این ماده مغذی برای عملکرد تیروئید ضروری است.
سلنیوم یک ماده معدنی است که برای متابولیسم هورمون تیروئید مهم است. افرادی که سلنیوم کافی دریافت نمی کنند ممکن است دچار مشکلات تیروئیدی مانند تیروئیدیت، کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار) و بیماری گریوز شوند.
بدن شما سلنیوم نمی سازد، بنابراین تنها راه دریافت آن از طریق غذا و یا مکمل هاست. اکثر مردم نیازهای خود را برآورده می کنند، اما برخی در معرض خطر بیشتری برای کمبود هستند.
این مقاله به این موضوع می پردازد که چرا سلنیوم برای سلامت تیروئید مهم است و چه مقدار باید در روز دریافت کنید.
سریع پیدا کنید
تاثیر سلنیوم بر تیروئید
در بزرگسالان، تیروئید بیشترین غلظت سلنیوم را در بدن دارد. این ماده معدنی نقش کلیدی در توانایی غده تیروئید شما برای تولید هورمون تیروئید دارد.
کمبود سلنیوم با انواع مشکلات تیروئید مرتبط است، از جمله:
- کم کاری تیروئید
- کم کاری تیروئید تحت بالینی
- تیروئیدیت هاشیموتو خود ایمنی
- بزرگ شدن تیروئید (گواتر)
- سرطان تیروئید
- بیماری گریوز
ید بلوک ساختمانی و عنصر کلیدی هورمون تیروئید است. ید به سلنیوم نیاز دارد تا به درستی به هورمون تیروئید سنتز شود.
وجود مقدار مناسب سلنیوم در رژیم غذایی نه تنها برای پیشگیری از بیماری تیروئید، بلکه برای سلامت کلی شما حیاتی است. سلنیوم برای تولید مثل و سنتز DNA مهم است. علاوه بر این، به محافظت از شما در برابر عفونت و آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو کمک می کند.
مزایای مکمل سلنیوم
تعدادی از مطالعات تحقیقاتی روابط کلیدی بین مصرف مکمل سلنیوم و عملکرد تیروئید و ایمنی را نشان داده اند. به عنوان مثال:
- چندین مطالعه نشان داده اند که مصرف مکمل سلنیوم آنتی بادی های پراکسیداز تیروئید (TPO) و شدت علائم کم کاری تیروئید را کاهش می دهد.
- برخی از مطالعات نشان داده اند که درمان بیمارانی که به بیماری تیروئید خفیف تا متوسط (اوربیتوپاتی گریوز) مبتلا هستند با مکمل های سلنیوم کیفیت زندگی و نتایج سلامت چشم را بهبود می بخشد. مکمل های سلنیوم نیز با پیشرفت چشمگیری کندتر علائم همراه بود. انجمن تیروئید اروپا اکنون آزمایش شش ماهه مکمل های سلنیوم را برای بیماران مبتلا به اوربیتوپاتی گریوز توصیه می کند.
- حتی برای افرادی که کمبود سلنیوم ندارند، مکملهای سلنیوم تأثیر قابلتوجهی بر سیستم ایمنی بدن دارند. آنها ممکن است تولید سلول های T فعال شده و فعالیت سلول های کشنده طبیعی را افزایش دهند. هر دوی این ها به پاسخ ایمنی به بیماری، تومور و عفونت کمک می کنند.
تیروئیدیت هاشیموتو
مطالعه ای در سال ۲۰۱۶ تأثیر مکمل های سلنیوم را بر سطوح آنتی بادی تیروئید افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو تجزیه و تحلیل کرد. این مطالعه سطوح آنتی بادی پراکسیداز تیروئید (TPOAb) و تیروگلوبولین (TgAb) را در سه، شش و ۱۲ ماه مکمل سلنیوم ارزیابی کرد.
آزمودنی ها به دو گروه تقسیم شدند:
- بیماران هاشیموتو تحت درمان جایگزینی هورمون تیروئید لووتیروکسین
- بیماران تازه تشخیص داده شده که جایگزین هورمون تیروئید دریافت نمی کردند.
برای کسانی که تحت درمان با لووتیروکسین قرار گرفتند، مکمل سلنیوم منجر به کاهش قابل توجه سطح TPOAb پس از سه ماه شد. این سطوح در شش ماه و ۱۲ ماه به کاهش خود ادامه دادند. سطوح TgAb تا نقطه ۱۲ ماهه کاهش نیافت.
در گروه بدون درمان هاشیموتو، مکمل سلنیوم منجر به کاهش سطح TPOAb بعد از سه ماه شد، اما نه بعد از شش یا ۱۲ ماه. TgAb در سه ماهگی کاهش یافت، اما در شش یا ۱۲ ماهگی کاهش یافت.
کمبود سلنیوم
کمبود سلنیوم در ایالات متحده به دلیل خاک غنی از سلنیوم نسبتاً نادر است. اکثر آمریکایی ها به راحتی مقدار سلنیوم مورد نیاز خود را به صورت روزانه دریافت می کنند.
در حالی که احتمال کمبود برای اکثر افراد بسیار کم است، برخی افراد در معرض خطر بیشتری هستند. برخی از عوامل خطر برای ایجاد کمبود سلنیوم عبارتند از:
- مشکلات روده ای، گوارشی یا جذب مانند بیماری کرون
- انجام عمل جراحی بای پس معده
- زندگی در منطقه ای با خاک کمبود سلنیوم
- تحت دیالیز کلیه
- ابتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)
علائم
هنگامی که سلنیوم کافی دریافت نمی کنید، علائم زیادی ممکن است رخ دهد. برخی از رایج ترین آنها عبارتند از:
- ناباروری
- ریزش مو
- خستگی
- افزایش وزن
- سیستم ایمنی به خطر افتاده و در نتیجه بیشتر بیمار می شوید.
- مشکل در تفکر و یا تمرکز
البته شایان ذکر است که برخی از این موارد با علائم بیماری تیروئید همپوشانی دارند.
سطح سلنیوم شما را می توان با آزمایش خون اندازه گیری کرد. تجزیه و تحلیل مو یا ناخن می تواند سطح شما را در طول ماه ها یا سال ها ارزیابی کند. طبق گفته موسسه ملی بهداشت، سطح سالم سلنیوم خون ۸ میکروگرم (mcg)/dL یا بالاتر است.
اگر بیماری تیروئید دارید، این یک آزمایش معمولی نیست. معمولاً فقط در صورت مشکوک بودن به کمبود یا سمیت سلنیوم انجام می شود. با این حال، شما یا پزشکتان ممکن است بخواهید سطوح خود را در مقطعی بررسی کنید تا مطمئن شوید که در محدوده طبیعی هستند.
بیشتر بخوانید: ۱۵ راه برای سالم نگه داشتن تیروئید
منابع و نیازهای روزانه
سلنیوم به طور طبیعی در برخی از غذاهایی که می خوریم وجود دارد و گاهی اوقات برای تقویت آنها به غذاها اضافه می شود. سلنیوم را می توان به عنوان مکمل غذایی نیز مصرف کرد.
دو شکل سلنیوم وجود دارد: آلی (سلنومتیونین و سلنوسیستئین) و غیر آلی (سلنات و سلنیت). هر دو شکل منابع خوبی هستند، اما تحقیقات نشان داده است که استفاده از شکل ارگانیک سلنیوم به عنوان مکمل ممکن است موثرتر باشد. به این دلیل است که بدن شما بیش از ۹۰٪ سلنیوم آلی را جذب می کند اما فقط حدود ۵۰٪ از شکل غیر آلی آن را جذب می کند.
