علائم بیماری تیروئید در مردان می تواند شامل اثراتی باشد که در زنان دیده نمی شود. به عنوان مثال، اختلال نعوظ (ED) و بزرگ شدن سینه مردان با اختلال عملکرد تیروئید مرتبط است، اما در غیر این صورت در مردان زیر ۴۰ سال بدون علت زمینهای غیرمعمول است. اثرات بیماری تیروئید ممکن است نادیده گرفته شود زیرا مردان اغلب تحت تأثیر قرار نمی گیرند.
سریع پیدا کنید
کم کاری تیروئید (عملکرد کم تیروئید) در زنان هفت برابر بیشتر از مردان شایع است، اما خستگی، درد عضلانی و علائم مرتبط هر دو را تحت تأثیر قرار می دهد. بیماری گریوز، یکی از علل شایع پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار)، نیز بیشتر در زنان رخ می دهد. با این حال تفاوت هایی در نحوه تأثیر تیروئید بر سیستم تناسلی و عملکرد جنسی مردان وجود دارد.
علائم
بیماری تیروئید در مردان، به ویژه مردان جوانتر، می تواند منجر به هر یک از این ۱۰ علامت تیروئید شود:
- افزایش ناگهانی ریزش مو
- میل جنسی کم (کاهش میل جنسی)
- کاهش توده عضلانی و قدرت
- ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینه مردان)
- اختلال نعوظ (ناتوانی در ایجاد یا حفظ نعوظ)
- تاخیر در انزال (مشکل در رسیدن به اوج و انزال)
- انزال زودرس (به دلیل حساسیت بیش از حد زودرس به اوج می رسد)
- آتروفی بیضه (کوچک شدن بیضه ها)
- ناباروری (به دلیل تعداد کم یا کیفیت اسپرم)
- شکستگی های لگن و ستون فقرات (شایع ترین در مردان مسن مبتلا به پرکاری تیروئید)
یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که ۵۹٪ تا ۶۳٪ از مردان مبتلا به کم کاری تیروئید، میل جنسی کم، اختلال نعوظ و تاخیر در انزال را تجربه کردند. با پرکاری تیروئید، ۴۸ تا ۷۷ درصد میل جنسی کم، اختلال نعوظ و انزال زودرس داشتند.
عملکرد تیروئید و هورمون ها
با بیماری تیروئید، تغییر در سطح هورمون تیروئید می تواند بر هورمون های دیگر، از جمله هورمون های جنسی مانند تستوسترون و استروژن تأثیر بگذارد.
تیروئید تأثیر مستقیمی بر روی بیضه ها و آلت تناسلی دارد، اما در تنظیم گلوبولین باندینگ هورمون جنسی (SHBG) نیز نقش دارد، پروتئینی که توسط کبد تولید میشود و میزان هورمونهای جنسی در کار را کنترل میکند.
هم پرکاری تیروئید و هم کم کاری تیروئید می توانند SHBG و تستوسترون را به روش های مختلفی تحت تاثیر قرار دهند:
- با پرکاری تیروئید، سطح SHBG افزایش می یابد. هنگامی که این اتفاق می افتد، سطح تستوسترون آزاد کاهش می یابد و در نتیجه (تستوسترون پایین) ایجاد می شود.
- با کم کاری تیروئید، سطح SHBG کاهش می یابد. هنگامی که سطح SHBG پایین است، تستوسترون بیشتری باقی می ماند و برای معطر شدن در دسترس است. این می تواند منجر به افزایش تبدیل تستوسترون به استروژن شود که منجر به سطوح بالاتر استروژن می شود.
هر دوی این اثرات، داشتن تستوسترون بسیار کم یا استروژن بیش از حد، می توانند اثرات مشابهی بر بدن مرد داشته باشند. برخی از مطالعات نشان می دهد که استعداد ژنتیکی پرکاری تیروئید در مردان با افزایش سطح SHBG وجود دارد، اما برای درک این روابط به مطالعات بیشتری نیاز است.
