ندول تیروئید: درمان گره تیروئید و راه‌های شناسایی گره

دول تیروئید: درمان گره تیروئید و راه‌های شناسایی گره

درمان ندول تیروئید

اگر متوجه توده‌های عجیب‌وغریب در اطراف قاعده گردن خود شده‌اید، ممکن است ندول تیروئید داشته باشید. این توده‌ها رشد غیرطبیعی سلول‌ها در غده تیروئید هستند که معمولاً خوش‌خیم‌‌اند، اما گاهی اوقات می‌توانند سرطانی باشند. هرچند داشتن گره تیروئید می‌تواند ترسناک باشد، اما معمولاً بی‌ضرر و قابل‌درمان است. نحوه کوچک کردن و درمان ندول، به نوع توده شما بستگی دارد؛ بنابراین پزشک باید تشخیص دهد که آیا دارو یا جراحی برای شما مناسب است یا خیر.

بخش اول: تشخیص ندول تیروئید و انواع آن برای رسیدن سریع‌تر به درمان ندول

  1. برای تایید ندول تیروئید به پزشک مراجعه کنید تا به‌صورت فیزیکی معاینه شوید.پزشک شما به دنبال علائم مشخص پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) و کم‌کاری تیروئید (تیروئید کم‌کار) خواهد بود و همچنین تیروئید شما را در حین قورت دادن معاینه می‌کند. اگر توده‌های روی گردن شما هنگام قورت دادن به سمت بالا و پایین حرکت کنند، این امر تایید می‌کند که آن‌ها ندول تیروئید هستند.
  • علائم شایع پرکاری تیروئید شامل لرزش، اضطراب، بی‌خوابی، رفلکس‌های بیش‌ازحد فعال و ضربان قلب سریع یا نامنظم است. علائم کم‌کاری تیروئید شامل خشکی پوست، احساس سرما، افزایش وزن و ضربان قلب آهسته است.
  • در صورت امکان از یک متخصص غدد بخواهید که این معاینه را انجام دهد؛ زیرا آن‌ها دانش تخصصی در مورد مسائل تیروئید از جمله ندول تیروئید را دارا هستند.

تشخیص ندول تیروئید

  1. برای بررسی عملکرد تیروئید، آزمایش خون بدهید. تست‌های عملکرد تیروئید، سطوح هورمون محرک تیروئید (TSH)، تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) را در خون بررسی می‌کنند تا مشخص شود که تیروئید شما پرکار است یا کم‌کار. علاوه بر این، پزشک ممکن است آزمایشی را برای بررسی آنتی‌بادی‌های پراکسیداز تیروئید و آنتی‌بادی‌های تیروگلوبولین شما تجویز کند. این آزمایش‌ها بررسی می‌کنند که آیا وجود ندول تیروئید نشان‌دهنده مشکل بزرگ‌تری در کل غده تیروئید است یا خیر.
  • تست‌های عملکرد تیروئید را می‌توان در هرزمانی از روز انجام داد و نیازی به پیش آمادگی مانند ناشتا بودن نیست.
  • هرچند آزمایش خون راه خوبی برای بررسی عملکرد تیروئید شما است، اما به‌احتمال‌زیاد نمی‌تواند سرطانی بودن غده‌ها را نشان دهد. اگر پزشک شما مشکوک به سرطان باشد، برای تایید این موضوع باید آزمایشات بیشتری انجام دهید.

آزمایش خون جهت تشخیص ندول تیروئید

  1. برای اینکه ببینید گره تیروئید شما جامد است یا خیر، سونوگرافی تیروئید انجام دهید. سونوگرافی به پزشک شما امکان می‌دهد شکل و ساختار ندول تیروئید و همچنین گره‌های جامد را از کیست تشخیص دهد. اگر گره‌هایی وجود داشته باشد که یافتن آن‌ها تنها از طریق لمس دشوار باشد، سونوگرافی آن‌ها را نیز تشخیص می‌دهد.
  • ندول تیروئید جامد بیشتر از کیست‌های پر از مایع سرطانی است؛ بنابراین انجام این آزمایش در مراحل اولیه بسیار مهم است.

