اگر درمان با ید رادیواکتیو (RAI) به عنوان بخشی از درمان شما برای بیماری گریوز، پرکاری تیروئید یا سرطان تیروئید توصیه می شود، به احتمال زیاد آن را به صورت سرپایی تجویز می کنید. از آنجایی که ید رادیواکتیو مورد استفاده (معروف به ید ۱۳۱) ممکن است اطرافیان شما را در معرض اثرات تشعشع قرار دهد (و از نظر تئوری بر غدد تیروئید آنها تأثیر منفی بگذارد)، دستورالعمل هایی در مورد نحوه جلوگیری از این قرار گرفتن به شما داده خواهد شد.
سریع پیدا کنید
توصیههای زیر به شما مواردی از اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از قرار گرفتن افراد دیگر (و همچنین حیوانات خانگی) در معرض ید ۱۳۱ میدهد، که ممکن است در مایعات بدن وجود داشته باشد یا در نتیجه تماس نزدیک رخ دهد. بازههای زمانی توصیهشده بر اساس اندازه دوز دریافتی شما است، بنابراین قبل از درمان، جزئیات را با کادر درمان خود در میان بگذارید.
بیشتر بخوانید: مروری بر درمان های بیماری تیروئید
فاصله خود را حفظ کنید.
در اینجا چند راه برای به حداقل رساندن خطرات تشعشع برای سایر افراد (و حیوانات خانگی) پس از انجام درمان RAI آورده شده است:
- حداقل به مدت سه تا ۱۱ روز از افراد دیگر، از جمله اعضای عموم، اعضای خانواده و همکاران فاصله داشته باشید. این به این معنی است که از حمل و نقل عمومی، هتل ها، استفاده از اتومبیل و در برخی موارد از محل کار خود اجتناب کنید.
- حداقل شش فوت جدا از بزرگسالان بخوابید (اتاق خواب جداگانه توصیه می شود) و از فعالیت جنسی خودداری کنید.
- از خوابیدن در یک تخت با یک زن باردار، نوزاد یا کودک به مدت شش تا ۲۳ روز خودداری کنید. به گفته کمیسیون تنظیم مقررات هسته ای، نوزادان و کودکان باید در دوره توصیه شده خارج از خانه بمانند.
- برای محافظت از حیوانات خانگی، تا ۲۱ روز با آنها نخوابید.
کادر درمان شما دستورالعملهای خاصی را در رابطه با مدت زمانی که باید محدودیتهای مختلف وجود داشته باشد به شما ارائه میدهد تا از اطرافیانتان محافظت کنید.
نوزادان و کودکان
به ویژه در مورد نوزادان و کودکان، که به ویژه در معرض خطر عوارض قرار گرفتن هستند، مراقب باشید.
اگر نمی توانید از تماس مستقیم یا غیرمستقیم با نوزادان و کودکان خردسال خودداری کنید، از پزشک خود در مورد امکان بستری شدن در بیمارستان سوال کنید. عموما بستری کردن بیماران پس از RAI در بیمارستان رایج نیست، اما اگر دوز بالایی از ید ۱۳۱ دریافت می کنید و راهی برای محافظت از کودکان یا نوزادان ندارید، ممکن است یک گزینه باشد.
بیشتر بخوانید: درمان با ید رادیواکتیو برای سرطان تیروئید: درمان سرپایی
ایمنی خانگی
برای جلوگیری از قرار گرفتن دیگران در معرض تشعشعات:
- از هرگونه حوله، تیغ، مسواک، فنجان، قاشق، چنگال، یا ظروف مشترک خودداری کنید.
- برای هیچ کس دیگری آشپزی نکنید.
- از ظروف یکبار مصرف استفاده کنید و آنها را در کیسه پلاستیکی مشخص شده برای دفع قرار دهید.
- لباس های خود را جداگانه بشویید.
