نئوپلاسم چیست؟
اگر تاکنون نمونه برداری انجام داده باشید احتمالاً با اصطلاح نئوپلاسم روبهرو شدهاید، بسیاری از شما به دنبال این هستید که بدانید نئوپلاسم چیست و چه مفهومی در جواب پاتولوژی شما دارد، پاسخ این سوال را در همین مقاله به شما خواهم گفت.
نئوپلاسم به معنی رشد غیرطبیعی سلولها است و به عنوان تومور هم شناخته میشود، تومورهای بدخیم و تومورهای خوش خیم.
نئوپلاسم خوش خیم رشدی آهسته داشته و به اندامهای دیگر سرایت نمیکند، به همین دلیل آسیب زیادی وارد نمیشود. در مقابل نئوپلاسم بدخیم میتواند رشدی آهسته و یا سریع داشته باشد، در این حالت امکان متاستاز و یا سرایت به دیگر اندامها وجود دارد و میتواند آسیب زننده باشد. بنابراین خطرناک بودن و یا نبودن نئوپلاسم به خوش خیم و یا بدخیم بودن آن بستگی دارد.
به فرآیند ایجاد نئوپلاسم، «نئوپلازی» و به عواملی که باعث ایجاد این تومورهای خوش خیم و یا بدخیم میشود بیماریهای نئوپلاستیک گفته میشود.
علت رشد تومور یا نئوپلاسم چیست؟
هنوز به شکل دقیق مشخص نیست چرا نئوپلاسم ایجاد میشود، ولی به طور کلی علت این پدیده یک جهش ژنتکی در DNA سلولی است که سلول جهش یافته را پس از چندی تجمع به یک بافت غیرطبیعی بدل میکند. علاوه بر آن برخی دلایلی که میتواند محرک این جهشها و ایجاد نئوپلاسم باشد در اینجا آورده شده.
- ژنتیک
- سن
- هورمونها
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل
- چاقی
- اختلالات ایمنی
- ویروسها
- بودن در معرض اشعه
- تماس با سموم شیمیایی
علائم وجود نئوپلاسم
در نئوپلاسم پس از قطع عاملی که باعث بروز آن شده است نیز، رشد و تقسیم سلولی غیر عادی ادامه مییابد (مانند قطع کردن سیگار پس از ابتلا به سرطان ریه). گرچه علائم تشکیل نئوپلاسم در هر منطقه بسته به نوع و مکانی که اتفاق افتاده است متفاوت بوده و این بسیار بسته به ذات سلولی است که توده از آنجا شروع شده، ولیکن صرفه نظر از این مورد یک سری علائم به شکل کلی مطرح میشوند که در اینجا آوردهایم.
- کم خونی
- تنگی نفس
- درد شکم
- خستگی مداوم
- بی اشتها بودن
- اسهال
- تب
- مدفوع خونی
- توده پوستی
و البته در مواردی بیماریهای نئوپلاستیک علائمی ندارند.
برخی از محلهای رشد تودهها و علائم آنها در این قسمت لیست شده است:
سینه
نئوپلاست سینه از شایعترین انواع این تودهها است، این بیماری در خانمها همیشه با نگرانیهای خاص و شدید همراه میشود ولی واقعیت این است که در موارد بسیاری بدخیمی در کار نیست و نیازی به نگرانی وجود ندارد. اگر نئوپلاست سینه بدخیم باشد احتمالا برخی علائم زیر را تجربه میکنید.
- درد و ورم
- قرمزی و یا سوزش
- تغییر شکل در سینه
- حساسیت و تخلیه مایع از سینه
گرههای لنفاوی
لنفوم یا نئوپلاست گرههای لنفاوی از دیگر مواردی است که احتمال رخ داد آن وجود دارد که در محل ایجاد آن تورم و یا توده دیده میشود، لنفومهای سرطانی با علائمی مانند این همراه هستند:
- کاهش وزن
- تب
- خستگی
- تعریق بیش از حد در شب
نئوپلاسم فولکولار
وجود توده در تیروئید یک مشکل شایع محسوب میشود و همچنان مانند باقی اندامها درصدی خوش خیم و درصدی بدخیم هستند. اگرچه آمار سرطان در تیروئید بسیار کم بوده و بالای نود درصد تودهها خوش خیم هستند، ولی از آنجایی که بررسی این سلولها مخصوصاً در زمانی که در تشخیصهای سیتولوژی سلولها از نوع نئوپلاسم فولیکولار تشخیص داده شدند بسیار مهم است، پزشک قطعا به اقدامات بیشتر تشخیصی و یا گزینههای بیشتر درمانی فکر میکند، زیرا منشاء برخی از سرطانهای فولیکولار تیروئید همین سلولها میباشند.
