اگر به بیماری تیروئید مبتلا هستید، سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) شما می تواند هر از چند گاهی در نوسان باشد. این نوسانات می تواند با پیشرفت بیماری تیروئید یا عوامل دیگری مانند سن، تغییرات وزن، بارداری، تداخلات دارویی و حتی فصول رخ دهد.
سریع پیدا کنید
پیشرفت بیماری تیروئید
با پیشرفت بیماری تیروئید، نوسانات در سطح TSH ممکن است رخ دهد. سرعت پیشرفت بسیار متغیر است، به طوری که برخی از افراد برای چندین سال ثابت می مانند و برخی دیگر نسبتاً سریع پیشرفت می کنند. همچنین ممکن است الگویی از بدتر شدن علائم (تشدید) و به دنبال آن دوره هایی از فعالیت کم بیماری (بهبود) وجود داشته باشد.
این می تواند در افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو رخ دهد، نوعی کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار)، و بیماری گریوز، نوعی پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار).
تیروئیدیت هاشیموتو
تیروئیدیت هاشیموتو، شکل خودایمنی کم کاری تیروئید، در طول سالیان متمادی به کندی پیشرفت می کند و اغلب تا زمانی که بیماری پیشرفت نکرده است، تشخیص داده نمی شود. حتی زمانی که درمان شروع می شود، اتوآنتی بادی های تیروئید ممکن است به حمله به غده تیروئید ادامه دهند.
در برخی موارد، این حملات در قسمت هایی به نام شعله ور شدن رخ می دهند. در مواقع دیگر، حمله ممکن است مداوم باشد و به تدریج عملکرد غده تیروئید را تضعیف کند.
اگر مورد دوم رخ دهد و شما همان دوز درمانی را حفظ کنید، احتمالا این مورد را تجربه می کنید:
- کاهش سطح هورمون تیروئید تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3).
- افزایش سطح TSH
- علائم کم کاری تیروئید
آیا در صورت ابتلا به بیماری تیروئید باید رژیم غذایی خود را تغییر دهم؟
شما باید مطمئن شوید که یک رژیم غذایی سالم و متعادل می خورید. برخی از افراد گزارش می دهند که اگر تیروئید کم کاری دارند از مصرف سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی و گل کلم اجتناب کنند زیرا ممکن است بر نحوه استفاده تیروئید از ید تأثیر بگذارد. با این حال، باید مقدار نامعقولی از این غذاها را بخورید تا روی شما تأثیر بگذارد.
از آنجا که آنها غذاهای سالم و مغذی هستند، باید به خوردن آنها ادامه دهید.
بیماری گریوز
بیماری گریوز (یک نوع خودایمنی پرکاری تیروئید) نیز می تواند پیشرفت کند، به خصوص در چند سال اول پس از تشخیص. حتی با درمان، یک حمله خودایمنی سطح پایین به غده تیروئید ممکن است ادامه یابد.
اگر همان دوز درمانی حفظ شود، آسیب پیشرونده به غده می تواند با موارد زیر ظاهر شود:
- افزایش سطح T3 و T4
- کاهش سطح TSH
- علائم پرکاری تیروئید
برعکس آن نیز می تواند اتفاق بیفتد. پس از سال ها مصرف داروهای ضد تیروئید، وضعیت شما به طور ناگهانی بهبود می یابد. هنگامی که این اتفاق می افتد، سطح T3 و T4 شما ممکن است کاهش یابد در حالی که TSH شما افزایش می یابد، که منجر به علائم کم تیروئید می شود.
آیا می توانید بین تیروئید پرکار و کم کار تغییر دهید؟
در موارد نادر، فرد ممکن است از پرکاری تیروئید به کم کاری تیروئید یا برعکس تغییر وضعیت دهد. این ممکن است ناشی از کمبود هورمون های تیروئید به دنبال دوره ای از التهاب باشد که در آن هورمون های اضافی ترشح می شود.
تغییر از کم فعال به بیش فعال یا بیش فعال به کم فعال نیز ممکن است به دلیل درمان هایی باشد که منجر به عدم تعادل جدید در سطوح هورمونی می شود.
بارداری
بارداری می تواند بر هورمون های تیروئید تأثیر بگذارد، چه بیماری تیروئید داشته باشید یا نه. افرادی که باردار هستند اغلب تیروئیدیت موقت (التهاب تیروئید) را تجربه می کنند که می تواند باعث افزایش T3 و T4 و کاهش سطح TSH شود.
بارداری می تواند اثرات مشابهی بر افراد مبتلا به بیماری تیروئید داشته باشد، البته شدیدتر. در اینجا چیزی است که معمولاً در افراد مبتلا به بیماری تیروئید که باردار می شوند رخ می دهد:
- پرکاری تیروئید: افزایش سطح T4 و T3 و کاهش سطح TSH
- کم کاری تیروئید: کاهش سطح T4 و T3 و افزایش سطح TSH
بهترین راه برای مقابله با این موضوع این است که اطمینان حاصل کنید که هورمون های تیروئید شما در دوران بارداری به طور منظم کنترل می شوند. به این ترتیب، دوزهای دارویی شما را می توان تنظیم کرد تا سطح TSH را در محدوده بهینه نگه دارد.
قدرت دارویی متفاوت
گاهی اوقات وقتی داروهای تیروئید را طبق دستور مصرف می کنید، سطح هورمون شما تغییر می کند. این گاهی اوقات زمانی اتفاق می افتد که داروهای تیروئید خود را دوباره شارژ می کنید و از داروخانه دیگری استفاده می کنید یا یک برند متفاوت دریافت می کنید.
بسیاری از مردم نمی دانند که طبق دستورالعمل های سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، داروهای جایگزین هورمون تیروئید می توانند تا حدودی از نظر قدرت متفاوت باشند.
به عنوان مثال، با لووتیروکسینFDA که در درمان کم کاری تیروئید استفاده می شود، به این دارو اجازه می دهد تا بین ۹۵ تا ۱۰۵ درصد قدرت بیان شده باشد. این بدان معنی است که یک قرص ۱۰۰ میکروگرمی (mcg) ممکن است در واقع دوزهای کمی بالاتر یا کمتر از آنچه که تبلیغ می شود ارائه دهد.
بهترین راه برای جلوگیری از این امر این است که از یک داروخانه برای خرید مجدد استفاده کنید و اطمینان حاصل کنید که داروی یکسانی در هر ویزیت تجویز می شود.
مصرف نامناسب داروها
اگر داروهای تیروئید خود را به طور مداوم یا به درستی مصرف نکنید، سطح داروی درمانی به معنای غلظت دارو در بدن شما که برای اثرگذاری دارو لازم است، می تواند به سرعت کاهش یابد. بدون یک سطح داروی درمانی ثابت، سطوح هورمون تیروئید ممکن است، گاهی اوقات به سرعت، نوسان کند.
سه اشتباه رایج افراد هنگام مصرف داروهای تیروئیدی وجود دارد:
- مقدار مصرف با غذا: داروهای تیروئید باید با معده خالی مصرف شوند. غذا می تواند با تغییر سرعت انحلال یا قرار دادن آن در معرض اسید اضافی معده در طول هضم، جذب دارو را به تاخیر بیاندازد یا کاهش دهد.
- دوز ناسازگار: این یکی از دلایل اصلی نوسانات TSH است. باید داروهای خود را به طور مداوم مصرف کنید، معمولاً صبح ها با معده خالی یک ساعت قبل از صبحانه. از طرف دیگر، می توانید آن را قبل از خواب حداقل سه ساعت پس از آخرین وعده غذایی خود مصرف کنید.
- دوز مصرفی با مکمل ها: برخی مکمل ها می توانند جذب دارو را کاهش دهند. برای جلوگیری از این امر، باید دوز داروی تیروئید خود را از فیبر، کلسیم، بیوتین، تیروزین یا مکمل آهنی که مصرف میکنید حداقل سه تا چهار ساعت جدا کنید.
مصرف داروهای تیروئید در ساعت معین هر روز ضروری است. با انجام این کار، می توانید به سرعت یک عادت ایجاد کنید و از سطوح دارویی ثابت در بدن خود اطمینان حاصل کنید.
تغییرات در وزن
یکی دیگر از عواملی که می تواند بر سطوح دارویی تاثیر بگذارد وزن است. به عبارت ساده، هرچه وزن بیشتری اضافه کنید، غلظت کلی دارو کمتر می شود. برعکس، هرچه وزن بیشتری از دست بدهید، تمرکز کلی بالاتر خواهد بود.
این ممکن است بیشتر یک نگرانی طولانی مدت باشد، زیرا افراد معمولاً یکباره وزن زیادی اضافه نمی کنند، اما اگر به سرعت وزن کم کنید (مانند یک برنامه کاهش وزن سریع) می تواند مشکل ساز شود. در چنین مواردی، نه تنها سطح TSH شما نوسان می کند، بلکه سطوح استروژن که به طور غیرمستقیم بر هورمون های تیروئید شما تأثیر می گذارد نیز تغییر می کند.
تداخلات دارویی
برخی از داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و مکمل های گیاهی می توانند با داروهای تیروئید شما تداخل داشته باشند. در برخی موارد، آنها میتوانند برای همان آنزیمهایی که برای تجزیه داروی تیروئید شما استفاده میشوند، «رقابت» کنند و باعث کاهش سطح یک دارو (کاهش اثربخشی آن) و افزایش داروی دیگر (افزایش خطر عوارض جانبی) شوند.
