با مزایای بهینه سازی سطح منیزیم برای سلامت بهتر تیروئید آشنا شوید.
منیزیم در حال حاضر یک کلمه کلیدی در جامعه سلامت و تندرستی است و دلیل خوبی هم دارد. این ماده معدنی ضروری در بسیاری از فرآیندهای سلولی و آنزیمی نقش مهمی ایفا می کند. وقتی سطح منیزیم شما حتی اندکی پایین باشد، می تواند همه چیز را از خواب گرفته تا عادات روده شما مختل کند. در اینجا نگاهی می اندازیم به اینکه چرا منیزیم محبوب است و چرا منیزیم برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید بسیار مهم است.
سریع پیدا کنید
نقش منیزیم در بدن چیست؟
منیزیم یکی از فراوان ترین مواد معدنی روی زمین است. این چهارمین کاتیون رایج در بدن انسان است که مسئول بیش از ۳۰۰ واکنش آنزیمی است که به ساخت پروتئین و DNA کمک می کند. این ماده همچنین به ساخت استخوان کمک می کند و عملکرد ماهیچه ها و اعصاب، سطح قند خون و فشار خون را تنظیم می کند. یکی از مهمترین نقش های آن تولید انرژی برای سلول های شماست.
بدن ما حاوی بیش از ۲۵ گرم منیزیم است. ما بیش از ۹۹ درصد از منیزیم بدن را در استخوانها، ماهیچهها و بافتهای نرم ذخیره میکنیم.
کمبود منیزیم چیست؟
وقتی سطح این عنصر خیلی کم باشد، می تواند منجر به چندین علامت چالش برانگیز شود. در موارد شدید، می تواند تهدید کننده زندگی باشد. علائم کمبود منیزیم عبارتند از:
- گرفتگی عضلانی، به خصوص با ورزش
- سندرم پای بی قرار (RLS) یا اسپاسم عضلانی
- سردرد و میگرن
- اضطراب
- افسردگی
- یبوست
- خستگی
عوامل خطر کمبود منیزیم
به طور کلی، کمبود این ماده به دلیل دریافت کم این ماده معدنی در رژیم غذایی در افراد سالم است. تخمین زده می شود که تنها ۲٪ از جمعیت کمبود واقعی منیزیم دارند. با این حال، یک مطالعه اعلام کرد که حداقل ۷۵٪ از آمریکایی ها منیزیم کافی دریافت نمی کنند. این تا حدی به دلیل عادات غذایی ضعیف و محتوای مواد معدنی موجود در غذای ما است. بنابراین، رژیم غذایی استاندارد آمریکایی ممکن است یک عامل خطر برای کمبود باشد.
عوامل خطر دیگری برای کمبود منیزیم وجود دارد، از جمله:
- مصرف برخی داروها
- الکلیسم مزمن
- داشتن شرایطی که باعث اسهال مزمن می شود مانند بیماری کرون، بیماری سلیاک و IBD
- دیابت نوع ۲
در بسیاری از این شرایط، کمبود این عنصر به این دلیل اتفاق میافتد که یا منیزیمی را که میخورید از دست میدهید یا نمیتوانید آن را جذب کنید.
افراد مسن نیز بیشتر مستعد کمبود منیزیم هستند زیرا روده زمان سخت تری برای جذب آن دارد و کلیه ها اغلب بیش از حد منیزیم را دفع می کنند.
تاثیر منیزیم بر تیروئید
برای تبدیل هورمون تیروئید غیرفعال T4 به هورمون فعال تیروئید T3 به منیزیم نیاز داریم. بدون این تبدیل، سلول ها شکل قوی تر هورمون تیروئید را دریافت نمی کنند. بنابراین، زمانی که سطح منیزیم پایین باشد، تیروئید ما قادر به عملکرد صحیح نیست.
