کم کاری پاراتیروئید چیست؟

هیپوپاراتیروئیدیسم یک بیماری نادر و قابل درمان است و زمانی اتفاق می‌افتد که سطح هورمون پاراتیروئید در خون پایین باشد، باعث می‌شود سطوح پایین کلسیم (هیپوکلسمی) و سطوح بالایی از فسفر در خون خود داشته باشید.

هیپوپاراتیروئیدیسم معمولا یک بیماری مزمن (مادام العمر) است، اما می تواند موقتی باشد.

غدد پاراتیروئید چیست؟

اکثر مردم چهار غده پاراتیروئید به اندازه نخود دارند که در پشت غده تیروئیدشان، غده پروانه ای شکل که در گردن قرار دارد. مانند تیروئید، غدد پاراتیروئید نیز بخشی از سیستم غدد درون ریز هستند. گاهی اوقات غدد پاراتیروئید در امتداد مری یا در قفسه سینه شما قرار دارند. این غدد به عنوان غدد نابجا (در یک مکان غیر طبیعی) پاراتیروئید شناخته می شوند.

غدد پاراتیروئید وظیفه کنترل میزان کلسیم خون را با تولید هورمون پاراتیروئید (PTH) بر عهده دارند. PTH بسیار کم منجر به مقادیر کم کلسیم در خون شده (هیپوکلسمی) و PTH بیش از حد باعث مقادیر بالای کلسیم در خون می شود (هیپرکلسمی). PTH همچنین به کنترل سطح فسفر و ویتامین D در خون و استخوان‌ها کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید

کلسیم چیست و چه کاربردی دارد؟

کلسیم یکی از مهم ترین و رایج ترین مواد معدنی در بدن است. بیشتر کلسیم در استخوان‌های شما ذخیره می‌شود، اما شما آن را در خون خود دارید و به آن نیاز دارید. کلسیم موجود در خون نقش های مهم زیادی دارد، از جمله کمک میکنه:

  • اعصابت کار کنه
  • عضلات خود را به هم فشار دهید تا بتوانید حرکت کنید.
  • اگر خونریزی دارید باعث لخته شدن خون شما می شود.
  • قلب شما درست کار کند.

سطح پایین کلسیم در خون شما (هیپوکلسمی)، که به دلیل کم کاری پاراتیروئید ایجاد می شود، می تواند بر توانایی بدن در انجام این وظایف مهم تأثیر بگذارد. بدن همچنین به کلسیم در استخوان های شما نیاز دارد تا آنها را قوی کند. هیپوکلسمی زمانی اتفاق می افتد که سطح کلسیم در خون کم باشد نه در استخوان ها.

آیا هیپوپاراتیروئیدیسم باعث عدم تعادل الکترولیت می شود؟

کلسیم و فسفر هر دو الکترولیت هستند. کم کاری پاراتیروئید می تواند منجر به عدم تعادل الکترولیت شود زیرا باعث کاهش سطح کلسیم و سطوح بالای فسفر در خون می شود.

الکترولیت ها مواد معدنی ضروری در بدن هستند که دارای بار الکتریکی هستند. آنها کلید بسیاری از عملکردهای مهم در بدن هستند. به همین دلیل، درمان کم کاری پاراتیروئید برای بازگرداندن سطح کلسیم و فسفر خون به حالت طبیعی مهم است.

سطوح پایین منیزیم، یکی دیگر از الکترولیت های مهم، نیز می تواند باعث کم کاری پاراتیروئید شود، زیرا غدد پاراتیروئید برای عملکرد صحیح به منیزیم نیاز دارند.

تفاوت بین هیپوپاراتیروئیدیسم و ​​هیپرپاراتیروئیدیسم چیست؟

در دنیای پزشکی، پیشوند “hyper-” به معنای “زیاد” یا “بالا” است. پیشوند “hypo-” به معنای “کافی نیست” یا “کم” است. کم کاری پاراتیروئید زمانی اتفاق می افتد که غدد پاراتیروئید شما به اندازه کافی هورمون پاراتیروئید (PTH) ترشح نمی کنند، و پرکاری پاراتیروئید زمانی اتفاق می افتد که غدد پاراتیروئید شما بیش از حد PTH تولید کنند.