سونوگرافی تیروئید برای بررسی ندول تیروئید

  1. از پزشک خود بخواهید بیوپسی انجام دهد تا ببیند آیا ندول تیروئید شما سرطانی است یا خیر. بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) شامل استفاده از یک سوزن نازک برای برداشتن نمونه‌ای از سلول‌ها از گره تیروئید است که می‌توان آن را در آزمایشگاه آزمایش کرد. این آزمایش‌ها معمولاً می‌توانند تشخیص دهند که ندول تیروئید سرطانی است یا خیر.
  • اگر بیوپسی قطعی نباشد، پزشک ممکن است این روش را تکرار کند یا آزمایش‌های بیشتری را برای تشخیص دقیق‌تر ندول‌ها توصیه کند.
  • بیوپسی در مطب پزشک انجام می‌شود و حدود ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. احتمالاً نیازی به آماده‌سازی از قبل نخواهید داشت، اگرچه ممکن است پزشک از شما بخواهد تا چندین ساعت قبل از عمل چیزی نخورید یا ننوشید.

انجام بیوپسی برای تشخیص ندول سرطانی

  1. یک اسکن تیروئید انجام دهید تا مشخص شود ندول تیروئید شما سرطانی است یا خیر. اگر نمونه‌برداری از گره تیروئید شما برای سنجش سرطانی بودن ندول‌ها کافی نبود، پزشک شما به‌احتمال‌زیاد اسکن تیروئید را به‌عنوان بهترین وسیله برای ارزیابی آن‌ها توصیه می‌کند. اسکن، تصویر دقیقی از ساختار تیروئید شما تولید می‌کند و به بهترین وجه تعیین می‌کند که آیا گره تیروئید شما نشانه سرطان تیروئید دارد یا خیر.
  • قبل از اسکن تیروئید، بیماران مقدار کمی ید رادیواکتیو به‌صورت قرص، مایع یا تزریقی دریافت می‌کنند. سپس از آن‌ها خواسته می‌شود تا روی میز معاینه دراز بکشند و گردن خود را به‌صورت کشیده قرار دهند. گاما اسکنر، ید را ردیابی و تصاویر دقیقی از نحوه پردازش تیروئید تولید می‌کند.
  • اسکن تیروئید معمولاً حدود ۳۰ دقیقه طول می‌کشد و مقدار کم اما ایمن از اشعه را شامل می‌شود. از شما خواسته می‌شود که خیلی بی‌حرکت دراز بکشید و سر خود را به عقب برگردانید تا بتوان تصاویر اسکن شده را گرفت.
  • این اقدامات معمولاً در بخش پزشکی هسته‌ای یک بیمارستان به‌صورت سرپایی انجام می‌شود.

اسکن تیروئید برای بررسی ندول تیروئید

بخش دوم: پیروی از برنامه صحیح برای درمان ندول تیروئید

  1. اگر پزشک به شما توصیه کرده است، رویکرد «صبر کنید و ببینید» را در پیش بگیرید. ازآنجایی‌که اکثریت قریب به اتفاق ندول‌های تیروئید، خوش‌خیم هستند، پزشک ممکن است به این نتیجه برسد که شما به درمان خاصی نیاز ندارید. تحت رویکرد “صبر کنید و ببینید”، مراقب ندول تیروئید باشید تا ببینید آیا وضعیت شما تغییر می‌کند یا خیر و در فواصل منظم به پزشک خود مراجعه کنید تا آزمایشات عملکرد تیروئید انجام شود.
  • حتی اگر پزشک به شما بگوید که صبر کنید و ببینید، باید هر ۶ تا ۱۸ ماه پس از ویزیت اولیه خود، برای معاینه مجدد مراجعه کنید تا مطمئن شوید که وضعیت شما هنوز جای نگرانی ندارد.
  • اگر ندول تیروئید شما خوش‌خیم باشد و وضعیت شما هرگز تغییر نکند، ممکن است هرگز نیاز به درمان نداشته باشید!
  1. درمان سرکوب هورمونی را برای کوچک کردن ندول تیروئید خوش‌خیم در نظر بگیرید. این درمان شامل مصرف تیروکسین مصنوعی به شکل قرص است. تیروکسین هورمونی است که باید توسط تیروئید تولید شود. این ازنظر تئوری به غده هیپوفیز سیگنال می‌دهد که از تحریک رشد بافت تیروئید در گردن شما جلوگیری کند. بااین‌حال، این درمان به‌طور مداوم ندول تیروئید را در همه موارد کوچک نمی‌کند.
  • علاوه بر این، شواهد روشنی مبنی بر اینکه گره تیروئید خوش‌خیم حتی نیاز به کوچک شدن دارند، وجود ندارد؛ بنابراین ممکن است پزشک شما این درمان را توصیه نکند.
  • نمونه‌هایی از تیروکسین مصنوعی شامل لووکسیل و سینتروید است.

