برای آزمایش تیروئید ناشتا باید بود؟ جواب آزمایش تیروئید چه می گوید؟

جواب آزمایش تیروئید

برای آزمایش تیروئید باید ناشتا بود؟

در این مقاله در مورد آزمایش تیروئید ناشتا باید بود یا نه و زمان آزمایش تیروئید و این‌که برای آزمایش تیروئید چند ساعت باید ناشتا بود، صحبت می کنیم مطلب قبل راجع به آزمایش تیروئید و اینکه چگونه می توانیم جواب آزمایش تیروئید را بخوانیم گفتیم، در ادامه مقاله قبلی دیگر آزمایشات تیروئید، مورد بررسی قرار می گیرد، اگر آزمایش دیگری از تیروئید داشتید و نتوانستید در مقاله قبلی پاسختان را دریافت کنید جواب آزمایش تیروئید خود را در این مقاله تصویربرداری پزشکی تیراد بیابید.

آزمایش تیروئید ناشتا برای تشخیص کم کاری و یا پرکاری تیروئید انجام می‌شود. تیروئید غده پروانه‌ای شکل حساسی است که در جلوی گردن قرار گرفته است و با استفاده از ید موجود در مواد غذایی فعالیت و متابولیسم بدن را کنترل می‌کند.

در صورت ایجاد مشکل برای این غده ممکن است خطرات زیادی شما را تهدید کند، به همین خاطر توجه داشته باشید تا در صورت ظهور علائم سریعا آزمایش‌های مربوطه را با تجویز پزشک انجام دهید. اما برای جواب این سوال که قبل از آزمایش تیروئید ناشتا باید بود یا خیر؟ در ادامه همراه ما باشید.

آزمایش تیروئید ناشتا

آمادگی لازم برای آزمایش تیروئید

بسیاری از شما زمانی که برای آزمایش تیروئید مراجعه می کنید می خواهید بدانید آیا آمادگی خاصی برای آزمایش لازم است یا آزمایش تیروئید ناشتا انجام می گیرد، به همین دلیل در این مقاله که به بیان چگونگی جواب آزمایش تیروئید پرداختیم تصمیم گرفتیم تا در خصوص این سوال نیز مواردی را که لازم است مطرح نمائیم.

آزمایش تیروئید ناشتا

اولین سوالی که بسیاری از مراجعین برای آزمایش تیروئید مطرح می کنند ناشتا بودن و یا نبودن در موقع آزمایش است، سطح هورمون تحریک کننده tsh در طول روز و احتمالا بر اساس غذای مصرفی متفاوت است، در یک سری تحقیقات انجام شده تاثیر مواد غذایی و زمان مصرف آن بر روی جواب آزمایش بررسی شده و نتایج این تحقیقات در این‌جا مطرح شده است.

نتایج تحقیقات:

در یک تحقیق تعدادی افراد که به عنوان کیس های آزمایش تیروئید مطرح شده بودند در نظر گرفته شد، این افراد به سه گروه A، B،C تقسیم شدند:

  • گروه A: با سطح TSH نرمال و T4 نرمال
  • گروه B: افراد با کم کاری تیروئید ساب کلینیکال TSH بالا و T4 نرمال
  • گروه C: افراد با کم کاری تیروئید میزان T4 کم و TSH کم

این افراد آزمایش تیروئید ناشتا انجام دادند و  همچنین آزمایش تیروئید را با فاصله دو ساعت بعد از غذا نیز انجام دادند.

نتیجه:

مقدار TSH بعد از مصرف غذا در تمامی کیس ها کمتر شده بود ولی مقدار T4 تغییر خاصی نکرده بود، این نتایج باعث طبقه بندی ۱۵ درصد از ۲۰ به عنوان کم کاری تیروئید ساب کلینیکال در بین افرادی که به صورت ناشتا آزمایش داده بودند شد، این نتایج در مواردی که مقادیر TSH اهمیت خاص دارد مثلا در بارداری و یا مقادیر TSH در کم کاری ساب کلینیکال مهم محسوب می شود.

اهمیت موضوع

کاهش سطح TSH در همه گروه ها در زمانی که دو ساعت بعد از مصرف غذا آزمایش انجام شده بود نسبت به زمانی که فرد ناشتا بود نشان دهنده اهمیت این موضوع در نتایج مورد حساسیت است، جدول زیر نشان دهنده نتایج آزمایشات مد نظر در تحقیقات را نشان می دهد.