نکات سفر
اگر در دوره پس از درمان RAI از طریق هواپیما سفر می کنید یا از مرزهای بین المللی عبور می کنید، باید یک سند کتبی از کادر درمان به شما ارائه شود مبنی بر اینکه یک درمان پزشکی شامل تشعشع به شما داده شده است، زیرا دستگاه های نظارتی امنیتی می توانند آن را تشخیص دهند.
اکثر بیماران تیروئیدی که تحت درمان RAI قرار میگیرند، در نهایت به کم کاری تیروئید مبتلا میشوند و باید داروهای جایگزین هورمون تیروئید را به طور نامحدود مصرف کنند.
بیشتر بخوانید: نکات سفر برای بیماران تیروئیدی
دستورالعمل های رسمی
قبل از اینکه شما یا هر یک از اعضای خانواده درمان RAI داشته باشید، اکیداً توصیه میشود که دستورالعملهای پس از RAI را بخوانید و با کادر درمان خود در مورد نحوه اعمال آنها صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: رژیم غذایی کم ید

دکتر حسین چگینی فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای از دانشگاه تهران و متخصص رادیولوژی
موسس موسسه سونوگرافی و تصویربرداری تیراد
دارای گواهینامه نورورادیولوژی اروپا ESNR
عضو کمیته اینترونشن انجمن رادیولوژی ایران
۱۶ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام من ید ۳۰ میل گرفتم و ۱۱ روز از قرنطینه بودنم میگذره الان چطور خانه و وسایلی ک در تماس با من بوده اند را ضد عفونی کنم ک اشعه از بین برود ؟ مثلا گوشی موبایل .کلید پریزها .فرشی ک روی آن نشستم درب یخچال و اجاق گاز آیا با استفاده از الکل تمیز میشوند یا خیر
سلام، وقت بخیر
بعد از ۱۱ روز از دریافت ید ۳۰ میلیکوری، میزان پرتوزایی (اشعه) به مقدار قابلتوجهی کاهش یافته است و معمولاً نیاز به اقدامات شدید برای ضدعفونی نیست.
اگر در این مدت از دستشویی و سینک مشترک استفاده کردهاید، آن را با سفیدکننده (وایتکس رقیقشده) یا ضدعفونیکنندههای سطوح تمیز کنید.
اگر لباسهای قبلی شما در تماس مستقیم با عرق بودهاند، بهتر است با آب گرم و مواد شوینده معمولی شسته شوند
وسایل الکترونیکی (موبایل، لپتاپ، کلید، پریز، دستگیره درب) از دستمال مرطوب الکلی (۷۰%) یا محلول آب و صابون استفاده کنید. برای صفحهنمایش موبایل از دستمال میکروفایبر مرطوبشده با الکل استفاده کنید.
سلام وقت بخیر من امروز ۴ روز که ید گرفتم با دوز ۱۵۰ تو خونه یه دختر ۱۸ ساله دارم و پسر ۱۳ ساله هرکدوم اتاق جدا هستن منم اتاقم جدا درب رو بیرون با سرویس بهداشتی مشترک ولی برای هربار استفاده دوبار سیفون میگشم مرتب از دسکش یبار مصرف استفاده میکنم دخترم اشپزی میکنه و غذا با مصرف میل میکنم ایا میتونم اشپزی کنم البته با دسکش یا نه چند روز طول میکشه اثر ید کامل پاک بشه
سلامف وقت بخیر
توصیه میشود شما تا ۲۱ روز آشپزی نکنید حتی با دستکش
ید از طریق آب بدن ( تعریق – ادرار ) دفع میشود پس بهتر است خانواده شما در معرض این موارد نباشند. توجه کنید شیرآلات سرویس بهداشتی را با دستکش استفاده کرده و مایعات زیاد مصرف کنید.
سلام وقت بخیر
یک کودک ۱۶ ماهه دارم وبد درمانی انجام دادهام با دوز ۱۰۰ بعد از دوهفته میتونم کودک رو خونه بیارم دیگه جایی نیست
ممنون از پاسخگویی شما
سلام، وقت بخیر
بهتر است تا ۲۱ روز صبوری کنید.
سلام من ۳۰ میل یه گرفتم اما هنوز سردمه و گوشم زنگ میزنه
سلام من رادیو ایودین حدود ۵۵۰۰Mbq هفته پیش جمعه دریافت کردم بصورت کپسول، و الان بعد از ۳ روز در قرنطینه در بیمارستان، روز دوشنبه به خانه آمدم، همسرم و دختر ۱۸ سالم در خانه هستن، من اتاق مجزا دارم با سرویس بهداشتی جداگانه ولی همسرم در بسقاب و قاشق منزل بهم غذا میده و جداگانه میشوره ، آیا این عمل ایشان خطر ساز هست برای خودشون و دخترم و در ضمن من این دفعه دوم هست بعد ۷ سال این مداوا را دریافت کردم چون توی ریه هام ۳ تا غده پیدا کردن و فکر می کردن از سرطان تیروعید که داشتم به اونجا منتقل شده ، آیا بعد این درمان احتمال اینکه سرطان خون و با هر نوع سرطانی هست ؟ ممنون میشم راهنماییی کنید. در ضمن چکار کنم که زودتر از بدنم این رادیو ایودین خارج بشه،روزی که مرخص شدم گفتن ۴۷۵.۸MBqهنوز مونده در بدنم
سلام، وقت بخیر
نکات ایمنی برای محافظت از خانواده:
۱. ظروف غذا:
از همسرتان بخواهید تا حد امکان ظروف شما را جدا کند و اگر امکان دارد، از ظروف یکبارمصرف استفاده کنید.
در صورت استفاده از ظروف مشترک، پس از شستشو حتماً آبکشی اضافی انجام شود.
۲. حفظ فاصله:
حداقل ۲ متر فاصله را با افراد خانه رعایت کنید.
تماس مستقیم (مانند بغل کردن) حداقل تا ۷ تا ۱۰ روز پس از درمان ممنوع است.
۳. لباس و ملافهها:
لباسها و ملافههای خود را جداگانه بشویید.
۴. استفاده از سرویس بهداشتی:
چون بخش عمده ید از طریق ادرار دفع میشود، توصیه میشود توالت بعد از استفاده دوبار با آب شسته شود.
حتماً دستهای خود را بعد از هر بار استفاده بشویید.
آیا رادیو ید احتمال سرطان خون یا سرطانهای دیگر را افزایش میدهد؟
احتمال افزایش سرطان خون یا سایر سرطانها پس از دریافت دوزهای بالا از ید رادیواکتیو (RAI) وجود دارد، اما بسیار نادر است. با توجه به اینکه این دومین دوز دریافت شده شماست، خطر افزایش مییابد، اما همچنان پایین است. مطالعات نشان دادهاند که در موارد نادر، ممکن است خطر سرطان خون (لوسمی) در سالهای بعدی افزایش یابد، بهویژه اگر دوزهای بالا دریافت شود. با این حال، مزایای درمان (کنترل سرطان تیروئید متاستاتیک) بیشتر از خطرات آن است.
چگونه ید رادیواکتیو را سریعتر از بدن دفع کنیم؟
۱. نوشیدن مایعات زیاد:
آب زیاد (حداقل ۲-۳ لیتر در روز) بنوشید تا ید سریعتر از طریق ادرار دفع شود.
آب مرکبات (مانند آب پرتقال یا آبلیمو) نیز به تحریک ترشح بزاق کمک میکند و دفع ید را افزایش میدهد.
۲. استفاده از آدامس یا ترشیجات:
آدامس بدون قند یا خوراکیهای ترش مانند آبلیمو باعث افزایش ترشح بزاق میشود و دفع ید را از غدد بزاقی افزایش میدهد.
۳. دوش گرفتن مکرر:
روزانه یک تا دو بار دوش بگیرید، زیرا مقداری از ید از طریق پوست دفع میشود.