درمان سرکوب هورمونی برای درمان ندول تیروئید

  1. از ید رادیواکتیو برای درمان پرکاری تیروئید ناشی از گره تیروئید استفاده کنید. ید رادیواکتیو که به‌صورت کپسول یا مایع گرفته می‌شود، به غده تیروئید جذب می‌شود. هنگامی‌که جذب شد، باعث کوچک شدن ندول تیروئید می‌شود و علائم پرکاری تیروئید را در عرض ۳ ماه کاهش می‌دهد.
  • اگرچه بلعیدن یک چیز رادیواکتیو ترسناک به نظر می‌رسد، اما درواقع در اکثر موارد این روش بسیار ایمن و مؤثر است. میزان تشعشعات موجود در ید به‌اندازه‌ای نیست که آسیب جدی به شما وارد کند.
  • توجه داشته باشید که به زنان باردار و زنانی که ممکن است باردار شوند توصیه می‌شود از این درمان خودداری کنند.

استفاده از ید رادیواکتیو برای سرکوب ندول تیروئید

  1. در صورت توصیه پزشک از داروهای ضد تیروئید برای درمان ندول استفاده کنید. مانند ید رادیواکتیو، داروهای ضد تیروئید برای درمان گره تیروئیدی که منجر به پرکاری تیروئید می‌شوند، استفاده می‌شود. بااین‌حال، درمان داروهای ضد تیروئید یک برنامه درمانی طولانی‌مدت است و می‌تواند عوارض جانبی جدی بر روی کبد شما داشته باشد؛ بنابراین فقط در صورتی این برنامه را دنبال کنید که پزشک آن را برای شرایط شما ضروری تشخیص دهد.
  • نمونه‌هایی از داروهای ضد تیروئید عبارت‌اند از Propylthiouracil و Methimazole.
  • علاوه بر موارد نادر آسیب کبدی، عوارض جانبی داروهای ضد تیروئید ممکن است شامل راش، خارش، ریزش مو و تب باشد.
  1. برای برداشتن و درمان ندول دردسرساز یا سرطانی، تحت عمل جراحی قرار بگیرید. گره تیروئیدی که باعث علائم انسدادی می‌شود، مانند مشکل جدی در تنفس یا بلع و یا توده‌هایی که بدخیم هستند، باید با جراحی برداشته شوند. اگر ندول تیروئید شما سرطانی یا مشکوک به سرطان هستند، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که بقیه غده تیروئید نیز برای جلوگیری از گسترش سرطان برداشته شود.
  • جراحی ندول تیروئید معمولاً نیاز به بستری شدن در بیمارستان و بیهوشی عمومی دارد. ممکن است به مدت ۱ تا ۲ روز بعد از جراحی در ناحیه گردن درد داشته باشید و برش یک اسکار کوچک روی گردن باقی خواهد ماند.
  • پس از این روش که تیروئیدکتومی نامیده می‌شود، باید تا پایان عمر از تیروکسین مصنوعی استفاده کنید تا بدنتان با مقادیر طبیعی هورمون تیروئید تأمین شود.
  • خطرات درگیر در برداشتن تیروئید بسیار کم است و رایج‌ترین (و موفق‌ترین) درمان سرطان تیروئید است.

عمل جراحی برای برداشتن ندول تیروئید

جمع‌بندی

برای درمان ندول ابتدا باید نوع گره تیروئیدی تشخیص داده شود. راه‌های تشخیص ندول تیروئید شامل معاینه فیزیکی، آزمایش خون، سونوگرافی، بیوپسی و اسکن می‌باشد که پزشک دراین‌باره شما را راهنمایی خواهد کرد. برای درمان ندول تیروئید، راه‌هایی نظیر سرکوب هورمونی، ید رادیواکتیو، جراحی و داروهای ضد تیروئید وجود دارد که براساس نوع ندول تیروئید شما و تشخیص پزشک، تجویز می‌شود. توجه داشته باشید که اگر مشکوک به ندول تیروئید هستید حتماً به پزشک مراجعه کنید و آن را به تأخیر نیندازید.