داروها و داروهای گیاهی شناخته شده برای تداخل با داروهای تیروئید عبارتند از:
- آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم
- آسپرین
- مسدود کننده های بتا
- Cipro XR (سیپروفلوکساسین)
- داروهای کاهش دهنده کلسترول مانند کلستیرامین
- کورتیکواستروئیدها (استروئیدها)
- اویستا (رالوکسیفن)
- هورمون رشد انسانی (hGH)
- ید
- مکمل های کلپ
- لیتیوم
- پاسرون (آمیودارون)
- Renvela (sevelamer)
- مسکن های سالیسیلات
- مخمر سنت جان
- تیروزین
- Xenical (اورلیستات)
برای جلوگیری از تعامل اگر برای بیماری تیروئید تحت درمان هستید، هر دارویی را که مصرف میکنید یا قصد مصرف آن را دارید (از جمله داروهای تفریحی) به پزشک خود اطلاع دهید.
تغییر فصول
سطح تیروئید و TSH، به ویژه، می تواند همراه با فصول تغییر کند. برای مثال، TSH به طور طبیعی در ماه های سردتر تا حدودی افزایش می یابد و در گرم ترین ماه ها کاهش می یابد. برخی از پزشکان برای این تغییرات فصلی تنظیم می کنند.
سن بالاتر
سن بالاتر بر عملکرد غده تیروئید تأثیر می گذارد، چه بیماری تیروئید داشته باشید یا نه. اگر به بیماری تیروئید مبتلا هستید، پزشک ممکن است دوز شما را برای جبران تغییرات مورد انتظار در سطح TSH تنظیم کند (همانطور که در زیر توضیح داده شده است).
محدوده سنی TSH طبیعی TSH بالا
۱۸-۵۰ سال ۰.۵-۴.۱ mU/L بیش از ۴.۱ mU/L
۵۱-۷۰ سال ۰.۵-۴.۵ mU/L بیش از ۴.۵ mU/L
۷۱ سال به بالا ۰.۴-۵.۲ mU/L بیش از ۴.۵ mU/L
اگر سن شما بالا می رود و برای حفظ سطح TSH خود در محدوده بهینه مشکل دارید، از متخصص غدد خود بپرسید که آیا تنظیم دوز امکان پذیر است یا خیر.
علائم نوسانات تیروئید
افزایش و کاهش هورمون های تیروئید به طرق مختلف بر بدن تأثیر می گذارد.
علائم کم کاری تیروئید که هورمون بسیار کمی تولید می کند شامل موارد زیر است:
- خستگی
- عدم تحمل سرما
- افزایش وزن
- ضربان قلب آهسته
- رفلکس های کند
- یبوست
- تنگی نفس هنگام ورزش
- گرفتگی عضلات، سفتی و ضعف
- مو و ناخن شکننده
- مه مغزی یا مشکلات تمرکز
کم کاری تیروئید شدید می تواند منجر به بحران میکسدم شود (که کما میکسدما نیز نامیده می شود). این عارضه نادر، که ممکن است در اثر عفونت، بیماری، سرماخوردگی شدید یا دارو ایجاد شود، میتواند باعث فشار خون بسیار پایین، عدم پاسخگویی، نارسایی قلبی یا سایر علائم اورژانسی شود که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
علائم پرکاری تیروئید که هورمون بیش از حد تولید می کند عبارتند از:
- عرق کردن و احساس گرما
- ضربان قلب تند یا نامنظم
- لرزش دست
- اضطراب، عصبی بودن و تحریک پذیری
- کاهش وزن غیر منتظره
- اسهال
- موهای متفکر
- پریودهای سبک تر یا کمتر
افزایش ناگهانی هورمون های تیروئید
طوفان تیروئید که بحران تیروئید یا بحران تیروتوکسیک نیز نامیده می شود، ترشح ناگهانی مقدار زیادی هورمون تیروئید در مدت زمان کوتاهی است. ممکن است به عفونت یا استرس مرتبط باشد و باعث علائم شدید پرکاری تیروئید شود که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
یادداشتی از تیراد
برای افراد مبتلا به بیماری تیروئید، موارد خاصی می توانند باعث نوسانات سطح TSH شوند. اینها شامل پیشرفت بیماری، تغییرات داروها، بارداری، دوز ناکافی، تغییرات وزن، تغییرات فصلی و سن است.
اگر متوجه تغییر در علائم خود شدید، حتماً به پزشک خود بگویید که می تواند سطح هورمون تیروئید شما را آزمایش کند. بسته به نتایج، دوز داروی شما ممکن است تغییر کند.
دکتر حسین چگینی فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای از دانشگاه تهران و متخصص رادیولوژی
موسس موسسه سونوگرافی و تصویربرداری تیراد
دارای گواهینامه نورورادیولوژی اروپا ESNR
عضو کمیته اینترونشن انجمن رادیولوژی ایران