۴. تعریق:
تحرک بدنی سبک (مثلاً پیادهروی داخل خانه) میتواند تعریق را افزایش دهد و مقداری از ید را دفع کند.
۵. استفاده از غذاهای سرشار از فیبر:
مصرف میوهها، سبزیجات و غلات کامل به دفع ید از طریق مدفوع کمک میکند.
۶. پرهیز از غذاهای حاوی ید زیاد:
غذاهای دریایی، نمک یددار و محصولات لبنی پر ید را فعلاً کاهش دهید تا بدن سریعتر ید اضافی را دفع کند.
همسر و دخترتان در معرض خطر کمی هستند، اما رعایت فاصله و استفاده از ظروف جداگانه توصیه میشود. به شدت توصیه میشود بعد از گذر از زمان قرنطینه ورزش بخصوص یوگا را در روال زندگی روزمره خود وارد کرده و استرس و فشارهای عصبی را مدیریت کنید.
تشکر از شما و ممنون که وقت گذاشتید و کاملا راهنمایی کردید 🙏🏻
سلام
مادر من قراره ید ۱۰۰ دریافت کنه، پزشک هسته ای گفتن باید تو خونه ویلایی باشه آپارتمان نمیشه، ما هم نمیتونیم خونه ویلایی پیدا کنیم، البته بگم نوزاد اینا هم نداریم تو خونه منم و داداشم که تقریبا ۳۰ ساله هستیم، خواستم بدونم اگه مادر من تو اتاق مخصوص ک سرویس بهداشتی و حمام داشته باشه تو همین واحد آپارتمان مشکلی پیش میاد برامون یا میتونه بمونه؟
سلام، وقت بخیر
لزومی به این کار وجود ندارد فقط وه داشته باشید برای بازه زمانی قرنطینه نباید آب خارج شده از بدن مادر به صورت تعریق، ادرار، عطسه یا هر مورد دیگری با شما در تماس باشد. سعی کنید از ظروف و وسایلی برای مادر استفاده کنید که بعد از استفاده از دسترس تمام افراد خارج شده و از بین برود.
بهتر است سرویس بهداشتی و حمام منحصربه فرد باشد.
من نوزاد ۱۶ ماهه دارم و ید با دوز ۱۰۰ خوردم، ۱۴ روز گذشته الان بچم میخوام بیارم خونه جاش امن نیست، هنوز نیاز فاصله داشته باشم؟
سلام، وقت بخیر
پس از مصرف ید رادیواکتیو با دوز ۱۰۰، معمولاً توصیه میشود حداقل ۲ هفته (۱۴ روز) از کودکان فاصله داشته باشید، اما این مدت ممکن است بسته به شرایط شما متفاوت باشد. برای اطمینان کامل، بهتر است با پزشک معالج یا متخصص پزشکی هستهای تماس بگیرید و دستورالعملهای دقیق را دریافت کنید. تا زمان تأیید، فاصله از نوزاد را حفظ کنید.
سلام خسته نباشید من حدود ۱۰ روز پیش ۳۰ واحد ید بعد از یکماه از جراحی توتال تیرویید دریافت کردم درجواب اسکن بعد از ید درمانی گفته شده بافت کمی باقیمانده، الان با این مقدار یددرمانی بافت باقیمانده از بین میره؟ از آنجایی که در ناحیه گردن جذب رو نشون داده من تا کی باید در قرنطینه باشم بچه ۴ ساله دارم ؟ ممنون میشم جوابگو باشید متشکرم
سلام، وقت بخیر
معمولاً پزشکان توصیه میکنند که پس از درمان با ید رادیواکتیو، به مدت ۳ تا ۴ هفته از تماس نزدیک با کودکان و افراد باردار خودداری کنید. البته این مدت بسته به دوز ید مصرفی و توصیههای پزشک شما ممکن است متفاوت باشد.