تیروئیدیت، انواع، علائم و درمان

thyroiditis

تیروئیدیت نشان دهنده گروهی از شرایط است که باعث التهاب غده تیروئید می شود. تیروئیدیت هاشیموتو شایع ترین نوع است. برخی از موارد تیروئیدیت موقتی هستند و برخی دیگر باعث کم کاری دائمی تیروئید (تیروئید کم کار) می شوند. قابل درمان است.

تیروئیدیت چیست؟

تیروئیدیت التهاب غده تیروئید شما است. تیروئید یک غده پروانه ای شکل کوچک است که در جلوی گردن و زیر پوست قرار دارد. این بخشی از سیستم غدد درون ریز است و بسیاری از عملکردهای مهم بدن را با تولید و ترشح هورمون های خاصی کنترل می کند.

تیروئیدیت شامل گروهی از شرایط فردی است که باعث التهاب تیروئید می شود اما علل و علائم متفاوتی دارد. تیروئیدیت می تواند منجر به تولید بیش از حد یا کمتر از حد هورمون تیروئید شود .

در اکثر انواع تیروئیدیت، سه مرحله وجود دارد که عبارتند از:

  1. فاز تیروتوکسیک: در طی این مرحله، تیروئید شما ملتهب می شود و هورمون های زیادی ترشح می کند که باعث تیروتوکسیکوز موقت می شود .
  2. فاز کم کاری تیروئید: به دنبال ترشح بیش از حد هورمون های تیروئید برای چند هفته یا چند ماه، تیروئید شما هورمون تیروئید کافی برای ترشح نخواهد داشت. این منجر به کمبود هورمون های تیروئید یا کم کاری تیروئید می شود. تیروئیدیت هاشیموتو و تیروئیدیت ناشی از تشعشع معمولاً برای همیشه در فاز کم کاری تیروئید باقی می مانند.
  3. فاز یوتیروئید: در طول فاز یوتیروئید، سطح هورمون تیروئید شما طبیعی است. این مرحله ممکن است به طور موقت پس از مرحله تیروتوکسیک قبل از رفتن به فاز هیپوتیروئیدی رخ دهد، یا ممکن است در پایان پس از بهبودی غده تیروئید از التهاب رخ دهد و بتواند سطح هورمون طبیعی خود را حفظ کند.

تیروئیدیت چیست؟

انواع تیروئیدیت چیست؟

انواع تیروئیدیت عبارتند از:

  • تیروئیدیت هاشیموتو: این وضعیت خودایمنی که تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن نیز نامیده می شود، توسط آنتی بادی های ضد تیروئید ایجاد می شود. این شایع ترین شکل تیروئیدیت و شایع ترین علت کم کاری تیروئید است.
  • تیروئیدیت خاموش یا بدون درد: این یک وضعیت خود ایمنی است که توسط آنتی بادی های ضد تیروئید ایجاد می شود.
  • تیروئیدیت پس از زایمان: این یک وضعیت خودایمنی ناشی از آنتی بادی های ضد تیروئید است که می تواند در عرض یک سال پس از زایمان رخ دهد. نسبتا نادر است.
  • تیروئیدیت ناشی از تشعشع: این وضعیت ناشی از پرتودرمانی است که به عنوان یک درمان پزشکی برای برخی سرطان ها یا ید رادیواکتیو مورد استفاده برای درمان پرکاری تیروئید استفاده می شود .
  • تیروئیدیت تحت حاد یا تیروئیدیت دو کوئروین: این یک وضعیت اغلب دردناک است که تصور می شود توسط یک ویروس ایجاد می شود. معمولاً قبل از آن عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی رخ می دهد .
  • تیروئیدیت عفونی حاد: این یک وضعیت نادر است که توسط یک ارگانیسم یا باکتری عفونی ایجاد می شود.
  • تیروئیدیت ناشی از دارو: این وضعیت ناشی از استفاده از داروهایی مانند آمیودارون، اینترفرون ها، لیتیوم و سیتوکین ها است. این تنها در بخش کوچکی از افرادی که از این داروها استفاده می کنند رخ می دهد.
  • تیروئیدیت ریدل: این یک بیماری نادر است که در اثر التهاب مزمن و فیبروز غده تیروئید شما ایجاد می شود. فیبروز ضخیم شدن یا زخم شدن بافت است.

