردبیمارضعیف است وبه دلیل همین ضعف بافت خودی راازمهاجم خارجی تشخیص نمی دهدپس قاعدابایدازداروهای تقویت سیستم ایمنی استفاده کردامابرای من همیشه سوال بوده چرابرای درمان این نوع بیماریها ازداروهای سرکوب سیستم ایمنی استفاده میشود
سلام، وقت بخیر
این یک سوال مهم و جالب است. در بیماریهای خودایمنی، مشکل اصلی این نیست که سیستم ایمنی ضعیف است، بلکه سیستم ایمنی به اشتباه به بافتها و سلولهای بدن خود حمله میکند.
به عبارت دیگر، سیستم ایمنی بیشفعال و بیشحساس شده و به جای تشخیص صحیح بین سلولهای خودی و مهاجم خارجی (مثل باکتریها و ویروسها)، به بافتهای بدن خود حمله میکند.
به همین دلیل، در درمان بیماریهای خودایمنی از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی استفاده میشود تا این پاسخهای نادرست و حمله به بافتهای خودی کاهش یابد.
این داروها فعالیت سیستم ایمنی را کاهش میدهند تا التهاب و آسیب به بافتهای بدن کم شود. اگر داروهای تقویتکننده سیستم ایمنی در بیماریهای خودایمنی استفاده شوند، احتمالاً وضعیت بیمار بدتر میشود زیرا باعث افزایش فعالیت سیستم ایمنی و در نتیجه تشدید حمله به بافتهای خودی میشود.
به طور خلاصه، هدف از سرکوب سیستم ایمنی در بیماریهای خودایمنی این است که جلوی حملات اشتباه سیستم ایمنی به بدن گرفته شود و آسیب به بافتها و اندامهای حیاتی کاهش یابد.
سلام من برادرم یه دوسه ساله موهای سرش به روش سکه ای هی میرخت باز درمیومد حالا چند ماهی هست موهای کل بدنش ریخته حتی ابروهاش میشه کمکم کنین وبگین ازچیه وچه دارویی باید مصرف کنه
سلام، وقت بخیر
بدون بررسی ازمایشگاهی نمیتوان نظر قطعی داد و نیاز است به متخصص غدد مراجعه کنند.
سلام آقای دکتر
ضمن تشکر و آرزوی سلامتی و توفیق برای جنابعالی
هشت ساله که کف هر دو پا خصوصا زیر پنجه ها دچار سوزش شدید و سری و مور مور هست که بشدت رنج میبرم و موقع خوابیدن و دراز کردن پاها تشدید میگردد انواع آزمایشات و ام آر آی از کمر و کف پاها داشتم و نهایتا اغلب تشخیصا نوروپاتی عصب محیطی بوده البته دیابت هم ندارم و آزمایشات سالم است اخیرا پی بردم که بعضی نقاط کف پا و زیر پنجه ها که فشار میدهم درد شدید دارد و به ببماری خود ایمنی مشکوک شدم و ممکن است مشکل همین باشد لذا خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید
سلام، وقت بخیر
نگرانی و مشکل شما را درک میکنم اما بدون بررسی نتایج آزمایشگاهی نمیتوان برای شما نظر قطعی داشت البته لازم به ذکر است سوزش کف پا میتواند از علائم استرس و فشار عصبی و کمبود ویتامین B1 در بدن باشد.
با سلام ،من هم یکسال ونیم درگیرهستم، کف دستها وکف پاها، پوست ها،ی دست پوسته پوسته وپوست دست نازک و زخم میشه، کف پاها پوستها ضخیم و ترک دارمیشوند، زخم باشد اذیتم میکند، چند بار پشت سرهم حنا استفاده کردم، قسمتی از کف پا سیاه وبعد از چند روز سبز چمنی شد. گفتند سودای بدنت زیاد است
علیرغم اینکه اهل غذا وچربی وشیرینی نیستم روزه آب چند روزه، حتی درحین این دوره روزه آب، آزمایش که دادم کلسترول خون بالا. است
درود ووقت بخیر من بیماری لیکن پلان دارم سه ماه پیش پروستاتم جراحی شده ولی زخمم بهبود پیدا نکرده آیا لیکن پلان تاثیر درعدم بهبودی زخمم دارد؟ضمنا ۶۲ساله هستم ممنونم پاسخ بفرمایید
سلام آیا نوریت اپتیک به طور کامل درمان میشود یا همچنان ممکن هست عود کند ؟
با سلام
چند وقته که با مشکل ریزش سکه ای مو مواجه شدم
آیا درمان دارویی برای این بیماری وجود داره؟
ممنون میشم راهنمایی کنین
سلام، وقت بخیر
بله، درمان دارویی داشته و باید به متخصص پوست مراجعه شود.