از آنجایی که غدد پاراتیروئید شما وظیفه کنترل مقدار کلسیم خون را بر عهده دارند، PTH بیش از حد باعث کلسیم بیش از حد در خون شما می شود و PTH بسیار کم باعث کمبود کلسیم می شود.

چه کسانی به کم کاری پاراتیروئید مبتلا می شوند؟

هم بزرگسالان و هم کودکان ممکن است به کم کاری پاراتیروئید مبتلا شوند، اگرچه این یک بیماری نادر است. بزرگسالان به احتمال زیاد به کم کاری پاراتیروئید در اثر آسیب تصادفی غدد پاراتیروئید خود در اثر جراحی گردن یا تیروئید مبتلا می شوند. کودکان به دلیل یک بیماری ژنتیکی به نام سندرم دی جورج، بیشتر در معرض ابتلا به کم کاری پاراتیروئید هستند.

کم کاری پاراتیروئید چقدر شایع است؟

هیپوپاراتیروئیدیسم یک بیماری نادر است. این بیماری کمتر از ۲۰۰۰۰۰ نفر را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار می دهد.

علائم و علل

چه چیزی باعث کم کاری پاراتیروئید می شود؟

علل کم کاری پاراتیروئید عبارتند از:

  • آسیب به غدد پاراتیروئید: تقریباً ۷۵ درصد موارد کم کاری پاراتیروئید ناشی از آسیب تصادفی غدد پاراتیروئید در اثر جراحی گردن یا تیروئید است. هیپوپاراتیروئیدیسم ممکن است سال ها تا دهه ها پس از انجام جراحی تیروئید یا گردن رخ دهد، اما به احتمال زیاد بلافاصله پس از جراحی ایجاد می شود. اکثر این موارد کم کاری پاراتیروئید موقتی هستند، اما برخی مزمن هستند. غدد پاراتیروئید نیز ممکن است در اثر پرتودرمانی آسیب ببینند، اگرچه این اتفاق نادر است.
  • برخی شرایط ژنتیکی: علل ژنتیکی کم کاری پاراتیروئید کمتر از ۱۰ درصد موارد را تشکیل می دهد. شایع ترین علت ژنتیکی سندرم دی جورج است که یک بیماری ژنتیکی کروموزومی است. نوزادی که با سندرم دی جورج متولد می شود، غدد پاراتیروئید ندارد. بدون غدد پاراتیروئید، بدن نمی تواند هورمون پاراتیروئید بسازد، بنابراین افراد مبتلا به سندرم دی جورج به هیپوپاراتیروئیدیسم مزمن مبتلا هستند. تقریباً ۶۰ درصد از کودکان مبتلا به کم کاری پاراتیروئید به سندرم دی جورج مبتلا هستند. سایر سندرم های ژنتیکی که با ناشنوایی و بیماری کلیوی مرتبط هستند نیز می توانند باعث کم کاری پاراتیروئید شوند.
  • برخی بیماری های خودایمنی: بیماری به نام سندرم چند غده ای خودایمنی نوع ۱ باعث می شود که سیستم ایمنی شما به غدد پاراتیروئید حمله کند که باعث کم کاری مزمن پاراتیروئید می شود. بیماری آدیسون و کم خونی خطرناک نیز می تواند باعث کم کاری پاراتیروئید شود.
  • اختلالات نفوذی: غدد پاراتیروئید می توانند توسط آهن (هموکروماتوز)، مس (بیماری ویلسون) و برخی متاستازهای سرطانی نفوذ کنند (تهاجم کنند). هر یک از این شرایط می تواند باعث کم کاری پاراتیروئید شود.
  • سطوح پایین منیزیم: غدد پاراتیروئید برای عملکرد صحیح به منیزیم، نوعی الکترولیت در خون شما نیاز دارند. به همین دلیل، سطوح پایین منیزیم (هیپومنیزیمی) می تواند باعث کم کاری پاراتیروئید شود. این اغلب هیپوپاراتیروئیدیسم عملکردی نامیده می شود، زیرا زمانی که سطوح مناسب منیزیم بازیابی شود، هیپوپاراتیروئیدیسم از بین می رود.

