متاستاز سرطان تیروئید چیست؟ درمان متاستاز سرطان تیروئید و علائم متاستاز

گسترش سرطان تیروئید به دیگر اندامها

متاستاز سرطان تیروئید

اگر شما و یا کسی از اطرافیانتان باشد که به بیماری های تیروئید و کنسر تیروئید مبتلا شده باشد مطمئنا یکی از نگرانی ها و دغدغه هایی که خواهید داشت متاستاز سرطان تیروئید است، اینکه توده بدخیم یا ندول تیروئید (بدخیم) به چه اعضایی از بدن و تحت چه شرایطی احتمال دست اندازی دارد و چگونه می توان از گسترش آن جلوگیری کرد.

تصویربرداری پزشکی تیراد پاسخ سوالات شما را درباره این موضوع در این تاپیک آورده است.

درمان سرپایی سرطان تیروئید

سرطان تیروئید چیست؟

سرطان تیروئید زمانی اتفاق می افتد که سلول های تیروئید از کنترل خارج شوند و باعث شوند تا سلول ها رشد غیرطبیعی داشته باشند، تجمع این سلول ها باعث ایجاد توده بدخیم می شود.

سلول های سرطانی این غده ممکن است به دیگر اندام ها مانند ریه و استخوان سرایت کنند، به این حالت متاستاز سرطان تیروئید گفته می شود ولی نوع سرطان، بسته به سلول هایی است که بدخیمی از آنجا آغاز شده است.

در این شرایط حتی اگر سرطان، به ریه ها و یا جای دیگری سرایت کرده باشد به آن سرطان تیروئید گفته می شود نه سرطان ریه و یا عضوی که به آن سرایت کرده است.

کدام اندام ها در خطر متاستاز سرطان تیروئید هستند؟

توده بدخیم تیروئید ممکن است به غدد لنفاوی، ریه ها، استخوان و گاهی مغز گسترش پیدا کند. در برخی شرایط سرطان تیروئید بسیار پیشرفته است و ممکن است به ساختار موجود در گردن مانند نای (تراکه آ)، مری (لوله انتقال غذا یا ازوفاگوس)، عروق خونی، اعصاب و یا عضلات منتقل شود، این حالت سرطان پیشرفته محل یا به اصطلاح لوکال گفته می شود.

درمان سرطان تیروئید گسترش یافته به اندام ها (متاستاتیک)

خوشبختانه اغلب متاستازها در ابتدا همچنان خاصیت جذب ید را دارند و به همین دلیل درمان ید رادیو اکتیو (RAI) همچنان به عنوان یک گزینه درمانی در نظر گرفته می شود، این درمان علی الخصوص برای سرطان های کوچک تیروئید با متاستاز ریه که در تصاویر اسکن نشان داده نشده اند ولی در اسکن رادیواکتیو مشخص شده است پاسخ گو خواهد بود.

متاستاز سرطان تیروئید در صورتی که پیشرفت کرده باشد و در سونوگرافی و یا CAT scan قابل مشاهده باشد، بایست تحت عمل جراحی و تیرئیدکتومی (برداشتن تیروئید) قرار بگیرد، در حقیقت جراحی روش معمول درمان متاستاز سرطان تیروئید و غدد لنفاوی در گردن است.

چه مواردی خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش می دهد؟

برخی از فاکتورها از جمله سن، جنس و در معرض تابش اشعه بودن فاکتورهایی هستند که به عنوان فاکتورهای هشدار در سرطان هستند، البته وجود این فاکتورها به این معنی نیست که فرد حتما در معرض سرطان است و همین طور عدم وجود آنها نشانه این نیست که فرد به آن مبتلا نمی شود ولیکن افرادی با این فاکتورها بهتر است تا با پزشک مشورت کنند.

فاکتورها عبارتند از:

  • افراد بین ۲۵ تا ۶۵ ساله
  • زن بودن
  • اگر به طریقی سر و گردن در معرض تابش اشعه قرار گرفته است و یا در محل بمب اتمی بودن (این عاملی است که می تواند تا ۵ سال بعد فرد را به سرطان مبتلا کند.)
  • داشتن گواتر و یا سابقه گواتر
  • سابقه خانوادگی در بیماری ها و یا سرطان تیروئید
  • داشتن سوابق ژنتیکی از سرطان مانند: بیماری های سرطان مدولاری تیروئید خانوادگی، سندروم نئوپلاست نوع ۲A، غدد درون ریز چندگانه، سندروم نوع ۲B نئوپلاست غدد درون ریز چندگانه
  • آسیایی بودن

علائم متاستاز سرطان تیروئید در برخی اندام ها

شایع ترین متاستاز سرطان تیروئید گسترش سرطان به لنف نودها (غدد لنفاوی) است، در این تاپیک به بررسی دیگر متاستازها می پردازیم و در ادامه و در مقاله بعدی به این نوع متاستاز و درمان آن می پردازیم.

متاستاز سرطان تیروئید به ریه

متاستاز ریه در حقیقت سرطانی است که از یک اندام دیگر به این اندام سرایت می کند، این نوع سرطان مشابه زمانی نیست که ریه در ابتدا دچار سرطان شده باشد، در مورد این نوع متاستاز باید گفت احتمال گسترش سرطان به ریه در برخی اندام ها بیشتر از سایرین است، این اندام ها عبارتند از:

  • سینه
  • کلورکتال (روده بزرگ)مشاوره آر اف در مرکز سونوگرافی تیراد
  • تیروئید
  • کلیه ها
  • سر و گردن
  • بیضه
  • استخوان (استئوسارکوم)
  • سارکوم بافت نرم
  • ملانوما

این نوع گسترش به هر شکل و هر منطقه ای از ریه می تواند اتفاق بیافتد، می تواند تنها به شکل یک تومور کوچک در یک لوب ریه نمود کند و یا اینکه در هر دو طرف و حتی اندام های خارج از ریه را درگیر نماید.

علائم متاستاز ریه

در ابتدای امر ممکن است علائمی ایجاد نشده و یا اینکه علائمی مشابه و مشترک با سایر بیماری ها ایجاد کند، با این حال علائمی که در رابطه با این گسترش گزارش می شود عبارتند از:

  • سرفه به شکلی که قطع نشود.
  • تنگی نفس
  • عفونت مکرر قفسه سینه
  • سرفه های خونی
  • درد یا ناراحتی در قفسه سینه
  • کاهش وزن

متاستاز سرطان تیروئید به استخوان

برخی انواع سرطان تیروئید با گسترش به استخوان ها پیشررفت می کنند، در این شرایط بیمار دچار علائمی در قسمت استخوان ها می شود، گرچه تیروئید تنها عضوی نیست که می تواند باعث متاستاز به استخوان شود و اعضای دیگری ازجمله کلیه ها، پستان، ریه، پرستات و مثانه نیز جرء اندام هایی هستند که می توانند به استخوان گسترش یابند، در اینصورت علائم متاستاز استخوان عبارتند از:

  • درد استخوانمتاستاز سرطان تیروئید به استخوان

درد اولین علامتی است که ممکن است بیمار به آن مبتلا شود، در ابتدا درد ایجاد و پس از مدتی رفع و دوباره ایجاد می شود ولیکن نمی توان گفت که هر دردی ناشی از متاستاز بوده است و از این بابت ممکن است در مواردی منشاء متفاوتی وجود داشته باشد و پزشک شما می تواند این موضوع را تشخیص دهد، این درد در زمان خواب، بیشتر خودنمایی می کند.

  • شکنندگی استخوان

متاستاز استخوان باعث ضعف در این اندام ها شده و می تواند با شکننده شدن نمود کند.

  • مشکلات عصبی

کمر درد، ضعف در پاها، مشکلات ادراری، حرکات زیاد روده ای و یا بی حسی در شکم از جمله علائمی هستند که می توانند نشانه ای برای تحت فشار بودن نخاع باشند و این می تواند نشانه ای برای متاستاز استخوان باشد.

در ادامه خواهیم داشت

علاوه بر استخوان و ریه ها یگر اندام ها نیز می توانند دچار این گسترش باشند در مقاله بعد بازهم به این موضوع و دیگر علائمی که متاستاز سرطان ریه ایجاد می کنند خواهیم پرداخت، همچنین شما می توانید سوالات‌تان را از طریق قسمت بحث و گفتگو و یا صفحه اینستاگرام موسسه به آدرس tiradsono@ مطرح نموده و در اسرع وقت پاسخ بگیرید، تلاش این موسسه به عنوان اولین و تنها موسسه درمان های فوق تخصصی و کمتر تهاجمی تیروئید این است که دغدغه ها و نگرانی های شما را درک نموده و در کنارتان باشد.

آیا این مطلب مفید است، امتیاز بدهید.