برای آزمایش تیروئید ناشتا باشیم یا نه

آیا آزمایش تیروئید باید ناشتا باشیم؟

در نتیجه آنچه نتایج نشان می دهد در مورد آزمایش تیروئید ناشتا بودن لازم نیست ولیکن به این دلیل که برخی غذاها و مواد خوراکی (چربی ها و افزایش چربی خون) می تواند بر روی جواب آزمایش تیروئید تاثیر گذار باشد بهتر است حداقل دو، سه ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورید و نیز به این دلیل که گرسنگی نیز بر روی پاسخ آزمایش تیروئید تاثیرگذار است حداکثر ۱۶ ساعت قبل باید غذا خورده باشید.

اگر به صورت ناشتا برای آزمایش می روید از ورزش کردن یا استفاده از سیگار و آدامس و غیره خودداری کنید.

برای آزمایش تیروئید ناشتا چند ساعت باید ناشتا بود؟

مصرف دارو ها و تاثیر آن بر روی جواب آزمایش تیروئید ناشتا

اگر دارویی مصرف می کنید، قبل از انجام آزمایش با پزشک‌تان مطرح کنید، تا در صورتی که لازم است مصرف دارو را قطع نمایید ولیکن اگر پزشک در این مورد نیازی به قطع مصرف ندید پس خوردن دارو را به شکل قبل ادامه دهید.

یک نکته مهم

اگر دچار بیماری خاصی هستید و یا قبلا تجربه ای داشته اید که لازم است متصدی آزمایشگاه در جریان آن باشد حتما به مسئول مربوطه اعلام نمائید تا اگر به پیش بینی خاصی نیازی هست انجام شود.

در ادامه برخی دیگر هورمون هایی را که در آزمایش تیروئید مطرح می شوند آورده ایم (برای دانستن جواب آزمایش تیروئیدتان به مقاله آزمایش تیروئید مراجعه کنید.)

 زمان آزمایش تیروئید ناشتا

برخی دیگر هورمون‌های تیروئید

آزمایش RT3:

از این آزمایش اغلب برای تشخیص سندروم یوتیروئید بیمار استفاده می شود، این سندروم شرایطی است که در آن بیمار با این‌که به نظر می رسد عملکرد غده تیروئید نرمال دارد ولی با کمبود سطح هورمون های T3 و T4 مواجه است، بیماری اغلب در بیماران با شرایط بحرانی، مراقبت های ویژه و یا در حالت قحطی زدگی اتفاق می افتد.

سطح Tg:

بررسی سطح تیروگلوبولین علاوه بر اینکه می تواند در شناسایی عود سرطان  تیروئید کمک کننده باشد، به پیش بینی نتایج درازمدت درمان نیز کمک می کند، بر اساس نتایجی که در تحقیقات به دست آمده است، نتایجی که در نشریه تیروئید منتشر شد تنها ۴ درصد از بیمارانی با سطح تیروگلوبولین زیر ۱ در جواب آزمایش تیروئید پس از ۵ سال عود سرطان را تجربه می کنند.

آزمایش تیروئید ناشتا

آزمایشات TPOAb:

آنتی بادی TPO در جواب آزمایش تیروئید همانطور که در مقالات قبل هم آورده شده می تواند مبین بیماری های خودایمنی گریوز و یا هاشیموتو باشد، بیماری هاشیموتو اگر TSH بالا و سطح T4 پایین بوده باشد و بیماری گریوز در شرایطی است که TSH پائین و سطح T4 بالا باشد.

آزمایش TRAb:

آزمایش آنتی بادی TR علاوه بر اینکه به تشخیص بیماری گریوز کمک می کند می تواند برای تشخیص گواتر مولتی ندولار نیز به کار گرفته شود، این آزمایش به طور معمول در سه ماهه آخر بارداری انجام می شود تا بیماری گریوز و یا هایپرتیروئیدی در جنین بررسی شود.

بررسی سطح TgAb:

بررسی نتایج این آنتی بادی در جواب آزمایش تیروئید به تشخیص چگونگی روند درمان سرطان تیروئید کمک می کند و نیز در تشخیص بیماری‌های خودایمنی کمک می کند.

آزمایش TBG:

تیروکسین بایندینگ گلوبولین یک پروتئین از گروه پروتئین‌های گلوبولین است که در کبد ساخته می شود، این پروتئین با بخش مهمی از هورمون تیروئید در خون پیوند می خورد.

بخش عمده ای از هورمون‌های تیروئید به صورت متصل به این پروتئین ها و یا پروتئین دیگری به نام پره آلبومین متصل شونده به تیروکسین هستند و این هورمون‌ها مسئول کنترل وظایف هورمون‌ها نبوده و تنها هورمون‌هایی در این بین مسئول هستند که به صورت آزاد در خون جا به جا می شوند، بنابراین افزایش سطح این پروتئین در مواردی از جمله حاملگی موجب افزایش سطح هورمون تیروئید می شود ولیکن به طور عملی باید گفت چون میزان هورمون آزاد تغییری نکرده پرکاری تیروئید نداریم.

