علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار

علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار

علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار

با توجه به این که بارداری تأثیرات شدیدی که بر روی هورمون‌های بدن ایجاد می‌کند می‌تواند موجب اختلال در عملکرد غده تیروئید شود، حتی اگر شما قبلاً هیچ مشکلی نداشته‌اید و تیروئیدتان سالم بوده است، بارداری می‌تواند کارکرد آن را تغییر دهد. این مشکلات همزمان با دوره بارداری می‌تواند شروع شود و با وجود اثراتی که بر روی جنین می‌گذارد، بررسی عملکرد تیروئید در زمان بارداری بسیار مهم است. درمان تیروئید در این شرایط می‌بایست تحت نظارت کامل پزشک انجام شده و تمامی علائم کنترل شود. از این بابت تصویربرداری پزشکی تیراد این مقاله را برای بررسی علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار آماده کرده است.

علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار

تیروئید پرکار چه تغییراتی را در بدن ایجاد می‌کند؟

وقتی تیروئید بیش از حد هورمون t3 یا t4 تولید می‌کند به این وضعیت پرکاری تیروئید گفته می‌شود، این مسئله منجر به تولید میزان کم tsh می‌شود. این هورمون به عنوان محرک تولید هورمون تیروئید، از هیپوتالاموس ترشح شده و وظیفه کنترل ترشح هورمون‌های تیروئید را به عهده دارد.

افزایش هورمون تیروئید باعث افزایش سطح سوخت و ساز در بدن شده و میزان متابولیسم را تغییر می‌دهد. متابولیسم میزان انرژی را در سطح بدن شما کنترل می‌کند و پرکاری تیروئید عاملی است که مصرف انرژی را با افزایش سطح متابولیسم بالا می‌برد. اغلب پرکاری تیروئید در سن ۲۰ تا ۴۰ سال و در سال‌های باروری در زنان خودنمایی می‌کند.

خوشبختانه، پرکاری تیروئید در بارداری امری شایع نیست ولی وجود این بیماری می‌تواند برای مادر و جنین خطرآفرین باشد. در حقیقت به این دلیل که علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار مشابه علائم بارداری از جمله خستگی، احساس گرما یا اضطراب است ممکن است متوجه آن نشوید ولی به دلیل خطراتی که این بیماری برای جنین و مادر ایجاد می‌کنند محتاط بودن نسبت به آن بسیار مهم است. پرکاری تیروئید در صورتی که کنترل نشود، در زنان باردار می‌تواند منجر به سقط جنین، زایمان زودرس، فشار خون بالا، یک نوزاد کم وزن و نارس و دیگر مشکلات شود.

چه عواملی سبب پرکاری تیروئید مادر می‌شود؟

بیماری گریوز

یکی از شایع‌ترین علل پرکاری تیروئید بیماری گریوز است. گریوز یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی با فعالیت بیش از حد و حمله به تیروئید سبب افزایش عملکرد آن شده و باعث پرکاری تیروئید و افزایش حجم آن می‌شود. اکثر زنان قبل از بارداری متوجه این بیماری شده و قبل از بارداری به درمان آن می‌پردازند.

پرکاری تیروئید موقتی

در شرایطی که مادر باردار دچار حالت تهوع و استفراغ شدید است و یا دو قلو باردار است، ممکن است دچار پرکاری تیروئید موقت شود که به آن تیروتوکسیکوز گذرای حاملگی هم گفته می‌شود. این حالتی است که به دلیل افزایش سطح HCG یا همان هورمون گونادوتروپین (human chorionic gonadotropin) به‌وجود می‌آید. تیروتوکسیکوز گذرا در بین هفته‌های ۱۴ تا ۱۸ بارداری از بین خواهد رفت و به همین دلیل نیازی به استفاده از داروهای ضد تیروئید و درمان آن نیست.

پرکاری موقتی تیروئید

وجود ندول پرکار تیروئید

برخی مواقع وجود ندول‌ها (گره‌های کوچک تیروئید) باعث ایجاد پرکاری تیروئید می‌شود. در واقع این ندول‌ها شروع به تولید هورمون تیروئید می‌کنند که در کنار هورمون تولید شده در غده تیروئید باعث افزایش سطح هورمون و پرکاری تیروئید هستند. درمان ندول تیروئید و گره‌ها در این شرایط امکان پذیر است. درباره درمان تیروئید و ندول‌ها مقاله‌های زیادی در این سایت آورده شده است، بنابراین اگر به ندول تیروئید مبتلا شده‌اید نگران نباشید و با پزشک خود مطرح کنید.

پرکاری تیروئید پس از زایمان

تیروئید همچنین پس از زایمان نیز می‌تواند پرکار شود. برخی از زنان در یک سال پس از زایمان دچار شرایط التهاب تیروئید و یا بیماری تیروئیدیت پس از زایمان می‌شوند که باعث پرکاری تیروئید در آن‌ها می‌شود. این حالت پس از چند ماه و یا چند هفته بدون درمان از بین می‌رود و نیازی به نگرانی در این رابطه نیست.

در برخی مواقع نیز التهاب باعث کم کاری تیروئید می شود که در این‌صورت هورمون به اندازه کافی تولید نمی‌شود. در اکثر شرایط این کم کاری تیروئید به خودی خود از بین می‌رود.

علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار و مادران

  • احساس گرمای بیش از حد
    اگر در زمانی که دیگران احساس آرامش می‌کنند و هوا به نظرشان مساعد است، شما احساس گرمای شدید می‌کنید می‌تواند نشانه‌ای برای پرکاری تیروئید باشد
  • تپش قلب و ضربان سریع قلب نیز از علائم تیروئید پرکار است
  • اگر دستان شما می‌لرزد ممکن است مشکل پرکاری تیروئید وجود داشته باشد
  • کاهش وزن با وجود تغذیه مناسب
    در زمانی که تیروئید پرکار می‌شود سوخت و ساز بدن افزایش می‌یابد بنابراین میزان غذایی که روزانه مصرف می‌شود زودتر به انرژی تبدیل شده و متابولیسم صورت می‌گیرد. همین امر به معنی عدم گرد آوری کالری در بدن و استفاده از دیگر منابع موجود می‌شود که در پی آن حتی اگر غذای بیمار تغییری نکرده باشد به دلیل صرف منابع ذخیره بیمار لاغر می‌شود.
  • خستگی و یا مشکلات خواب
    به دلیل افزایش متابولیسم و فعالیت بیشتر از حد سلول‌های بدن، بیمار ممکن است احساس خواب آلودگی و خستگی داشته باشد و این خستگی ناشی از پرکاری تیروئید است
  • اضطراب و اعصاب تحریک پذیر

تشخیص پرکاری تیروئید

تشخیص پرکاری تیروئید

همانطور که گفته شد در اغلب موارد زنان قبل از دوره بارداری متوجه پرکاری تیروئید می‌شوند. پزشک برای تشخیص پرکاری تیروئید به چند روش اقدام می‌نماید.

معاینه فیزیکی

وجود برآمدگی در تیروئید و یا بزرگ شدن آن نشانه‌ای از وجود یک بیماری و مشکل در تیروئید است. پزشک با معاینه فیزیکی غده تیروئید بررسی می‌کند که آیا ندول و یا توده‌ای در تیروئید هست یا خیر و نیز بررسی می‌کند که آیا تیروئید در اندازه طبیعی است یا نه.

جواب آزمایش تیروئید و بررسی هورمون‌های تیروئیدی

این آزمایش مطرح می‌کند که آیا تیروئید به درستی کار می‌کند و یا اینکه اختلالی در غده وجود دارد، همچنین بررسی سایر غدد درون‌ریز در مواردی که پزشک به تأثیر دیگر غدد در پرکاری تیروئید مشکوک است انجام می‌شود، در مورد این بیماری سطح tsh پائین و سطح t4 بالا مطرح می‌شود.

تست جذب ید رادیواکتیو

آزمایش دیگری که برای بررسی تیروئید پرکار انجام می‌شود تست جذب ید رادیواکتیو است که البته در زنان باردار نباید انجام شود. این آزمایش میزان جذب ید را در تیروئید مورد بررسی قرار می‌دهد. تیروئید برای تولید هورمون از ید استفاده می‌کند و این می‌تواند سنجشی برای تشخیص بیماری پرکاری تیروئید باشد.

مهم است که علت پرکاری تیروئید به درستی بررسی و یافت شود تا درمان آن نیز به درستی انجام شود.

درمان پرکاری تیروئید در زنان باردار

درمان علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار (درمان پرکاری تیروئید در بارداری)

در دوران حاملگی اگر عامل ایجاد پرکاری تیروئید بیماری گریوز بوده باشد در این حالت ترجیح درمان برای پرکاری تیروئید استفاده از داروهای ضدتیروئید است. این داروها باعث جلوگیری از تولید بیش از حد هورمون تیروئید می‌شوند. این درحالی است که تیروئیدیت موقت بارداری نیازی به درمان ندارد و اگر پرکاری موقت بوده باشد پزشک اقدام درمانی انجام نمی‌دهد.