[ratings]

۲.۹ / ۵. ۷

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
بررسی تاثیر تیروئید بر روی قلب و مشکلات قلبی
نوشتهٔ بعدی
متاستاز سرطان تیروئید به غدد لنفاوی و درمان متاستاز

۲۴ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلام وقت بخیر، ۲۹ خرداد تیرویید کتونی شدم و همچنین به علت هیپرپاراتیرویید یکی از انها هم برداشتم ؛ جوا پاتولوژی برای تیرویید وجود یک توده ۵ میلی پاپیلاری در سمت راست و همچنین یک کانسر پاپیلاری متاستاتیک در غده لنفاوی به ابعاد یک سانت بود که برداشته شده
    میخواستم ببنیم ایا ید درمانی لازمه دارم ؟

    پاسخ
  • نتیجه جواب آزمایش رو بفرمایید لطفا

    پاسخ
  • سلام سپاس از آقای دکتر بزرگوار
    جواب آزمایش ptc پیش رفته با تهاجم به تراشه وعضلات مجاور یعنی چه؟ این جواب رو بعد از جراحی تیروئید که گفته بودن تومورتون باید سریعا عمل بشه دادن
    لطفا راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      بدون داشتن اطلاعات بیشتر نمیتوان تفسیر دقیقی داشت اما منظور از این متن این است که ممکن است نشان‌دهنده نفوذ سلول‌های سرطانی تیروئید به بافت‌های اطراف تیروئید باشد.
      نفوذ سلول‌های سرطانی به بافت‌های مجاور می‌تواند از معیارهای تعیین و توسعه سرطان یا تشخیص نقشه‌های پیش‌بینی سرطان باشد. این اطلاعات به پزشک کمک می‌کند تا تصمیم‌گیری‌های بهتری در مورد درمان و پیگیری بیمار انجام دهد.

      با این حال، باید همواره با پزشک خود مشورت کنید و تمامی جزئیات جواب آزمایش و نیاز به درمان یا پیگیری بعدی را با او بررسی کنید. وی می‌تواند به شما توضیح دقیق‌تری در مورد این نتایج بدهد و چگونگی مدیریت ادامه‌دار این موضوع را مشخص کند.

      پاسخ
  • ناشناس
    1402/03/03 8:41 ب.ظ

    سلام متاستاز تیرویید به ریه با ید جواب میده؟یا جراحی لازمه؟

    پاسخ
    • متاستاز تیروئید به ریه ارتباط مستقیمی ندارد و معمولاً نمی‌تواند به ریه منتقل شود. در صورتی که سرطان تیروئید شما به ریه گسترش یابد، این مسئله به عنوان متاستاز تیروئید به ریه شناخته می‌شود.

      درمان متاستاز تیروئید به ریه معمولاً ترکیبی از روش‌های مختلف استفاده می‌شود. این شامل جراحی، درمان با استفاده از رادیواکتیو ید، شیمی درمانی و در برخی موارد ترکیبی از این روش‌ها است.

      تصمیم درباره نوع درمانی که برای شما مناسب است، بستگی به عوامل مختلفی دارد، از جمله مرحله بیماری، اندازه و مکان متاستاز، وضعیت عمومی بیمار و نتایج آزمایش‌های تشخیصی. پزشک تخصصی در این زمینه می‌تواند با توجه به وضعیت خاص شما، به شما توضیح دهد که درمان مناسب برای شما چیست و آیا جراحی ضروری است یا خیر.

      مهم است که با پزشک خود درباره تمام گزینه‌های درمانی مورد بحث قرار دهید، به سوالات خود پاسخ دهید و از او توضیحات کامل دریافت کنید تا تصمیم مناسبی در خصوص درمان شما اتخاذ شود.

      پاسخ
  • نیلوفرحیدری
    1402/01/08 8:40 ق.ظ

    سلام سرطان پاپیلاری تیروئیدداشتم وکلاتیروئیدم روبرداشتن الان درد استخون شدیدی دارم گاها خوب میشه بعدازمدتی دوباره برمیگرده آیاامکان متاستازبه استخون هست یانه؟

    پاسخ
  • با سلام
    ممنونم بابت اطلاعاتی که در اختیار مردم قرار میدید.
    متاسفانه پدرم دچار تیروئید آناپلاستیک شده و الان زخمی به ابعاد هشت سانت طول و پنج سانت عرض و عمق دو سانت زیر گردنش هست،البته این زخم همون محل جراحی تیروئید هست که ده روز پس از عمل بوجود اومده و کلا در مدت ده روز رشد کرده و الان قراره شیمی درمانی انجام بشه،لطفا راهنمایی بفرمایید،خیلی نگرانیم
    پدرم ۷۵ سال سن داره

    پاسخ
  • سلام من سرطان تیرویید پاپیلاری دارم که هفت ماه پیش جراحی شدم یک ماه بعد ید با دوز ۱۷۵کرفتم البته متاستاز به غدد لنفاویام داشتم و الان مدتیه استخوان درد دارم هنوز پزشک علتش رو تشخیص نداده ممنون میشمراهنماییم کنید