مقدار T3RU:

زمانی که مقدار TBG پائین بیاید مقدار این فاکتور افزایش می یابد، در حقیقت از این نوع سنجش برای سنجش میزان TBG استفاده می شود.

آیا آزمایش تیروئید به تنهایی می تواند بیماری را مطرح کند؟

جواب آزمایش تیروئید در موارد زیادی به تنهایی کافی نیست و احتمالا پزشک نیاز دارد تا با انجام آزمایشات تکمیلی از جمله تصویربرداری و سونوگرافی و در مواردی بیوپسی و fna نسبت به شرایط اشراف کامل داشته باشد.

درباره سونوگرافی های مختلف و چگونگی انجام آن و نیز انجام نمونه برداری تیروئید مقالات زیادی در همین سایت آماده و در اختیار شما قرار گرفته است، می توانید با خواندن این مقالات پاسخ سوالاتتان را دریافت کنید و اگر باز هم سوال دیگری در ذهنتان هست با ما از طریق قسمت بحث و گفتگو مطرح نمائید تا پاسخگو باشیم.

داروی پرکاری تیروئید، اسم قرص پرکاری تیروئید آزمایش تیروئید ناشتا

مرکز سونوگرافی و تصویربرداری پزشکی تیراد

مرکز تیراد برای انجام کلیه خدمات تصویربرداری و نیز اقدامات درمانی کم تهاجمی در بیماری های تیروئید فعالیت دارد، انجام عمل آر اف تیروئید و نیز درمان ماکروویو برای توده های خوش خیم و برخی انواع توده های تیروئید برای اولین بار در ایران و با تجربه موفقیت در این عمل ها در خدمت شما هم وطنان گرامی است، چنانچه نیازی به مشاوره آر اف و یا مشاوره در زمینه بیماری تیروئید دارید می توانید با شماره های موسسه تماس بگیرید و یا از طریق نوبت دهی آنلاین نوبت خود را دریافت نمائید.

اینفوگرافی زمان آزمایش تیروئید ناشتا

مطالب پیشنهادی

مهمترین علائم پرکاری تیروئید

چرا تیروئید کم کار می شود

tsh چیست

منابع :

۳.۸ / ۵. ۸

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
نمونه برداری تیروئید
نوشتهٔ بعدی
سونوگرافی ریه روشی برای تشخیص بیماری کرونا

۲۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • ناشناس
    1402/09/29 9:45 ب.ظ

    سلام.وقت بخیر.قبل از ازمایش تیروئید لازم هست چند ساعت بیدار باشیم ؟

    پاسخ
  • ناشناس
    1402/06/25 1:26 ب.ظ

    سلام.وقت بخیر من قرص پرپرانول ۱۰ ویتامین ب۱ و قرص کم خونی مصرف میکنم برای انجام آزمایش تیرویید لازمه این قرص ها رو قطع کنم؟و چند ساعت قبل نباید مصرفشون کنم

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      قبل از انجام آزمایش تیروئید، معمولاً پزشک یا آزمایشگاه خودتان را در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید مطلع می‌کنند تا به شما دستورالعمل‌های مناسب را ارائه دهند.
      در مورد داروی پرپرانول (Propranolol) و ویتامین B1 (تیامین)، این مسئله بستگی به نوع آزمایش و دلایل مصرف این داروها دارد. اگر پزشک شما نیاز به انجام آزمایش تیروئید با مقادیر دقیق تری دارد و مصرف این داروها ممکن است تأثیر منفی بگذارد، پزشک شما ممکن است به شما توصیه کند که مدتی قبل از آزمایش تیروئید از مصرف این داروها خودداری کنید. همچنین، باید از پزشک خود در مورد چگونگی دقیق قطع داروها و تعداد ساعت قبل از آزمایش تیروئید سوال کنید.

      پاسخ
  • ۱۶ساعت یادوسه ساعت قبل بایدگرسنه بود؟

    پاسخ
    • در مورد آزمایش تیروئید، معمولاً پیش از آزمایش، پزشک شما ممکن است شما را به عدم مصرف غذا یا نوشیدنی‌هایی که ممکن است تأثیری بر روی نتایج آزمایش داشته باشند، توصیه کند. از جمله توصیه‌های معمول می‌توان به عدم مصرف غذا یا نوشیدنی‌هایی که شامل قند، چربی، کافئین یا آلکوهول هستند در مدت زمانی قبل از آزمایش اشاره کرد.

      اما در مورد خوردن یا نخوردن در طول ۱۶ ساعت یا یک دوساعت قبل از آزمایش تیروئید برای هر فرد، توصیه‌ها ممکن است متفاوت باشند. بهتر است نکات خاصی که به شما توسط پزشک یا آزمایشگاه داده شده است را رعایت کنید. در صورت عدم وضوح در این مورد، پیشنهاد می‌شود با پزشک معالج خود یا آزمایشگاه مربوطه تماس بگیرید و از ایشان بخواهید که راهنمایی کنند که قبل از آزمایش باید چه تدابیر خاصی را رعایت کنید.

      پاسخ
  • من تدول تیروئید داشتم همه دکترا گفتن جراحی باید بشی ولی دکتر ابراهیمی نیک با آر اف برام سوزوندن و خلاصه نه جراحی شدم و نه قرصی مصرف میکنم واقعا سلامتیم رو بعد خدا مدیون آقای دکتر هستم باسپاس فراوان و آرزوی سلامتی برای آقای دکتر آن شاالله همیشه شاد و سلامت وزنده باشند.

    پاسخ
  • یک جا گفته شده نیازی به ناشتا بودن نیست و بعد در لیست مواردی که باید رعایت شود در آخر متن، گفته شده حتما ناشتا باشید! بالاخره کدومش درسته؟!!

    پاسخ
  • سلام چند سوال داشتم
    ۱- برای آزمایش تیروئید چند ساعت ناشتایی لازم است؟
    ۲- باید قبل از آزمایش تیروئید مصرف داروهای دیگر مثل داروی چربی خون یا داروی اعصاب رو قطع کنیم؟
    ۳- برای سونوگرافی از کبد و کیسه صفرا هم ناشتایی لازم است؟ چند ساعت؟
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
  • ناشناس
    1401/05/08 0:29 ق.ظ

    سلام من می‌خوام فردا آزمایش تیرویید بدم آبریزش بینی دارم میتونم برم آزمایش بدم دارو هم مصرف نکردم

    پاسخ
  • ناشناس
    1401/04/13 12:34 ب.ظ

    سلام‌ من الان چهارسال هست میخواهم باردار بشم.هر دفعه تیروئیدام بالا وپایین میره.پرکارم.وروزی سه بار قرص پرواوراسیل ۵۰ وپرانول ۱۰ میخورم.تقریبا یک ماه پیش آزمایش دادم.. alt 18.antitshreceptor 20.tsh0.005.ft36هست میتوانم باردار شوم مشکلی پیش نمیاد برای خودم وفرزندم

    پاسخ
  • ناشناس
    1401/04/05 10:28 ب.ظ

    سلام برای سونوگرافی تیرویید ناشتا بودن لازم است؟

    پاسخ
  • شهلا چگینی
    1401/02/05 8:19 ب.ظ

    سلام وقت بخیر.
    ببخشید من چند روز پیش آزمایش tsh دادم که روی ۱۲.۵ بود
    چند روز بعد دوباره تکرار کردم در کنار t4 و t3
    که الان tsh من روی ۳.۲۵ هستش
    هنوز وقت نکردم پیش پزشک برم
    دلیلش چی میتونه باشه
    خلاصه من تیرویید دارم یان

    پاسخ
  • نرگس کریمی
    1400/11/25 9:20 ق.ظ

    سلام برای آزمایش تیروئید باید ناشتا باشم

    پاسخ
  • ماریا نژادخخیر ۵۱ ساله
    1400/10/16 3:35 ب.ظ

    سلام خسته نباشید من الان ۴ساله دارم قرص کم کاری تیرویید هروز یک نصفه میخورم قبل از عمل برداشتن رحم وتخمدان من چون خونریزی فراوان داشتم پزسکم گفته بود امکان تیرویید من از خونریزی های شدیدم بوده د حال حاضر من دوساله عمل کردم ایا میتونم قرص تیروییدم و دیگه نخورم یا اینکه چند روز نخورم بعدش یه ازمایش بدم ممنون از پاسخ گویی شما عزیزان

    پاسخ
  • سلام شما فرمودید که آزمایش تیرویید را قبل از مصرف دارو های تیروییدی انجام دهید حالا من پزشکم گفته بعد از یک ماه بیا آزمایش بده ببینم تیرویید کم کارت درست شده
    آیا باید مصرف قرص رو چند روز قطع کنم بعد برم ؟ یا فقط صبح ناشتا قرص رو نخورم برم آزمایش بدم حلّه؟

    پاسخ
  • سلام من نوزده سالمه از شانزده سالگی تیرویید کم کار دارم بیست روز پیش بدون مصرف قرص آزمایش دادم گفت باید قرص بخوری نصف لوتیروکسین ۵۰میکروگرم ،گفتن که اشکال نداره برا آزمایش تیرویید عصر هم بری الان اگر امروز برم آزمایش بدم باید ناشتا قرص تیروییدم رو بخورم یا نه؟

    پاسخ
  • عالی، ممنون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.