آلرژی به ید و حساسیت های آن

آلرژی به ید و حساسیت های آن

ید به عنوان یک آلرژن (چیزی که باعث واکنش آلرژیک می شود) در نظر گرفته نمی شود زیرا در واقع برای عملکرد تیروئید ضروری است. با این حال، برخی داروها، محلول ها یا غلظت هایی که حاوی ید هستند ممکن است باعث آلرژی به ید در فرد شود. این واکنش ها ممکن است توسط مواد دیگری که با ید مخلوط شده اند ایجاد شود.

این واکنش ها ممکن است یک آلرژی واقعی به ید باشد یا نباشد، اما مردم گاهی اوقات آن را “حساسیت به ید” می نامند.

ید در برخی منابع غذایی، مکمل ها و داروها وجود دارد. حتی یک محلول ضد عفونی کننده که برای پاکسازی پوست استفاده می شود می تواند در برخی افراد واکنش پوستی ایجاد کند.

واکنش‌های نامطلوب کل بدن به ید، یا محصولات حاوی ید، نادر هستند، اما در صورت وقوع می‌توانند کشنده باشند.

ید مصارف پزشکی نیز دارد. عوامل شیمیایی حاوی ید در حال افزایش هستند، به ویژه در عوامل رادیو کنتراست که برای بهبود مطالعات تصویربرداری اشعه ایکس استفاده می شوند.

به نظر می رسد که واکنش های نامطلوب به ید (زمانی که به این روش استفاده می شود) در طول سال ها رخ داده است. در واقع، رنگ کنتراست یددار با واکنش‌های شدید و حتی مرگ در موارد نادری همراه بوده است. اما اینها به دلیل حساسیت به ید نبود.

آلرژی به ید

علائم آلرژی به ید

قرار گرفتن در معرض مخلوط هایی که حاوی ید نیز هستند می تواند برخی از واکنش های زیر را ایجاد کند:

  • بثورات خارش دار که به آرامی ظاهر می شوند. (درماتیت تماسی)
  • کهیر
  • آنافیلاکسی، که یک واکنش آلرژیک ناگهانی است که می تواند باعث کهیر، تورم زبان و گلو و تنگی نفس شود.
علائم آلرژی به ید

شوک آنافیلاکسی شدیدترین شکل آنافیلاکسی است و تهدید کننده زندگی است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.

علائم آنافیلاکسی عبارتند از:

  • درد شکم
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • اسهال
  • گیجی
  • تغییر سطح هوشیاری
  • سرگیجه
  • سبکی سر
  • کندوها
  • مشکل در تنفس
  • تپش قلب
  • نبض سریع
  • فشار خون پایین
علائم آنافیلاکسی آلرژی به ید

 

علت های آلرژی به ید

محلول ها و غذاهای خاصی که حاوی ید هستند می توانند علت یک واکنش نامطلوب باشند:

  • پوویدون ید (بتادین) محلولی است که معمولاً به عنوان ضدعفونی کننده پوست در محیط های پزشکی استفاده می شود. ممکن است باعث ایجاد بثورات در افراد حساس شود.
  • رنگ کنتراست یددار نیز می تواند باعث واکنش آلرژیک شود. این رنگ یک ماده کنتراست رادیویی اشعه ایکس است که برای تزریق داخل عروقی (تزریق به رگ های خونی) استفاده می شود. رنگهای کنتراست حاوی ید مسئول واکنشهای شدید (از جمله مرگ و میر) در تعداد بسیار محدودی از افراد بوده است. کسانی که حساسیت یا سایر عوارض جانبی به رنگ رادیو کنتراست یددار دارند، ممکن است قبل از دریافت کنتراست یددار، گلوکوکورتیکواستروئید سیستمیک تجویز کنند. یا استفاده از کنتراست یددار ممکن است به طور کامل اجتناب شود.
  • غذاهای حاوی ید مانند ماهی و لبنیات نیز می توانند باعث واکنش آلرژیک شوند.
  • آمیودارون (Cordarone، Pacerone) دارویی است که برای مدیریت فیبریلاسیون دهلیزی و سایر بیماری‌های ریتم قلب در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی استفاده می‌شود. در حال حاضر، کارشناسان تنها یک مورد مشکوک به واکنش متقاطع را در فردی که آمیودارون و کنتراست حاوی ید دریافت کرده است، می دانند. پزشکان باید در تجویز آمیودارون برای افرادی که مشکل کنتراست حاوی ید دارند احتیاط کنند. با این حال، خطر یک واکنش آلرژیک واقعی بسیار کم است.
علت های آلرژی به ید
افسانه ها و باورهای غلط در مورد آلرژی ید

برخی افسانه ها در مورد علت عدم تحمل مواد حاوی ید وجود دارد.