بیشتر بخوانید: سرطان پاراتیروئید چیست؟ علائم، عوارض، تشخیص و درمان

علائم و نشانه های کم کاری پاراتیروئید چیست؟

در بیشتر موارد، کم کاری پاراتیروئید به تدریج پیشرفت می کند و علائم می تواند خفیف باشد. بسیاری از افراد سال ها قبل از اینکه تشخیص داده شوند علائم دارند.

علائم و نشانه های کم کاری پاراتیروئید عبارتند از:

  • سوزن سوزن شدن در لب ها، انگشتان دست و پا.
  • گرفتگی عضلات
  • اسپاسم عضلانی (تتانی)
  • درد شکم
  • “مه مغزی” یا سردرگمی
  • ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی)
  • ناخن های شکننده
  • موهای خشک و پوست خشک و پوسته پوسته
  • آب مروارید
  • ضعیف شدن مینای دندان (در کودکان)

تشخیص و آزمایشات

کم کاری پاراتیروئید چگونه تشخیص داده می شود؟

هیپوپاراتیروئیدیسم معمولا زمانی تشخیص داده می شود که سطح کلسیم و هورمون پاراتیروئید در خون فرد پایین باشد.

از آنجایی که علائم اغلب خفیف هستند، پزشک گاهی اوقات «به طور تصادفی» دچار کم کاری پاراتیروئید می شوند که یک غربالگری معمول خون نشان می دهد که سطح کلسیم خون فرد پایین است.

اگر فردی حداقل دو بار در عرض شش ماه سطوح پایینی از هورمون پاراتیروئید و کلسیم در خون داشته باشد به کم کاری مزمن پاراتیروئید در نظر گرفته می شود.

برای تشخیص کم کاری پاراتیروئید از چه آزمایشاتی استفاده می شود؟

اگر علائم کم کاری پاراتیروئید را تجربه می کنید، پزشک یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و در مورد علائم و سابقه پزشکی شما سؤال می پرسد.

آنها ممکن است از شما بخواهند که یک یا چند مورد از آزمایشات زیر را انجام دهید، که می تواند به تشخیص کم کاری پاراتیروئید کمک کند:

  • آزمایش خون هورمون پاراتیروئید (PTH)
  • آزمایش خون کلسیم
  • آزمایش خون فسفر
  • آزمایش خون منیزیم
  • آزمایش ادرار ۲۴ ساعته

پزشک ممکن است از شما بخواهد که آزمایش های دیگری را برای بررسی عوارض جانبی جدی تر هیپوپاراتیروئیدیسم انجام دهید، از جمله:

  • الکتروکاردیوگرام ( ECG یا EKG) برای بررسی ریتم غیر طبیعی قلب
  • توموگرافی کامپیوتری (CT) برای بررسی رسوبات کلسیم در مغز شما

مدیریت و درمان

کم کاری پاراتیروئید چگونه درمان می شود؟

هدف از درمان کم کاری پاراتیروئید به حداقل رساندن علائم و اصلاح مقدار کلسیم و مواد معدنی در بدن است.

درمان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مصرف مکمل‌های کربنات کلسیم و ویتامین D: اکثر افراد مبتلا به کم‌کاری پاراتیروئید مجبورند تا آخر عمر از مکمل‌های کلسیم و ویتامین D استفاده کنند. این گزینه درمانی برای کم کاری پاراتیروئید است. بدن شما برای جذب و استفاده از کلسیم به ویتامین D نیاز دارد، بنابراین اگر مبتلا به کم کاری پاراتیروئید هستید، باید هر دو مکمل را مصرف کنید.
  • خوردن یک رژیم غذایی با کلسیم بالا و کم فسفر: افراد مبتلا به کم کاری پاراتیروئید به احتمال زیاد کلسیم مورد نیاز خود را تنها از طریق رژیم غذایی دریافت نخواهند کرد، اما در صورت ابتلا به کم کاری پاراتیروئید، پزشک ممکن است رژیم غذایی حاوی کلسیم بالا و فسفر کم را توصیه کند.
  • تزریق هورمون پاراتیروئید (PTH): اگر مصرف مکمل‌های کلسیم و ویتامین D برای درمان کم‌کاری پاراتیروئید شما مؤثر نباشد، ممکن است پزشک از شما تزریق هورمون پاراتیروئید بخواهد.

