توصیههای تغذیهای برای مدیریت بهتر
سریع پیدا کنید
اگرچه تغییرات رژیمی نمیتواند بیماری گریوز را درمان کند، اما آگاهی از تأثیر تغذیه بر این بیماری مفید است. بسته به برنامه درمانی شما، ممکن است بخواهید از موادی که عملکرد تیروئید را تحریک یا مهار میکنند، اجتناب کنید.
افراد مبتلا به بیماری گریوز ممکن است بیشتر در معرض کمبودهای خاص قرار بگیرند. یک برنامه غذایی متعادل به شما کمک میکند با بیماری گریوز احساس تعادل بیشتری داشته باشید.
مزایا
بیماری گریوز متابولیسم را تسریع میکند و علائم ناخوشایندی مانند موارد زیر ایجاد میکند:
- اسهال
- بیخوابی
- عصبی بودن
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- لرزش
- کاهش وزن
بیشتر بخوانید: گریوز و افسردگی و درک علائم این دو بیماری در کنار هم
کافئین این علائم را تشدید میکند، بنابراین بهتر است مصرف آن را محدود کنید تا زمانی که سطح تیروئید شما تحت کنترل قرار گیرد. از نوشیدنیهای انرژیزا و مکملها دوری کنید، مصرف نوشابههای گازدار کافئیندار و شکلات را محدود کنید و به جای قهوه یا چای کافئیندار، نسخههای بدون کافئین را امتحان کنید.
ید تولید هورمون تیروئید را افزایش میدهد، که افراد مبتلا به بیماری گریوز باید از آن جلوگیری کنند. در مورد اجتناب از مکملها یا غذاهای سرشار از ید با پزشک خود مشورت کنید.
افراد مبتلا به گریوز بیشتر در معرض سایر بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی و پوکی استخوان قرار دارند. انتخاب یک برنامه غذایی مغذی شامل مقادیر کافی ویتامین D، کلسیم، چربیهای سالم، فیبر، و آنتیاکسیدانها میتواند از سلامت بلندمدت شما محافظت کند.
تحقیقات نشان داده است که افراد دارای کمبود ویتامین B12 بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری گریوز هستند. سطوح پایین ویتامین D نیز یک نگرانی رایج است. نظارت بر وضعیت ریزمغذیها میتواند به کاهش یا کند کردن پیشرفت پرکاری تیروئید کمک کند.
چگونه کار میکند؟
هیچ الگوی رسمی برای تغذیه سالم در بیماری گریوز وجود ندارد. با این حال، اجتناب از موادی که تیروئید پرکار را تشدید میکنند، راهبردی هوشمندانه برای مدیریت طولانیمدت بیماری است.
غذاهای ضدالتهابی بهطور کلی برای افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی و قلبی-عروقی توصیه میشوند. تمرکز بر غذاهای مغذی جدید برای اضافه کردن (بهجای تمرکز بر حذف غذاها) میتواند به شما کمک کند تا با بیماری گریوز نگرشی مثبت داشته باشید.
مدت زمان
هیچ “درمان” رسمی برای بیماری گریوز وجود ندارد. حتی اگر درمانها بهطور موفقیتآمیز سطح هورمون شما را کاهش دهند، مهم است که به انتخابهای سبک زندگی سالم توجه کنید. به جای تلاش برای پیدا کردن یک رژیم غذایی کوتاهمدت برای گریوز، روی ایجاد تغییرات پایدار برای تمام عمر کار کنید.
چه بخوریم؟
خوردن یک رژیم غذایی ضدالتهابی میتواند برای افراد مبتلا به بیماری گریوز مفید باشد. در اینجا برخی از غذاهای پیشنهادی آورده شده است:
غذاهای مجاز | غذاهای غیرمجاز |
|
|
ماهیهای چرب: سالمون و ساردین منابع عالی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند. این ماده مغذی ضروری خاصیت ضدالتهابی دارد و برای مدیریت بیماریهای خودایمنی مانند بیماری گریوز بسیار مهم است.
قهوه و چای بدون کافئین: اگرچه این اقلام ضروری نیستند، اما میتوانند جایگزینهای مفیدی برای افرادی باشند که میخواهند مصرف نوشیدنیهای کافئیندار خود را کاهش دهند.
دانههای چیا و کتان، مغزها: این مواد راه دیگری برای دریافت بیشتر امگا-۳ هستند، بهویژه برای گیاهخوارانی که ماهی نمیخورند.
میانوعدههای فرآوریشده: غذاهای فرآوریشده ممکن است حاوی مواد نگهدارنده یا رنگهایی باشند که برخی از افراد مبتلا به بیماری گریوز به آنها حساس هستند.
شکر و غلات تصفیهشده: غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا (یعنی غذاهایی که قند خون را سریعتر افزایش میدهند) ممکن است التهاب را افزایش دهند.
زمان بندی توصیه شده
مدیریت بیماری گریوز بر استراتژیهایی برای کاهش فعالیت بیش از حد تیروئید (تیروئید پرکار) متمرکز است. تجربه نوسانات طبیعی است زیرا بدن شما به درمانها و داروهای جدید عادت میکند. حفظ یک برنامه غذایی منظم میتواند به تثبیت سطح قند خون و انرژی کمک کند.
اختلالات خواب یکی از علائم رایج بیماری گریوز است. برخی افراد با معده خالی بهتر میخوابند، در حالی که دیگران ترجیح میدهند قبل از خواب یک میانوعده بخورند.
اگر متوجه شدید به دلیل گرسنگی نیمهشب از خواب بیدار میشوید، یک میانوعده سبک شبانه شامل چربیهای سالم، پروتئین و فیبر میل کنید. گزینههایی مانند سیب با کره بادامزمینی، کراکرهای غلات کامل با پنیر، یا هویج با حمص میتوانند مناسب باشند.
نکات آشپزی
کاهش مصرف کلی نمک یک عادت سالم است. اگر پزشک شما توصیه کرده است که مصرف ید را نیز کاهش دهید، استفاده از نمک غیر یددار ممکن است بخشی از این برنامه باشد.
از روشهای ناسالم پختوپز مانند سرخ کردن عمیق پرهیز کنید. در عوض، از گریل کردن، کباب کردن در فر و تفت دادن با مقدار کمی روغن زیتون سالم برای قلب استفاده کنید تا بهترین طعم غذاهای خود را به دست آورید.
هنگام پخت، چربیهای افزوده را با پوره میوهها و سبزیجات جایگزین کنید. کدو سبز، سس سیب، کدو تنبل، یا موز لهشده میتوانند رطوبت و مواد مغذی بیشتری به دستورهای موردعلاقه شما اضافه کنند.
تغییرات
آلرژیهای غذایی ممکن است در افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی مانند گریوز شایعتر باشد. حتی آلرژیهای خفیف میتوانند زندگی با بیماری گریوز را دشوارتر کنند. از پزشک خود بپرسید که آیا آزمایش آلرژی میتواند به مدیریت بهتر بیماری شما کمک کند.
نکات قابل توجه
تغذیه سالم در بیماری گریوز آسانتر از چیزی است که اکثر افراد تصور میکنند. یک برنامه غذایی برای گریوز با توصیههای اخیر USDA برای “ارزشمند کردن هر لقمه” مطابقت دارد. این دستورالعملها مصرف میوهها و سبزیجات غنی از مواد مغذی را تشویق میکنند و کاهش مصرف سدیم و شکر را برای سلامت بهتر توصیه میکنند.
اگر به رفتن به رستوران یا مصرف میانوعدههای فرآوریشده عادت دارید، ممکن است نیاز باشد زمان بیشتری را در آشپزخانه سپری کنید. انتخاب موادی که نیاز به آمادهسازی کمی دارند، مانند میوهها و سبزیجات تازه یا مغزها و دانهها، میتواند تغذیه ضدالتهابی را در زندگی روزمره عملیتر کند.
ممکن است متعجب شوید که خوردن مواد غذایی تازه در مقایسه با غذاهای فرآوریشده یا وعدههای رستورانی هزینه کلی مواد غذایی شما را کاهش میدهد. اضافه کردن مواد تازه و زنده به منوی غذایی شما میتواند تنوع و زندگی جدیدی به بشقاب شما بیاورد، بنابراین احساس نمیکنید چیزی را از دست دادهاید.
تغییرات مثبت غذایی که ایجاد میکنید (مانند استفاده کمتر از نمک و مصرف کمتر غذاهای فرآوریشده) میتواند برای شما و کل خانوادهتان مفید باشد. توصیههای غذایی برای بیماری گریوز با دستورالعملهای سایر اختلالات خودایمنی و پیشگیری از سرطان، بیماری قلبیعروقی، پوکی استخوان و دیابت همپوشانی دارند.
محدودیتهای غذایی
در مورد اینکه آیا باید سبزیجات چلیپایی، گلوتن و سویا در افراد دارای مشکلات تیروئیدی حذف شوند، گمانهزنیهایی وجود دارد. توصیههای فعلی نشان میدهند که این غذاها بهطور کلی بیخطر هستند و نیازی به اجتناب از آنها نیست مگر اینکه عدم تحمل خاصی شناسایی شود (مانند بیماری سلیاک و گلوتن).
تأثیرات پروتئین سویا به اندازهای قوی به نظر نمیرسند که تفاوت قابل توجهی در توسعه بیماری گریوز ایجاد کنند. علاوه بر این، سویا ممکن است به جلوگیری از بیماریهای قلبیعروقی کمک کند، که یکی از نگرانیهای بیماران تیروئیدی است.
بهجای اینکه سویا را بهعنوان یک ماده ممنوعه ببینید، سعی کنید آن را در حد اعتدال و بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی متنوع مصرف کنید. از مصرف بیش از حد سس سویا، شیر سویا، یا مکملهای پروتئینی مبتنی بر سویا خودداری کنید.
یادداشتی از تیراد
هر فرد مبتلا به بیماری گریوز منحصربهفرد است و ممکن است به یک روش خاص تغذیه بهتر از دیگران پاسخ دهد. با پزشک متخصص غدد خود همکاری کنید تا وضعیتتان را پایش کرده و تعیین کنید که بدن شما چگونه به عادات مختلف سبک زندگی واکنش نشان میدهد. با صبر و رویکردی آگاهانه نسبت به شرایط خود، میتوانید یاد بگیرید که چگونه بهترین سوخت را برای بدن خود فراهم کنید و خطر مشکلات مرتبط با سلامت در آینده را کاهش دهید.
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره موسسه سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند.