سوزاندن تیروئید یعنی چه؟
اصطلاح سوزاندن تیروئید (سوزاندن گرههای تیروئید) در معنای عام به عنوان درمان گرههای تیروئید مطرح میشود به بیان سادهتر وقتی قرار است شما گره به وجود آمده در غده تیروئیدتان را درمان کنید، میتوان از روش آر اف فرکوئنسی استفاده نمود که با اصطلاح سوزاندن تیروئید در جامعه مطرح میشود. گره تیروئید زمانی به وجود میآید که قسمتی از بافت تیروئید رشد غیرعادی داشته و به شکل غیرطبیعی ظاهر شود به این پدیده ندول نیز گفته میشود. این یک مشکل فراگیر در جامعه است و باعث نگرانی بسیاری از افراد میشود. در این مقاله موسسه تصویربرداری تیراد نکات مهمی را در مورد درمان تودهها و ندولهای تیروئید و اصطلاحاً سوزاندن تیروئید برای شما شرح میدهد.
سریع پیدا کنید
گره تیروئید چیست؟
اگر بافت تیروئید به صورت غیرعادی رشد کند و در بین بافت پارانشیم گره ایجاد کند به آن ندول، گره یا توده گفته میشود. این گرهها میتوانند بافت سالید و یا همان جامد داشته باشند و یا کیستهایی پر از مایع ایجاد کنند. اکثر افراد بزرگسال زمانی که سونوگرافی تیروئید انجام میدهند با این گرهها در تیروئیدشان مواجه میشوند ولی همه این گرهها نگران کننده نیستند زیرا تمامی آنها به درمان نیاز نداشته و تنها به بررسی و پیگیری در یک دوره زمانی نیازمند هستند، از آن گذشته طبق تحقیقات انجام گرفته بالای ۹۰ درصد این تودهها خوش خیم هستند.
کدام نوع گرههای تیروئید احتیاج به درمان (سوزاندن تیروئید) دارند؟
همانطور که گفته شد اکثر ندولها خوش خیم هستند، با اینحال برخی از آنها با رشد بیش از حد برای بیمار مشکلاتی از قبیل تنگی نفس، درد در ناحیه گلو، مشکلات بلع و یا مشکلات زیبایی ایجاد میکنند، این گرهها نیاز به درمان داشته و بیمار باید برای معاینه به پزشک مراجعه کند.
اگر گره یا ندول تیروئید به شکل گره سمی یا گره گرم مطرح شود نیز میتواند با تولید هورمون تیروئید موجب پرکاری تیروئید شود. این گرهها نیز میبایست درمان شوند که میتوان از روش سوزاندن تیروئید (در حقیقت سوزاندن گره تیروئید و منظور آر اف تیروئید است) برای درمان آنها استفاده کرد، گرچه اگر گرهها به صورت مولتی ندولار ظاهر شده باشند درمان با این روش نیاز به بررسی بیشتری خواهد داشت.
آیا درمان گرههای تیروئید سخت و مشکل است؟
سالها برای درمان گرههای تیروئیدی خوش خیم و بدخیم از روشهایی قبیل جراحی، یدتراپی و تیروئیدکتومی استفاده میشد، در هر صورت این روشها باتوجه به عوارضی که ایجاد میکردند مورد رضایت بیماران نبودند، به طور مثال در روش جراحی و برداشتن تیروئید بیمار مجبور به مصرف داروی هورمونی تا آخر عمر خود میشد. البته باید گفت هنوز هم این روش درمان اصلی در مورد برخی تودهها به خصوص تودههای بدخیم به حساب میآید و گاهاً بیماران بر اساس تشخیص پزشک ناگزیر از این عمل یا درمانها خواهند بود.
به هر حال با ظهور روشهای کمتر تهاجمی یا به اصطلاح سوزاندن گرههای تیروئید که در بین افراد جامعه به اختصار سوزاندن تیروئید بیان میشود، از بین بردن این تودهها و گرهها مخصوصاً درصد بالایی از گرههای خوش خیم کاری به مراتب راحتتر و با عوارض کمتر بوده است. که طی آن پزشک بدون اینکه بیمار نیازی به بیهوشی و یا استفاده از جراحی داشته باشد و بدون آسیب به بافت پارانشیم تیروئید اقدام به درمان گرهها مینماید.
درباره آر اف بیشتر بدانید
آر اف تیروئید یکی از روشهای کمتر تهاجمی در درمان تودههای تیروئید است. در این روش پس از مشاوره و بررسی شرایط بیمار، اگر کاندید مناسبی برای این روش محسوب شود، پزشک اقدام به درمان توده مینماید. در این حالت بیمار بر روی تخت خوابیده و یک سوزن باریک با هدایت دستگاه سونوگرافی دقیقاً به درون توده هدایت میشود، سپس امواج آر اف به وسیله این نیدل باریک به توده منتقل میشود. به این ترتیب در اثر ایجاد حرارت و حرکت سلولهای توده موجب از بین رفتن و نکروز سلولهای گرهای شده و توده از بین میرود.
این عمل بر اساس اندازه ندول یا گره و برخی دیگر فاکتورها ممکن است به تعداد بیش از یک بار نیاز داشته باشد که در این صورت پزشک به بیمار زمان انجام جلسه بعد که بین سه ماه، شش ماه و یا یکسال بعد خواهد بود را اعلام مینماید.
شرایط پس از عمل آر اف
بیمار ممکن است در طی چند روز آتی درد، سفتی، تعریق، احساس عطش و افزایش ضربان قلب و یا احساس خارش مختصری را در ناحیه گلو تحمل نماید. این حالتها به شکل موقت بوده و پس از مدتی از بین میرود.
همچنین پس از انجام آر اف لازم است تا شرایط توده مورد بررسی قرار بگیرد. فالو و پیگیری روند کاهش حجم توده به طور معمول یک ماه بعد اتفاق میافتد و پس از آن در پروسههای سه ماهه، شش ماهه و یا یکساله غده تیروئید مانیتور میشود.
انجام روش آر اف در ایران
این روش چند سالی است که در ایران و در شهر تهران در حال انجام بوده و توسط پزشکان فوق تخصص رادیولوژی مداخلهای در مرکز تصویر برداری تیراد انجام میشود. تجربه نتایج بسیار درخشان در زمینه درمان تودههای خوش خیم تیروئید و برخی انواع تودههای بدخیم امیدواری بسیاری را برای به دست آمدن موفقیتهای بیشتر در زمینه درمان این بیماران ایجاد کرده است.
بیماران محترم میتوانند جهت اطلاع بیشتر از این روشها و نحوه درمان به مقالات جامعی که در همین سایت آماده گردیده مراجعه نمایند و سوالاتشان را در این مورد از طریق دیدگاهها در همین سایت ارسال کنند.
همچنین برای ارتباط سادهتر با مرکز تصویر برداری تیراد صفحه اینستاگرام موسسه به آی دی tiradsono آماده گردیده است و کاربران گرامی میتوانند از این طریق فیلمها، اطلاعیهها و نیز پیشرفتهای به دست آمده را دریافت نمایند.
منابع:
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره موسسه سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند.