تیروئیدکتومی چیست و چطور انجام می شود؟

تیروئیدکتومی چیست و چطور بدون تیروئیدکتومی توده های تیروئید را درمان کنیم

تیروئیدکتومی به برداشتن تمام یا بخشی از غده تیروئید که در جلوی گردن قرار دارد، با جراحی است. غده تیروئید هورمون تیروئید را ترشح می کند که بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن را کنترل می کند.

تیروئیدکتومی چیست و چرا انجام می شود؟

تیروئیدکتومی یک عمل تهاجمی برای برداشتن غده تیروئید است، در شرایطی که تیروئید دچار مشکلاتی مانند توده های بدخیم تیروئیدی می‌شود ممکن است لازم باشد تا توده به شکل جزئی (قسمتی از آن) و یا به شکل کامل برداشته شود، اما اینکه وجود تیروئید چقدر برای بدن ضروری است و برداشتن آن تا چه حد می تواند باعث عوارض شود، چگونه باید عوارض آن را جبران کرد و مخصوصا اینکه در چه شرایطی تیروئیدکتومی لازم است و آیا هیچ راه دیگری جز این وجود ندارد مسائلی است که در این مقاله موسسه تصویربرداری تیراد آورده ایم.

تیروئیدکتومی چیست

درباره غده تیروئید

تیروئید یک غده کوچک در جلوی گردن شماست، یک غده به اصطلاح درون ریز که ترشح هورمون‌های تیروئیدی T3 و T4 را بر عهده دارد این هورمون‌ها بعلاوه هورمون کلسی‌تونین که غده تیروئید در ترشح آن نقش دارد بسیاری عملکردهای بدن را کنترل می کنند، هورمون‌های تیروئیدی سوخت و ساز بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند و به این ترتیب سرعت عملکرد تمام قسمت‌های بدن بر اساس آن تنظیم می‌شود، اگر درگیر پرکاری تیروئید شوید که بسیار هم خطرناک و جدی است قلب تندتر میزند، بیشتر عرق میکنید، سوخت و ساز بدن بیشتر است پس علاوه بر خستگی مفرط لاغری بدون دلیل نیز اتفاق می‌افتد.

اگر تیروئید کم کار شود برعکس پرکاری فعالیت‌های بدن کندتر می شود، قلب کندتر می‌زند، سوخت و ساز کمتر شده و چاقی به وجود می‌آید، کم کاری عوارض زیادی را به دنبال دارد که بایست درمان شود.

نقش تیروئید در بدن حیاتی است؟

با اینکه تیروئید بسیار مهم است و به نوعی اهمیت ویژه در بدن دارد مخصوصا در دوران‌هایی مانند کودکی، جنینی، بارداری این غده نقش حیاتی در بدن دارد ولی در مواردی نبودن غده بهتر از بودن آن است زیرا در علم پزشکی همیشه این منافع بیمار است که تعیین کننده رفتار پزشک به عنوان یک درمانگر است و آنچه انجام می شود برای بیمار منافع بیشتری خواهد داشت.

ولی آیا همیشه اینگونه است؟ یعنی هر زمانی غده دچار توده شد و یا مشکلات پرکاری و کم کاری پیدا کرد اولین راه حل تیروئیدکتومی است؟ باید بگویم بر خلاف تصور بسیاری که از توده‎های تیروئید وحشت زده می شوند اینطور نیست.

همیشه تیروئیدکتومی لازم نیست؟

تیروئیدکتومی در چه مواردی ضروری است؟ سرطان تیروئید، گواتر، پرکاری تیروئید و شرایطی مانند توده‌های تیروئید مواقعی است که ممکن است نیاز به تیروئیدکتومی داشته باشید ولی کجا و با چه شرایطی؟ آیا تمامی غده برداشته می‌شود یا تنها قسمتی از آن؟

مقدار غده تیروئید که برداشته می‌شود دقیقا بستگی به بیماری شما و میزان مشکلات تیروئیدتان دارد، اگر تیروئید به طور جزئی برداشته شود ممکن است عملکرد تیروئید به شکل عادی ادامه پیدا کند و نیازی به مصرف هورمون نداشته باشید ولی اگر تیروئید به شکل کامل برداشته شود به دلیل عدم تولید هومون‌های تیروئید لازم است که هورمون تیروئیدی مصرف کنید تا بتوانید کمبود هورمون را جبران کنید.

چرا تیروئیدکتومی لازم می‌شود؟

سرطان تیروئید

سرطان مهمترین دلیل برای تیروئیدکتومی است، در این مورد براشتن توده بدخیم همیشه در اولویت پزشکان بوده و هست و بسته به اینکه چه مقدار از توده درگیر بدخیمی شده باشد همه یا قسمتی از تیروئید برداشته می‌شود، درمان‌های کنونی که به عنوان جایگزین جراحی مطرح می‌شوند از جمله آر اف تیروئید و ماکروویو در شرایط خاص برای این دسته مطرح می‌شود بنابراین می‌توان گفت خط مقدم درمان سرطان تیروئید همین برداشتن تیروئید است.

تیروئیدکتومی چیست و چطور بدون تیروئیدکتومی توده های تیروئید را درمان کنیم

گواتر یا بزرگ شدن غیرسرطانی تیروئید

گواتر یا بزرگ شدن غده تیروئید ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیافتد، از جمله وجود یک توده در گلو یا چندین توده در گلو که به آن گواتر مولتی ندولار گفته می شود و یا در مواردی خود غده تیروئید شروع به بزرگ شدن می نماید، در مورد گواتر در شرایطی که پرکاری تیروئید اتفاق می افتد و یا بزرگی غده باعث آسیب به اعضای گردن، نفس تنگی، گیر کردن غذا در گلو، تغییر صدا و از دست رفتن زیبایی جراحی تیروئید و تیروئیدکتومی پیشنهاد می شود.

اما در مورد گواتر بهتر است قبل از جراحی و برداشتن تیروئید نگاهی به روش های بدون جراحی تیروئید بیاندازید زیرا ممکن است شما بتوانید بدون جراحی و برداشتن تیروئید و بدون آسیب به تیروئید مشکلتان را حل کنید توصیه می کنم مطلب زیر را به خوبی بخوانید زیرا ممکن است در زندگی آینده شما تاثیر به سزایی داشته باشد و شما را از یک دردسر بزرگ نجات دهد.

پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید یک بیماری خطرناک است که در آن غده تیروئید بنا به دلایل مختلف شروع به تولید هورمون بیش از حد می کند، تاکید می‌کنم که این یک بیماری خطرناک است که عوارض زیادی را برای بیمار به همراه دارد و خبر خوشحال کننده اینجاست که اگر پرکاری تیروئید شما در اثر وجود ندول سمی تیروئید بوده باشد، می‌توانید از روش آر اف کمک بگیرید و بدون جراحی و یا تیروئیدکتومی آن را درمان کنید. برای درمان پرکاری تیروئید لازم است تا ابتدا به علت ایجاد آن پی ببرید و پس از بررسی دلایل راه حل مناسب درمان را پیدا کنید، در مواردی درمان پرکاری تیروئید با کمک داروهای ضد تیروئیدی است.

ندول‌های تیروئید

گرچه ندول تیروئید یک مسئله فراگیر در بین افراد جامعه است و اکثر بزرگسالان اگر یک سونوگرافی گردن انجام دهند احتمالا به وجود یک ندول یا بیشتر در تیروئیدشان پی می‌برند ولی همه این گره‌ها خطرناک نیستند و همه آنها به درمان نیاز ندارند، درمان این گره‌ها در صورتی انجام می‌شود که پس از نمونه برداری مشخص شود، توده‌ها بدخیم بوده و نیاز به درمان دارد و یا توده‌های خوش خیمی که شروع به رشد نموده و بیمار را با مشکلاتی مانند مشکلات تنفسی، مشکلات بلع و یا زیبایی روبرو می‌کند.

در گذشته ای نه چندان دور اکثر افرادی که با توده های خوش خیم رو به رو می شوند به این دلیل که تیروئیدکتومی می تواند عوارض زیادی را برای آنها به بار بیاورد ترجیح می دادند تا آن را درمان نکنند و تا زمانی که توده غیرقابل تحمل نشود آن را تحمل می کردند ولی خبر خوب این است که این توده ها دیگر نیازی به تیروئیدکتومی ندارند و می توان با کمک درمان‌های کنونی (آر اف و ماکروویو) بدون آسیب به بافت تیروئید آنها را از بین برد و اتفاقا هر چه توده کوچکتر باشد سریعتر، با تعداد دفعات کمتر (حتی یک بار) و با هزینه کمتر درمان نمود.

بنابراین اگر از این دسته افراد هستید بدون نگرانی با موسسه فوق تخصصی تیراد در تهران تماس بگیرید و برای درمان اقدام کنید، نیازی نیست شما نگران تیروئیدکتومی باشید.

عوارض تیروئیدکتومی

در تیروئیدکتومی همانطور که مطرح شد برداشتن بافت تیروئید می تواند مسبب کمکاری تیروئید شود، علاوه بر این برخی دیگر عوارض نیز ممکن است اتفاق بیافتد، گرچه به طور کلی این یک عمل بی خطر محسوب می‌شود و عوارض آورده شده احتمال بالایی برای رخداد ندارند ولی با اینحال نباید آنها را نادیده گرفت.

  1. آسیب به تارهای صوتی حین عمل
  2. عوارض ناشی از بیهوشی
  3. خونریزی و عفونت
  4. کم کاری تیروئید

کاری که موسسه فوق تخصصی تیراد برای شما انجام می دهد

موسسه فوق تخصصی تیراد به عنوان اولین مرکز و تنها مرکز درمان‌های بدون جراحی تیروئید در کشور از سال ۹۶ آغاز به فعالیت نموده و تاکنون توانسته است موفقیت‌های چشمگیری را در زمینه درمان توده‌های تیروئید علی الخصوص توده‌های خوش خیم به دست بیاورند، بیماران محترم می‌توانند برای مشاوره و نیز دریافت پاسخ سوالاتشان با شماره تلفن‌های موسسه تیراد تماس بگیرند.

۳.۳ / ۵. ۳

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
13 علامت مهم هشدار دهنده برای پرکاری تیروئید
نوشتهٔ بعدی
پرکاری تیروئید با آر اف درمان می شود؟ چرا تیروئید پرکار می شود؟

۴ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • علی رضا آرایی
    1402/12/25 10:09 ب.ظ

    با سلام خواهرم به تازگی تیرویید و مقداری از غدد لنفاویش را برداشته آیا نیاز به شیمی درمانی یا ید درمانی است الان دستاش بدجوری درد میکند و گرفتگی دارندنیاز به درمان دارند آزمایش کلسیم و منیزیوم ایشان طبق آزمایش خوب است ممنون از لطفت

    پاسخ
  • سلام دخترم ۱۳سال داردمبتلا به سرطان تیروئیدپاپیلاری متاستازریه است که درسال۹۷جراحی شدلوپ چپ ولوپ راست وغددلنفاوی برداشته شد وسه بارهم یددرمانی شد متخصص خون توصیه له استفاده ازداروی سورافنیب کرده اند اماپزشک طب هسته ای اسکن تمام بدن رادیدندگفتندالان جذب ریه حوبه .کدام انتخاب بهتره ؟ پرتو درمانی هم برای ریه جواب نمبده آیا درمان دیگری هم داره؟ لطفا راهنمایی کنید. درصورت لزوم به تهران هم جهت مشاوره حضوری خواهم آمد.

    پاسخ
  • سنا محمدی
    1398/12/07 5:33 ق.ظ

    سلام.من کانسر تیروئید تشخیص گرفتم.تیروئیدکتومی شدم.متاستاز به لنفاوی داده بود که اونا هم برداشته شد و سمت راستم بود.دوماه از عملم میگذره.دست راستم خیلی دردناکه.و اصلا خوب نمیشه.آیا متاستاز پیشرفت به تمام لنفاوی دست هم میکنه؟اگر اینطووری بود تو اسکن بعد از یدتراپی نشون میداد؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.