سلام و وقت بخیر
چند ماهیه ک ناحیه قوس پای چپم متورم شده و احساس درد دارم بعد از راه رفتن طولانی یانشستن پشت صندلی وحتی حین لمس کردن چند روزی هم هست ک بشدت پایین تنه (کمر، رانها، ساق پا) مخصوصا ساق وزیر زانوها ضعف شدید داشتم طوریکه شب خوابیدن رو واسم مشکل میکرد این درد مخصوصا موقع استراحت و دراز کشیدن تشدید میشه، و دو سه روزه استخوان داخلی ساق پا در محل اتصال ب زانو حین لمس احساس درد شبیه ضربدیدگی دارم، کلا باشگاه هم که میرم درد عضلانی زیاد طول میکشه و به دکترها میگم میگن چیزی نیست! یکسالی هم است که مقداری مشکلات نعوذ پیدا کردم که خودم فکر میکردم بخاطر شرایط اضطرابی استرسی شدید این مدت بوده
ممکنه تب مالت یا بیما ی خود ایمنی باشه؟ آزمایش چکاپ هفته پیش داشتم که اوکی بود، حس میکنم دکترایی ک میرم متوجه نمیشن!
سلام، وقت بخیر
بدون داشتن و بررسی اطلاعات و سوابق پزشکی شما و تنها از روی شرح حال شما نمیتوان نظری داشت.
سلام،وقت بخیر
من مدتی پیش جراحی سی ال لثه با روش لیزر انجام دادم به فاصله دو روز از انجامجراحی،لب وچانه ام(که یکسالونیم پیش تواین نواحی تزریق ژل داشتم)متورم شدن واینتورم با گزگز وگاها دردکم همراه بود وتورم طوری بود که اکثرا غروبها شروع میشدتا روز بعد ادامه داشت وفردا مجدد تورم تویهقسمت دیگه از لب وچانه ام ایجاد میشد،مسئله تا یکماه ونیم طول کشید هر پزشکی کهمراجعه کردم نظر قطع ندادوتشخیصشون حساسیت دارویی یا عفونت بافت لثه بود در طول مدت هیچکدام از داروهایی حساسیت وحتی انتی بیوتیک مشکل منوحل نکرد وزمانی فقط این مشکل برطرف شدکهدراثر این تورمها تمام ژلهای لب وچانه ام کامل جذب شده،طوری که انگار انزیم زده باشم
وایندرحالی هست بعدگذشت ۶ ماه از مشکلم ،با تصور اینکه برطرف شده مجدد اقدام کردم برای تزریق لبم اما با وجود ژل معتبر وپزشک حاذئق همانند قبل باز مشکل تورم بعضی شبا برام پیش میاد
واین درحالیکه اون یکسال که ژل تزریق کرده بودمهیچگونه مشکلی نداشتم وقبلتر هم سابقه کشیدن دندان عقل وتزریق داروی بی حسی داشتم هیچگونه حساسیتی نبوده ولی بعد اون کار دندانپزشکی این مشکل برام پیش اومده وممنون میشم راهنمایی کنید امکانش هست ارتباطی به خود ایمنی داشته باشه؟ بهتر به چه متخصصی مراجعه کنم؟ ؟
سلام یکسال ریزش موی ابرو دادم علتش چیه بیماری خودایمن
سلام وقتتون بخیر
من ۴۴ سالمه و از یک سال پیش هر چند ماهی یک بار کل بدنم لکه های قرمز میزنه که به شدت دچار خارش میشن و بعد کل این لکه ها تبدیل به زخم میشن پیش چندتا دکتر رفتم ولی بیماری تشخیص ندادن
چند سالی هست که دست چپم در گیر خارش قرمزی و زخم و خونریزی هست از کرم های اوره استفاده کردم ولی خوب نشد الان ناخن ها به صورت قاشقی شده و فرم دست در حال تغییر است .اختلال بینایی و کمردرد در ناحیه ستون فقرات نیز یک ماهی هست که اضافه شده لطفا بفرمایید به چه دکتری مراجعه کنم .
سلام، وقت بخیر
پیشنهاد میشود در ابتدا به پزشک عمومی مراجعه کرده، آزمایشات اولیه انجام شود و سپس نسبت به نتیجه آزمایش و اولویت بندی به متخصصان ارجاع داده شوید.
سلام.چندین سال هست که درگیر بیماریibdهستم و بعضی زمانها درد زیادی رو تحمل میکنم اما تا بحال پزشکی به من نگفتن که بیماری خود ایمنی هست.از طرفی هم دارویی جز اساکول به من ندادن،جدیدا دچار ضعف های شدید و خستگی زیاد هستم بطوری که کل روز خواب هستم،این ها نشونه ی گسترش بیماری هست؟چه پیشنهادی به من دارید؟
دورد بر برشما
بنده ۴۰ساله مدت چند ماه هست درگیر خارش شدید پوستی هستم به نحوی که هر روز باید سیتریزین مصرف کنم.و البته پشت و بالای شانه و بازو جوش کوچک دارم که به تازگی مقداری کم شده.تشخیص پزشک متخصص کولیت روده بوده و در آزمایش calprootection stool 376.6 بوده.امکان داره این بیماری و خارش و قرمزی پوست نتیجه ی بیماری خود ایمنی بوده و منجر به التهاب روده شده باشه؟
ممنون میشم اگر پاسخ بدید.
اگر بیماری خود ایمنی یک عضو را درگیر کرده باشد(مثلا در مورد من ضعیف شدن گوشها)، آیا احتمالش هست که بعدا سایر اعضا را هم درگیر کند؟ من درحال حاضر تحت کورتون درمانی هستم.
سلام، وقت بخیر
بله، امکانش هست.
درود وقت بخیر ،در مورد بیماری سیستم ایمنی بدن که از بیماریهای جدید هست به نام MOGAD چه اطلاعاتی میتوانید در اختیار قرار دهید ؟اگر اشتباه نکنم به آن بیماری شبهه MS هم میگویند
سلام، وقت بخیر
به نظر میرسد که شما در مورد بیماری MOGAD (Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein Antibody-Associated Disease) اشاره کردید، که در واقع یک بیماری اتوایمیونی نخاعی است و در برخی جوانان و بزرگسالان ظاهر میشود. این بیماری به عنوان یک شکل از اسکلروز متعدد (MS) شناخته شده اما برخلاف MS، که عمدتاً به تهاجم سلولهای ایمنی بدن به مایلین (پوشش عصبی) مرتبط هستند، MOGAD به تهاجم به گلیکوپروتئین مایلین oligodendrocyte مرتبط با آن میپردازد.
MOGAD به عنوان یک بیماری نادر تلقی میشود و علائم آن میتواند شامل
اختلالات بینایی، ضعف عضلانی، اختلالات حرکتی و گاهی اوقات حتی آسیب به کلیه ها باشد.
تشخیص MOGAD معمولاً از طریق آزمایشهای خون، بررسی اتیبادیها و نیز از طریق تصاویر سیتی و MRI مغز و نخاع انجام میشود.
روال درمانی MOGAD عمدتاً شامل درمان با استرادیول (هورمون جنسی زنان) و گاهی اوقات داروهای مهارکننده ایمنی است. مشاوره با پزشک متخصص اعصاب یا روماتولوژی مهم است تا نظارت صحیح برای این بیماری صورت گیرد.
لطفاً توجه داشته باشید که اطلاعات بالا بر اساس کلی است و ممکن است در بدن افراد با شرایط جسمی و سابقه پزشکی متفاوت باشد. برای اطلاعات بهروزتر، به پزشک خود مراجعه کنید تا براساس سابقه پزشکی و شناختی که از شما دارد بهتر بتواند به شما راهنمایی کند.