شباهت در مردان و زنان
مردان کمتر از زنان به بیماری تیروئید مبتلا می شوند، اما علائم مشابهی دارند. هورمون های تیروئید بسیاری از عملکردها از جمله تنظیم سطح انرژی، وزن، دمای داخلی بدن، متابولیسم و رشد پوست، مو و ناخن را هدایت می کنند.
کم کاری تیروئید
بیماری هاشیموتو شایع ترین علت کم کاری تیروئید در ایالات متحده است، اگرچه دلایل دیگری نیز وجود دارد. این اختلال خودایمنی در خانواده ها دیده می شود و باعث می شود سیستم ایمنی شما به غده تیروئید حمله کند و به آن آسیب برساند.
حدود ۳ درصد از مردان بین ۱۸ تا ۲۴ سال به این بیماری مبتلا می شوند که در سن ۷۵ سالگی به ۱۶ درصد افزایش می یابد. علائم کم کاری تیروئید در مردان و زنان عبارتند از:
- افزایش وزن
- پوست درشت و خشک
- خستگی
- احساس سرما
- یبوست
- افسردگی
- اضطراب
- درد مفاصل
- درد یا سفتی عضلانی
- مشکلات حافظه
- ریزش مو
- گواتر (رشد نامنظم در تیروئید)
پرکاری تیروئید
حدود ۸۰ درصد از موارد پرکاری تیروئید در ایالات متحده به دلیل بیماری گریوز است. علل دیگر عبارتند از (التهاب غده تیروئید، اغلب به دلیل عفونت)، تومور تیروئید یا غده هیپوفیز، یا مصرف بیش از حد داروهای تیروئید برای کم کاری تیروئید. (تیروئیدیت)
علائم پرکاری تیروئید در مردان و زنان عبارتند از:
- کاهش وزن
- احساس عصبی یا اضطراب
- ضربان قلب تند
- تپش قلب
- عرق کردن
- لرزش
- افزایش اشتها
- مشکل در خوابیدن
- خستگی
- ضعف عضلانی
- احساس گرما
- گواتر
تشخیص
تشخیص بیماری تیروئید بدون توجه به جنسیت فرد یکسان است. گاهی اوقات در مردان نادیده گرفته می شود زیرا این بیماری بسیار کمتر شایع است و علائمی را ایجاد می کند که معمولاً با افزایش سن همراه است. یا، اثرات آن به چاقی، سیگار کشیدن، دیابت یا سایر عوامل سلامتی نسبت داده می شود.
اگر پزشک شما را مشکوک به بیماری تیروئید بداند، تاریخچه پزشکی و علائم شما را بررسی می کند، معاینه فیزیکی انجام می دهد و آزمایش خون را برای بررسی سطح هورمون تیروئید شما تجویز می کند.
آزمایشات تصویربرداری معمولاً برای بررسی علائم بیماری تیروئید، از جمله گواتر و (بزرگ شدن عمومی غده تیروئید) استفاده می شود. گزینه ها عبارتند از: (هیپرپلازی تیروئید)
- اولتراسوند: این آزمایش تصویربرداری غیر تهاجمی می تواند ساختار غده تیروئید را تجسم کند و با استفاده از امواج صوتی بازتابی، هرگونه ناهنجاری را بررسی کند.
- توموگرافی کامپیوتری (CT): این تکنیک تصویربرداری چندین اشعه ایکس را برای ایجاد تصویری سه بعدی از غده تیروئید ترکیب می کند.
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): این فناوری با استفاده از امواج مغناطیسی و رادیویی قدرتمند تصاویری ایجاد می کند و به ویژه در تصویربرداری از بافت های نرم مانند غدد خوب است.
- تست جذب ید رادیواکتیو: این آزمایش شامل یک قرص ید و یک دوربین مخصوص است که میزان ید جذب شده توسط غده تیروئید را اندازه گیری می کند. (ید برای تولید هورمون های تیروئید ضروری است).