تیروئیدیت چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

تیروئیدیت می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد، اما معمولاً افرادی را که در بدو تولدجنسیت  (AFAB) زن دارند به ویژه بزرگسالان، تحت تاثیر قرار می دهد.

تیروئیدیت هاشیموتو در افراد AFAB چهار تا ۱۰ برابر بیشتر از افرادی است که در بدو تولد مرد هستند (AMAB)  اغلب در افراد AFAB بین ۳۰ تا ۵۰ سال ایجاد می شود.

تیروئیدیت خاموش یا بدون درد نیز در افراد AFAB شایع است و علت شایع بعدی تیروئیدیت بعد از تیروئیدیت هاشیموتو است.

تیروئیدیت چقدر شایع است؟

شایع ترین نوع تیروئیدیت، تیروئیدیت هاشیموتو است که تقریباً ۱ تا ۲ درصد از مردم ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد. انواع دیگر تیروئیدیت نادرتر هستند.

آیا تیروئیدیت تهدید کننده زندگی است؟

تیروئیدیت به طور کلی تهدید کننده زندگی نیست.

با این حال، یک وضعیت تهدید کننده زندگی به نام طوفان تیروئید می تواند در صورت داشتن پرکاری تیروئید درمان نشده یا درمان نشده طولانی مدت ایجاد شود که می تواند از تیروئیدیت ایجاد شود.

علائم طوفان تیروئید عبارتند از:

  • تب بالا، دمای بین ۱۰۴ درجه تا ۱۰۶ درجه فارنهایت معمول است.
  • ضربان قلب سریع (تاکی کاردی) که می تواند بیش از ۱۴۰ ضربه در دقیقه باشد.
  • احساس آشفتگی، تحریک پذیری و/یا اضطراب
  • دلیریوم

اگر این علائم را دارید، در اسرع وقت به نزدیکترین بیمارستان بروید.

اگر علائم تیروئیدیت را تجربه می کنید، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید تا آنها بتوانند آزمایش هایی را برای تشخیص و درمان آن انجام دهند.

علائم و علل

علائم تیروئیدیت چیست؟

علائم تیروئیدیت به نوع تیروئیدیت و فاز آن بستگی دارد. بیشتر انواع تیروئیدیت باعث علائم تیروتوکسیکوز و به دنبال آن علائم کم کاری تیروئید می شود.

تیروئیدیت تحت حاد و تیروئیدیت عفونی حاد نیز معمولا باعث درد در ناحیه تیروئید شما می شوند. برخی از افراد مبتلا به تیروئیدیت، غده تیروئید بزرگ شده (گواتر) دارند.

گواتر

علائم تیروتوکسیکوز

مرحله تیروتوکسیک تیروئیدیت معمولا کوتاه است و یک تا سه ماه طول می کشد. اگر سلول های تیروئید شما به سرعت آسیب ببینند و هورمون تیروئید اضافی نشت کند، ممکن است علائم پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) را تجربه کنید که عبارتند از:

  • ضربان قلب سریع
  • افزایش اشتها
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • اضطراب و عصبی بودن
  • تحریک پذیری
  • مشکل خواب
  • افزایش تعریق و حساسیت به گرما
  • لرزش

علائم کم کاری تیروئید

مرحله کم کاری تیروئید تیروئیدیت می تواند طولانی مدت باشد و ممکن است دائمی شود. اگر سلول های تیروئید شما آسیب دیده باشد و سطح هورمون تیروئید کاهش یابد، ممکن است علائم کم کاری تیروئید را تجربه کنید که عبارتند از:

  • خستگی
  • افزایش وزن غیر قابل توضیح
  • یبوست
  • افسردگی
  • پوست خشک
  • افزایش حساسیت به سرما
  • ضعف عضلانی
  • کاهش توانایی تمرکز و دقت

علائم کم کاری تیروئید

چه چیزی باعث تیروئیدیت می شود؟

تیروئیدیت در اثر حمله به تیروئید شما ایجاد می شود و باعث التهاب (واکنش بدن شما به آسیب) و آسیب به سلول های تیروئید می شود. بسته به نوع آن دلایل مختلفی دارد.