سلام وقت بخیر
من ۳ سالی هست که دردی از سمت چپم زیر قفسه سینم شروع شد و روز به روز بیشتر و کل قفسه سینم دوطرف و پشت شونه ها رو درگیر کرده و طوری که الان دیگه زندگی رو برام سخت کرده. حتی رو مجرای تنفسیم هم اثر گذاشته و تنگی نفس دارم. در حال حاضر پشت شونه هام ، قفسه سینم و بین شونه هم به شدت درد میکنن. تمام تست های،قلب ، ریه ، معده و… رو دادم که میگن مشکلی نیست. اخیرا یک نفر بهم گفت که ممکنه مشکل خود ایمنی داشته باشی. میخاستم ببینم باید چکار کنم؟
سلام، وقت بخیر
به پزشک مراجعه کرده و روال بررسی بیماری را شروع کنید تا با تشخیص کامل و بدون حدس و گمان، روال درمانی تجویز شود.
سلام وقتتون بخیر
آیا ریزش سکه ای هم به دلیل بیماری های خود ایمنی میتونه باشه؟
و اینکه آزمایش خودایمنی همون چکاب کامله یا فرق میکنه؟!
سلام، وقت بخیر
بله، بیماری های پوستی میتواند جز بیماری های خودایمنی باشند باید بررسی کامل صورت گیرد.
ضمن اینکه آزمایش خون کامل به همراه بررسی هورمون ها میتواند به پزشک در تشخیص بیماری کمک کند.
سلام
تغریبا یک هفته است که عضلات ساق هر دو پام بدون هیچ دلیلی دچار گرفتگی و اسپاسم همراه بادرد شدید شده آیا این بیماری خود ایمنیه ؟
نمی دونم پیش چه متخصصی برم ؟
سلام، وقت بخیر
نیاز به بررسی سریع و دقیق دارد، لطفا به پزشک عمومی مراجعه کنید تا آزمایش کامل و تصویربرداری های لازم انجام شود.
سلام وقت بخیر،خواهرم از ۱۷ سالگی خارش شدید داشت و زردی پوست،دکتر مراجعه کردیم نظر هپاتیت خودایمن دادن و متاسفانه سیروز کبدی.در حال حاضر۱۹ سالش هست وداروهای کبدی مصرف میکنه برای جلوگیری از پیشرفت بیماری.میخوام بدونم بیماری خودایمنش درمان میشه؟پزشک طب سنتی گفته این داروهایی که مصرف میکنه برای بیماری کبدش هست،من هپاتیتش رو درمان میکنم
به نظر شما طب سنتی هم در کنارش انجام بدیم براش یا نه؟
سلام، وقت بخیر
بیماری خودایمنی بسته به سطح پیشرفت و نوعش امکان درمان یا کنترل را دارد.
سلام وقت بخیر
حدود ۸ ماه هست لک سفید روی گونم افتاده رفتم دکتر پوست زیر نور مخصوص چک کردن و گفتن بالای ابروهام هم لک افتاده ک من نمبینم ماه قبل آزمایش دادم ویتامین دی روی ۶۶ بود دکتر گفتن سیستم ایمنی رفته بالا و داره به بدن حمله میکنه آیا نیاز هست تحت نظر دکتر داخلی باشم؟ ۴ سال پیش هم تیرویید د داشتم ک کنترل شد
آیا بیماری خود ایمنی کامل درمان میشود دکترم گفته تا یکسال درمانش میکنم
سلام، وقت بخیر
بله، در برخی موارد، بیماریهای خود ایمنی قابل کنترل و درمان هستند. اما در موارد دیگر، این بیماریها ممکن است مزمن باشند و کنترل شده ولی کاملاً درمانپذیر نباشند.
درمانهای مختلف برای بیماریهای خود ایمنی وجود دارند که میتوانند به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کنند. از جمله روشهای درمانی ممکن است استفاده از داروها، تغییرات در شیوه زندگی، رژیم غذایی خاص یا درمانهای جایگزین باشد.
همچنین، در برخی موارد، ترکیب درمانهای مختلف میتواند به کنترل بیماری کمک کند. اما مهم است که هر بیماری خود ایمنی ممکن است واکنشهای مختلفی نسبت به درمان داشته باشد، بنابراین مشاوره و پیگیری با پزشک متخصص مهم است تا بهترین درمان برای شرایط خاص شما انتخاب شود.