آیا درمان کم کاری پاراتیروئید عوارض جانبی دارد؟

اگر فرد مبتلا به کم کاری پاراتیروئید ویتامین D و کلسیم زیادی به عنوان بخشی از درمان خود داشته باشد، می تواند باعث افزایش سطح کلسیم خون (هیپرکلسمی) شود که می تواند برای سلامتی شما مضر باشد. به همین دلیل، باید مرتباً خون خود را کنترل کنید تا مطمئن شوید که درمان کم کاری پاراتیروئید شما به درستی کار می کند.

استفاده طولانی مدت از تزریق هورمون پاراتیروئید ممکن است باعث استئوسارکوم، نوعی سرطان استخوان شود. به همین دلیل، پزشکان معمولاً آن را برای درمان کم کاری پاراتیروئید تجویز نمی کنند، مگر اینکه کاملاً ضروری باشد.

پیشگیری

عوامل خطر کم کاری پاراتیروئید چیست؟

عوامل خطر برای هیپوپاراتیروئیدیسم عبارتند از:

  • انجام اخیر جراحی گردن یا تیروئید.
  • داشتن سابقه خانوادگی بیماری های پاراتیروئید.
  • ابتلا به برخی بیماری های خودایمنی که بر سیستم غدد درون ریز شما تأثیر می گذارد، مانند بیماری آدیسون.

چشم انداز / پیش آگهی

چشم انداز (پیش آگهی) هیپوپاراتیروئیدیسم چیست؟

پیش آگهی هیپوپاراتیروئیدیسم به طور کلی خوب است، به خصوص اگر زود تشخیص داده شود.

با این حال، اگر فردی دچار آب مروارید، کلسیفیکاسیون مغزی و/یا تغییرات دندانی ناشی از کم کاری پاراتیروئید باشد، نمی توان آنها را معکوس کرد.

کم کاری پاراتیروئید چقدر طول می کشد؟

اکثر موارد هیپوپاراتیروئیدیسم مزمن (طول عمر) هستند، اگرچه گاهی اوقات می تواند موقتی باشد.

آیا کم کاری پاراتیروئید عوارضی دارد؟

عوارض طولانی مدت هیپوپاراتیروئیدیسم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مشکلات مربوط به عملکرد کلیه.
  • سنگ کلیه.
  • آب مروارید.
  • کلسیم در مغز شما رسوب می کند.

به طور خاص برای کودکان، عوارض ناشی از کم کاری پاراتیروئید می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • رشد ضعیف
  • مسائل دندانپزشکی
  • رشد ذهنی آهسته

عوارض هیپوپاراتیروئیدیسم درمان نشده به دلیل هیپوکلسمی ناگهانی و شدید (حاد) شامل تشنج و اسپاسم حنجره است که می تواند تنفس را دشوار کند. اگر این علائم را دارید، در اسرع وقت به نزدیکترین بیمارستان بروید.

زندگی با

چه زمانی باید به پزشک خود مراجعه کنم؟

اگر علائم کم کاری پاراتیروئید را تجربه کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.

اگر قبلاً مبتلا به هیپوپاراتیروئیدیسم تشخیص داده شده‌اید، باید به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید تا سطح کلسیم خون خود را کنترل کند تا مطمئن شوید که درمان شما مؤثر است.

اگر علائم هیپوکلسمی حاد مانند گرفتگی عضلات دردناک یا تشنج دارید، در اسرع وقت به نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید.

یادداشتی از تیراد

هیپوپاراتیروئیدیسم یک بیماری نادر است. خبر خوب این است که قابل درمان است. علائم کم کاری پاراتیروئید می تواند خفیف و غیرقابل تشخیص باشد، بنابراین مهم است که به پزشک خود اطلاع دهید که آیا شما دارای عوامل خطر برای کم کاری پاراتیروئید هستید، مانند داشتن سابقه خانوادگی بیماری های پاراتیروئید یا انجام جراحی گردن یا تیروئید. پزشک شما می‌تواند چند آزمایش خون ساده را انجام دهد تا مطمئن شود که سطح هورمون پاراتیروئید و کلسیم شما درست است.

۰ / ۵. ۰

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
سلنیوم و تیروئید و هر آنچه که باید بدانید.
نوشتهٔ بعدی
7 نکته برای بیماران تیروئیدی در هوای سرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.