شایع‌ترین علت یا «مهاجم» یک بیماری خودایمنی است که نتیجه حمله تصادفی سیستم ایمنی بدن به جای محافظت از بدن است. مشخص نیست که چرا سیستم ایمنی شما این کار را انجام می دهد. آنتی بادی هایی که به تیروئید شما حمله می کنند باعث بیشتر انواع تیروئیدیت می شوند.

این نمودار علل هر نوع تیروئیدیت را فهرست می کند.

نوع تیروئیدیت علت
تیروئیدیت هاشیموتو آنتی بادی های ضد تیروئید، بیماری خود ایمنی
تیروئیدیت خاموش یا بدون درد آنتی بادی های ضد تیروئید، بیماری خود ایمنی
تیروئیدیت پس از زایمان آنتی بادی های ضد تیروئید، بیماری خود ایمنی
تیروئیدیت تحت حاد (تیروئیدیت دو کوئروین) احتمالا ویروسه
تیروئیدیت عفونی حاد بیشتر باکتری ها، اما هر ارگانیسم عفونی
تیروئیدیت ناشی از تشعشع درمان با ید رادیواکتیو برای پرکاری تیروئید یا پرتودرمانی خارجی برای برخی سرطان ها را دنبال می کند.
تیروئیدیت ناشی از دارو برخی داروها، از جمله آمیودارون، لیتیوم، اینترفرون ها، اینترلوکین-۲ و مهارکننده های ایست بازرسی
تیروئیدیت ریدل فیبروز (ضخیم شدن و ایجاد اسکار) تیروئید شما

 

تشخیص و آزمایشات

تیروئیدیت چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک شما یک معاینه فیزیکی از جمله ارزیابی تیروئید انجام می‌دهد و از شما سؤالاتی در مورد علائم و سابقه پزشکی تان می‌پرسد.

اگر بعد از آن مشکوک به تیروئیدیت باشید، احتمالاً ترکیبی از آزمایش‌های زیر را برای کمک به تشخیص آن تجویز می‌کنند:

  • تست‌های عملکرد تیروئید: این آزمایش‌های خونی هستند که سطح هورمون‌های مرتبط با تیروئید و هورمون‌های تیروئید را در بدن ، از جمله هورمون محرک تیروئید (TSH)، T3 (تری یدوتیرونین) و T4 (تیروکسین) اندازه‌گیری می‌کنند. TSH از غده هیپوفیز شما می آید و غده تیروئید را برای تولید هورمون های T4 و T3 تحریک می کند که با هم هورمون های تیروئید نامیده می شوند.
  • سونوگرافی تیروئید: پزشکان اغلب از سونوگرافی برای ارزیابی آناتومی غده تیروئید استفاده می کنند. این می تواند یک گره (یک رشد) در غده تیروئید شما، تغییر در جریان خون به تیروئید و تراکم غده را نشان دهد.
  • آزمایشات آنتی بادی تیروئید: این آزمایش‌های خونی هستند که آنتی‌بادی‌های تیروئیدی را که شامل آنتی‌بادی‌های ضد تیروئید (میکروسومی) (TPO) یا آنتی‌بادی‌های محرک گیرنده تیروئید (TRAb) می‌شود، اندازه‌گیری می‌کنند. این آنتی بادی ها می توانند نشان دهند که شما به نوعی تیروئیدیت ناشی از بیماری خود ایمنی مبتلا هستید.
  • سرعت رسوب گلبول قرمز (ESR یاsed rate): این یک آزمایش خون است که به تشخیص التهاب در بدن کمک می کند. ESR در تیروئیدیت تحت حاد بالا است.
  • پروتئین واکنشی C (CRP) : این آزمایشی است که سطح پروتئین واکنشی C (CRP) را در خون اندازه گیری می کند. هنگامی که التهاب در بدن وجود دارد CRP افزایش می یابد و معمولاً در تیروئیدیت عفونی حاد به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
  • تست جذب ید رادیواکتیو (RAIU) : این آزمایش میزان ید رادیواکتیو (که از طریق دهان گرفته می شود) را که غده تیروئید جذب می کند اندازه گیری می کند. مقدار آن در مرحله تیروتوکسیک تیروئیدیت همیشه کم است.