بسیاری از مردم بر این باورند که در صورت داشتن حساسیت به صدف، در معرض خطر واکنش نامطلوب به ید قرار خواهید گرفت. این تا حد زیادی یک تصور اشتباه است:

  • طبق مطالعه ای که در مجله پزشکی اورژانس منتشر شده است، آلرژی به صدف با حساسیت به ید مرتبط نیست. محققان به این نتیجه رسیدند که ید یک آلرژن نیست.
  • تحقیقات نشان می دهد افرادی که به صدف آلرژی دارند و افرادی که به مواد غذایی غیر از صدف آلرژی دارند، شانس یکسانی برای واکنش به رنگ کنتراست یددار دارند.
  • در عوض، پروتئین هایی مانند پاروالبومین در ماهی و تروپومیوزین در صدف ها مسئول آلرژی به غذاهای دریایی هستند.
افسانه ها و باورهای غلط در مورد آلرژی به ید

 

برخی از ضد عفونی کننده های موضعی حاوی پوویدون ید هستند. این محلول پلی وینیل پیرولیدون و ید است:

  • پوویدون ید می تواند باعث ایجاد بثورات جدی شود که در چند مورد نادر شبیه سوختگی شیمیایی است. در برخی، بثورات ممکن است فقط یک تحریک پوستی ساده باشد، اما در برخی دیگر، بثورات می تواند بخشی از یک واکنش آلرژیک باشد.
  • با این حال، در تست های پچ، واکنش های آلرژی به ید ایجاد نمی شد. آنها توسط کوپلیمرهای غیر یددار در پوویدون ایجاد شدند. قرار گرفتن در معرض پوویدون منجر به درماتیت تماسی یا در موارد بسیار نادر، آنافیلاکسی می شود.

تشخیص و درمان حساسیت به ید

در صورتی که پزشک فکر کند به پوویدون موجود در محلول پوویدون ید حساسیت دارید، ممکن است از شما بخواهد که یک آزمایش پچ انجام دهید. در طول آزمایش پچ، پزشک مقدار کمی پوویدون ید را روی یک پچ اعمال می کند. سپس روی پوست شما قرار می گیرد. پس از چند روز، آنها بررسی خواهند کرد که آیا شما واکنشی نشان داده اید یا خیر.

پس از تشخیص عدم تحمل موادی که حاوی ید نیز هستند، پزشک ممکن است یک کرم کورتیکواستروئیدی یا کورتیکواستروئید خوراکی مانند پردنیزون تجویز کند.

اینها می توانند به تسکین علائم، مانند بثورات خارش دار کمک کنند. پزشک همچنین به شما دستور می دهد که از غذاها یا چیزهایی که باعث ایجاد این واکنش های نامطلوب می شوند دوری کنید.

شوک آنافیلاکتیک یک وضعیت اورژانسی است. ممکن است نیاز به درمان فوری پزشکی به شکل تزریق اپی نفرین (آدرنالین) داشته باشد.

تشخیص و درمان آلرژی به ید
نگرانی های مرتبط در مورد آلرژی به ید

اگر تجربه قبلی در مورد آلرژی به ید داشته اید، این گزینه ها را با پزشک خود در میان بگذارید. اجتناب کامل از ید می تواند این مشکلات را ایجاد کند:

  • یک فرد ممکن است دچار کمبود ید شود. این می تواند باعث نگرانی های جدی سلامتی مانند گواتر تیروئید یا کم کاری تیروئید شود. به ویژه در دوران بارداری و اوایل کودکی نگران کننده است.
  • یک فرد ممکن است از درمان های مورد نیاز خودداری کند یا رد کند زیرا حاوی ید هستند.

با پزشک خود صحبت کنید تا مشخص کند چگونه می توانید بدون ایجاد واکنش، ید کافی دریافت کنید.

نگرانی های مرتبط در مورد آلرژی به ید
نتیجه گیری

در حالی که عدم تحمل ید و عوارض جانبی نامطلوب رنگ کنتراست داخل عروقی حاوی ید، هر دو غیرمعمول هستند، اگر مشکوک هستید که با هر یک از آنها مشکل دارید یا از برخی از علائم رنج می برید، با پزشک خود مشورت کنید تا آزمایش را انجام دهید.

۰ / ۵. ۰

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
روش نوین تشخیص ماهیت ندول های تیروئید بر اساس امپدانس سلولی
نوشتهٔ بعدی
هر آنچه باید در مورد مسمومیت با ید بدانید؟

۱۰ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • بهمن براتی
    1402/11/18 10:03 ب.ظ

    سلام وقت بخیر یک هفته است سیتی آنژیو قلب انجام دادم تازه روی بدنم بعد از یک هفته دونه های قرمز زیر گلوم پشت کتف سمت قلبم هست که خیلی خارش دارن میشه لطفا بگید باید از چه دارو برای عوارضش استفاده کنم

    پاسخ
  • سلام من سیتی شکمی انجام دادم با تزریق
    تقریبا سه روز بعدش کل بدنم جوش ریز زده و وحشتناک میخاره کل بدنم قرمز شده رفتم دکتر گفتن حساسیت به ماده حاجب بوده
    درمان خاصی داره؟ اگه هست کمکم کنید پدرم در اومده
    چند روز طول میکشه درمان بشم؟؟؟