    پاسخ
  • سلام من سرطان پاپیلاری داشتم سه بار عمل کردم چیه بار یددرمانی کردم الان بعداز شش ماه رفتم سونو وازمایش دادم یه غده لنفاوی سمت چپ گردنم بزرگ شده یک سانت نمونه برداری کردم منفی بود جواب ولی تیروگلوبین خونم۴۰۰۰هست ،لطفا راهنماییم کنید و باید چیکار کنن

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    من مادر بزرگم متاسفانه دچار سرطان تیروئید هستند و این سرطان در حال حاضر به استخوان ایشان زده و ما خیلی نگران ایشان هستیم راهی برای درمان مادر بزرگم هست؟

    پاسخ
  • سلام
    حدود ۴ ماه قبل با توجه به وجود توده ،جراحی تیروئیدوکتومی انجام دادم، در اسکن هسته ای یک چ ماه پس از جراحی درگیری ریه مشاهده شد. ۲ ماه بعد آزمایش خون دادم که تایروگلوبولین از بالای ۴۰۰ به ۱۶ رسید. دکتر غدد دستور سیتی و سونو دادن که در سیتی ۲ ندول در ریه چپ و ۱ ندول در ریه راست (همه ۲mm) گزارش شد.
    روش درمان چیه؟
    این ندول ها حتما متاستاز تیرویید هستن؟
    توی بعضی منابع اندازه ندول کمتر از ۱ سانت غیر مهم توصیف شده، درسته؟
    حدود یک ماهه که درد مبهمی در قفسه سینه دارم ، دلیلش می‌تونه عوارض ید درمانی باشه یا دلیل دیگه ای داره؟
    تشکر بابت پاسخگویی …

    پاسخ
  • با سلام و خسته نباشید ،زن برادر ۴۱ ساله ای دارم که اخیرا با آزمایش و سونو متوجه بیماری هاشیموتو در تیروئید شدن و متاسفانه طی چکاپ متوجه توده ای در گردن و یک توده ۸سانتی در ریه راست شدن البته نمونه برداری از ریه انجام دادن ولی بعلت نگرانی تا اماده شدن جواب امکان وجود سرطان تیروئید یا ریه هست یا ممکن هست غیرسرطانی باشه ممنون میشم جناب دکتر پاسخ بدن.🙏🏻

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    من کانسر پاپیلاری تیرویید داشتم و تیرماه تیروییدکتومی انجام دادم حدود ۱ ماه پیش ید تراپی انجام دادم و توی اسکنی ک بعد از ید انجام دادم بستر تیرویید و ناحیه ساب مندیبولار سمت راست جذب ید داشت…توی ناحیه ساب مندیبولار سمت راست برجستگی قابل لمس وجود داره..آیا این میتونه متاستاز باشه؟؟

    پاسخ
  • عاطفه زاهدی
    1400/06/11 7:37 ب.ظ

    سلام خسته نباشید من مادرم ۷سال دچار سرطان تیرویید متاستاز و۳بار هم عمل شد و۴ بار هم ید درمانی انجام داد والان مغزش هم درگیر شده ودکترا میگن باید عمل بشه اما شانس عملش ۵۰ درصد است میخواستم بدونم هیچ راهی وجود نداره خیلی مادرم درد داره داریم از استرس وناراحتی دیوانه میشیم

    پاسخ
  • سلا م من سرطان تیرویید مدولاری دارم متاستاز تیرویید برداشتم الان هم پیشرفت کرده تاکبد واستخوان البته استخوان دردی فعلا ندارم ودکترهم قرصی برای من نوشت که هیج جا پیدانمیشه مشابه هم بدرد نمخوره من تاچه مدت دیه عمر میکنم ممنون

    پاسخ
  • ناشناس
    1400/02/15 5:23 ب.ظ

    سلام .من سرطان تیرویید داشتم از نوع بدخیم والان متاستاز زده به ریه ایا امکان درمان من وجود داره در همه سایتها نهایت عمر بیمار ۵ سال گفته شده . ممنون از پاسخگویی

    پاسخ
  • سلام آقای دکتر
    متاستاز سرطان بدخیم ترویید بر ریه درمان دارد یا ن
    دوبار جراحی ترویید انجام دادن الان گفتن متاستاز کرده بر ریه باید رادیوتراپی بشن
    خیلی نگرانیم

    پاسخ
  • محسن رجبی
    1399/03/14 1:41 ق.ظ

    سلام
    کسی که سرطان تیروئید داره و متاستاز در غدد لنفاویش دیده نشده، ممکنه دچار متاستاز در ریه یا اندامهای دیگه بشه؟

    پاسخ
  • خدیجه عیسی پور
    1398/10/17 11:05 ق.ظ

    عالی بود

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.