تیروئیدیت چگونه تشخیص داده می شود؟

مدیریت و درمان

تیروئیدیت چگونه درمان می شود؟

درمان تیروئیدیت به نوع و علائم آن بستگی دارد.

درمان تیروتوکسیکوز برای تیروئیدیت

اگر در مرحله تیروتوکسیک تیروئیدیت هستید، پزشک ممکن است بتا بلوکرها را برای کاهش تپش قلب (ضربان سریع قلب) و لرزش تجویز کند.

با بهبود علائم، پزشک شما دارو را کاهش می دهد زیرا فاز تیروتوکسیک موقتی است.

درمان کم کاری تیروئید برای تیروئیدیت

اگر تیروئیدیت هاشیموتو دارید، پزشک شما داروهای جایگزین هورمون تیروئید مانند لووتیروکسین را تجویز می کند. از آنجایی که کم کاری تیروئید ناشی از تیروئیدیت هاشیموتو معمولاً دائمی است، احتمالاً مجبور خواهید بود این دارو را تا آخر عمر مصرف کنید.

اگر تیروئیدیت تحت حاد، بدون درد (بی صدا) یا پس از زایمان دارید و علائم کم کاری تیروئید دارید، پزشک شما داروهای جایگزین هورمون تیروئید را تجویز می کند. احتمالاً باید به مدت تقریباً ۶ تا ۱۲ ماه دارو را مصرف کنید و سپس آن را کاهش دهید تا ببینید آیا کم کاری تیروئید دائمی دارید یا خیر.

اگر کم کاری تیروئید خفیف است و علائم کمی دارید، ممکن است نیازی به دارو نباشد.

سایر درمان های تیروئیدیت

اگر تیروئیدیت عفونی حاد دارید، عفونت باید درمان شود. این احتمالا شامل آنتی بیوتیک خواهد بود. اگر آبسه روی تیروئید شما ایجاد شود، ممکن است پزشک نیاز به تخلیه مایع و چرک با آسپیراسیون با سوزن ظریف (بیوپسی سوزنی) داشته باشد.

تیروئیدیت ناشی از دارو معمولاً تا زمانی که داروی ایجاد کننده آن را مصرف می کنید ادامه دارد. پزشک شما ممکن است شما را به یک داروی متفاوت اما مشابه برای درمان تیروئیدیت سوق دهد یا ممکن است لووتیروکسین (داروهای هورمون تیروئید) را در حالی که شما به مصرف داروهایی که باعث تیروئیدیت می شود ادامه دهید، تجویز کند.

درد ناشی از تیروئیدیت عفونی حاد و تیروئیدیت تحت حاد معمولاً با داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین یا ایبوپروفن قابل کنترل است. در برخی موارد، درد می تواند شدید باشد و ممکن است نیاز به استروئید درمانی داشته باشد.

تیروئیدیت ریدل نیاز به درمان جراحی دارد.

سایر درمان های تیروئیدیت

جلوگیری

آیا می توان از تیروئیدیت پیشگیری کرد؟

متأسفانه، بیشتر موارد تیروئیدیت قابل پیشگیری نیستند.

اگر شرایطی دارید که نیاز به درمان با استفاده از ید رادیواکتیو یا پرتودرمانی دارد، در مورد خطر تیروئیدیت خود با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است بتوانید برای جلوگیری از ابتلا به تیروئیدیت با سایر درمان ها شروع کنید.

اگر داروهای تجویزی مصرف می‌کنید که می‌توانند باعث تیروئیدیت شوند، با پزشک خود در مورد خطر خود صحبت کنید و اگر می‌توانید مصرف آنها را متوقف کنید. هنوز ممکن است نتوانید از تیروئیدیت جلوگیری کنید.

چشم انداز / پیش آگهی

پیش آگهی (چشم انداز) تیروئیدیت چیست؟

پیش آگهی (چشم انداز) تیروئیدیت به طور کلی خوب است.