غذاهایی که منابع خوبی از سلنیوم هستند عبارتند از:
- آجیل برزیلی
- غذاهای دریایی مانند میگو، ساردین، ماهی قزل آلا، هالیبوت و ماهی تن
- گوشت هایی مانند استیک گوشت گاو، جگر گاو، گوشت چرخ کرده و ژامبون
- طیور
- تخم مرغ
- نان ها
- غلات
سلنیوم را می توان در مکمل ها به تنهایی یا در ترکیب مولتی ویتامین ها یافت. با توجه به اثرات کلی آن در بدن، تحقیقاتی در مورد اینکه آیا مکمل سلنیوم ممکن است مزایای بیشتری داشته باشد یا نه انجام می شود، از جمله:
- متابولیسم گلوکز
- پیشگیری از سرطان
- بیماری تیروئید
- بیماری قلبی
- کاهش شناختی مرتبط با سن
توصیه های روزانه سلنیوم
- ۵۵ میکروگرم در روز برای افراد سالم ۱۴ ساله و بالاتر
- ۶۰ میکروگرم در روز برای افراد باردار
- ۷۰ میکروگرم در روز برای افراد شیرده
این شامل تمام منابع سلنیوم می شود. شما می توانید با خیال راحت تا ۴۰۰ میکروگرم در روز بین غذا و مکمل ها مصرف کنید.
سمیت سلنیوم
در حالی که سطوح پایین سلنیوم نگران کننده است، سطوح بالا می تواند در طول زمان منجر به سمیت سلنیوم شود. علائم عبارتند از:
- بوی سیر در تنفس شما
- طعم فلزی در دهان
- ریزش یا شکنندگی مو و ناخن
- حالت تهوع
- بثورات پوستی
- اسهال
ضایعات پوستی - خستگی
- تحریک پذیری
- ناهنجاری های سیستم عصبی
به ویژه در مورد آجیل برزیلی مراقب باشید. آجیل برزیلی حاوی ۹۰ میکروگرم سلنیوم در هر آجیل است. این بدان معناست که شما در واقع می توانید سمیت سلنیوم را با خوردن زیاد آنها تحریک کنید.
مزایا و خطرات
با وجود تحقیقات انجام شده، هنوز هیچ توصیه رسمی در دستورالعمل های بین المللی برای درمان بیماران مبتلا به بیماری خودایمنی تیروئید با مکمل های سلنیوم وجود ندارد. برای کسانی که مبتلا به بیماری تیروئید و سطح سلنیوم پایین هستند، مصرف مکمل می تواند مفید باشد. با این حال، برای کسانی که سطح سلنیوم آنها نرمال تا زیاد است، مصرف مکمل به طور بالقوه می تواند منجر به مسمومیت شود.
خلاصه
سلنیوم یک ماده معدنی مهم برای سلامت تیروئید است. بدن شما سلنیوم نمی سازد، بنابراین باید آن را از رژیم غذایی و یا مکمل دریافت کنید.
کمبود سلنیم می تواند منجر به تعدادی از مشکلات سلامتی مانند کم کاری تیروئید، بیماری هاشیموتو و بیماری گریوز شود. تحقیقات همچنین نشان می دهد که مکمل سلنیوم ممکن است به افراد مبتلا به برخی بیماری های مرتبط با تیروئید کمک کند.
دریافت بیش از حد سلنیوم می تواند باعث مشکلات سلامتی نیز شود. اگر در مورد سطح سلنیوم خود نگران هستید، از پزشک خود در مورد آن سوال کنید.
یادداشتی از تیراد
سلنیوم یک ماده معدنی است که نقش کلیدی در حفظ سلامت بدن، به ویژه تیروئید و سیستم ایمنی بدن شما دارد. در حالی که بیشتر مردم از طریق غذاهایی مانند آجیل برزیلی، غذاهای دریایی و تخممرغ، سلنیوم کافی را از رژیم غذایی خود دریافت میکنند، افراد خاصی ممکن است پس از مشورت با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی از مکملها سود ببرند. اگر در مورد مصرف سلنیوم یا عملکرد تیروئید خود نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره موسسه سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند.