ندولهای تیروئید بسیار شایع هستند. این تودههای درونریز غده تیروئید از بافت یا مایع تشکیل شدهاند. مطالعات علمی نشان داده است که ندولهای تیروئید در بیش از ۵۰ درصد افراد ۵۰ ساله و بالاتر میتوانند وجود داشته باشند. (البته نه لزوماً بهصورت بدخیم) ندولها میتوانند در بدن تمام اعضای خانواده ایجاد شوند اما در زنان شایعتر هستند. بهطورکلی در زنان با افزایش سن احتمال بهوجودآمدن ندول تیروئید بسیار زیاد است. البته با افزایش سن تعداد ندول در بدن افراد نیز افزایش مییابد.
سریع پیدا کنید
- اگر ندول تیروئید از مایع یا خون پر شده باشد به آن کیست تیروئید میگویند.
- اگر ندول تیروئید، سبب افزایش تولید بیرویه هورمون تیروئید شود بهعنوان خودمختار شناخته میشود.
لازم به ذکر است بیمارانی که دارای ندول یا گره تیروئیدی هستند بهندرت دچار بیماریهای خودایمنی همچون هاشیموتو میشوند چرا که ندول تیروئید در بین افرادی که کمکاری تیروئید دارند شایع نیست و اکثر افرادی که دچار کمکاری تیروئید میشوند، با بیماریهای خودایمنی درگیر میشوند.
بیمارانی که ندول تیروئید در بدنشان تشخیص داده میشود؛ سؤالی که اغلب میپرسند، این است که آیا ندول آنها نیاز به بیوپسی یا برداشتن به کمک جراحی دارد؟
پاسخ به این سؤال به وضعیت جسمی بیمار و شرایط ندول بستگی دارد و گاهی اوقات پاسخ مثبت است، اما اغلب ندولها خوشخیم بوده و نیاز به جراحی ندارند.
چه ندولی نیاز به بیوپسی دارد؟
بیش از ۹۵ درصد ندولهای تیروئید غیر سرطانی هستند، اگرچه سابقه خانوادگی سرطان تیروئید در بستگان درجه اول یا قرارگرفتن کل بدن، گردن یا سینه در معرض اشعههای پرتوزا ممکن است، خطر ابتلا به ندولهای سرطانی را افزایش دهد اما بهطورکلی ندولها امکان سرطانی بودن خیلی کمی دارند، بنابراین بیوپسی بهاندازه و ظاهر توده در سونوگرافی بستگی دارد.
در طول دهه گذشته، بسیاری از ندولهای کوچکتر از یک سانتیمتر به طور اتفاقی در تصویربرداری به کمک سیتیاسکن یا MRI که به دلیل دیگری توسط پزشک تجویز شده بودند، شناسایی شدهاند. به عبارتی ندول کمتر از ۱ سانتیمتر برای بدن آسیبی نداشته و اگر رفتار غیرطبیعی از خودش بروز ندهد فرد حتی متوجه حضور ندول نمیشود.
اگر نتیجه سونوگرافی از ندول، مشکوک باشد، بیوپسی تجویز میشود تا تشخیص نهایی برای پزشک راحتتر صورت گیرد. اگر جواب نمونهبرداری از نظر سرطانی بودن تیروئید مثبت باشد، جراحی تیروئید بسیار گسترده انجام میشود. اینکه در جراحی فقط یک لوب تیروئید برداشته شود یا تمام تیروئید به نوع بافت سرطانی و تشخیص پزشک جراح، بستگی دارد. مطالعات اخیر در دو کشور ژاپن و ایالات متحده نشان میدهد که اگر زمان تشخیص سرطانهای تیروئیدی بهموقع باشد و درمان بهدرستی انجام شود، باعث میشود وضعیت بیمار در طول زمان ثابت مانده و سرطان تیروئید نوع بدخیم آن به قسمتهای دیگر بدن نفوذ نکنند.
طبقهبندی ندولهای تیروئید به چه صورت است؟
ندولهای تیروئیدی را بر اساس اندازه گره و ظاهر اولتراسوند آنها طبقهبندی میکنند.
ندولهایی که بهعنوان ندولهای پرخطر طبقهبندی میشوند و با اندازه بیش از یک سانتیمتر داشته باشند باید بیوپسی شوند، درحالیکه گرههای کمخطر – بسته به شکل ظاهری آنها در سونوگرافی – با اندازه یک و نیم تا دوسانتی متری، نباید بیوپسی شوند.
بیشتر ندولهای موجود در غده تیروئید از نوع خوشخیم و غیر سرطانی هستند. این ندولهای خوشخیم تیروئید به سه دسته تقسیم میشوند:
- ندولهای کلوئیدی – رایجترین و شایعترین نوع ندول تیروئید است که شامل تودههای بزرگی است که حتی اگر رشد هم کنند در محدوده غده تیروئید باقیمانده و به خارج از غده تیروئید نفوذ نمیکنند.
- ندولهای التهابی – این نوع ندول ناشی از التهاب طولانیمدت غده تیروئید است که اغلب بدون درد هم هستند.
- ندولهای سمی – تقریباً همیشه خوشخیم بوده و منجر به پرکاری تیروئید میشوند. نیاز به درمان دارند اما با سرعت خیلی پایینی رشد کرده و بزرگ میشوند.
تنها ۵ تا ۱۰ درصد از ندولهایی که در تیروئید به وجود میآیند، سرطانی یا بدخیم هستند و با تورم در ناحیه گردن و مشکلات بلع و تنگی نفس همراه هستند.
