انواع بیماریهای تیروئید را بشناسید، بیماری تیروئید ممکن است خاموش باشد!
تیروئید یک غده پروانهای شکل کوچک است که در جلوی حنجره واقع شده، این غده کوچک با تولید هورمون تیروئید بسیاری از رفتارهای بدن انسان را کنترل میکند. تولید کم هورمون تیروئید یا تولید بیش از حد آن میتواند اختلالات زیادی را در بدن به وجود بیاورد. بیماریهای غده تیروئید از معمولترین بیماریهایی است که افراد جامعه درگیر آن هستن. این بیماریها بیشتر گریبانگیر خانمها میشوند و به بیان دیگر خانمها بیشتر از آقایان درگیر مشکلات تیروئید هستند. متاسفانه افراد زیادی هستند که با مشکلات تیروئید دست و پنجه نرم میکنند ولی تشخیص داده نشدهاند، از این رو موسسه تصویربرداری تیراد تصمیم گرفت تا در این تاپیک به بررسی کلی در انواع بیماریهای تیروئید و علائم آن بپردازد. اگر شما هم به علائم بیماری تیروئید شک دارید بهتر است این مقاله را تا انتها بخوانید.
سریع پیدا کنید
مروری بر عملکرد تیروئید و انواع بیماریهای تیروئید
تیروئید غدهای است که همه چیز را در بدن شما کنترل میکند. این غده با استفاده از یدی که از غذای روزانه شما به دست میآورد و اسید آمینه تیروزین هورمون تیروئید تولید میکند. همه فعالیتها در بدن شما از هضم غذا و رشد مو و ناخنتان یا عملکرد غدد در بدن شما بسته به هورمون تیروئید است. مغز، قلب و متابولیسم بدن شما در میزان مناسب هورمون تیروئید نقش موثری دارد.
غده تیروئید در یک عملکرد حلقه مانند با غده هیپوفیز شما کار میکند. میزان هورمون تیروئید باعث کاهش و یا افزایش ترشح هورمون TSH از طرف هیپوفیز میشود و بالعکس ترشح هورمون TSH تحریک کننده ترشح هورمون تیروئید است.
تیروئید میتواند به برخی بیماریها مبتلا شود که نتیجه آن افزایش و یا کاهش ترشح هورمون تیروئید و یا به اصطلاح هیپوتیروئیدی یا هایپرتیروئیدی شود. این بیماریها (انواع بیماریهای تیروئید) عبارتند از:
بیماری هاشیموتو:
هاشیموتو یک بیماری خودایمنی است که طی آن بدن به مقابله به غده تیروئید میپردازد و با حمله به آن جلوی عملکرد تیروئید را میگیرد. آنتی بادی تیروئید پر اکسیداژ (TPO) و آنتی بادی تیروگلوبولین (TgAb)، آنتی بادیهایی هستند که در این حمله دخیل بوده و به تیروئید آسیب میرسانند.
این بیماری به تدریج باعث تخریب غده تیروئید و التهاب آن میشود که این نهایتاً به کم کاری غده منتهی میشود و در بدن به میزان کافی هورمون تولید نمیشود.
همچنین بیماری هاشیموتو میتواند در طی یک دوره کوتاه باعث پرکاری تیروئید شود که خطر ایجاد ندول تیروئید و ابتلا به سرطان تیروئید را ایجاد میکند و در نهایت به کم کاری تیروئید منتج میشود.
علائم هاشیموتو:
این بیماری با بزرگ شدن غده تیروئید که به طور معمول در کل غده منتشر میشود همراه است. در موارد معدودی این بیماری باعث بزرگ شدن محدودهای در تیروئید میشود و باقی علائم آن علائم کم کاری تیروئید است مانند خستگی، یبوست، چاقی، ضعف حافظه، گرفتگی عضلات و نازایی.
بیماری گریوز:
بیماری گریوز نیز مانند هاشیموتو یک بیماری خود ایمنی در بین انواع بیماریهای تیروئید است، با این تفاوت که در بیماری گریوز بدن آنتی بادیهایی را تولید میکند که باعث افزایش سطح تولید هورمون تیروئید میشود. این آنتی بادیها تحریک کننده تیروئید هستند و باعث فعالیت بیشتر تیروئید میشوند. گریوز در مواردی با گواتر همراه میشود و یا باعث ایجاد ندول تیروئید میشود. بیماری گریوز اغلب با بیرون زدگی چشم و مشکلات چشمی همراه میگردد.
سرطان تیروئید:
سرطان نیز در بین انواع بیماریهای تیروئید جای خود را داشته است. سرطان تیروئید نوعی سرطان است که در غده تیروئید گسترش مییابد و اکثراً با وجود ندولها و گرهها (گرههای جامد و یا مایع) همراه است.