سرطان تیروئید ممکن است با برخی و یا تمامی علائم زیر همراه شود:
- وجود توده در گلو و ایجاد برجستگی
- احساس تنگی نفس
- مشکلات بلع
- احساس خستگی
- سرفه و احساس خارش در گلو
پوست
پوست نیز مانند برخی دیگر از اندامها ممکن است در معرض نئوپلاسم قرار بگیرد که میتواند در نهایت منجر به سرطان پوست شود، علائمی که ممکن است در بروز این بیماری اتفاق بیافتد عبارتند از:
- وجود زخمهای باز
- بثورات پوستی خارش دار و یا دردناک
- خالهایی که ممکن است خونریزی کنند
تشخیص نئوپلاسم
برای تشخیص بیماری نئوپلاستیک، بعد از آنکه پزشک متوجه تودهای در اندام بیمار شد شروع به بررسی خوش خیمی و یا بدخیمی آن مینماید، در این صورت سونوگرافی و نیز نمونه برداری سوزنی بسیار کمک کننده است.
برخی دیگر از تستهای تشخیصی در این زمینه عبارتند از:
- سی تی اسکن
- ام آر آی
- پت اسکن
- ماموگرافی
- سونوگرافی
- سونوگرافی داپلر
- اشعه ایکس
- آندوسکوپی
آنچه موسسه تیراد انجام میدهد
موسسه سونوگرافی تیراد مرکز فوق تخصصی سونوگرافی و تصویربرداری میباشد که با وجود پزشکان فوق تخصص و دستگاههای پیشرفته، بهترین خدمات را در تشخیص انواع نئوپلاسم در اندامهای مختلف ارائه میدهد، این مرکز فوق تخصصی در زمینه بیماریهای تیروئید و درمانهای کمتر تهاجمی تودههای تیروئید فعالیت خاص داشته و به عنوان تنها مرکز فوق تخصصی کشور در این زمینه با کمک درمانهای آر اف و ماکروویو تیروئید به تشخیص و درمان نئوپلاسمهای تیروئید میپردازد.
بیماران محترم میتوانند برای دریافت مشاوره با شمارههای مرکز در تماس باشند و یا سوالات خود را از قسمت نظرات سایت بیان نمایند تا پزشکان در فرصت مناسب پاسخگو باشند.
اگر در دریافت پاسختان تاخیری ایجاد شد نگران نباشید این امر به دلیل حجم بالای مراجعات و سوالات شما عزیزان است، که گاهی موجب شلوغی و تاخیر در پاسخگویی میشود. قلباً از صبوری شما تشکر میکنیم.
عزیزان خواننده اگر با بیماری نئوپلاسم تیروئید مواجه هستید توصیه میکنم این مقالات را نیز از دست ندهید.

دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای ، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره مرکز سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند
۴ دیدگاه. Leave new
سلام من سه سال تحت درمان تیروید هستم وسع بار نمونه انجام دادم حالا گفته شیش ماه دیگه بیا از نوع ننوپلاسم فولیکولار است
سلام. درمان تیروئید نیاز به توجه و پیگیری دقیق دارد. نئوپلاسم فولیکولار یک نوع تومور خوش خیم در تیروئید است که نیاز به بررسی و پیگیری دقیق دارد.
سلام من چهار بارعمل پرولاپس رکتوم شدم رودم اندازه دوتاکف دست بیرون می زنه حتی بعدازکوتاه کردن روده بزرگ امروزام آرای رفتم نوشته احتمال نعوپلاسم هست آزمایش دستور دادن خواهشا لطفا بگویید چه نوع آزمایش باید برم چیزی نمانده سکته کنم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
Awesome post! Keep up the great work! 🙂