درباره زنانی که مبتلا به ندول تیروئید و یا گره‌های تیروئید هستند استفاده از داروهای ضد تیروئید مطرح می‌شود، گرچه در این‌باره می‌توان از روش‌های به روزتر و مؤثر دنیا به نام آر اف تیروئید و یا ماکروویو نیز استفاده کرد. این روش‌ها به این دلیل که هیچ اشعه‌ای و یا مواد مضری وارد بدن مادر نمی‌کنند، تأثیری هم بر روی جنین نخواهد داشت و می‌تواند به عنوان یک گزینه درمانی خوب مطرح شود.

درباره درمان علائم پرکاری تیروئید در زنان باردار و نیز در سایر افراد در مقاله‌ی دیگری خواهیم پرداخت. موسسه تصویربرداری تیراد به عنوان اولین مرکز فوق تخصصی در درمان بیماری‌های تیروئید به روش‌های کمتر تهاجمی، روش‌هایی با حداقل عوارض و نیز حداکثر کارایی در خدمت تمامی هموطنان است. مقاله روش‌های درمان پرکاری تیروئید را از اینجا باز کنید.

منابع بیشتر:

انجمن تیروئید آمریکا

۱ / ۵. ۲

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
17 مورد از علائم پنهان بیماری تیروئید
نوشتهٔ بعدی
درمان آر اف تیروئید چگونه انجام می‌شود؟

۲۰ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلام اوایل بارداریم دکتر برا تیرویید پرکارم قرص پرواوراسیل۵۰ داده باید ناشتا بخورم یا بعد صبحانه؟؟

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      قرص پروپیل تیواوراسیل (پروپیل اوراسیل) معمولاً بهتر است بعد از غذا مصرف شود، مگر اینکه پزشک شما توصیه دیگری کرده باشد.این دارو ممکن است باعث تحریک معده شود، و مصرف آن همراه با غذا یا بعد از غذا می‌تواند این عارضه را کاهش دهد.
      جذب دارو به‌طور قابل توجهی تحت تأثیر غذا قرار نمی‌گیرد، بنابراین می‌توانید آن را بعد از صبحانه مصرف کنید.

      پاسخ
  • خدیجه مهرابی
    1403/05/01 1:37 ب.ظ

    سلام من تیروییدکم دارم والان اقدام به بارداری داشتم واحتمالاباردارباشم که ازمایش تیروییددادم اول ۴.۹۷بود۳روزبعدتکرارکردم ۵.۳۹شده حالابایدچه کنم تانوبت دکترم برسه

    پاسخ
  • زینب سادات
    1403/02/10 3:46 ق.ظ

    سلام وقت بخیر بنده بعد از ۱۷ سال که پسرم ۱۷ ساله هست باردار شدم
    ۱ ماهه بارداریم که متوجه شدم آزمایش دادم تیروییدم ۴ بود قرص مصرف کردم تیروکسین ۵۰ پنج روز در هفته
    دو ماه بعد شد ۵و نیم
    تجویز دکتر شد هر روز تیروکسین ۵۰
    ۲۵ اسفند ۱۴۰۲ دوباره آزمایش دادم با وجود اینکه مرتب مصرف میکردم سر تایم شد ۸ ونیم
    و من دخترم رو ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ از دست دادم
    امروز جواب پاتولوژی اومد دکتر گفت نرسیدن اکسیژن
    در حالیکه ۲۶ هفته بودم بچه به اندازه ۲۱ هفته رشد کرده بود
    و چند هفته نیز در توی شکمم فوت شده بود
    خواستم بدونم این نرسیدن اکسیژن میتونه از تیرویید باشه
    بعد از زایمان رفتم آزمایش دادم شده بود ۱ و این خیلی حالم رو بدتر کرد چرا چرا…..😔

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      از اتفاق پیش آماده متاسفم، اما به این نوع تیروئید، تیروئید بارداری گفته می‌شود و در زمان بارداری شما اتفاق می‌افتد و مرتبط با مورد دیگری نیست.

