غدهی تیروئید غدهای سپری شکل در جلوی گردن است که اعمال بسیار مهمی در بدن انجام میدهد. این غده ممکن است مانند سایر اعضای بدن دچار اختلالاتی شود. همواره یکی از گزینههای درمان نوعی از اختلالات تیروئیدی به نام تودههای تیروئیدی، جراحی بوده است. اما مسلماً جراحی و باز کردن تیروئید ممکن است برای تمامی بیماران به علل مختلفی مثل مشکلات انعقادی، حساسیت به داروهای بیهوشی و… امکان پذیر نبوده و یا این که خود بیمار از جراحی و عوارض احتمالی بعد از آن هراس داشته باشد. در چنین مواردی است که درمانهای نوینی مثل درمان توده تیروئید با امواج ماکروویو (MWA) یا درمان با RFA سعی میکنند تا حد ممکن چنین نقصهایی را برطرف کنند.
سریع پیدا کنید
وجود توده در تیروئید امری شایع بوده و اگر از تمام افراد جامعه تست سونوگرافی تیروئید انجام شود درصد بسیار بالایی علیالخصوص در بزرگسالان درگیر این تودهها هستند. درمان این تودهها در گذشته به شیوههایی از جمله جراحی انجام میشد که با وجود عوارض ناشی از آن بیماران مجبور به مصرف دارو تا آخر عمر خود بودند. ظهور شیوههای نوین درمانی در این موضوع از قبیل درمان توده تیروئید با امواج ماکروویو، با توجه به اینکه تنها تودههای تیروئید مورد هدف درمان قرار میگیرند و در واقع آسیبی به غده تیروئید وارد نمیشد مزایای بسیار زیادتری را برای بیماران به دنبال داشت، از جمله اینکه عوارض ناشی از درمانهای گذشته وجود نداشت.
درمان توده تیروئید با امواج ماکروویو
امواج ماکروویو چیست؟
امواج به طور کلی حامل انرژی هستند و میتوانند با تابیدن به اشیاء خاصی این انرژی را به آنها انتقال داده و مولکولهای آن را به جنبش وا دارند. به طور مثال یکی از کاربردهای این امواج استفاده از آنها در دستگاههای فر موجود در آشپزخانه برای گرم کردن و یا پختن مواد غذایی است. وقتی حرف از استفاده از این امواج برای درمان به میان میآید منظور استفاده از آنها برای ایجاد نوسان در ضایعات موجود در بدن، گرم کردن آنها و در نتیجه مرگ سلولهای غیر عادی میباشد. یکی از مزیتهای این امواج این است که میتوان با آنها تنها بافت ضایعه یا توده را از بین برد بدون این که به بافت عادی و سالم بدن آسیبی برسد.
درصد بسیار بالایی از تودههای تیروئید خوش خیم هستند و حتی در مواردی نیاز به درمان ندارند، ولیکن برخی از انواع این تودهها با بزرگتر شدن و وارد کردن فشار به باقی اندامها در قسمت گلو باعث آزار و اذیت بیمار میشوند. درمان این نوع تودهها به روش ماکروویو و همچنین درمانهایی مانند آر اف امکان پذیر بوده و بیماران بسیاری با این روش کاملاً بهبود مییابند. در مورد تودههای بدخیم نیز میتوان از این روش استفاده کرد ولیکن این درمان بسته به شرایط بیمار و توده خواهد بود. میتوانید توضیحات بیشتر را در این مورد از زبان دکتر حجت ابراهیمی نیک فوق تخصص رادیولوژی مداخلهای در فیلم فوق بشنوید و اگر سوالی در این زمینه برایتان باقی ماند با ما تماس بگیرید.
چگونه از امواج ماکروویو برای درمان تودههای تیروئیدی استفاده میشود؟
با توجه به گرمایی که این امواج انتقال داده و این که تودهها همواره در سطح اعضای مختلف بدن نیستند و ممکن است در عمق آنها باشند، این احتمال وجود دارد که با تابیده شدن به اعضای بدن، قسمتهای سالم مثل پوست دچار سوختگی شوند.
برای جلوگیری از این موضوع ابتدا با ابزارهای تشخیصی مثل سی تی اسکن و ام آر آی محل دقیق توده مشخص میشود تا بهترین مکان برای ورود و رسیدن به توده تشخیص داده شود. سپس همزمان با مانیتورینگ محل مورد نظر توسط ابزار آلات تصویر برداری، پزشک با سوزنهای ماکروویو پوست را میشکافد تا دقیقاً به نزدیکی محل توده رود. این سوزنها به دستگاه مولد ماکروویو متصل هستند و با تولید امواج، مولکولهای توده سرطانی یا غیر سرطانی نوسان شدیدی پیدا کرده و به دمایی در حدود ۱۸۰ درجه سانتیگراد میرسند. این دما ۸۰ درجه از دمای جوش آب بالاتر است و میتواند توده را کوچک کرده و کمکم از بین ببرد.
در درمان توده تیروئید به روش ماکروویو، اگر این سوزنها دقیقاً به سمت محل توده هدایت شده باشند خبری از آسیب به سایر ارگانها و بافتهای بدن نیست.
در چه صورت درمان با امواج ماکروویو نتیجه بخش است؟
زمانی که این تودهها کمتر از پنج عدد بوده و هر کدام قطری کمتر از شش سانتی متر داشته باشد این درمان توصیه میشود.
مزیتهای درمان تودههای تیروئیدی با امواج ماکروویو
- روش درمانی کمتر تهاجمی
- دورهی ریکاوری یا بهبود کوتاهتر
- شانس کمتر ابتلا به عفونت نسبت به جراحی
- کمتر بودن زمان بستری در بیمارستان و درنتیجه صرفه بیشتر اقتصادی
- آسیب کمتر به غدهی پاراتیروئید
- آسیب کمتر به حنجره به علت مانیتور حنجرهی بیمار در طول پروسه
- آسیب کمتر به پوست و درنتیجه حفظ زیبایی ظاهر بیمار نسبت به روشهای جراحی که بافت اسکار ایجاد میشود
در این روش درمانی اثر غرق شدن گرما (heat sink effect)، اختلال چندانی ایجاد نمی کند. این اثر هنگامی ایجاد میشود که به علت نزدیکی توده با یک رگ بزرگ خونی این رگ خاصیت خنک کنندگی ایجاد کرده و در نتیجه مانع از داغ شدن سلولهای توموری و مرگ آنها میشود.
درمان تودههای تیروئیدی با ماکروویو چقدر طول میکشد؟
بسته به مواردی مثل تعداد ضایعات، محل آنها، سهولت دسترسی و سایز توده، زمان این پروسه از یک تا دو ساعت متغیر است. البته بیمار از چند ساعت قبل در بیمارستان حاضر میشود تا مواردی مثل چک کردن علائم و آماده سازیهای قبل از شروع درمان انجام شود.
آیا درمان تودههای تیروئیدی با امواج ماکروویو قطعی است؟
اگر تعدادی از سلولهای سرطانی در محل مورد نظر باقی مانده و یا اینکه تودهی سرطانی متاستاز به بافتهای اطراف داده باشد این احتمال وجود دارد که دوباره عارضه عود کند.
بعد از درمان توده تیروئیدی با ماکروویو چه اقداماتی مورد نیاز است؟
بعد از اتمام پروسه درمان توده تیروئید بیمار باید استراحت کافی داشته باشد تا هر چه سریعتر بدنش به حالت عادی برگردد. همچنین لازم است که مرتباً به پزشک برای مانیتور شدن سلامت غدهی تیروئیدش مراجعه کند، تا در صورت عود مجدد توده، هر چه سریعتر اقدامات درمانی لازم انجام شود.
آیا نیاز است که درمان توده تیروئیدی با امواج ماکروویو تکرار شود؟
این موضوع بسته به نظر پزشک و نوع توده، سایز و تعداد آن دارد. به طور مثال اگر تودهها کمتر و سایز کوچکتری داشته باشند معمولاً همان یک جلسه کافی است اما هرچه تعداد و سایز تودهها بیشتر باشد ترجیح داده میشود که دفعات درمان بیشتر شده و کم کم تودهها از بین بروند تا به بدن بیمار فشار وارد نشود.
مقایسهی بین درمان با RFA و امواج ماکروویو (MWA)
به نقل از پایگاه دادهی ScienceDirect فرسایش به وسیلهی امواج ماکروویو (MWA)، درمانی است که در آن گرما به وسیلهی امواج الکترومغناطیسی تولید شده تا به سلولهای توموری با گرمای بیش از حد آسیب برساند (hyperthermic injury). مکانهای فرسایشی با آنتنهای امواج ماکروویو نسل سوم میتوانند به بزرگی ۶ سانتیمتر باشند.
در مقایسه با درمان RFA امواج ماکروویو چندین مزیت دارند. امواج ماکروویو قادر هستند دمای بالاتر و سریعتری از RFA تولید کنند و نسبت به اثر غرق شدن گرما (heat sink effect) حساسیت کمتری دارند. همین عامل باعث میشود محل فرسایشی قابل پیش بینیای را ایجاد کنند.
طبق یک مطالعهی سیستماتیک میزان عوارض ایجاد شده در روش RFA و MWA یکسان است.
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره موسسه سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند.
۳۵ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام این ندولها باعث افزایش ضربان قلب میشه
سلام خدا قوت تو را به خدا کمکم کنید چه کنم حواب سونوخرداد ماه بچم لوب راست تیروییدندول کیستیک در لوب راست به دیامتر۵/۵, mm ولوپ چپ۱/۸میلی متر اکو پارانشیم تیرویید به صورت همو ژن رویت شد الان بزرگتر شده راهنمایی بفرمایید چه کنم شب وروز ندارم خیلی ناراحتم
سلام، وقت بخیر
با توجه به اطلاعاتی که ارائه دادهاید، ندول کیستیک در تیرویید ممکن است گاهی باعث نگرانی شود. اما مهمترین نکته این است که این ندولهای کیستیک در بسیاری از موارد خود به تنهایی خطرناک نیستند و باید با پزشک معالج مشورت کنید تا مورد خاص شما را ارزیابی کند.
در مواردی که ندول کیستیک در تیرویید دیده میشود، پزشک ممکن است تصمیمات مختلفی بگیرد برای مثال توصیه کند که فرزند شما به صورت دورهای سونوگرافی انجام دهد تا مشخص شود که آیا تغییر اندازه ندولها زیاد است یا خیر.
تا زمان مشورت با پزشک، سعی کنید بهطور آرام و بدون استرس مسائل را دنبال کنید. در اغلب موارد، ندولهای کیستیک در تیرویید بی خطر و غیرقابل اجتناب هستند، اما همچنان مهم است که با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید.
سلام درمان با امواج
فقط در تهران هستس
یا در چه استان هایی هستش نمیتوانم به تهران بیایم برای درمان
سلام، وقت بخیر
تنها در تهران نیست اما از مراکز در تمام شهرهای کشور بی اطلاع هستم.
سلام من ندؤل هر دو طرف دارم نمونه برداری کردم خوشخیم بوده طرف راست یک سانت وطرف چب سه. سانت چه اقدامی لازم است
سلام. با توجه به اطلاعاتی که ارائه دادید، نمونهبرداری از ندولهای تیروئید صورت گرفته و نتایج نمونهبرداری نشان داده که ندولها خوشخیم هستند. این اطلاعات خوب است، زیرا نشان میدهد که ندولهای شما بیخطر هستند و احتمال وجود سرطان کم است.
در مورد اقدامات لازم پس از نمونهبرداری، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما بر اساس نتایج نمونهبرداری، تاریخچه پزشکی و ویژگیهای خاص شما، برنامه درمانی مناسب را برای شما تعیین خواهد کرد. این ممکن است شامل مشاهده مداوم و تکرار سونوگرافی تیروئید، آزمایش های تیروئیدی مکمل، مصرف داروها یا در موارد نادر، جراحی باشد. تصمیم نهایی برای درمان و پیگیری نیازمند ارزیابی دقیق توسط پزشک شماست.
در هر صورت، مهم است که با پزشکتان صحبت کنید و از او در مورد نتایج و برنامه درمانی خود استعلام کنید. او میتواند به شما توضیح دهد که چه اقداماتی لازم است و چگونه باید پیش بروید تا بهترین نتیجه را برای سلامتی تیروئید خود بدست آورید.
سلام من خانم ۴۲ ساله تورم گردن سونوگرافی نمونه برداری انجام دادم
گفتن غده تیروئید بد خیم نیست
اوناییکه خوش خیم هستند چه درمانی میتونه داشته باشه
سلام، درمان نودولهای خوش خیم تیروئید در واقع اختیاری است و به عواملی مثل سایز و تعداد نودول ها، نتایج آزمایش های خونی و سایر علائم بالینی بستگی دارد. برای نودولهای خوش خیم که تک یا چند گانه هستند و در صورت عدم افزایش سایز یا علائم بالینی مربوطه، پزشک معالج ممکن است تصمیم بگیرد که فقط با مشاهده و بررسی منظم و پیگیری، بدون درمان، ادامه داده شوند. در مواردی که نودولها رشد کنند، علائمی مانند فشار روی بافت های اطرافی (مانند مری و بلعیدن) ایجاد کنند یا باعث اختلالات هورمونی شوند، پزشک معالج ممکن است تصمیم به درمان دارویی یا جراحی بگیرد. به هر حال، مهمترین راهکار برای تشخیص و درمان نودول های تیروئید، مراجعه به پزشک تخصصی غدد درون ریز است.
سلام من خانم ۳۷ ساله هستم تیروئید پرگار وندول سرطانی خوش بختانه خوش خیم مینوانم با ماکروویو بدون جراحی باز این ندول را درمان کنم
سلام گره تیروییددارم چون پدرم سرطان تیرویید داشته عمل کردن والانم منم گره تیرویید دارم سونوگرافی کردم چکاربایدبکنم خوش خیم یابدخیم درد داره کمی موقع بلع وحالت تنفس مشگل دارم تحت نظر دکترگوش حلق بینی هستم ایا مشگلم بادارو حل میشه یابایدعمل کنم درضمن باقرص لیپوترکسین هم میخورم وزنم بشدت بالا میره چه کنم به نظرتون
ایا گواترمولتی ندولار را میتوان با اشعه ماکروویو درمان کرد
سلام خواهشا جواب بدید
من خانمی۳۰ساله هستم۲سال پیش عمل غده یه تیروئید انجام دادم بدخیم بود در حین عمل پاراتیروئیدم پاره شده برنگشته نمیشه ج احی کرد؟
سلام
بیزحمت راهنمائیم کنید من ۳۰ سال سنم هست ۲سال پیش عمل غده تیروئید انجام دادم بدخیم بود حالا پاراتیروئیدم پاره شده برنگشته روزی ۵ تا قرص کلسیم مصرف میکنم آیا پیوند نمیشه
خواهشا جواب بدید
سلام خسته نباشید من خانمی هستم ۳۳ساله غده های تیروئید خیلی بزرگ شدن سایزش ن شده ده سانت. و کم کاری تیروئید دارم. دکترا میگن باید عمل بشی ولی من نمیخوام جراحی بشم. از عوارض جراحی میترسم. لطفا راهنمایی کنید
سلام من خانمی ۳۰ساله هستم با دو ندول در تیروییدم تقریبا به اندازه ۳و ۵ سانت
سه ساله نمونه برداری تیرویید کردم خوش خیم بود الان دوساله نمونه برداری نکردم میتونم با روش ماکروویو درمان قطعی داشته باشم؟
سلام. آقای دکتر چگینی فرمودن مدارکتون رو ارسال کنید. لطفا به شماره ۰۹۱۰۸۸۱۷۴۴۴ واتساپ نمایید.
سلام وقتتون بخیر ببخشید برادرمان ندول تیروئیدی داره، که اخیرا یدفه خیلی شدید ورم کرد وما متوجه بودنش شدیم، بعد چند روز ورمش کم شد ولی الان سایزش۴۴.۵در۳۳.۹هستدرلوب راستش، آیا باروش ماکروویو یاrfقابل درمانده؟ هزینش از جراحی بیشتره؟حدودا چقدر میشه؟
سلام نظر آقای دکتر چگینی این هست که اول نمونه برداری بشید بعد درمورد ار اف میشه نظرداد.
سلام من خانمی ۴۷ ساله هستم که ۵ سال ندول ترویید دارم اف نی کردم خوش خیم بود اما چون داره بزرگ میشه می خوام عمل کنم اما از عوارض ان می ترسم میشه با اشعه درمان کنم
سلام ..
من ۳۴ سال سن دارم ، ندول تیروئید خوش خیم دارم سمت چپ گردنم چون یواش یواش داره بزرگ میشه مجبورم شروع به درمان کنم ، من از جراحی ترس دارم و فکر اینکه جای عمل روی گردنم میمونه شدیدا عذابم میده ، این روش آر اف به نظرتون خوبه ؟ و هزینش تقریبا چقدره برای کسی که بیمه نداره ؟
سلام. جهت مشاوره حضوری ار اف با آقای دکتر ابراهیمی وقت بگیرید.