افراد مبتلا به بیماری خودایمنی تیروئید معمولا سطح منیزیم کمتری دارند. به طور خاص، افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو، تا حدودی به دلیل فرآیندهای خودایمنی در بدن، کمبود ریزمغذیهای کلیدی دارند. یکی از نشانه های بارز بیماری خودایمنی التهاب است. افراد مبتلا به هاشیموتو دارای التهاب غده تیروئید هستند که می تواند منجر به نارسایی نهایی تیروئید شود. با این حال، بیماریهای خودایمنی اغلب با هم در وضعیتی به نام چندخود ایمنی رخ میدهند که منجر به التهاب در سراسر سیستم میشود.
هنگامی که بدن به طور مزمن ملتهب است، می تواند منجر به عفونت های مکرر و حساسیت های غذایی شود که می تواند سلامت روده را مختل کند. برخی بر این باورند که بیماریهای خودایمنی گاهی از طریق «سندرم روده نشتدار» در روده شروع میشوند. روده نشتی جایی است که اتصالات محکم بین سلول های روده شما گسترده می شود و به سموم اجازه می دهد وارد جریان خون شما شوند.
هنگامی که در روده خود اختلالی دارید، می تواند اسیدیته اسید معده را تغییر دهد، باعث سوء جذب چربی شود، میکروبیوتای روده را مختل کند و آنزیم های گوارشی را ضعیف کند. بنابراین، افراد مبتلا به هاشیموتو و سایر اختلالات خود ایمنی ممکن است با کمبود مواد مغذی دست و پنجه نرم کنند زیرا نمی توانند آنها را در روده خود جذب کنند.
مزایای بهینه سازی سطح منیزیم برای سلامت تیروئید:
بی خوابی یا بد خوابی را برطرف می کند.
خواب شبانه با کیفیت بر همه چیز تأثیر می گذارد، از نحوه پردازش غذا تا تنظیم قند خون، به خاطر سپردن اطلاعات، کنترل التهاب و موارد دیگر. با این حال، کمبود منیزیم ممکن است باعث بی خوابی یا بد خوابی گاه به گاه شود. یک مطالعه تحقیقاتی نشان میدهد افرادی که روزانه ۵۰۰ میلیگرم منیزیم دریافت میکردند، بازده خواب بهبود یافته و غلظت رنین، کورتیزول و ملاتونین را در مقایسه با گروه دارونما افزایش دادند.
سردردهای میگرنی را کاهش می دهد.
یکی از علائم کم کاری تیروئید ممکن است سردرد یا سردردهای میگرنی باشد. یک مطالعه تحقیقاتی بر روی ۵۰ فرد مبتلا به میگرن و یک گروه کنترل متشکل از ۵۰ نفر بدون سابقه میگرن نشان می دهد که سطح منیزیم در بیماران مبتلا به میگرن نسبت به گروه سالم بسیار کمتر است. مطالعه دیگری نشان می دهد که مکمل منیزیم ممکن است به کاهش دفعات میگرن کمک کند.
فشار خون را کاهش می دهد.
فشار خون ثانویه فشار خون بالا ناشی از یک بیماری دیگر است. زمانی که غده تیروئید کم کار است و هورمون تیروئید کافی تولید نمی کند، فشار خون بالا می تواند ایجاد شود. مقاله ای در مجله انجمن قلب آمریکا نتایج بیش از ۳۰ کارآزمایی بالینی مختلف را برای اثبات تأثیر مکمل منیزیم بر فشار خون خلاصه کرد. نتایج نشان می دهد که مصرف مکمل منیزیم به مدت یک ماه به افزایش سطح منیزیم در بدن و کاهش فشار خون کمک می کند.
سطح منیزیم خود را از طریق رژیم غذایی و مکمل ها مدیریت کنید.
رژیم غذایی شما اولین راه برای افزایش مصرف منیزیم است. اگر می خواهید مصرف منیزیم خود را از طریق رژیم غذایی افزایش دهید، سعی کنید مصرف غذاهای زیر را افزایش دهید:
- سبزیجات سبز برگ (اسفناج، کلم پیچ و غیره)
- حبوبات
- آجیل و دانه ها
- غلات کامل
- شیر، ماست و سایر محصولات مبتنی بر شیر
- غلات صبحانه غنی شده
غذاهای حاوی فیبر رژیمی به طور کلی منیزیم را تامین می کنند. شیر می تواند منابع منیزیم باشند، اما میزان آن بر اساس منبع و برند متفاوت است.