      پاسخ
  • آریو شمس
    1403/01/27 7:25 ب.ظ

    سلام و درود دو سال پیش کل ترویید رو برداشتم الان هشت ماهه باردار هستم و روزی یک عدد و نصفی قرص لووتروکسین مصرف میکنم تی تری نرمال و تی اس اچ ۰/۰۵ هست متاسفانه پزشکم خارج از ایرانه حالا من چیکار کنم تروییدم الان خوبه کمه زیاده، قرص رو میگید چجوری مصرف کنم

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      لطفا استرس خود را مدیریت کنید، فشار روانی بر روی جنین اثرگذار بوده و جنین شما کامل شرایط را متوجه می‌شود. اما در مورد روال درمانی به پزشک زنانی که تحت نظر آن هستید، مراجعه کنید. پزشکی میتواند به شما بهترین کمک را داشته باشد که سوابق کامل پزشکی شما مسلط باشد.

      پاسخ
  • من هفته هشتم هستم تیروئید من ۰/۱۳هستش بهم گفتن پرکاری داری آیا نیاز به درمان هست؟

    پاسخ
  • سلام من دو ساله دارم قرص تیرویید روزانه یه دونه استفاده میکنم. قبل از بارداری تیروییدم‌ نرمال بود ولی الان در هفته دهم بارداری هستم آزمایش تیروییدم ۴.۳۲ هست دکترم گفت بعلاوه هر روزه پنجشنبه ها و جمعه ها دو تا قرص تیرویید بخورم. به نظر شما درسته؟ مشکل پرکاری تیروییدم برطرف میشه؟ اصلا بدنم سوخت و ساز ندارن اتفاقا از اول بارداری اضافه وزن هم دارم.

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      باتوجه به شرایط بارداری شما به هیچ وجه توصیه نمیشه که روال درمانی خارج از برنامه پزشک معالج داشته باشید.

      پاسخ
  • سلام من الان هفته دهم بارداری هستم آزمایش نشان داده tsh 0/1 هست و نوشته پرکار هست الان برا جنین خطرناکه آیا میشه کنترلش کرد

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      بله، مشکلات تیروئیدی برای جنین خطرناک است و البته قابل کنترل اما tsh = 0.1 نشان دهنده پرکاری نیست، کجا نوشته شده که پرکار است؟

      پاسخ
  • ناشناس
    1402/09/03 11:10 ق.ظ

    سلام من هفته ی دوازدهم هستم و تیروییدم ۰/۴ هست ایا جای نگرانی هس؟

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      سطح TSH (Thyroid-Stimulating Hormone) در زمان بارداری باید در محدوده‌ای خاص باشد تا سلامت تیروئید را نشان دهد. معمولاً برای زمان بارداری، محدوده معمول برای TSH در حدود ۰.۲ تا ۳.۵ میکرومتر بر دسی لیتر (μIU/mL) است. اما این مقادیر ممکن است بسته به مرجع آزمایشگاهی یا پزشک متفاوت باشد.

      با توجه به نتیجه اعلام شده، سطح TSH در محدوده معمولی برای زمان بارداری قرار دارد و مشکل بزرگی ندارد.
      اما با این حال، توصیه می‌شود که برای هر تغییر قابل توجه در سطح TSH و همچنین برای ارزیابی کلی سلامت تیروئید، با پزشک خود مشورت کنید. او ممکن است توصیه‌های مشخصی با توجه به سابقه پزشکی شما مربوط به نظارت و درمان براساس نتایج آزمایش و شرایط خاص شما داشته باشد.

      پاسخ
  • زهرا رکن الدینی
    1402/02/19 11:03 ب.ظ

    سلام من ۱۸هفتس ک باردارم و آزمایشم نشون داده تیروئیدم پرکاره باید چیکارکنم

    پاسخ
    • سلام، تبریک می‌گم به خاطر بارداری شما. در مورد پرکار بودن تیروئیدتان، باید به پزشک تخصصی غدد و داخلی مراجعه کنید و به او اطلاع دهید که آزمایش تیروئید شما پرکار است. پزشک شما ممکن است شما را به یک آزمایش دیگر ارجاع دهد تا اطمینان حاصل شود که تیروئید شما واقعاً پرکار است. سپس بسته به نتیجه‌ی آزمایش و وضعیت شما، می‌تواند به شما درباره‌ی درمان مناسب برای تنظیم فعالیت تیروئید کمک کند. لازم به ذکر است که در صورتی که تیروئید در طول بارداری نظامی پایدار نداشته باشد، ممکن است برای جلوگیری از مشکلات جدی به دنبال داشته باشید. بنابراین مشاوره با پزشک بسیار مهم است.

      پاسخ
  • مارال محمدی
    1400/02/06 6:38 ق.ظ

    سلام من الان دوماه ونیم فهمیدم تیروئید پرکارسمی دارم غده تیروئیدم گلولم ورم کرده نمیدونم باید دارو برطرف میشه یانه ممنون میشم راهنمایتم کنی

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.