درمان
درمان بیماری تیروئید بسته به کم کاری یا پرکاری تیروئید متفاوت است. درمان معمولاً برای مردان و زنان یکسان است، اما دوزها ممکن است متفاوت باشد. این درمان ها عبارتند از:
- کم کاری تیروئید: درمان کم کاری تیروئید به طور معمول بر هورمون مصنوعی Synthroid (لووتیروکسین) متکی است. یک هورمون مصنوعی اضافی به نام سیتومل (لیوتیرونین) ممکن است به برنامه درمانی اضافه شود. درمان جایگزینی هورمونی اغلب برای تمام عمر مورد نیاز است.
- پرکاری تیروئید: درمان پرکاری تیروئید معمولاً با مصرف داروهای ضد تیروئید مانند تاپازول (پروپیل تیوراسیل و متیمازول) شروع می شود. ممکن است لازم باشد آن را طولانی مدت مصرف کنید. سایر گزینههای درمانی عبارتند از فرسایش ید رادیواکتیو (که بافتهای تیروئید را تخریب میکند) و تیروئیدکتومی (جراحی که بخشی یا تمام غده تیروئید شما را برمیدارد). هر دوی این درمان ها در نهایت منجر به کم کاری تیروئید می شود.
درمان در مردان
برای بسیاری از افراد، درمان بیماری زمینه ای تیروئید برخی از علائم اختلال عملکرد جنسی یا ریزش مو را که در مردان رخ می دهد برطرف می کند. با این حال، این ممکن است زمان ببرد.
به عنوان مثال، ژنیکوماستی معمولاً با درمان بیماری تیروئید برطرف می شود. اگر احساس ناراحتی کردید، ممکن است بخواهید از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید. اما اگر متوجه شدید که حتی با درمان تیروئید هنوز مشکل دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
گزینه های درمانی برای اختلال نعوظ، میل جنسی کم، تاخیر در انزال یا انزال زودرس ممکن است کمک کننده باشد. اگر همچنان مشکل دارید، این امکان وجود دارد که داروهای شما نیاز به تنظیم داشته باشند. پزشک میتواند آزمایشهایی را انجام دهد تا ببیند داروها چقدر خوب کار میکنند و در صورت نیاز دوز یا برنامه درمانی را تنظیم کند.
یادداشتی از تیراد
بیماری تیروئید مردان را بسیار کمتر از زنان مبتلا می کند، اما بسیاری از علائم مشابه هستند. مردان ممکن است علائم منحصر به فردی مانند اختلال نعوظ و هیپوگنادیسم (تستوسترون پایین) را به دلیل تأثیری که بیماری تیروئید بر هورمون های جنسی دارد، تجربه کنند.
تشخیص و درمان بیماری تیروئید در مردان و زنان یکسان است. با این حال، گاهی اوقات علائم در مردان نادیده گرفته می شود زیرا اختلال عملکرد تیروئید در زنان بسیار شایع تر است. علائمی مانند ED نیز می تواند در مردان مسن بدون بیماری تیروئید رخ دهد. اگر در مورد عملکرد تیروئید نگرانی دارید با پزشک خود صحبت کنید.

دکتر حسین چگینی فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای از دانشگاه تهران و متخصص رادیولوژی
موسس موسسه سونوگرافی و تصویربرداری تیراد
دارای گواهینامه نورورادیولوژی اروپا ESNR
عضو کمیته اینترونشن انجمن رادیولوژی ایران
۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
۵سال پیش تشخیص پرکاری تیروئید داده شد متی مازول مصرف کردم بهتر شدم پارسال دوباره آزمایش دادم همه چی نرمال بود اما از شش ماه پیش دوباره احساس لرزش دست و تعریق کف دست و پا و کاهش وزن و گاهی شب ها تپش قلب ضعیف دارم آیا ممکن دوباره برگشته باشه
سلام، وقت بخیر
بله امکانش هست
اما
بدون بررسی نتایج آزمایشات جدید نمیتوان نظری داشت.