    پاسخ
  • سلام من عکس رنگی رحم انجام دادم و دچار خارش و قرمزی و کهیر شدم میخوام بدونم آیا حساسیت به ماده حاجب میتواند باعث التهاب اندام های داخلی هم شود ؟ و همین التهابی که روی پوست هست در لوله های رحمی هم اتفاق بیوفتد و موجب چسبندگی شود ؟

    پاسخ
    • سلام. وقت بخیر.
      سلام. حساسیت به مواد حاجب می‌تواند علت آلرژی و التهاب پوست شما باشد، اما احتمال انتقال این التهاب از پوست به لوله‌های رحمی بسیار کم است. این دو مورد عمدتاً از هم جدا هستند و معمولاً التهاب پوست به لوله‌های رحمی منتقل نمی‌شود.
      در صورتی که بعد از انجام عکس رنگی رحم علائم خارش، قرمزی و کهیر شدن پوست شما ایجاد شده است، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. او می‌تواند با بررسی و ارزیابی موقعیت و شدت علائم، دلیل این تغییرات پوستی را تشخیص داده و درمان مناسب را تعیین کند.

      پاسخ
  • من یه هفته است عکس رنگی گرفتم اما هنوز درد شکمی دارم باید چیکار کنم

    پاسخ
    • اگر شما هنوز دارای درد شکمی هستید و این مشکل برای مدت یک هفته ادامه دارد، بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید و اوضاع خود را به او توضیح دهید. پزشک شما با بررسی جزئیات بیشتر می‌تواند دلیل درد شکمی شما را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند.

      ممکن است درد شکمی مورد نظر شما مربوط به مسائل گوارشی مانند عفونت معده، التهاب روده، سندرم روده تحریک‌پذیر یا عوارض دیگر باشد. با توصیه پزشک خود و ارائه جزئیات بیشتر درباره نوع درد، مکان آن، علائم همراه و هر تغییر دیگری که ممکن است توجه شما را به خود جلب کرده باشد، بهتر می‌توانید تشخیص دقیق‌تری دریافت کنید و درمان مناسب را برای شما تعیین کنند.

      تا ملاقات با پزشک، توصیه می‌شود استراحت کافی داشته باشید، مایعات کافی مصرف کنید، از خوردن غذاهای سبک و غذاهای حاوی فیبر استفاده کنید و از مصرف غذاهای سنگین و مسموم کننده بپرهیزید.

      پاسخ
  • سلام من سیتی آنژیو انجام دادم و بعد از اون حساسیت پوستی در دستم بوجود اومده و دستم پوسته پوسته شده آیا این از عوارض ماده حاجب هستش که تزریق میشود

    پاسخ
    • سیتی آنژیو (City angiography) یک روش تصویربرداری پزشکی است که برای بررسی عروق و رگ‌ها استفاده می‌شود. این روش شامل تزریق ماده حاجب (Contrast agent) به عروق برای بیشترین وضوح در تصاویر است.

      استفاده از ماده حاجب ممکن است در برخی افراد عوارضی ایجاد کند، از جمله حساسیت پوستی و پوسته‌پوسته شدن در منطقه تزریق. این عوارض معمولاً موقتی هستند و در طی چند روز بهبود می‌یابند. با این حال، در صورتی که عوارض شدیدتر یا نگران کننده‌تری داشته باشید، بهتر است به پزشک خود گزارش دهید تا وضعیت را بررسی کند و راهنمایی لازم را ارائه کند.

      به طور کلی، در هر مورد عوارض پس از انجام سیتی آنژیو باید به پزشک خود اطلاع داده شود تا بتواند وضعیت شما را ارزیابی کرده و نیاز به مداخله یا درمان خاصی را تعیین کند.

      پاسخ
  • سلام درگلوم غدیه بزرگ شده ویک غدیه دیگری درحنجره دارم دکتر گفته باید داروبخرید گلوم خیلی درد میکنه وخیلی هم بدنم داغ میشه یگی از داروم هم گیرنیامده بنام CYNoMLo-oS-5MGTAB[o][o]

    پاسخ
    • با عرض پوزش، نام دارویی که فرمودید ناقص بود. لطفاً نام دقیق دارویی که برای درمان شما توصیه شده است را بررسی کرده و دوباره برای ما ارسال کنید تا بتوانیم به شما کمک کنیم. در مورد درد و داغی در گلوی شما، می‌توانید از داروهای ضد التهابی مانند پاراستامول یا ایبوپروفن استفاده کنید تا این علائم را کاهش دهید. همچنین، می‌توانید از آب گرم شوری و شکری یا چای آویشن استفاده کنید تا به تسکین درد کمک کنند. در هر صورت، برای درمان صحیح و کامل مشکلاتتان، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.