۳.۳ / ۵. ۳

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
درمان کم کاری تیروئید با 14 روش ساده و موثر
نوشتهٔ بعدی
4 نکته مهم در مورد اندازه ندول تیروئید

۲۵ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلام وقت بخیر٫ خانم ۳۶ ساله هستم امکانش باشه سونوی کنو تفسیر کنید
    ندول نسبتا هایپو اکوبه قطر ۴*۵ و ۴*۶ میل در اوب چپ
    ندول کوچک مشابه ۳*۳ و ۴*۴ در لوب راست
    ندول ایزواکو ۴/۵*۵/۵ میل در لوب راست
    ندول ها با حدود مشخص wider than tall بدون پر خونی

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      این گزارش نشان‌دهنده وجود چند ندول کوچک در هر دو لوب تیروئید است. ویژگی‌های ندول‌ها (هایپواکو، ایزواکو، حدود مشخص، و “wider than tall” بودن) و عدم وجود پرخونی در ندول‌ها به طور کلی به سمت خوش‌خیم بودن ندول‌ها اشاره دارد.

      با این حال، توصیه می‌شود با پزشک متخصص غدد (اندوکرینولوژیست) مشورت کنید تا بررسی‌های تکمیلی انجام شود و در صورت نیاز آزمایش‌های اضافی مانند نمونه‌برداری (FNA) از ندول‌ها برای تشخیص دقیق‌تر انجام گیرد. همچنین، پیگیری منظم سونوگرافی‌ها برای نظارت بر تغییرات احتمالی ندول‌ها نیز مهم است.

      پاسخ
  • علیزاده
    1403/01/07 0:27 ق.ظ

    سلام وقتتون بخیر ۴۰ روز پیش یدتراپی کردم و هنوز با توجه به آزمایشاتم هنوز پرکار هستم البته شدیدتر هم شده دکتر بهم هیچ قرصی هم نداده بنظرتون روزه برام ضرر نداره

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    من نیم ساعت بعد از خوردن ید آبمیوه خوردم بنظرتون اثر ید از بین رفته

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    ببخشید من نیم ساعت بعد از خوردن ید ۲۰ میلی یه لیوان آب میوه خوردم بنظرتون اثرش از بین رفته؟
    یه سوال دیگه یه دختر ۶ساله دارم تا کی نمیتونم ببینمش

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید چند سال کم کاری تیروئید دارم.قرص مصرف کردم ۳ سال پیش گره ۴ سانت..پارسال سونو دادم گره ۱۰ سانت …بعد یک سال باز سونو دادم یکی از گره ها از اول ثابت .یکی دیگه مرتب بزرگ شده الان رسیده ب ۱۴ سانت ..دکتر سونوfnaنوشته..منم بچه شهرستان ..موندم چکار کنم ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
  • ناشناس
    1402/11/17 2:53 ب.ظ

    سلام مادرم ۵۰ساله هستن.مدتیه در ناحیه گردن درد دارن.ازمایش و سونو گرافی از تیروییدشون انجام دادیم.چند تا گره وجود داره.ولی دکتر گفتن اندازه گره ها کوچیکه .پس چرا درد دارن؟الان سرفه هم میکنم.ویکار کنیم؟

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    ببخشید اسکن هسته ای انجام دادم تو جواب نوشته ندول گرم دارم و تیروئیدمم پرکار هست دکتر بهم ید ۱۳۱ ۲۰ میلی تجویز کرده
    بنظرتون ید درمانی چه عوارضی داره با اینکه یه دختر ۵ساله دارم و می خوان بعدها هم بچه دار بشم
    ممنون میشم جوابمو بدین خیلی استرس دارم

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    ببخشید اسکن هسته ای انجام دادم تو جواب نوشته ندول گرم دارم و تیروئیدمم پرکار هست دکتر بهم ید ۱۳۱ ۲۰ میلی تجویز کرده
    بنظرتون ید درمانی چه عوارضی داره با اینکه یه دختر ۵ساله دارم و می خوان بعدها هم بچه دار بشم
    ممنون میشم جوابمو بدین خیلی استرس دارم

    پاسخ
  • سلام من ندول بد خیم دارم دکتر تشخیص به برداشتن کامل تیرویید دادن ولی تا عمل زمان دو ماه باید صبر کنم ازاین بابت نگران هستم میشه بفرمایید این مدت خطر درگیری بیشتر را اضافه میکند یا خیر

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      بستگی به میزان سرعت رشد توده دارد، رفتار توده در اطلاعات پزشکی شما مشخص است، اگر پزشک دستور جراحی برای ۲ ماه آینده را دارد شاید به دلیل رفتاری است که از توده مشاهده کرده است.