از زیر بغلم یک جوش در اومد که تا دو ماه خوب نشد و تبدیل به کیست شد و با عمل جراحی کیست رو برداشتن دکتر فلوشیپ
الان که چهار ماه هستش هنوز جای بخیه اش عفونت میکنه و دکتر پوست که معاینه کرد بعد از نمونه گیری گفتن که فیستول بوجود اومده و بیماری خود ایمنی دارم تا چند روز دیگه هم دوباره عمل میشم بنظرتون این بیماری رو میشه درمان کرد دکترم گفته تا یکسال با آمپولهایی که تزریق میکنه درمان میکنم
سلام، وقت بخیر
فیستول یک اتصال غیرطبیعی بین دو سطح مختلف در بدن است، اغلب از طریق لولهای یا ممری که در بدن ایجاد میشود. این اتصال معمولاً در نتیجه التهاب یا عفونت درونی شکل میگیرد و باعث ایجاد یک مسیر جدید (معمولاً بافتی) میان دو سطح یا دو عضو میشود که در شرایط عادی اتصال ندارند.
فیستولها میتوانند علائم متفاوتی داشته باشند، از جمله ترشحات، درد، تورم، گرمایی محیطی و غیره. درمان فیستولها معمولاً با بررسی علت ایجاد آن و درمان عفونت یا التهاب مرتبط و در برخی موارد با جراحی برای بستن فیستول انجام میشود. این درمانها بسته به مکان و اندازه فیستول و علت ایجاد آن متفاوت است و نیاز به مراجعه و مشاوره با پزشک دارد.
سلام من شهریور ماه یک شب خوابیدم صبح که بیدار شدم پلک راستم افتاده بود و چشم چپم برآمده به پزشک مراجعه کردم و بعد از ام آر آی و عکس تشخیص بیماری خودایمنی دادن و در حال حاضر روزی یک قرص پردنیزولون ۵۰ مصرف میکنم که کورتون هست و روزی ۲ تا سلنیوم ۲۰۰
۱۵ سال هست که کم کاری تیرویید دارم و تحت نظر پزشک هستم و همیشه نرماله با توجه که وضعیتی که برام پیش اومده وضعیت چشمام درست میشه یا تا آخر عمر باید کورتون بخورم و چشمام تابه تا میمونه ؟
سلام من بعضی مواقع اکثرا فصل پاییز یک چشمم قرمز میشه و حرکت بدم درد میکنه و چند روزی طول میکشید تا اینکه ناپروکسن مصرف کردم و سریع خوبش میکرد ولی الان که ناپروکسن مصرف میکنه درد و قرمزی این چشمم خوب میشه ولی اونیکی چشمم ورم میکنه… هرچی دکتر هم رفتم هیچ کدوم درمان نکردن راه علاجش چیه
سلام، وقت بخیر
استفاده خودسرانه از داروها در طولانیمدت برای شما خطرآفرین خواهد بود. بنابراین توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید تا براساس بررسی های لازم برای شما روال درمانی مشخص شود.
سلام وقت بخیر مشکلات پوستی مثل درماتیک سبوریک و مشکلات تیروئیدی دارم و همچنین مشکوک بودن به داشتن هپاتیت c در آزمایش،برای درمان باید بیماری خودایمن درمان شود؟آیا همه علائم به دلیل بیماری خود ایمنه؟؟
سلام، وقت بخیر
نمیتوان با این اطلاعات تشخیص دقیقی داشت اما انچه مشخص است، بیماریهای خود ایمنی منجر به بروز مشکلات عدیدهای در بدن میشوند و نیاز به پیگیری مداوم در اسرع وقت دارند.
بااین پیشرفت علم چراتاحالا درمان برای بیماریهای خودایمنی پیدا نشده
سلام و درود
خواهرم ۲۵ سالشه و الان چند وقتیه طی آزمایشاتی که انجام داده متوجه شده پلاکت خونش پایینه یعنی حدود ۹۲ هزار تاست، و با داروهایی که مصرف کرده پلاکتش حدود ۱۱۴ هزار تا شده بود ولی مجددا بعد دو سه ماه باز پلاکتش شده ۹۲ هزار تا، دکترش گفته احتمال داره بیماری خود ایمنی داشته باشه، میخواستم نظر شما رو در این زمینه بدونم. علائمی مثل خستگی و سردرد هم داره خواهرم ولی در آزمایشها علائم دیگه ای نداشته.