مشکلات ندول تیروئید از شایعترین مشکلات غدد درونریز بدن در سراسر جهان هستند. تعداد خیلی کمی از افرادی که ندول تیروئید دارند از درد در محل غده شکایت کرده که این درد ممکن است به فک یا گوش نیز سرایت کند.
اگر ندول تیروئید خیلی بزرگ باشد میتواند به
- مری (لوله اتصال دهان به معده) – مشکل در بلع
- نای (لوله هوا متصل به ریه) – مشکل در تنفس
فشار وارد نماید.
جالبترین نتیجه تحقیقات علمی این است که درست است که مشکلات تیروئیدی بیشتر در زنان رخ میدهد، اما اکثر ندولهای رشد کرده در تیروئید، ندولهای خوشخیم تیروئید هستند اما اکثر مردانی که به مشکلات تیروئیدی دچار میشوند، بیشتر از نوع سرطان بدخیم آن را دچار میشوند.
علائم و درمان گرههای تیروئید چیست؟
علاوه بر خطر ابتلا به سرطان، اگر گرهها خیلی بزرگ شوند (بیشتر از چهار سانتیمتر) و علائمی مانند مشکل در بلع، ناراحتی گردن، گرفتگی صدا و فشردهسازی راه هوایی همراه با تنگی نفس ایجاد کنند، ممکن است نیاز به برداشتن داشته باشند.
اغلب، لوبکتومی تیروئید یا برداشتن بخشی از غده تیروئید، ممکن است درمان کافی برای ندول غیر سرطانی تیروئید و همچنین برای ندولهای سرطانی کوچک کمتر از چهار سانتیمتر باشد.
یعنی؛
لوبکتومی یا برداشتن یک لوب تیروئید در افرادی که ندول غیر سرطانی دارند یا ندول سرطانی آنها کوچکتر از ۴ سانتیمتر است، کاربرد دارد.
تیروئیدکتومی یا برداشتن هر دو لوب تیروئید بهصورت کامل در بیمارانی که سرطان بدخیم تیروئیدی دارند، بیشتر رواج دارد.
بااینحال، بیماران باید قبل از عمل جراحی با جراح خود در مورد بسیاری از عوامل دیگر که بر جراحی تأثیرگذار هستند همچون وضعیت لوب تیروئید دیگر، سن بیمار و ترجیحات شخصی خود با جزئیات صحبت کنند تا نگرانی خود را قبل از عمل جراحی به حداقلیترین حالت ممکن برسانند. (داشتن استرس بدترین حالت برای بیماران تیروئیدی است.) متخصصان مرکز سونوگرافی تیراد با معاینات و بررسی کامل وضعیت بیمار به شما اطمینان خاطر میدهند و استرس شما را به کمترین میزان ممکن میرسانند.
به طور خلاصه،
- اگر ندول غیر سرطانی بزرگ باشد و علائمی ایجاد کند، ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشد.
- ندولهای غیر سرطانی که بدون علامت هستند باید با پیگیری متناوب اولتراسوند در صورت لزوم مشاهده شوند. اگر جراحی ضروری باشد، باید گزینهای که کم تهاجمی بوده و به طور مؤثر ندول را درمان میکند، انتخاب شود.
- ندولهای سرطانی بر اساس سایز و میزان گسترش مشخص میشود نیاز به عمل جراحی یا تیروئیدوکتومی دارند یا از روشهای کم تهاجمیتر قابلدرمان و کنترل هستند.
دکتر حسین چگینی فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای از دانشگاه تهران و متخصص رادیولوژی
موسس موسسه سونوگرافی و تصویربرداری تیراد
دارای گواهینامه نورورادیولوژی اروپا ESNR
عضو کمیته اینترونشن انجمن رادیولوژی ایران
۹ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام.متشکرم.وخدا شما رو برای ما نگه داره.عالی بود.
سلام چند مدت میشه که سمت راست غده ی تیروییدم گاهی بزرگ و کوچیک میشه دلیلش چیه ؟!
و اینکه من سابقه ی کم کاری تیرویید داشتم قبلاً اما درمان شده بود
سلام، وقت بخیر
بدون بررسی نتایج جدید ازمایشات و تصویربرداری نمیتوان نظری داشت اما باتوجه به سابقه ای که فرمودید توصیه میشود پیگیری کنید و به پزشک مراجعه کنید.
سلام وقت بخیر
من ندول تیروئید دارم حدود ۳ سانت
مشکل در تنفس دارم
و در این دوسال خیلی کوچیک بود اما یهویی شروع به رشد کردن کرد و خیلی بزرگ شد
نیاز به جراحی دارد؟
سلام، وقت بخیر
حتما باید مدارک و سوابق پزشکی و آخرین نتایج آزمایشات شما بررسی شود تا بتوان نظری داشت.
سلام اگر نودل درلوپ چپ وراست با العباد بزرگ باشد و پزشک غدد تشخیص جراحی بدهند ولی جراحی انجام ندم چه اتفاق ی رخ میده
سلام، وقت بخیر
براساس شدت و سرعت رشد ندولها، بزرگ شده و راه تنفس یا بلع را مسدود میکنند.
سلام می تونم جواب نمونه برداری، سونوگرافی و آزمایش دخترم همچنین جواب آزمایش و سونوگرافی پسرم را برایتان بفرستم، مریدی هستم از لرستان خرم آباد
سلام، وقت بخیر
شما میتوانید مدارک پزشکی خود را در آدرس زیر ثبت کرده و برای همکاران مجموعه پشزکی تیراد ارسال فرمایید.
https://tiradsono.com/support/send-ticket/