آیا تیروئید باعث پوکی استخوان می‌شود؟

تیروئید و پوکی استخوان

تیروئید و پوکی استخوان

آیا تیروئید باعث پوکی استخوان می‌شود؟ اگر جواب این سوال را می‌خواهید این مقاله موسسه فوق تخصصی تصویربرداری پزشکی تیراد به شما کمک می‌کند. تا پایان مقاله همراه ما باشید.

پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان و یا به بیان دیگر استخوان متخلخل حالتی است که در آن استخوان‌ها به حالت شکننده خواهند بود. در اصل بافت استخوان به شکلی غیر مستحکم و پوک در کنار هم قرار می‌گیرد. شکنندگی بیشتر در نواحی مانند لگن، مچ دست و ستون فقرات پیش می‌آید، اگرچه پوکی استخوان قابل درمان است ولی بهتر است از اتفاق افتادن آن پیشگیری شود. این‌که چرا این شرایط رخ می‌دهد و ارتباط آن با هورمون‌های تیروئید چیزی است که در این مقاله آورده شده.

تیروئید و پوکی استخوان

پوکی استخوان چگونه رخ می‌دهد؟ استخوان‌ها به طور مداوم در حال بازسازی هستند. استئوکلاست شرایطی است که در آن استخوان و سلول‌های آن جذب شده و از بین می‌روند و استئوبلاست باعث ساخت مجدد آن می‌شود. استخوان سازی باعث رشد و نمو استخوان‌ها و همچنین ترمیم استخوان شکسته می‌شود.

استئوکلاست یعنی چه؟

یاخته‌های چندهسته‌ای که استخوان کاه هستند و جذب کننده آن هستند استئوکلاست یا یاخته‌های استخوان کاه گفته می‌شود.

استئوبلاست یعنی چی؟

در مقابل استئوکلاست یاخته‌هایی که مشغول به ساخت استخوان هستند استئوبلاست نامیده می‌شود.

ارتباط بین تیروئید و پوکی استخوان چیست؟

افزایش هورمون تیروکسین همان‌طور که می‌دانید موجب می‌شود که سوخت و ساز بدن بالا رفته و فعالیت‌های بدن نیز افزایش پیدا کند. این هورمون در روند استخوان سازی و استخوان کاهی نیز اثرگذار است و افرادی که هورمون تیروئید بیشتری در بدن‌شان هست با سرعت بیشتری استخوان‌شان را از دست می‌دهند و روند استخوان سازی در آن‌ها کمتر می‌تواند جبران کننده استخوان کاهی باشد. شواهد نشان می‌دهد افرادی که مدت زمان زیادی تحت شرایط هورمون بالای تیروئید بوده‌اند و یا سطح TSH در آن‌ها پایین است با سرعت بیشتری استخوان کاهی داشته و سریع‌تر سلول‌های بافت استخوانی را از دست می‌دهند و این حتی در مورد کسانی که سطح هورمون تیروئید در بدنشان طبیعی ولی TSH پائین است نیز صدق می‌کند.

ارتباط بین تیروئید و پوکی استخوان چیست؟

به همین دلیل افرادی با پرکاری تیروئید و یا کسانی که داروی لووتیروکسین مصرف می‌کنند برای جبران کم کاری تیروئید همواره باید نسبت به میزان این هورمون در خون‌شان توجه کنند و با پزشک در ارتباط باشند.

تیروئید و استخوان سازی

هورمون کلسی تونین ترشح شده از غده تیروئید میزان جذب کلسیم در بافت استخوانی را تعیین می‌کند.

این هورمون به چندین شکل در استخوان سازی موثر است:

  • میزان باز جذب کلسیم را در کلیه بالا می‌برد
  • استئوکلاست را مهار می‌کند
  • استئوبلاست را افزایش می‌دهد
  • کاهش جذب در روده

این خصوصیات هورمون کلسی تونین باعث می‌شود تا از آن به عنوان هورمونی برای درمان پوکی استخوان استفاده شود.

چرا پوکی استخوان می‌گیریم؟ آیا تیروئید باعث پوکی استخوان می‌شود؟

سرعت استخوان کاهی با استخوان سازی متناسب است. زمانی که استخوان در حال تحلیل رفتن در استئوکلاست است در استئوبلاست در حال ساخته شدن است ولی اگر این هماهنگی از بین برود و استخوان سازی کند شود تراکم سلول‌های استخوان کمتر شده و پوکی استخوان ایجاد می‌شود.