چهار نوع سرطان تیروئید
- سرطان پاپیلاری و یا هر دو پاپیلاری – فولیکولار که تقریبا ۸۰ درصد از آمار سرطان را به خود اختصاص داده است
- سرطان فولیکولار یا هرتل سل که آماری تقریبا ۱۵ درصدی را در تحقیقات نشان میدهد
- سرطان مدولاری که تقریبا سه درصد سهم از سرطانهای تیروئید را داشته است
- و نهایتاً سرطان آناپلاستیک با کمترین آمار (تقریبا دو درصدی) ولیکن بسیار خطرناک است
تیروئیدیت نیز در دسته انواع بیماریهای تیروئید قرار میگیرد
در این بیماری دستهای از عوامل سبب میشوند که غده تیروئید به صورت متورم و ملتهب شود. تیروئیدیت ممکن است در اثر یک عفونت ویروسی و یا التهاب ناشی از باکتریها به وجود بیاید.
انواع تیروئیدیت
- تیروئیدیت هاشیموتو
- تیروئیدیت گرانولوماتوز
- تیروئیدیت دکروین یا تیروئیدیت لنفوسی تحت حاد
- تیروئیدیت عفونی حاد
- تیروئیدیت ساکت (بدون درد)
- تیروئیدیت ریدل
- تیروئیدیت پس از زایمان
علائم تیروئیدیت
درباره علائم این بیماری باید این نکته را مد نظر قرار داد که دلایل مختلفی که موجب به وجود آمدن این بیماری میشوند و سطح و سرعتی که هر کدام از عوامل در التهاب به دنبال دارند باعث بروز علائم متفاوت میشود. در مقالات بعدی به شکل مفصل راجع به هر نوع تیروئیدیت بحث و گفتگو خواهیم کرد و علائم هر کدام را به طور جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.
گواتر مولتی ندولار سمی
بیماری گواتر مولتی ندولار به معنی وجود چندین ندول در غده تیروئید و بزرگ شدن غده به همین واسطه است. در اغلب موارد این ندولها نیز در تولید هورمون تیروئید فعال هستند و همین موضوع سبب افزایش هورمون تیروئید و نهایتاً باعث هایپر تیروئیدی و یا تیروئید پرکار میشود. ندولهای سمی احتیاج به درمان دارند.
در گذشته اغلب پزشک با درمان جراحی سعی در بهبود این بیماران میکرد، ولیکن عوارضی که بیمار را پس از آن درگیر مینمود باعث میشد تا این درمان محبوب نبوده و بیماران نهایتاٌ مجبور به تحمل این نوع درمانها باشند. گرچه هنوز هم در مواردی جراحی بهترین و حتی مهمترین گزینه در درمان تیروئید در نظر گرفته میشود ولیکن خوشبختانه روشهایی مانند آر اف تیروئید و ماکرویو جایگزین بسیار مناسبی در درمان اکثر ندولها در نظر گرفته میشود که پزشک پس از بررسی تشخیص میدهد که آیا بیمار مستعد این نوع درمان هست یا خیر.
همانطور که در تمامی این بیماریها دیدید، هر کدام از اینها میتواند سبب کاهش تولید هورمون و یا افزایش تولید هورمون تیروئید شود. انواع بیماریهای تیروئید به سبب نقشی که در بدن ایفا میکنند، فرد را با علائم هیپو و یا هایپر تیروئید رو به رو میکنند و علائم هر کدام بسته به عملکرد آن متفاوت خواهد بود. در این سایت راجع به هر دو موضوع هیپوتیروئید و هایپرتیروئید و درمان آنها مطالب زیادی آورده شده که میتوانید آنها را مطالعه و اطلاعات مورد نیازتان را به دست بیاورید.
منابع :
دکتر حسین چگینی فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای از دانشگاه تهران و متخصص رادیولوژی
موسس موسسه سونوگرافی و تصویربرداری تیراد
دارای گواهینامه نورورادیولوژی اروپا ESNR
عضو کمیته اینترونشن انجمن رادیولوژی ایران
۱۹ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام. من مدتی است قسمت ناحیه گردن متورم است و آزمایش tsh نرمال است. میخواستم ببینم چه. کاری باید انجام بدم.
سلام، وقت بخیر
بدون بررسی سوابق و نتایج ازمایشگاهی نمیتوان نظری داشت.
آقای دکتر من بیش از یکسال هست که فاکتور TG در تیروئیذ خیلی بالا هست ولی فاکتورهای دیگه مثل T4,T3 و Tsh همه در رنج نرمال هستند البته من دچار بیماری ms هستم وقرص مصرف میکنم علت چی هست ؟؟ ممنونمیشم راهنمایی کنید
سلام، وقت بخیر
بالا بودن فاکتور TG (تیروگلوبولین) در حالی که سایر هورمونهای تیروئیدی (T4، T3 و TSH) در محدوده نرمال هستند، ممکن است به دلایل مختلفی مرتبط باشد.
در مورد شما، از آنجا که سایر فاکتورها در محدوده نرمال هستند و شما بیماری MS دارید و داروهای مرتبط با آن را مصرف میکنید، ممکن است لازم باشد داروهای مصرفی شما و تأثیرات آنها بر تیروئید نیز مورد بررسی قرار گیرد.
