هر آنچه باید در مورد مسمومیت با ید بدانید؟

مسمومیت با ید

ید چیست؟

ید عنصری است که به مقدار کمی در بدن وجود دارد. بدن شما برای ساخت هورمون های تیروئیدی که رشد، متابولیسم و سایر عملکردهای مهم بدن را تنظیم می کند، به ید نیاز دارد.

تعداد کمی از غذاها به طور طبیعی حاوی ید هستند، بنابراین تولیدکنندگان شروع به افزودن آن به نمک خوراکی کردند تا از کمبود ید جلوگیری کنند. از دیگر منابع غذایی ید می توان به میگو، تخم مرغ آب پز، لوبیای دریایی پخته و سیب زمینی بدون پوست اشاره کرد.

ید چیست؟

بیشتر بزرگسالان باید سعی کنند حدود ۱۵۰ میکروگرم ید در روز دریافت کنند. موسسه Linus Pauling فهرستی از سطوح بالای مصرف قابل تحمل (حداکثر مقدار یدی که یک فرد می تواند بدون هیچ گونه عوارض جانبی منفی مصرف کند) برای گروه های سنی مختلف ارائه داده است:

  • کودکان ۱ تا ۳ ساله: ۲۰۰ میکروگرم در روز
  • کودکان ۴ تا ۸ ساله: ۳۰۰ میکروگرم در روز
  • کودکان ۹ تا ۱۳ ساله: ۶۰۰ میکروگرم در روز
  • نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ ساله: ۹۰۰ میکروگرم در روز
  • بزرگسالان ۱۹ ساله و بالاتر: ۱۱۰۰ میکروگرم در روز

مصرف بیش از حد قابل تحمل بالای مصرف برای هر گروه سنی می تواند منجر به مسمومیت با ید شود.

ممکن است شما یا هر کسی که دچار مسمومیت با ید شده باشد، دنبال درمان فوری پزشکی باشد. در صورت امکان هنگام تماس با ۱۱۵ یا رسیدن به بیمارستان، اطلاعات زیر را به یاد داشته باشید:

  • مقدار ید مصرف شده
  • قد و وزن فرد
  • هر گونه بیماری زمینه ای که ممکن است داشته باشند، به ویژه هر چیزی که تیروئید را درگیر کند.

علائم مسمومیت با ید چیست؟

علائم مسمومیت با ید بسته به میزان ید در سیستم بدنی شما، از نسبتاً خفیف تا شدید متغیر است.

علائم خفیف تر مسمومیت با ید عبارتند از:
  • اسهال
  • احساس سوزش در دهان
  • حالت تهوع
  • استفراغ

علائم خفیف تر مسمومیت با ید

علائم شدید مسمومیت با ید عبارتند از:
  • تورم راه های تنفسی
  • آبی شدن (سیانوز)
  • نبض ضعیف
  • کما

مصرف بیش از حد ید همچنین می تواند منجر به بیماری به نام پرکاری تیروئید ناشی از ید شود. این معمولا زمانی اتفاق می افتد که افراد برای بهبود عملکرد تیروئید خود از مکمل های ید استفاده می کنند.

علائم شدید مسمومیت با ید

علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:
  • ضربان قلب سریع
  • ضعف عضلانی
  • پوست گرم
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح

پرکاری تیروئید به ویژه در صورت داشتن یک بیماری قلبی خطرناک است، زیرا بر ضربان قلب شما تأثیر می گذارد.

 چه ارتباطی بین غذاهای دریایی و ید وجود دارد؟

چندین نوع غذای دریایی از جمله میگو، ماهی کاد و ماهی تن حاوی ید هستند. جلبک دریایی همچنین حاوی مقادیر بسیار بالایی ید است. در فرهنگ هایی که مقدار زیادی جلبک دریایی مصرف می کنند، مردم گاهی هزاران میکروگرم ید در روز مصرف می کنند.

