ندول تیروئید – انواع ندول‌های سرطانی و غیرسرطانی تیروئید را بشناسید!

انواع ندول‌های سرطانی و غیرسرطانی تیروئید

انواع ندول‌های سرطانی و غیرسرطانی تیروئید

تیروئید غده کوچک پروانه‌ای شکلی است که در جلوی استخوان گردن واقع شده است. در مواردی ممکن است در تیروئید توده‌هایی ایجاد شود که به اصطلاح به آن ندول تیروئید و یا گره تیروئید گفته می‌شود. این توده‌ها الزاماً بیماری‌زا نیستند و به طور معمول در بسیاری از تصویربرداری‌ها و یا سونوگرافی‌های افراد بالغ دیده می‌شوند. با این‌حال در مواردی که بزرگی این ندول‌ها و یا گره‌ها باعث ایجاد اختلال در بلع و تنفس می‌شوند و یا مشکلاتی از قبیل گلودرد ایجاد می‌کنند می‌بایست درمان شوند. در موارد کمی هم این ندول‌های تیروئید به حالت بدخیم و یا سرطانی رشد می‌کنند و باید اقدامات درمانی صورت گیرد. ندول‌های تیروئید انواع مختلفی دارند که بر اساس نوع، درمان و زمان لازم برای آن مطرح می‌گردد. این تاپیک را به بررسی انواع ندول تیروئید اختصاص داده‌ایم.

اگر در مورد تصویربرداری تیروئید سوالی دارید این لینک را کلیک کنید.

انواع ندول‌های سرطانی و غیرسرطانی تیروئید

ندول خوش خیم تیروئید

ندول خوش خیم تیروئید، ندول‌هایی با رشد کم هستند که با رشد غیرطبیعی تیروئید به وجود می‌آیند. تقریبا نیمی از بزرگسالان در سن ۶۰ سالگی یک ندول تیروئید دارند که اکثریت قریب به اتفاق آن‌ها خوش خیم و غیرسرطانی هستند.

با این همه ندول تیروئید می‌بایست تحت مراقبت پزشک باشد و از رویه رشد آن مطمئن شد، در واقع بایست مراقب بود که این ندول رشد بیش از اندازه نداشته باشد، همچنین پزشک باید از اینکه ندول تیروئید به ساختار هم جوار غده تیروئید از جمله مری (لوله‌ای که غذا را از دهان به سمت معده می‌برد) فشار وارد نمی‌کند مطمئن شود.

توده‌ها و یا ندول‌های خوش خیم تیروئید چند نوع هستند؟

ندول سمی تیروئید

برخی از ندول‌ها سمی هستند و باعث پرکاری تیروئید می‌شوند، به این معنا که این ندول تیروئید، تیروکسین ترشح می‌کند و همین امر باعث ازدیاد آن در خون و پرکاری تیروئید می‌شود و به طبع آن بیماری هایپر تیروئیدی و یا پرکاری تیروئید باعث ایجاد اختلال در سوخت و ساز بدن می‌شود.

ندول‌های سمی تقریبا همیشه خوش خیم هستند ولی مشکل به وجود آمده از سمت آن‌ها یعنی هایپرتیروئیدی ممکن است به درمان احتیاج داشته باشد. در برخی مواقع این ندول سمی تیروئید به آرامی بزرگ می‌شود و بر روی ساختارهای اطراف گردن و عضلات بالایی سینه فشار وارد می‌کند که در این‌صورت باید درمان شود.

ندول سمی تیروئیدی

گواتر مولتی ندولار

اگر چند ندول در تیروئید به وجود بیاید، به این وضعیت گواتر مولتی ندولار یعنی گواتر چند ندولار و یا تیروئید بزرگ، گفته می‌شود.

در برخی مواقع گواتر مولتی نولار باعث تولید مقدار زیادی تیروکسین می‌شود و نتیجه آن هایپرتیروئیدیسم است. این موضوع تحت عنوان گواترمولتی ندولار سمی شناخته می‌شود و ممکن است به درمان نیاز داشته باشد. این نوع ندول تیروئید نیز ممکن است با رشد کردن و بزرگ شدن به ساختار اطراف تیروئید فشار بیاورد، که البته در افراد با سن بالا (افراد مسن) شیوع بیشتری دارد.

کیست تیروئید

یک نوع دیگر از انواع ندول تیروئید کیست تیروئید است که به شکل فضایی پر از مایع ممکن است در تیروئید رشد کند، برخی از این کیست‌ها مادرزادی بوده و در هنگام تولد وجود دارند.

گاهی اوقات کیست‌های تیروئید پر از خون، مواد پسماند و مایعات به جامانده از تجزیه خون و یا سلول‌ها می‌شوند. این کیست‌ها ممکن است کلسیفیکاسیون و یا حاوی رسوبات کلسیم باشند.

این کیست‌ها ممکن است به دلیل عفونت و یا صدمه دیدن غده به وجود بیایند و یا ممکن است با رشد ندول خوش خیم و یا ندول بدخیم سرطانی تیروئید به وجود بیاید و ممکن است نیاز باشد تا تخلیه و یا نمونه برداری شوند، تا متخصصین غدد بتوانند متوجه وضعیت کیست‌ها باشند.

کیست‌های تیروئیدی

برای نمونه برداری تیروئید اصلا نگران نباشید!

پیشرفت علم راه‌های کم تهاجمی و بدون بیهوشی، بستری و یا جراحی را برای نمونه برداری تیروئید مطرح کرده است. می‌توانید برای اطلاع از نحوه این نمونه برداری به مقاله نمونه برداری تیروئید در قسمت خدمات سایت مراجعه کنید و یا این لینک را کلیک کنید.

همچنین اگر بازهم در این مورد نگران هستید، از این قسمت فیلم تجربیات بیماران تیروئید (بیمارانی که تجربه نمونه برداری ندول تیروئید و کیست تیروئید و درمان به روش‌های جدید داشته‌اند) را ببینید.

برای دیدن فیلم تجربه عمل موفق توده تیروئید به روش آر اف توسط دکتر ابراهیمی نیک روی این لینک کلیک کنید.

در مورد درمان این کیست‌ها برخی از انواع آن‌ها ممکن است احتیاج به این داشته باشند که تحت مراقبت‌های نظارتی قرار بگیرند و برخی دیگر بایست سیر درمانی را طی کنند.

ندول بدخیم تیروئید

۵ تا ۱۰ درصد از گره‌های تیروئید (ندول‌های تیروئید) بدخیم هستند. با این وجود به دلیل این که اکثر آن‌ها به درمان پاسخ خوبی می‌دهند بیمار نباید نگران آن باشد و حتی به عنوان یک خبر خوب و جذاب می‌توان گفت امکان درمان سرپائی برخی غده‌های سرطانی تیروئید هم اکنون هست. و با توجه به این‌که این عمل چندسالی است در ایران آغاز شده و نتایج خوبی به همراه داشته است، دیگر نگرانی در مورد آن نخواهد بود، برای دانستن نحوه درمان ندول‌های سرطانی به صورت سرپایی می‌توانید به قسمت خدمات موسسه تیراد در همین سایت مراجعه نمائید و یا از لینک زیر به مقاله مورد نظر بروید.

در همین سایت نمونه‌هایی از درمان ندول تیروئید با درمان آر اف گذاشته شده است که در قسمت آرشیو فیلم سایت موجود هستند، برای اطمینان خاطر از نحوه درمان توصیه می‌کنم این قسمت را ببینید.

به هرحال همان‌گونه که آورده شد ندول‌های تیروئید اگر به شکل سرطانی هم باشن اکثراً به درمان پاسخ می‌دهند ولیکن به هر حال درصدی از انواع این ندول‌های بدخیم و سرطانی تیروئید تهاجمی هستند. این قسمت را به انواع سرطان تیروئید اختصاص داده‌ایم.

ندول تیروییندول بدخیم تیروئید

سرطان دیفرانسیه تیروئید

این فرم از سرطان تیروئید از سلول‌های فولیکولار تیروئید ناشی می‌شود، که در واقع ید را به پروتئین وصل می‌کنند، این سلول‌ها مسئول ترشح هورمون تیروئید هستند. دو نوع سرطان دیفرانسیه تیروئید مطرح می‌شود، سرطان پاپیلاری و سرطان فولیکولار.

سرطان پاپیلاری تیروئید

سرطان پاپیلاری که در خانم‌ها شایع‌تر است، حدود ۸۰ درصد از سرطان‌های تیروئید را تشکیل می‌دهد. این سرطان معمولا به آرامی رشد می‌کند اما اغلب غدد لنفاوی مجاور غده تیروئید را درگیر می‌کند. غدد لنفاوی، اندام بیضی شکلی در مجموعه دستگاه ایمنی بدن هستند، این غده‌ها حاوی مایع لنف است و سلول‌های ایمنی B و T بدن است.

این نوع سرطان (پاپیلاری) اگر به موقع تشخیص داده شود درمان پذیر بوده و به طور موثری به درمان پاسخ می‌دهد، این سرطان در زنان شایع‌تر از مردان است و در هر سنی ممکن است رخ دهد.

کارسینوم فولیکولار

بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از سرطان‌های تیروئید کارسینوم فولیکولار هستند. این نوع سرطان در بین افراد بین ۴۰ تا ۶۰ سال شایع‌تر است، ولیکن در هر سنی ممکن است رخ دهد. این سرطان به طور معمول به غدد لنفاوی گسترش نمی‌یابد، اما احتمال گسترش آن به دیگر نقاط بدن از جمله ریه و یا استخوان‌ها هست. ندول تیروئید

تشخیص زود هنگام کارسینوم فولیکولار و یا همان سرطان فولیکولار باعث می‌شود که بتوان درمان‌های موثری بر روی آن انجام داد. یک نوع از سرطان فولیکولار در ندول تیروئید به نام هرتل سل هم وجود دارد که در مقالات بعدی به طور کامل آن را بررسی می‌کنیم. در این نوع سرطان احتمال متاستاز و گسترش به دیگر نقاط بدن از جمله غدد لنفاوی، استخوان‌ها وجود دارد و به عنوان یک سرطان تهاجمی شناخته می‌شود.

تورم گردن و ندول تیروئید

سرطان مدولاری تیروئید

سرطان مدولار تیروئید در سلول‌های پارافولیکولار تیروئید که به نام سلول‌های c هستند، گسترش پیدا می‌کند. این سلول‌ها یک هورمون به نام کلسیتونین تولید می‌کنند که سطح جذب کلسیم را در بدن کنترل می‌کند. این نوع سرطان در ندول تیروئید می‌تواند قبل از این‌که تشخیص داده شود به غدد لنفاوی، ریه و یا کبد گسترش پیدا کند که این اتفاق باعث چلنج بیشتر برای درمان می‌شود و در واقع رویه درمان را سخت‌تر می‌کند. آمار نشان دهنده این است که مدولاری تیروئید در حدود ۵ در صد از سهم سرطان‌های تیروئید را به خود اختصاص داده است. ندول تبرویید

این سرطان می‌تواند به صورت خود به خود و بدون دلیل آشکار ظاهر شود و یا به عنوان یک سندروم ژنتیکی اتفاق بیافتد، در مقالات آینده راجع به چگونگی و شرح حال این سرطان بحث خواهیم کرد.

آناپلاستیک کارسینوما ندول تیروئید

کارسینومای آناپلاستیک نیز یک نوع از سرطان‌های مطرح شده در ندول تیروئید است که بسیار نادر ولی درعین حال بسیار تهاجمی است و به سرعت می‌تواند به مناطق نزدیک از جمله مری و نای دست اندازی کند، همچنین می‌تواند ریه، استخوان و مغز را درگیر نماید. این نوع سرطان می‌تواند به صورت خود به خودی ایجاد شده ولیکن به طور معمول در افرادی که قبلا سابقه سرطان تیروئید دارند احتمال رخ داد داشته و به ساختارهای محلی، جریان خون، غدد لنفاوی و اندام‌های دوردست حمله می‌کند. ندول تیروئید

کارسینومای آناپلاستیک کمتر از دو درصد در سرطان‌های تیروئید و آن هم در افراد بالای ۶۵ سال اتفاق می‌افتد. این سرطان نیز سلول‌های فولیکولار تیروئید را درگیر نموده و بسیار پرخطر است.

انواع سرطان‌های تیروئید

لنفوم تیروئید ندول تیروئید

حدود دو درصد از آمار سرطان را این نوع سرطان به خود اختصاص داده است. با وجود این که اخیراً موارد بیشتری از آن مطرح شده، بازهم به عنوان یک سرطان نادر در تیروئید محسوب می‌شود. لنفوم تیروئید در افرادی با بیماری هاشیموتو که در آن سیستم ایمنی به تیروئید حمله می‌کند رخ می‌دهد و علائم آن از جمله درد گردن و تورم معمولا سریع‌تر رخ می‌دهد، زیرا تومور به سرعت رشد می‌کند.

سرطان لنفوم تیروئید غیر هوچکین است، به این معنی که گلوبول‌های سفید خون در معرض عفونت قرار می‌گیرند، لنفوسیت‌ها به طور غیر طبیعی تکثیر می‌شوند و اغلب از غدد لنفاوی گردن شروع می‌شوند، ولیکن امکان این‌که از غدد لنفاوی قفسه سینه، شکم، و یا مغز استخوان شروع شوند نیز هست. این سرطان معمولا با پرتودرمانی درمان می‌شود.

برای رفتن به صفحه اصلی از این لینک استفاده کنید.

برای رفتن به صفحه مقالات از این لینک استفاده کنید.

لینک‌های مرتبط:

نمونه موفق عمل تیروئید با امواج ماکرویو در ایران

درمان ندول تیروئید به صورت سرپایی

برای رزرو وقت ملاقات پزشکان موسسه از این قسمت استفاده کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟ امتیاز بدهید.

[ratings]

۲.۷ / ۵. ۳

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
RF تیروئید یا آر اف تیروئید، جدیدترین درمان برای سرطان تیروئید
نوشتهٔ بعدی
صحبت‌های دکتر حجت ابراهیمی نیک در مورد آر اف تیروئید

۴ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • ولی زاده
    1402/06/10 11:36 ب.ظ

    خیلی استفاده کردم وقتی مطالب زیبای شما رو خوندم ، ذهنم باز شده ، ممنونم از شما

    پاسخ
  • ناشناس
    1401/12/09 9:55 ق.ظ

    سلام من خانم ۲۷ساله هستم اولیش حساس خف گی داشتم رفتم دکتر سونگرافی انجام دادم گفت ندول تیرویت پرکار است باردارم هستم بادیک ماه رفتم بزرگ تر شوده بود چندتا ندول کوچکم سمت چپ هست میگه مشکیل نداره ولی باید نمونه برداری شود نمیدونم چکارکنم ۴ ماه دیگه مانده ازوقت بچم ایا خطر ناک هست

    پاسخ
  • رضا دادوری
    1401/02/16 2:29 ق.ظ

    بسیار مفید بود …من در روز مشکل ندارم ولی شب که می‌خوام بخوابم چیزی مثل استخوان در گلوم مزاحم خواب میشود. ممنون..

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.