11 نشانه تصویری برای تشخیص سرطان تیروئید

تیروئید چیست؟

تیروئید یک غده با شکل پروانه در گردن شماست که هورمون‌هایی تولید می‌کند که وارد خون شما شده و سپس به هر سلولی در بدنتان می‌رود. هورمون‌های تیروئید نقش مهمی در کمک به عملکرد صحیح بدن شما دارند. آن‌ها به حفظ گرما و ارائه انرژی به شما کمک می‌کنند. همچنین عضلات شما را نیز پشتیبانی می‌کنند، همچنین قلب، مغز و دیگر اعضای شما را نیز حمایت می‌کنند. حال اگر این غده دچار سرطان تیروئید شود، مشکلاتی برای افراد بوجود می آورد.

سرطان تیروئید

سرطان تیروئید چیست؟

زمانی که شما سرطان دارید، سلول‌های ناقص به طور غیر قابل کنترل رشد می‌کنند و سلول‌های سالم زیادی را درگیر می‌کنند. چهار نوع سرطان  تیروئید وجود دارد: پاپیلری، فولیکولر، مدولاری و آناپلاستیک. وخامت بیماری و نوع درمانی که دریافت می‌کنید، تا حدی به نوع سرطانی که دارید، وابسته است.

ندول در تیروئید

سرطان  تیروئید ممکن است در اوایل علائم خاصی ایجاد نکند. اغلب اوقات اولین نشانه یک ندول یا توده یا برآمدگی کوچک روی غده تیروئید شماست. احتمالاً این چیزی نیست که به تنهایی متوجه آن شوید. پزشک شما معمولاً آن را در یک معاینه فیزیکی احساس می‌کند. پزشکان ممکن است آن را در سی تی اسکن، آن هم زمانی‌که شما برای یک مشکل دیگر اقدام کرده‌اید، مشاهده کنند. حدود ۹۰٪ اوقات، این توده‌ها خوش‌خیم (غیرسرطانی) هستند که یا نیازی به درمان ندارند و یا با درمان سبک برطرف می‌شوند.

سرطان تیروئید

به این علائم دقت کنید:

هر چقدر سرطان تیروئید پیشرفت کند، ممکن است علائمی نظیر موارد زیر را مشاهده نمایید:

  • گلو درد یا تورم در گردن شما که به سرعت افزایش پیدا می‌کند.
  • درد در جلوی گردن یا حتی تا گوش‌های شما
  • سرفه مداوم یا خس خسی بدون علت مشخصی
  • مشکل در تنفس یا بلعیدن

سرطان تیروئید

این‌ موارد ممکن است علائم مربوط به بیماری‌های مختلفی علاوه بر سرطان  تیروئید باشند، بنابراین با پزشک خود درباره تمام علائم خود صحبت کنید.

تشخیص سرطان تیروئید

پزشک شما ممکن است با یک معاینه فیزیکی شروع کند و از شما درباره سوابق پزشکی خانوادگی خود بپرسد. پزشک ممکن است یک دوربین کوچک و نازک را در گلوی شما بگذارد تا به دنبال مشکلات بگردد، این روش به لارینگوسکوپی معروف است. همچنین ممکن است از ام‌آر‌آی، سی‌تی‌اسکن یا سونوگرافی برای تصاویر تیروئید شما استفاده کند. برای تشخیص سرطان  تیروئید، پزشک، با جدا کردن بخشی از بافت تیروئید و بررسی آن برای یافتن سلول‌های سرطانی، یک بیوپسی انجام خواهد داد.

سرطان تیروئید

 

سرطان‌های متمایز تیروئید

بیشتر سرطان‌های تیروئید، متمایز شناخته می‌شوند، که به معنای این است که سلول‌های سرطانی تمایل دارند خیلی شبیه به سلول‌های نرمال و طبیعی باشند. یک نوع متمایز به نام پاپیلار، معمولاً در یکی از دو لوب تیروئید شما رشد می‌کند. اگرچه گاهی اوقات به غدد لنفاوی گردن منتقل می‌شود، اما درمان این نوع سرطان به خوبی موفقیت‌آمیز است. کمبود ید ممکن است منجر به نوع دیگری به نام فولیکولار شود که به طور معمول به غدد لنفاوی منتقل نمی‌شود.

سرطان تیروئید
سرطان تیروئید مدولاری (MTC)

این نوع سرطان در سلول‌های تیروئید شروع می‌شود که دکترها به آنها سلول‌های C می‌گویند. سلول‌های سرطانی ممکن است، حتی قبل از آنکه شما آن را تشخیص دهید به ریه‌ها، کبد یا غدد لنفاوی شما منتقل شوند.