گاهی اوقات بهینه سازی مصرف، تنها با غذا سخت است. مکمل منیزیم یکی از بهترین راه ها برای اطمینان از تامین حداقل نیاز روزانه شماست. به طور کلی مصرف این عنصر بی خطر است. با این حال، اگر داروهای دیگری مصرف می کنید، بهتر است قبل از شروع این مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف روزانه توصیه شده منیزیم
متوسط سطح دریافت روزانه کافی برای برآوردن نیازهای مواد مغذی ۴۰۰ میلی گرم برای مردان بزرگسال و ۳۱۰ میلی گرم برای زنان ۱۹ تا ۳۰ ساله است. افراد بالای ۳۱ سال روزانه ۴۲۰ میلی گرم برای مردان و ۳۲۰ میلی گرم برای زنان توصیه می شود.
میزان مصرف روزانه توصیه شده برای زنان باردار یا شیرده متفاوت است.
خطرات مصرف مکمل منیزیم
به طور معمول کلیه ها منیزیم اضافی را در ادرار دفع می کنند. از این رو، خطر واقعی دریافت بیش از حد از غذا وجود ندارد. با این حال، دوزهای بالا از مکمل ها یا داروها ممکن است علائم ناراحت کننده ای مانند اسهال، همراه با حالت تهوع یا گرفتگی شکم ایجاد کند.
ملین ها و آنتی اسیدهای حاوی منیزیم ممکن است در صورت مصرف در دوزهای قابل توجه (بیش از ۵۰۰۰ میلی گرم در روز) باعث ایجاد مسمومیت شوند. علائم مسمومیت ممکن است شامل تهوع، استفراغ، برافروختگی صورت، احتباس ادرار، افسردگی و بی حالی قبل از پیشرفت به علائم بدتر باشد.
یادداشتی از تیراد
برخی از ویتامین ها، مواد معدنی و گیاهان ممکن است برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مفید باشند. با این حال، هر یک از ما حساسیت های فردی منحصر به فردی داریم، بنابراین بسیار مهم است که با یک پزشک معتمد تیروئید کار کنید تا یک روال مکمل تیروئید را بر اساس نیازهای خاص خود داشته باشید.
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره موسسه سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند.
۷ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام و درود
دکتر بنده الان مبتلا به تیرویید پرکار هستم آیا خوردن منیزیم برام ضرر نداره
سلام ممنون از مطالب مفیدتون من تیروئید هاشیمتو دارم با ضعف و بی حالی سردردمیگرنی گرفتگی عضله مواجه هستم تاالان پیش پزشک های حاذق زیادی رفتم اما هیچ کدومشون به استفاده از منیزیم توصیه نکردن با خوردن منیزیم مشکلم کم میشه?
سلام، وقت بخیر
سوال مهمی که وجود دارد، آیا بدن شما به میزان لازم منیزیم تولید نکرده و باکمبود منیزیم مواجه اید؟
پاسخ این سوال در آخرین و بروزترین نتیجه آزمایشگاهی شماست که باید توسط پزشک معالج بررسی شود.
سلام دخترم fna انجام داده امروز سومین روزه که هنوز در اون ناحیه درد داره ایا این درد نرماله ؟ممنون میشم پاسخ بدید
سلام مطالب را خواندم واقعا مفید بودند ممنون از شما .
با سپاس از شما دکتر گرامی
دکتر در شیراز به خانمم که ۱۰ سال پیش تیروییدش را عمل کرده گفته که یک ماه قرص لیبو را مصرف نکنه و سونوگرافی انجام بده الان نتیجه سونو وجود یک توده سطح ۵ به ابعاد ۴ونیم د ۶ و نیم است خواهش میکنم راهنمایی فرمایید
سلام، وقت بخیر
بدون اطلاعات کامل از سوابق بیماری و فردی همسر شما به همراه آخرین اطلاعات پزشکی نمیتوان نظری داشت.