ندول تیروئید هیپوکوئیک چیست؟

ندول تیروئید هیپوکوئیک

ندول هیپوکوئیک یا هایپوکوئیک به منطقه ای از تورم یا رشد غیر طبیعی سلول در تیروئید گفته می‌شود. اصطلاح “hypoechoic” به نحوه ظاهر شدن ندول در سونوگرافی اشاره دارد: به رنگ تیره.

وقتی ندولی بیش از آنکه بی نظم باشد، به صورت هیپوکوئیک ظاهر شود، رادیولوژیست ها می دانند که احتمالاً این ندول جامد است و پر از مایع نیست. ندول جامد بیشتر از انواع دیگر ندول ها سرطانی است. با این حال، خطر آن هنوز کم است و یک گره هیپوکوئیک بیشتر خوش خیم است تا سرطانی. با این وجود، پزشک احتمالاً از شما می خواهد آزمایش های اضافی برای پیگیری سرطان انجام دهید.

ندول تیروئید هیپوکوئیک

علل

برخی از علل ندول تیروئید عبارتند از:
  • رشد نامنظم سلول در تیروئید
  • کیست های پر از مایع
  • التهاب

متأسفانه دانشمندان نمی دانند علت شروع هر کدام از این فرآیندها چیست و چرا تقریباً نیمی از مردم ایالات متحده دارای ندول تیروئید هستند.

در برخی موارد، پزشکان می توانند علت ندول های تیروئید را تشخیص دهند. مثلا:

  • رژیم غذایی کم ید می تواند باعث ایجاد ندول تیروئید شود، اما این امر در ایالات متحده بسیار نادر است زیرا نمک یونیزه می شود.
  • برخی از بیماری های تیروئید، از جمله بیماری هاشیموتو، می تواند خطر ابتلا به ندول تیروئید را افزایش دهد.

۵ درصد ندول های تیروئید سرطانی هستند. در این موارد، ندول به دلیل رشد نامنظم سلول های مرتبط با سرطان ایجاد می شود. یک نوع سرطان تیروئید -سرطان تیروئید مدولاری- در حدود ۲۵ درصد موارد با جهش ژنتیکی ارثی مرتبط است، بنابراین اگر اعضای خانواده شما به این نوع سرطان مبتلا شده اند، خطر ابتلا به آن افزایش می یابد.

علائم

افرادی که ندول تیروئید دارند اغلب هیچ علامتی ندارند. به همین دلیل است که ندول های تیروئید اغلب در طول تصویربرداری پزشکی یا سونوگرافی تیروئید تشخیص داده می شوند که هیچ ارتباطی با ندول ندارد بلکه به نگرانی دیگری مربوط می‌شود.

ندول‌های تیروئید چگونه کشف می‌شوند؟

  • در یک سوم موارد، پزشک ندول تیروئید را تشخیص می‌دهد.
  • در یک سوم موارد، ندول تیروئید به طور غیر منتظره در اسکن پزشکی ظاهر می‌شود.
  • در یک سوم موارد، خود اشخاص ندول‌های تیروئید خود را تشخیص می‌دهند.

وقتی کسی خودش ندول تیروئیدش را کشف می‌کند، احتمالا به دلیل فشاری است که بر نای یا حنجره خود احساس می‌کند و در تنفس و بلع خود دچار مشکل شده است. گره بزرگ تیروئید همچنین می تواند منجر به تغییرات صوتی یا گرفتگی صدا شود.

در برخی موارد، یک فرد می تواند ندول تیروئید را در جلوی گلوی خود احساس کند (فقط مراقب باشید که با سیب آدم و یا برآمدگی حنجره خود اشتباه نگیرید).

نحوه چک کردن تیروئید

در موارد دیگر، ندول تیروئید می تواند هورمون‌های تیروئید را ترشح کرده و سطح تیروئید را به طور غیر طبیعی بالا ببرد. این مورد به عنوان ندول فعال یا سمی شناخته می‌شود. ندول‌های فعال می‌توانند منجر به پرکاری تیروئید شوند که دارای این علائم هستند:

  • کاهش وزن
  • ضربان قلب
  • لرزش
  • تعریق
پیگیری یا فالوآپ آزمایشات 

هنگامی که سونوگرافی ندول تیروئیدی هیپوکوئیک را نشان می دهد، پزشک احتمالاً آزمایش پیگیری را انجام می دهد. اگرچه خطرات سرطان نسبتاً کم است، اما این احتمال وجود دارد که ندول هیپوکوئیک تیروئید بدخیم باشد. با تشخیص صحیح و درک ندول تیروئید، پزشک می تواند درمانی را که برای شما مناسب است توصیه کند.

پزشک شما احتمالاً یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و ندول تیروئید را در گردن شما احساس می کند. این می تواند به پزشک متخصص درباره اندازه و موقعیت ندول ایده دهد.

برای تشخیص صحیح، باید آزمایشات پیگیری گره هیپوکوئیک تیروئید را انجام دهید. این شامل:

بیوپسی آسپیراسیون سوزنی ظریف

طی بیوپسی آسپیراسیون با سوزن (FNA یا FNAB)، پزشک:

  1. از سوزن برای برداشتن سلول‌ها از مناطق مختلف ندول تیروئید استفاده می کند.
  2. سلول ها را زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند تا مشخص شود آیا سلول‌های سرطانی وجود دارد یا خیر.
  3. در بیشتر موارد، چند نمونه سلولی مختلف جمع آوری می‌کند تا مطمئن شود که هرگونه سلول سرطانی موجود در ندول را پیدا می‌کند.

نحوه تشخیص ندول سرطانی چیست؟

بیوپسی بهترین راه برای تعیین سرطانی بودن ندول تیروئید است.

پزشک ممکن است بی حسی موضعی را در طول این روش با حداقل تهاجم ارائه دهد، اما ممکن است حتی بی‌حسی و بیهوشی نیز لازم نباشد. آماده سازی خاصی برای بیوپسی و نمونه برداری وجود ندارد و اکثر افراد نیازی به زمان بهبودی ندارند.

در ۸۰ درصد موارد، بیوپسی آسپیراسیون سوزنی ظریف نشان می دهد که ندول تیروئید سرطانی نیست. در ۵% موارد، بیوپسی سرطان را نشان می‌دهد.

پزشک شما با مشاهده نمونه های سلولی از بیوپسی زیر میکروسکوپ می تواند تشخیص دهد که کدام یک از چهار نوع سرطان تیروئید را دارید.

در ۱۵ درصد باقیمانده موارد، بیوپسی نمی تواند پاسخ قطعی در مورد سرطانی بودن یا نبودن ندول تیروئید ارائه دهد. اگر چنین اتفاقی برای شما بیفتد، پزشک بهترین روش عمل را که ممکن است شامل جراحی باشد، مورد بحث قرار می‌دهد.

اگرچه دریافت پاسخ واضح از بیوپسی ناامید کننده است، اما پزشکان می توانند به کار خود ادامه دهند تا دریابند که در پشت ندول هیپوکوئیک تیروئید شما چیست.

آزمایش خون

هر زمان که پزشک یک ندول تیروئید، از جمله یک هیپوکوئیک پیدا کند، به احتمال زیاد آزمایش خون را سفارش می دهد. این آزمایش‌ها میزان هورمون تحریک کننده تیروئید در خون را اندازه گیری می‌کند تا مشخص شود آیا ندول تیروئید شما فعال است یا هورمون تولید می‌کند.

اگر پزشک شما متوجه شود که ندول شما هورمون تولید می کند، می‌توانید آسوده خاطر باشید، زیرا اکثر ندول‌های فعال سرطانی نیستند. با این حال، پرکاری تیروئید باعث افزایش متابولیسم بدن می شود که می تواند پیامدهای سلامتی خود را داشته باشد. درمان پرکاری تیروئید می تواند شامل دارو یا درمان ید رادیواکتیو برای از بین بردن تیروئید یا فرکانس رادیویی فرکانس ندول با عملکرد بالا باشد.

اسکن تیروئید

ندول های تیروئید هیپوکوئیک از طریق سونوگرافی تشخیص داده می شوند، بنابراین اگر ندول تشخیص داده شده است یعنی حتما سونوگرافی کرده اید. با این حال، پزشک ممکن است سونوگرافی دیگری را پیشنهاد دهد تا:

  • تصویر بهتری از ندول بگیرد.
  •  سایز ندول را تعیین کند.
  • برای هدایت سوزن بیوپسی.

سونوگرافی و بیوپسی آنقدر موثر شده اند که نیاز به اسکن هسته ای تیروئید را کاهش داده اند.

با این حال، در برخی موارد، به ویژه اگر ندول تیروئید شما فعال باشد یا بیوپسی شما بی نتیجه باشد، ممکن است پزشک از شما بخواهد اسکن تیروئید هسته ای را انجام دهید تا تصویر بهتری از ندول بدست بیاورد.

در این آزمایش از ید رادیواکتیو برای بررسی الگوهای عملکرد تیروئید استفاده می شود تا مشخص شود آیا ندول شما هورمون تولید می کند یا خیر.

در صورت نیاز به اسکن هسته ای تیروئید، قرص حاوی ید رادیواکتیو مصرف می کنید. چهار تا شش ساعت پس از مصرف قرص، در صورتیکه به صورت خوابیده روی میز قرار دارید، اسکن می شوید. اسکن دیگر معمولاً حدود ۲۴ ساعت بعد انجام می شود.

درمان

پس از این که پزشک از گره هیپوکوییک تیروئید شما درک کاملی پیدا کردند، می توانند یک دوره درمانی را به شما پیشنهاد دهند. این درمان دقیق بستگی به وضعیت خاص شما دارد:

  • این که آیا شما مبتلا به پرکاری تیروئید هستید یاتشخیص سرطان داده اند؟
  • نوع سرطان تیروئید شما.

چهار نوع سرطان تیروئید عبارتند از:

سرطان تیروئید پاپیلاری: اکثر سرطان‌های تیروئید، سرطان تیروئید پاپیلاری هستند که پیش آگهی بسیار خوبی دارد زیرا بعید است که فراتر از تیروئید گسترش یابد.

سرطان تیروئید فولیکولار: حدود ۱۰ درصد از سرطان های تیروئید فولیکولی هستند. آنها بیشتر از طریق تهاجم عروقی (به جای غدد لنفاوی) به سایر اندام ها سرایت می کنند.

سرطان تیروئید مدولاری: حدود ۲ درصد از سرطان های تیروئید مدولاری هستند. حدود ۲۵ درصد از این موارد به جهش ژنتیکی نسبت داده می شود. این نوع سرطان با جراحی قابل درمان است.

سرطان تیروئید آناپلاستیک: کمتر از ۲ درصد از سرطان های تیروئید آناپلاستیک هستند و بیشتر در افراد بالای ۶۰ سال بروز می کنند. این تهاجمی ترین نوع سرطان تیروئید است.

درمان‌های متداول مورد استفاده برای ندول‌های هیپوکوئیک تیروئید، از جمله آنهایی که سرطانی هستند، عبارتند از:

عمل جراحی

در برخی موارد، و به ویژه اگر ندول تیروئید سرطانی باشد، پزشک جراحی را برای برداشتن ندول، قسمتی از تیروئید یا کل تیروئید توصیه می کند.

جراحی اولین خط درمان سرطان تیروئید است. همچنین اگر ندول خوش خیم تیروئید در تنفس، صحبت یا بلع اختلال ایجاد کند، توصیه می شود. در برخی موارد، برای افرادی که مبتلا به پرکاری تیروئید هستند نیز جراحی استفاده می شود.

نوع جراحی که پزشک توصیه می کند بستگی به محل ندول شما و سرطانی بودن آن دارد. سه نوع جراحی رایج تیروئید عبارتند از:

  • تیروئیدکتومی برای برداشتن تمام تیروئید یا فقط بخشی از آن مانند ندول.
  • لوبکتومی تیروئید برداشتن نیمی از ماژول تیروئید است.
  • استموزکتومی یعنی برداشتن فقط ندول تیروئید.

ید درمانی رادیواکتیو

درمان با ید رادیواکتیو یا درمان با رادیواکتیو، تیروئید و هر سلول سرطانی را از بین می برد. در حقیقت ریشه کن کردن آن است.

تیروئید نسبت به ید بسیار حساس است، در حالی که سایر اندام ها این حساسیت را ندارند. به همین دلیل، ید رادیواکتیو می تواند تابش را هدایت کرده و بدون آسیب رساندن به سایر اندام ها و در معرض تابش قرار دادن آن به سمت تیروئید حرکت کند. اگر این روش را انتخاب کنید، این موارد را باید انجام دهید:

  • ید رادیواکتیو را به عنوان محلول کپسول قورت دهید.
  • طی ۶ ای ۱۸ هفته، ید از بین می‌رود.
  • از پزشک خود بخواهید عملکرد تیروئید شما را بررسی کند و ببیند آیا درمان با ید رادیواکتیو موثر بوده است یا خیر.

در برخی موارد، شما نیاز به دوره دوم درمان دارید.

درمان ید رادیواکتیو برای درمان سرطان تیروئید در برخی موارد و همچنین بیماری های تیروئید مانند بیماری گریوز استفاده می شود.

ایمنی اشعه

افرادی که تحت درمان با ید رادیواکتیو قرار می گیرند باید در خانه قرنطینه شوند تا خطر قرار گرفتن افراد دیگر در معرض اشعه را نداشته باشند.

پرتو درمانی

برای برخی از انواع نادر سرطان تیروئید، پزشک ممکن است پرتودرمانی را توصیه کند، که به طور رسمی به عنوان پرتودرمانی با پرتو خارجی شناخته می شود. این درمان مانند ید رادیواکتیو، سلول های سرطانی را با استفاده از اشعه از بین می برد. در این مورد، یک پرتو کوچک از اشعه خارج از بدن با دقت به سمت سرطان هدف هدایت می شود.

از پرتودرمانی برای سرطان هایی استفاده می شود که با ید رادیواکتیو قابل درمان نیستند، از جمله سرطان هایی که به خارج از تیروئید گسترش یافته اند. معمولاً اینها سرطان هایی هستند که ید را جذب نمی کنند. این شامل:

  • سرطان مدولاری تیروئید که حدود ۱ تا ۲ درصد موارد سرطان تیروئید را تشکیل می دهد.
  • سرطان تیروئید آناپلاستیک که در کمتر از ۲ درصد موارد دیده می شود.

در برخی موارد، از پرتودرمانی برای درمان انواع دیگر سرطان های تیروئید که به درمان با ید رادیواکتیو پاسخ نداده اند نیز استفاده می شود.

شیمی درمانی

در بیشتر موارد، شیمی درمانی برای درمان سرطان تیروئید استفاده نمی شود زیرا در برابر سرطان تیروئید مفید نیست و درمان های موثرتری در دسترس است.

با این حال، اگر مبتلا به سرطان تیروئید آناپلاستیک یا سرطان تیروئید فولیکولار/فولیکولار هستید، پزشک ممکن است شیمی درمانی را همراه با اشعه توصیه کند. در موارد نادر، شیمی درمانی برای درمان سرطان مدولاری تیروئید نیز استفاده می شود.

درمان های دارویی هدفمند

اگر درمان های دیگر برای از بین بردن سرطان تیروئید کارساز نبودند، پزشک ممکن است درمان های دارویی هدفمند را توصیه کنند. هدف از درمان‌های دارویی هدفمند، قطع رشد سلول‌های سرطانی با مسدود کردن کینازها، پروتئینی در سلول‌های سرطان تیروئید است که سیگنال رشد را نشان می‌دهد. به همین دلیل، داروها مهارکننده های کیناز شناخته شده اند.

انواع مختلفی از مهارکننده‌های کیناز وجود دارد، بنابراین پزشک یکی را که در برابر نوع خاص سرطان شما مؤثرتر است، توصیه می‌کند.

درمان‌های دارویی هدفمند به ویژه برای سرطان تیروئید مدولاری و آناپلاستیک مفید است زیرا سایر درمان‌ها در برابر آنها بسیار کارآمد نیستند. درمان‌های دارویی هدفمند ممکن است برای سایر سرطان‌های تیروئید که به درمان پاسخ نداده‌اند نیز استفاده شود.

صبر کن،ببین چی میشه!

اگر ندول تیروئید هیپواکوی شما سرطانی نیست و هورمون تیروئید کافی برای ایجاد پرکاری تیروئید تولید نمی کند، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که فعلا کاری انجام ندهید. اگر هیچ علامتی نداشته باشید، این امر رایج است که پزشک بگوید بدلیل بی خطر بودن ندول نیازی به درمان نیست.

در این مورد، احتمالا باید هر شش تا ۱۲ ماه یکبار اسکن تیروئید و آزمایش خون انجام دهید. این اسکن‌ها و آزمایش‌ها برای این است که مطمئن شوید گره در حال رشد یا ترشح هورمون نیست. اگر شروع به رشد کند یا فعال شود، ممکن است پزشک برای شما درمان را توصیه کند.

انجام اسکن‌های توصیه شده می‌تواند از پیشرفت بیماری تیروئید و هر گونه عارضه آتی تیروئید شما در مراحل اولیه تشخیص داده شود.

زندگی پس از درمان

در بسیاری از موارد، درمان‌های سرطان تیروئید، تیروئید را از بین می‌برد یا حذف می‌کند. این خوب است زیرا از شر سرطان خلاص می‌شوید. با این حال، توانایی بدن شما برای تولید طبیعی هورمون تیروئید را نیز از بین می‌رود. این می تواند کم کاری تیروئید را برای شما به دنبال داشته باشد. علائم کم کاری تیروئید می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • افزایش وزن
  • فراموشی
  • افسردگی

برای مبارزه با این علائم و حفظ متابولیسم شما در حالت عادی، پزشک احتمالاً داروهای جایگزین هورمونی را تجویز می کند که روزانه باید مصرف شود. رایج ترین درمان برای کم کاری تیروئید، داروی تجویزی لووتیروکسین است.

به منظور تعیین اینکه آیا شما از دوز مناسب استفاده می کنید و علائم جدیدی از بیماری تیروئید یا سرطان ندارید، پزشک پس از تشخیص ندول هیپوکوئیک تیروئید، سلامت تیروئید شما را با دقت کنترل می کند. این شامل اسکن و آزمایش خون برای اندازه گیری سطح هورمون یک یا دو بار در سال است.

آیا علائم تیروئید به طور کامل از بین می‌رود؟

اگرچه بیماری تیروئید و سرطان تیروئید شرایطی هستند که اغلب باید در طول زندگی مدیریت و کنترل شوند، اما هنگامی که پزشک یک پروتکل درمانی موثر ارائه می‌دهد، احتمالا بدون هیچ علامت و مشکلی زندگی خود را ادامه خواهید داد.

چشم انداز

در بیشتر موارد، سرطان تیروئید قابل درمان است. پزشک شما می تواند در مورد آینده بیماری شما نظر دهد. با این حال، داده های موسسه ملی سرطان به شما کمک می‌کند تا از پیش آگهی اطلاعات داشته باشید.

بر خلاف سایر سرطان ها که از مراحل برای نشان دادن میزان پیشرفت بیماری استفاده می کنند، سرطان تیروئید با استفاده از علائم زیر طبقه بندی می شود:

  • موضعی: سرطان فراتر از تیروئید گسترش نیافته است.
  • منطقه ای: سرطان به نواحی مجاور، مانند غدد لنفاوی گردن گسترش یافته است.
  • دور: سرطان به اندام‌ها و ساختارهای دور بدن گسترش یافته است.

با استفاده از این طبقه بندی ها، موسسه ملی سرطان میزان بقای پنج ساله برای هر یک از چهار نوع سرطان تیروئید را محاسبه می کند.

نرخ بقای ۵ ساله موضعی منطقه ای دور به طور کلی
پاپیلاری تقریبا ۱۰۰% ۹۹% ۷۶% تقریبا ۱۰۰%
فولیکولار تقریبا ۱۰۰% ۹۷% ۶۴% ۹۸%
مدولاری تقریبا ۱۰۰% ۹۱% ۳۸% ۸۹%
آناپلاستیک ۳۱% ۱۰% ۳% ۷%

مهم است که به خاطر داشته باشید که اینها فقط آمار است. از آنجایی که داده ها حدود پنج سال زودتر از انتشار آنها جمع آوری شده، به احتمال زیاد الان درمان سرطان تیروئید نسبت به آن زمان موثرتر شده و میزان بقا بهبود یافته است. این امر به ویژه در مورد سرطان‌های تیروئیدی که درمان آن سخت است مانند سرطان تیروئید آناپلاستیک صادق است، زیرا درمان‌های دارویی هدف همیشه در حال بهبود است.

در صورت تشخیص سرطان تیروئید، با پزشک خود صحبت کنید.

یک خبر عالی

پی بردن به وجود ندول تیروئید هیپوکوئیک می تواند ترسناک باشد. با این حال، قبل از اینکه زمان زیادی را صرف استرس و نگرانی کنید، به یاد داشته باشید که اکثر ندول‌های هیپوکیک تیروئید سرطانی نیستند. حتی اگر در کمتر از ۵ درصد افرادی قرار بگیرید که ندول های تیروئیدی هیپوکوئیک آن سرطانی هستند، بر این واقعیت تمرکز کنید که سرطان تیروئید بسیار قابل درمان است و شایع‌ترین انواع آن تقریباً ۱۰۰ درصد میزان بقا را در طول پنج سال دارند.

۲.۵ / ۵. ۲

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
انواع ندول تیروئید و 6 علت بوجود آمدن گره تیروئید
نوشتهٔ بعدی
برآمدگی غیرعادی در گردن ممکن است ندول های تیروئید باشد!

۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلام دکتر آیا سونوی داپلر تیرویید می‌تونه نوع ندول رو تشخیص بده ؟

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      سونوگرافی داپلر تیروئید یک ابزار تشخیصی است که می‌تواند اطلاعات مهمی در مورد ندول‌های تیروئید ارائه دهد. با این حال، لازم است بدانید که سونوگرافی داپلر به تنهایی قادر به تشخیص دقیق نوع ندول (خوش‌خیم یا بدخیم) نیست.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.