سرطان مدولاری تیروئید تک گیر “Sporadic” MTC، که وراثتی نمی‌باشد، شایع‌ترین نوع MTC است.

سرطان  تیروئید مدولاری خانوادگی “Familial” MTC، که از طریق ژن‌های والدین به شما انتقال می‌یابد، حدود ۲۵٪ از موارد را تشکیل می‌دهد. این نوع خانوادگی معمولاً در هر دو لوب تیروئید شما در دوران کودکی یا جوانی ظاهر می‌شود.

سرطان تیروئید

سرطان آناپلاستیک تیروئید  Anaplastic

سرطان آناپلاستیک تیروئید سرطان نسبتاً نادر است و حدود ۲٪ از کل سرطان‌های تیروئید را تشکیل می‌دهد و بیشتر در زنان مسن رخ می‌دهد. سریع رشد می‌کند و به گردن و دیگر اجزای بدن منتقل می‌شود. به علت اینکه سلول‌ها شبیه سلول‌های طبیعی تیروئید به نظر نمی‌رسند، “غیر متمایز” نامیده می‌شوند. درمان آن سخت است. در برخی موارد، به نظر می‌رسد که از سرطان پاپیلار یا فولیکولار ریشه می‌گیرد.

سرطان تیروئید
درمان

جراحی، خط اول دفاع در برابر سرطان تیروئید است. جراح شما ممکن است بخشی یا تمامی غده لنفاوی اطراف را، بسته به اندازه و نوع سرطان بردارد. اغلب، جراحی کافی است، اما زمانی که تومورها بزرگتر هستند یا به سایر بخش‌های بدن منتشر شده‌اند، پزشک شما ممکن است پرتو درمانی، شیمی درمانی، درمان با ید رادیواکتیو یا درمان هدفمندی را که به سلول‌های خاص سرطان مربوط می شود، پیشنهاد کند.

دلایل

به طور دقیق علت بروز سرطان  تیروئید توسط دانشمندان شناخته نشده است، اما برخی عوامل وجود دارند که احتمال ابتلا به آن را افزایش می‌دهند، مانند:

  • درمان با پرتو در سر یا گردن در دوران کودکی
  • سن ۲۵ تا ۶۵ سال
  • جنسیت زن
  • اقوام آسیایی
  • قبلاً گواتر داشته‌اید
  • داشتن تاریخچه خانوادگی یا شخصی از بیماری یا سرطان تیروئید
  • بروز شرایط ژنتیکی مانند FMTC، MEN2A یا MEN2B
  • رژیم کم‌ ید (کمیاب در ایالات متحده)

سرطان تیروئید

پس از درمان

حتی اگر جراحی و سایر درمان‌ها، سلول‌های سرطان  تیروئید شما را از بین ببرند، شما باید دوباره به دکتر مراجعه کنید تا بررسی کنید که آیا سرطان بازگشته است یا خیر. تمامی ویزیت‌های پس از درمان را ادامه دهید و به تیم پزشکی خود در مورد هر علامت جدید یا بازگشتی اطلاع دهید. این موضوع اهمیت دارد چرا که سرطان تیروئید ممکن است به‌طور آهسته، گاهی اوقات ۱۰ یا ۲۰ سال پس از درمان اولیه شما بازگردد.

 

۲ / ۵. ۲

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
13 نشانه‌ از مشکلات تیروئید که فکرش رو هم نمی‌کنید؟
نوشتهٔ بعدی
آیا عدم تعادل هورمونی دارید؟ علائم و نشانه ها و درمان آن

۳ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلام مدت یک هفته هست بهم گفتن توده توی غده تیروئید هست باید سریع نمونه برداری بشود بعدش عمل نمیدونم چه کار کنم خیلی زیاد ترسیده ام

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      نگرانی شما قابل درک است اما باید در سریعترین زمان ممکن بررسی لازم صورت پذیرد تا روال درمانی آغاز شود.
      تشخیص سریع در هر بیماری کمک قابل توجهی به درمان میکند.

      پاسخ
  • زهراحسینی
    1402/10/26 2:11 ب.ظ

    سلام‌من‌چند‌سال‌کم‌کاری‌ترویید‌دارم‌الام‌یو‌بست‌دارم‌ودکتر‌کفته‌بواسیر‌داری‌وهر‌دارویی‌استفاده‌کردم‌فاییده‌نداشت‌شکم‌من‌۳‌یا‌۴‌روز‌طول‌می‌کشه‌تا‌کارکنه

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.