در این مقاله میخواهیم ارتباط بین پیامدهای بارداری و درمان با ید رادیواکتیو پس از برداشتن غده تیروئید در میان زنان مبتلا به سرطان تیروئید را بررسی کنیم.
با ما همراه باشید!
بهترین زمان بارداری، پس از درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو چه موقع است؟
بارداری زمانی ایمن است که حداقل ۶ ماه پس از درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو رخ دهد.
در برخی موارد، مصرف ید رادیواکتیو پس از جراحی و برداشتن غده تیروئید برای درمان سرطان مورد نیاز است. در حال حاضر، انجمن تیروئید آمریکا به زنان توصیه میکند پس از درمان با ید رادیواکتیو حداقل ۶ ماه برای باردار شدن صبر کنند.
مقایسهی درمان با ید رادیواکتیو و جراحی، توصیههای پیش از بارداری
میانگین سنی افراد در درمان ید رادیواکتیو ۳۹.۸ سال در کل گروه بود. در مجموع ۱۰۸۴۲ زن (۹.۷%) پس از درمان باردار شدند (۹.۴٪ در درمان با ید رادیواکتیو و ۱۰٪ در گروه افرادی که با جراحی درمان کردند). این زنان به طور کلی جوانتر از کل گروه بودند (میانگین سنی ۳۱.۲ سال برای گروه درمان با ید رادیواکتیو و ۳۱.۵ سال برای گروه جراحی).
زمان طی شده از درمان تا بارداری در گروه درمان با ید رادیواکتیو بیشتر از گروه جراحی بوده و میزان بارداری در ۱۲ ماه اول، پس از درمان در گروه درمان با ید رادیواکتیو در مقایسه با گروه جراحی کمتر است.
در گروه درمان با ید رادیواکتیو، خطر سقط جنین در صورت بارداری تا قبل از ۶ ماه پس از درمان، در مقایسه با ۱۲ تا ۲۳ ماه پس از درمان، حدود ۴ برابر بیشتر بود و زنان بالای ۳۵ سال در بارداری بیشتر با خطر سقط جنین همراه بودند.
در گروه درمان با ید رادیواکتیو، خطر نقص مادرزادی در صورت بارداری تا قبل از ۶ ماه پس از درمان، در مقایسه با ۱۲ تا ۲۳ ماه پس از درمان، ۱.۷ برابر بیشتر بود. دوز درمان ید رادیواکتیو دریافتی بر خطر نقص مادرزادی تأثیری نداشته و حاملگی طی ۶ ماه پس از درمان، خطر سقط جنین یا نقص مادرزادی را در گروه جراحی ندارد. در هر دو گروه درمان با ید رادیواکتیو و جراحی، اگر زنی کمتر از ۲۴ ماه پس از درمان باردار شود، خطر زایمان زودرس بیشتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: درمان توده تیروئید با امواج ماکروویو
پیامدهای حاصل از این مطالعه
به زنان توصیه میشود پس از درمان با ید رادیواکتیو و بعد از برداشتن غده تیروئید سرطانی، ۶ تا ۱۲ ماه برای باردار شدن صبر کنند، زیرا نگران تأثیرات احتمالی پرتو بر نوزاد در حال رشد خواهیم بود و اگر حاملگی حداقل ۶ ماه پس از درمان با ید رادیواکتیو رخ دهد، خطر سقط جنین، زایمان زودرس یا نقص مادرزادی کمتر خواهد بود. اگرچه خطر سقط جنین طی ۶ ماه پس از درمان با ید رادیواکتیو وجود دارد، اما نمی دانیم که آیا سقط جنین (سقط جنین خود به خود) یا سقط القایی به دلیل اثرات احتمالی اشعه است یا خیر. خطرات بیشتر نقص مادرزادی تنها زمانی مشاهده میشود که حاملگی در عرض ۶ ماه پس از درمان با ید رادیواکتیو رخ دهد.
در نتیجه، یافتههای این مطالعه نشان میدهد که باردار شدن حداقل ۶ ماه پس از درمان با ید رادیواکتیو و پس از برداشتن غدهی تیروئید سرطانی تقریبا بی خطر است.
به طور خلاصه میتوان گفت ید رادیواکتیو (RAI) نقش ارزشمندی در تشخیص و درمان مشکلات تیروئید دارد زیرا فقط توسط غده تیروئید جذب میشود.
ید ۱۳۱ (I-131) شکل مخربی است که برای از بین بردن بافت تیروئید در درمان سرطان تیروئید و برای تیروئید پرکار استفاده میشود.
ید ۱۳۲ (I-123) شکل غیر مخربی است که به تیروئید آسیب نمیرساند و در اسکن برای عکسبرداری از تیروئید (Thyroid Scan) یا برای گرفتن عکس از کل بدن برای جستجوی سرطان تیروئید (Stull Body Scan) استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: آیا تیروئید باعث ناباروری میشود؟
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره موسسه سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند.
۱ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام من یه دختر ۳۹ ساله که سرطان تیرویید داشتم عمل کردم تحت درمان هستم و یکبار هم ید ۱۷۵ میلی کوری گرفتم آیا واسه بارداری مشکل پیدا میکنم چون همه بهم میگن وسوال شده واسملطفا راهنماییم کنید ممنون میشم