      پاسخ
  • غلامرضا حسني ازاد
    1402/08/12 1:31 ب.ظ

    سلام
    من ۵۵ سالم هست گره تیروید داشتم ازمایش fna هم انجام دادم بدخیم نبود
    ولیکن گره سمت راست خیلی بزرگ شده ودکتر بهم گفته عمل کن وبرش دار ایا با دارو احتما ل کوجک شدن هست که عمل نکنم

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      بدون بررسی بالینی و سوابق پزشکی شما نمی‌توان نظری داشت اما نظر پزشکی که به این اطلاعات دسترسی دارد را می‌توان مرجع قرار داد.

      پاسخ
  • احسان گلزار
    1402/07/23 11:41 ق.ظ

    سلام گره تیروئید دارم ولی خوش خیم هست دکترم گفته قرص نخور نمیخورم الان برای کوچک شدن گره چیکار کنم گره من ۴میلیمتر هست

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      اگر گره یا ندول خوش خیم و کوچک است در مرور زمان برطرف شده و بدن خود آن را از بین می‌برد، جای نگرانی وجود ندارد.

      پاسخ
  • افسانه حیدریان
    1402/04/24 12:14 ب.ظ

    چرا تلفن ها تون پاسخگو نیستن ..واقعا برای چنین مرکزی خیلی بلد هستش…
    افراد وقتی بیماری به این بدی دارن واقعا به اندازه کافی ناراحت و کم حوصله هستن.😔😔😔

    پاسخ
    • سلام. ببخشید اگر تلفن های ما نتوانستند به طور کامل نیازهای شما را برآورده کنند. به علت تعداد زیاد تماس ها بهتر است که منتظر بمانید و چاره ای نیست.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر،تشکر از زحمات شما،من۳۰ساله که کم کاری تیروئیدداشتم وروزی یک قرص لیوتیروکسین مصرف می کردم در آزمایش اخیرمتوجه شدم که پرکاری تیروئیددارم وTSHمن ۱۲./. و T4درآزمایش انجام شده ۱۴۵ می باشدلطفا راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
    • سلام، برای مدیریت کم‌کاری یا پرکاری تیروئید، معمولاً استفاده از داروها و تنظیم دقیق دوز آن‌ها توسط پزشک تخصصی در این زمینه توصیه می‌شود. با توجه به نتایج آزمایش شما که نشان دهنده پرکاری تیروئید است، پزشک شما ممکن است تغییری در دوز دارو لیوتیروکسین اعمال کند و یا داروهای دیگری را تجویز کند تا تراز تیروئید شما را تنظیم کند.

      در این مورد، مهم است که با پزشکتان در مورد نتایج آزمایش خود صحبت کنید و سوالاتتان را مطرح کنید. او می‌تواند شما را به صورت دقیقتر راهنمایی کند و درمان مناسب را تعیین کند. همچنین، در صورتی که پرکاری تیروئید عوارضی را بر روی سلامت شما داشته باشد، ممکن است نیاز به تغییر در سبک زندگی، تغذیه، و مداخلات دیگر نیز وجود داشته باشد. پزشکتان می‌تواند به شما راهنمایی کند که چگونه با این وضعیت مدیریت کنید.

      لطفاً برای مشورت و درمان دقیقتر، به پزشکتان مراجعه کنید و درمانی که او تعیین می‌کند را رعایت کنید.

      پاسخ
  • ناشناس
    1402/03/21 9:56 ب.ظ

    بعد از انجام سونو یه گره ۶ونیم داشتم الان چکار کنن

    پاسخ
    • سلام. برای ارزیابی و مدیریت گره تیروئیدی ۶ و نیم سانتیمتری که در سونوگرافی شناسایی شده است، نیاز است که با پزشک خود مشاوره کنید. پزشک شما با بررسی سابقه پزشکی شما و نتایج سونوگرافی، می‌تواند بهترین راهبرد درمانی را تعیین کند.

      گره‌های تیروئیدی ممکن است بیماری خوش‌خیم (غیرسرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند. برای تشخیص نوع گره، معمولاً نیاز به آزمایشات تکمیلی مانند بیوپسی تیروئید (برداشت نمونه بافتی از گره برای تحلیل تحت میکروسکوپ) و سایر آزمایشات تشخیصی است.

      با مراجعه به پزشک خود، او می‌تواند نتایج سونوگرافی و سایر آزمایشات را با شما بررسی کند و گزینه‌های درمانی را بر اساس شرایط شما توضیح دهد. این شامل مشاهده و نظارت مداوم، مصرف دارو، جراحی یا روش‌های دیگر مانند RF (رادیوفرکانسی) می‌شود.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.