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
سلام، وقت بخیر
بدون داشتن اطلاعات بیشتر از وضعیت بیمار و سوابق پزشکی نمیتوان نظر دقیقی داشت.
ضمن اینکه بیماری های خودایمنی همیشه با عوارض جانبی و علائم خاصی همراه نیستند.
سلام دختر من هرماه بدون اعلام تب میکند فقط تب گاهی اوقات تشخیص پزشک این است که عفونت دارد در آزمایش نشان داده میشو وگاهی آ قات میگن ویروس لطفا راهنمایی کنید
سلام، وقت بخیر
تب طولانی به خصوص بیشتر از ۳ روز اصلا خوب نیست و باید هر چه سریع تر پیگیری شود.
بسته به نتایج آزمایش و شرح حال بیمار، علت بروز تب مشخص و درمان آغاز شود.
سلام وقت بخیر بچه هفت ماهه دارم پسر الان هفت ماهه دنبال درمانیم پوستش ملتهب و قرمز ه.یه دکتر اطفال فقط گفت خود ایمنی داره.و هیچ درمانی نکردنه.فقط کورتون میدن.بچم واقعا اذیته
سلام. وقت بخیر
علل التهاب پوست در کودکان میتواند متنوع باشد، از جمله حساسیتها، عفونتها، اشتباهات خود مراقبتی و…، اما تنها کورتیکواستروئید تجویز شده به تنهایی برای معالجه تمام انواع پوستی کافی نیست. درمان باید بر اساس تشخیص دقیق پزشک و با توجه به علت اصلی مشکل انجام شود.
بهتر است اطلاعات بیشتری از پزشک معالجهکننده بچهتان بگیرید و در صورت لزوم به پزشک دیگری نیز مراجعه کنید.
با سلام لرزش پا دارم چه دکتری باید برم ممنون میشم
سلام. اگر شما با لرزش پا مواجه هستید، بهتر است به یک پزشک نورولوژی (عصبشناس) مراجعه کنید. پزشک نورولوژی به تشخیص و درمان اختلالات عصبی مربوط به سیستم عصبی مرکزی و عصبهای محیطی تخصص دارد. او میتواند با انجام بررسی فیزیکی، جمعآوری سابقه پزشکی شما و در صورت لزوم انجام آزمایشات تکمیلی، دلیل لرزش پا را تشخیص داده و برنامه درمانی مناسب را تعیین کند.
همچنین، بهتر است قبل از مراجعه به پزشک، برخی اطلاعات مربوط به لرزش پا را ثبت کنید. مثلاً زمانی که لرزش رخ میدهد، چگونگی شدت و نوع لرزش، عوامل تحریک کننده یا تأثیرگذار و همراهی با علائم دیگر را یادداشت کنید. این اطلاعات میتواند در تشخیص و درمان موضوع مفید باشد.
لازم به ذکر است که این پاسخ تنها بر اساس شرحی است که ارائه کردهاید و نیاز به بررسی حضوری و معاینه توسط یک پزشک دارد. پزشک میتواند پس از ارزیابی دقیق تشخیص نهایی را بدهد و به شما راهنمایی درمانی صحیح را ارائه کند.
سلام آیا بالارفتن قند خون به خاطر بیماری خودایمنی قابل درمانه یا برای همیشه میمونه؟
سلام، وقت بخیر
افزایش قند خون ناشی از بیماری خودایمنی معمولاً برای همیشه باقی میماند، اما میتوان آن را به خوبی مدیریت کرد.
درمان بیماری خودایمنی ممکن است به بهبود نسبی یا کامل قند خون کمک کند، اما این موضوع به نوع بیماری و میزان آسیب واردشده بستگی دارد.
با پیگیری منظم، درمان مناسب و سبک زندگی سالم، بسیاری از بیماران میتوانند کیفیت زندگی خوبی داشته باشند و از عوارض دیابت جلوگیری کنند.
توصیه میشود با پزشک متخصص غدد برای ارزیابی دقیقتر و برنامهریزی درمانی مشورت کنید.