گرچه عوامل دیگری از جمله رژیم غذایی و میزان کلسیم موجود در آن، مقدار ویتامین D و همچنین مدت زمانی که برای ورزش و در معرض آفتاب بودن قرار می‌دهید نیز تاثیر زیادی دارد. اگر استخوان‌ها پوک شوند به راحتی شکسته می‌شوند یا به عبارتی راحت‌تر شکسته می‌شوند.

پوکی استخوان

چه کسانی بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند؟

بیشتر افراد زمانی که به سن میانه یعنی بالای ۳۵ سال می‌رسند در معرض پوکی استخوان قرار می‌گیرند. این مشخصه در خانم‌های یائسه بیشتر نمود می‌کند زیرا در این افراد هورمون استروژن که به نوعی محافظت کننده از سطح کلسیم بدن آن‌ها است از دست می‌رود و پوکی استخوان احتمال بیشتری پیدا می‌کند.

به نظر شما تیروئید باعث پوکی استخوان می‌شود؟ در افرادی با پرکاری و کم کاری تیروئید هم شرایط به پیشرفت و یا ایجاد پوکی استخوان کمک می‌کند برای بررسی بیشتر دو پاراگراف زیر را بخوانید.

پرکاری تیروئید و پوکی استخوان

پرکاری تیروئید و بالا بودن سطح تیروکسین همان‌طور که گفته شد باعث می‌شود تا روند تغییر وضعیت استخوان تغییر کند بنابراین بهتر است سریع به درمان آن بپردازید. بازگشت به روند طبیعی در بیماران و سطح نرمال هورمون تیروئیدی کمک می‌کند تا روند پوکی به سمت عادی شدن برود ولی این ممکن است مدت زمانی به طول بیانجامد و بهتر است بیمار تا دو یا سه سال پس از شروع درمان پرکاری تحت نظارت برای پوکی استخوان و سنجش تراکم قرار بگیرد.

آیا تیروئید باعث پوکی استخوان می‌شود؟

کم کاری تیروئید و پوکی استخوان

کم کاری تیروئید به خودی خود عاملی برای پوکی استخوان نیست ولی درمان لووتیروکسین در صورتی که میزان هورمون مصرفی کنترل شده نباشد و بیشتر از مقدار مورد نیاز بدن مصرف شود می‌تواند به شرایطی برسد که پوکی استخوان محتمل شود.

درباره کم کاری تیروئید مقاله کاملی را که در اینجا آورده‌ام مطالعه کنید.

آنچه تنها موسسه فوق تخصصی درمان بیماری‌های تیروئید در ایران به شما توصیه می‌کند:

می‌دانید که علم همیشه در حال پیشرفت است. اولین توصیه و اولین روش درمانی که به ذهن می‌رسد همیشه بهترین درمان نیست. بسیاری از عزیزانی که با داشتن بیماری‌های تیروئیدی تحت تأثیر توده‌ها و ندول‌های تیروئید تحت درمان جراحی قرار می‌گیرند لزوماً تنها راه درمانی‌شان را امتحان نکرده‌اند، ممکن است شما بتوانید تیروئیدتان را حفظ کنید و بدون جراحی پرکاری‌تان را درمان کنید، همچنین نیازی نیست مشکلات جانبی ناشی از کم کاری را به دوش بکشید. تنها کاری که لازم است انجام دهید پیدا کردن روش مناسب خودتان است.

روش‌های زیادی برای درمان تیروئید هست که در همین سایت راجع به آن‌ها زیاد صحبت شده. ما مدام می‌گوییم قبل از تصمیم‌گیری برای انتخاب روش درمانی نسبت به شرایط و روش‌های درمانی به روزتر مطالعه کنید. به همین دلیل است که روش‌های شناخته نشده ولی کارایی مثل آر اف در ایران انجام می‌شود. اگر شما یکی از نفراتی باشید که بدون نیاز به جراحی، یدتراپی و یا امثال این‌ها که روش‌های تهاجمی هستند و به بافت تیروئید آسیب می‌رسانند، بتوانید مشکلتان را حل کنید، دیگر دغدغه‌ای برای مشکلات آتی با این غده نخواهید داشت.