به عنوان مثال، یک منبع معتبر در سال ۲۰۰۱ تخمین زد که مردم ژاپن بین ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ میکروگرم ید در روز مصرف می کنند که بیشتر از جلبک دریایی است. این باعث می شود که پرکاری تیروئید و گواتر ناشی از ید در ژاپن شایع تر باشد. با این حال، همین بررسی همچنین نشان می‌دهد که مصرف بیشتر ید ممکن است در نرخ پایین سرطان ژاپن و امید به زندگی طولانی نقش داشته باشد.

چه موارد باعث مسمومیت با ید می شود؟

مسمومیت با ید معمولاً در نتیجه مصرف بیش از حد مکمل های ید ایجاد می شود. دریافت مسمومیت با ید تنها از طریق غذا بسیار سخت است. به یاد داشته باشید، بزرگسالان می توانند تا ۱۱۰۰ میکروگرم در روز را تحمل کنند.

مصرف یک بار مصرف ید بیش از حد معمولاً باعث مسمومیت با ید نمی شود. با این حال، اگر به طور مداوم بیش از حد ید مصرف کنید، خطر آن افزایش می یابد. ید اضافی تیروئید شما را گیج می کند و باعث می شود که هورمون تیروئید اضافی تولید کند. این منجر به پدیده ای به نام اثر Wolff-Chaikoff می شود که کاهش تولید هورمون تیروئید است که معمولاً حدود یک هفته طول می کشد.

برخی داروها همچنین می توانند میزان ید را در سیستم شما افزایش دهند. آمیودارون، دارویی که برای تنظیم ضربان و ریتم قلب استفاده می شود، حاوی ۷۵ میلی گرم ید در هر قرص ۲۰۰ میلی گرمی است. این مقدار صدها برابر بیشتر از مصرف استاندارد توصیه شده روزانه ۱۵۰ میکروگرم است. مکمل های یدید پتاسیم و رنگ کنتراست که برای سی تی اسکن استفاده می شود نیز حاوی ید هستند.

موارد باعث مسمومیت با ید

شرایط و عوامل خطر مسمومیت با ید

حتی اگر مکمل‌های ید مصرف نکنید، برخی چیزها می‌توانند شما را نسبت به ید حساس‌تر کنند، که خطر ابتلا به مسمومیت با ید را افزایش می‌دهد. اینها از جمله شرایط تیروئید، مانند:

انجام عمل تیروئیدکتومی، که تمام یا بخشی از غده تیروئید شما را برمی دارد، همچنین شما را نسبت به ید حساس تر می کند و خطر مسمومیت با ید را افزایش می دهد.

 

مسمومیت با ید چگونه درمان می شود؟

مسمومیت با ید معمولا نیاز به مراجعه به بیمارستان دارد. بسته به شدت علائم شما، پزشک ممکن است داروهایی برای استفراغ شما تجویز کند. آنها همچنین ممکن است زغال چوب فعال به شما بدهند که می تواند به جلوگیری از جذب ید توسط بدن کمک کند.

برای علائم شدیدتر، مانند مشکلات تنفسی، ممکن است لازم باشد تا زمانی که سطح ید کاهش یابد، به دستگاه تنفس مصنوعی متصل شوید.

نتیجه گیری

مسمومیت با ید افرادی را که مکمل های ید مصرف می کنند یا دارای بیماری تیروئید هستند، تحت تاثیر قرار می دهد. موارد خفیف مسمومیت با ید معمولاً هیچ مشکل پایداری ایجاد نمی کند، به خصوص اگر در اسرع وقت به دنبال درمان پزشکی باشید. با این حال، موارد شدیدتر می تواند اثرات ماندگاری داشته باشد، مانند باریک شدن نای. برای بهترین نتیجه، درمان اورژانسی در اولین نشانه مسمومیت با ید مهم است.

۰ / ۵. ۰

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
آلرژی به ید و حساسیت های آن
نوشتهٔ بعدی
جراحی تیروئید یا برداشتن غده تیروئید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.