در مورد تیروئیدیت هاشیموتو، کم کاری تیروئید ناشی از آن به طور کلی دائمی است، اما با درمان جایگزین هورمون تیروئید مادام العمر قابل درمان است.

افرادی که به تیروئیدیت تحت حاد مبتلا می شوند معمولاً یک تا سه ماه علائم را نشان می دهند، اما بهبود کامل عملکرد تیروئید ممکن است تا ۱۲ تا ۱۸ ماه طول بکشد. این افراد حدود ۵ درصد احتمال دارد که به کم کاری دائمی تیروئید مبتلا شوند.

بازیابی کامل عملکرد تیروئید پس از زایمان و تیروئیدیت خاموش (بدون درد) نیز حدود ۱۲ تا ۱۸ ماه طول می کشد. افراد مبتلا به این شرایط حدود ۲۰ درصد شانس ابتلا به کم کاری تیروئید دائمی دارند.

پیش آگهی (چشم انداز) تیروئیدیت چیست؟

چه زمانی باید در مورد تیروئیدیت به پزشک مراجعه کنم؟

اگر تیروئیدیت برای شما تشخیص داده شده است، باید به طور منظم به پزشک خود مراجعه کنید تا علائم خود را کنترل کرده و مطمئن شوید که درمان شما موثر است.

اگر علائم بدتر یا نگران کننده بیشتری پیدا کردید، در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید.

یادداشتی از تیراد

در حالی که معمولاً فهمیدن یک بیماری پزشکی استرس زا است، خبر خوب این است که تیروئیدیت بسیار قابل درمان است و حتی ممکن است موقتی باشد. اگر در مورد تیروئیدیت یا برنامه درمانی خود سؤالی دارید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها برای کمک به شما در دسترس هستند.

۰ / ۵. ۰

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
هورمون تیروئید وآشنایی با هورمون محرک تیروئید TSH
نوشتهٔ بعدی
بیماری تیروئید، کم کاری، پرکاری، علائم و درمان

۴ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • ممنون از پاسخگوییتون
    لازم نیست در کنار پردنیزولون داروی دیگه ای استفاده کنم غیر از درد در ناحیه جلوی گلو هیچ مشکل دیگه ای ندارم

    پاسخ
    • بدون بررسی کامل، تجویز دارو یا روال درمانی اشتباه است.
      سلامتی شما بسیار مهم است، پس لطفا به پزشک معالج مراجعه کنید.

      پاسخ
  • آزاده رشادی
    1403/09/17 4:30 ب.ظ

    سلام وقت بخیر من سه ماه هست که به تیروییدیت تحت حاد مبتلا شدم اول سمت چپ والان سمت راست تا زمانی که پردنیزولون مصرف میکنم مشکلی ندارم ولی به محض اینکه دوز پردنیزولون از ۱۵ میلی گرم کمر میشه درد ناحیه گلو که در سونوگرافی ناحیه هیپواکو با ابعاد ۲۹ میلیمتر در۱۸ میلیمتر تشخیص داده شده شروع میشه
    در حال حاضر پزشکم فقط پردنیزولون تجویز کرده که از ۲۰ میلی گرم در روز شروع شده و هفته به هفته کمتر میشه

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      تیروئیدیت تحت حاد (Subacute Thyroiditis) یک التهاب موقتی در غده تیروئید است که معمولاً پس از یک عفونت ویروسی رخ می‌دهد. درمان اصلی در این وضعیت مدیریت علائم است، که شامل استفاده از داروهای ضدالتهاب نظیر پردنیزولون می‌باشد.
      عود درد با کاهش دوز پردنیزولون معمولاً به دلیل کنترل ناکافی التهاب در غده تیروئید رخ می‌دهد. ممکن است دوز پردنیزولون به تدریج و کندتر کاهش داده شود تا علائم برطرف شوند.
      ابعاد ناحیه هیپواکو (۲۹×۱۸ میلی‌متر) نشان‌دهنده التهاب قابل توجه است. کاهش التهاب ممکن است زمان ببرد و نیاز به تنظیم دقیق دوز دارو دارد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.