سلام خانمی ۶ستم ۵۲ ساله سنو گرافی تیرویید انجام دادم گفتند باید تیکه برداری بشه
لطفا در مورد تیرویید رترو استرنال و درمانش نیز توضیح دهید
غده تیروئید یک غده پروانه ای شکل هست که در ناحیه گردن قسمت جلوی گردن، و غدام به تیروئید قرار دارد. وقتی تیروئید به هر علتی از جمله تشکیل گره ها یا ندول های تیروئید بزرگ می شود در بیشتر مواقع این بزرگی به سمت بیرون هست و از بیرون کاملا مشخص می باشد. و این بزرگی فقط ظاهر بیمار را تغییر می دهد ولی در برخی موارد گسترش این بزرگی ممکن است که از سطح گردن به داخل فضای قفسه صدری یا همان رترو استرنال گسترش پیدا کنه و چون این گسترش در فضای رترو استرنال، این فضا محدود و تیدار قفسه استخوانی می باشد این بیماران در نگاه اول در ظاهر چیزی ندارن چون پشت قفسه سینه می باشد ولی چون اونجا فضا محدود می باشد بزرگی تیروئید در این قسمت باعث اثر فشار ارگان های حیاتی مثل تراشه میشود باعث انحراف آن می شود و یا روی مری تاثیر گذاشته و باعث اختلاع بلع شده و یا گرفتگی صدا ایجاد می کند. کلا در مواردی که گسترش تیروئید به فضای رترو استرنال و یا تراسیک اتفاق میفته جز مواردی هست که حتما باید درمان انجام بشه که مهمترین و موثرترین در مان در این موارد درمان جراحی هست. در مواردی که بیمار در ابتدای بیماری باشد، در ابتدای فضای تراکس باشد با روش های جدید مثل آر اف RF قابل درمان هست ولی در کل تیروئید گواتر رترو استرنال یعنی همان توده های تیروئیدی که به فضای قفسه صدری راه پیدا می کنند نیازمند درمان و درمان اصلی برای این مورد جراحی می باشد البته در نظر داشته باشید که تیروئیدهای رترو استرنال معمولا خوش خیم هستند و مسئله بدخیمی ندارند ولی به علت افزایش حجم و اثر فشاری آنها روی درمان تاکید می شود.
سلام من ۳۶ سال دارم تشخیص نودل تیروئیدبوده وباید عمل کنم مبخواستم راهنمایی بگیرم که ایا میشه بدون جراحی وبا لیزر انجام بدم
سلام دوست عزیز
لطفا مدارک پزشکی تان را برای بررسی به شماره واتساپ ارسال کنید
۰۹۱۲۰۳۹۶۹۰۷
سلام،همسرم ۶۰ سال سن، ادنوم پاراتیرویید دارد، ایا بجای جراحی، میتوان بروش RF درمان شود، با تشکر سعیدی
سلام من ۴۷ سالم هست من ندول تئروئید داشتم دو سال هست عمل کردم یکی از ندول هام سرطانی بود ید خوردم الان دخترم هم ندول داره مال اون خوشخیم هست میخواستیم عمل کنه فکر میکنید این روش بهتر هست لطفا راهنماییم کنید چون وقت عمل داره
سلام دوست عزیز
جهت بررسی حتما باید مدارک ارسال کنید بدون بررسی نمی توانیم نظر بدهیم
سلام خانمم۲۹ سالشه۳ساله متوجه چندنودل درتیروییدش شده وداره بزرگترمیشه حدود۱۸میل نمونه برداریم کرده خوش خیم بوده امادکترگفته اگربرنداریبدخیم میشه چون رسوبش زیاده میتونه ازروش ماکروویوبرداره؟
سلام من خانمی هستم ۲۷ ساله که جدیدا متوجه دو ندول درسمت چپ تیرویید شدم،به دیامتر ۱۰ میل حاوی کلسیفیکاسیون ونکروز و دیگری ۳میل ،که با انجام آزمایش خوش خیم بوده آیا میتونم از روش ماکروویو استفاده کنم؟
سلام دوست عزیز
شما یک نمونه بگیرید، اگر بدخیم بود جراحی کنید و اگر خوشخیم بود اقدامی لازم نیست
موفق باشید
سلام من زن ۴۹ ساله هستم که ۵ سال هست که نودل تیروعید دارم و هر سال اندازه اش بزرگتر میشود و الان هم به ۱۹cm رسیده است و نودل خوشخیم میباشد. میتوان با این این روش امواج مایکروویو درمان کرد؟ با تشکر
سلام به شما دوست عزیز
لطفا سونوگرافی تون رو از طریق پیج اینستا به آی دی tiradsono ارسال کنید