بهترین درمان برای هر کس نسبت به شرایط و موقعیت بدنی و بیماری وی انتخاب می‌شود ولی این‌که شما به آن بهترین روش برسید کاری است که تنها با تحقیق و بررسی می‌توانید به آن برسید.

برای مشاوره با ما تماس بگیرید تا با کمال میل شما را راهنمایی کنیم.

منابع:

british thyroid

۰ / ۵. ۰

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
تیروئید و سردرد چه ارتباطی دارند؟
نوشتهٔ بعدی
نئوپلاسم چیست؟ نئوپلاسم خوش خیم و بدخیم

۹ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلام
    از سال ۸۶ تا الان به خاطر کم کاری، لووتیروکسین مصرف میکنم. دختر ۳۵ ساله هستم
    الان برای پوکی استخوان خیلی میترسم. مصرف خیلی طولانی مدت بوده.
    چکار کنم. خیلی ناراحتم

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      مصرف قر لووتیروکسین برای شما نیاز بوده و از بروز مشکلات بیشتر پیشگیری کرده و البته جای نگرانی نیست.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    بنده یک ماه پیش با آزمایش متوجه شدم ب پرکاری تیرویید مبتلاهستم
    باتوجه ب نظر دکتر هر ۸ساعت نصف قرص متی مازل مصرف میکنم ولی علائم کم نشده
    همچنان اسهال،و خشک شدن استخوان لگن و حرکات روده دارم وزنمپایین اومده با مصرف قرص متی مازول هیچ افزایش وزنی نداشته ام
    خودسر فمیلاکت هر ۱۲ساعت،باکلوفن ۱۰هر ۸ ساعت و لوپرامید هم میخورم
    ک خشک شدن استخوان لگن خیلی اذیت میشم
    و نگران از اینکه پوکی استخوان بگیرمو دارم
    خواهشمند راهنمایی کنید راه درمان و پیشگیر از پوکی استخوان.
    تشکر

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      توصیه می‌شود به جای مصرف خودسرانه دارو (چرا که شما اطلاعی از تداخل‌های دارویی ندارید و عوارض داروها ممکن است برهم تاثیرات منفی بگذارد) به پزشک معالج خود مراجعه کرده و با وی مشورت کنید.

      پاسخ
  • ناشناس
    1402/05/08 1:35 ق.ظ

    چرا جواب کسایی که سوال کردن رو نمیدین

    پاسخ
    • سلام. وقت بخیر
      تمام سوالات ثبت شده در سایت پاسخ داده می‌شوند اما نیاز به صبوری است، چراکه تعداد سوالات ثبت شده بالا بوده و امکان پاسخ دهی به سرعت وجود ندارد.

      پاسخ
  • سلام. مادرم داروی لووتیروکسین مصرف می کنند. یکسالی است که آزمایش تیروئیدشان از حد نرمال، بالاتر نشان داده شده و وضعیت پوکی استخوان هم شدت گرفته. طوری که در وضعیت ورود به ریسک شکستگی هستند. آیا با تنظیم قرص تیروئید و نرمال شدن مجدد آن، می توان امیدوار بود که وضعیت پوکی استخوان هم دوباره به وضعیت نرمال برگردد و استخوان سازی همرا با قرص استوفوس بهتر شود؟

    پاسخ
  • سهیل سلیم رفتار
    1400/08/24 3:06 ب.ظ

    با عرض سلام
    دکتر جان مقالتونو خواندم و سوالی دارم خدمتتون
    دچار پوکی استخوان شدید شدم در ناحیه کمر وبا یک پرش ساده شکستگی در مهره پیش امد در عرض یک ماه ۸ مهره دچار آسیب شد
    با آرمایش متوجه کم کاری شدید تیرویید شدم به طوریکه tsh> 75 تحت درمان با داروی تیروکسید هستم و بعداز ۷ ماه الان tsh = 6 میباشد
    سوالم اینه که کم کاری تیروئید میتونه باعث چنین پوکی استخوانی بشه که مردی ۳۸ ساله مثل بنده دچار بشه
    البته بن اسکن و آزمایشات عفونی مربوط به شگستگیها کاملا بی عیب بود باتشکر

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.