پیشنهاد میکنم این موضوع را با پزشک متخصص تیروئید یا نورولوژیست خود در میان بگذارید تا با بررسی دقیقتر (مانند آزمایشهای تصویربرداری یا بیوپسی) علت دقیق مشخص شود.
سلام وقت بخیر من چن روز پیش ازمایش دادم و دکتر گفتن ک تیروئیت کم کار هست ۲\۶ بود میخواستم بدونم میشه باردارشد؟و گفتن ک در هفته دو روز قرص استفاده نکن
سلام، وقت بخیر
اگر روال درمانی را منظم انجام دهید، وضعیت تیروئید در بدن شما به حالت نرمال در آمده و مانند سایر خانم ها باردار می شوید.
سلام وقت بخیرببخشید من چن بارازمایش تیرویید دادم ولی جوابش منفی بوده ولی اعلام کم کاری تیرویید دارم وهروقت هندوانه یا گوجه سبز بیستنی میخورم احساس خفگی بهم دس میده
سلام، وقت بخیر
نتیجه ازمایش تیروئید منفی نمیشود، بسته به اینکه چه نوع آزمایشی انجام شده، نتیجه آزمایش در وضعیت جسمی شما بسیارمهم است.
سلام مدتی هست که تیروئید م بزرگ شده چندین بار آزمایش و سونو گرافی و زیر دستگاه رفتم ولی همه دکترا گفتن هیچی نیست فقط بزرگ شده ولی گاهی یه طرف تیروئید م بزرگ میشود و گاهی دوطرف ممنون میشم راهنماییم کنید که چطور تیروئید م کوچک شود
با سلام سونوگرافی تیرویید انجام دادم و نیاز به تفسیرش دارم
در سونوگرافی از تیروئید:
لوب راست و ایسم تیرویید در محل آناتومیک دیده نمیشود. (جراحی)
لوب چپ تیرویید به ابعاد با ۱۴*۱۸*۳۳ با اکوی هتروژن به نفع تیروییدیت هاشیماتو رویت گردید.
شواهدی از ندول واضح دیده نمیشود.
شواهدی به نفع لنفادنوپاتی در فضاهای گردنی دیده نشد.
*توضیح اینکه جراحی انجام دادم ۱۰ سال پیش و جواب پاتولوژی بعد عمل: (MULTINODULAR GOITER)
سلام، وقت بخیر
اطلاعات سونوگرافی تیروئید شما نشان میدهد که:
۱. لوب راست و ایسم تیروئید به دلیل جراحی قبلی دیده نمیشوند.
۲. لوب چپ تیروئید دارای ابعاد ۱۴*۱۸*۳۳ میلیمتر است و با اکوی هتروژن (متفاوت) به نفع تیروئیدیت هاشیماتو (یک نوع التهاب تیروئید) دیده میشود. این نشانگر وجود التهاب و تغییرات در تیروئید است که ناشی از تیروئیدیت هاشیماتو باشد.
۳. شواهدی از ندول (تودههای غیرطبیعی) دیده نمیشود. این نکته مهم است زیرا ندولهای تیروئید نشاندهنده مشکلات خاصی مانند تورم خوشخیم یا خطر سرطانی باشند.
۴. هیچ شواهدی از لنفادنوپاتی (تورم لنفاها) در منطقه گردن دیده نشده است.
در مجموع، این نتایج نشان میدهند که تیروئید شما ممکن است درگیری به واسطه تیروئیدیت هاشیماتو باشد. اما برای تشخیص نهایی و برنامه درمانی مناسب، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. او میتواند با توجه به این نتایج و تاریخچه پزشکی شما، راهنمایی لازم را ارائه دهد.
سلام من آزمایش دادم t3 t4 tsh نرمال هست فقط tpoبیشتر از حد نرمال میباشد ولی همه علایم تیرویید رو دارم
سلام، وقت بخیر
TPO به معنی آنتیتیروپراکسیداز است، یک نوع آنتیبادی که توسط سیستم ایمنی بدن تولید میشود. آزمایش TPO به منظور اندازهگیری سطح آنتیتیروپراکسیداز در خون انجام میشود.
وجود این آنتیبادیها ممکن است نشاندهنده بیماری هاشیموتو (یا تیروئیدیت هاشیموتو) یا برخی از اختلالات تیروئیدی دیگر باشد.
در بیماری هاشتموتو، سیستم ایمنی بدن به طور نادرست به بافتهای تیروئید حمله کرده و باعث تخریب تیروئید میشود، که ممکن است منجر به کمکاری تیروئید شود.
معمولاً افزایش سطح آنتیتیروپراکسیداز (TPO) در آزمایش خون به عنوان نشانگر این بیماری در نظر گرفته میشود. تشخیص بیماری هاشیموتو نیاز به اطلاعات بیشتر از طریق بررسی سوابق بیشتر و انجام آزمایشات دقیق تر دارد.
سلاماقایدکترمنقبلزایمانکمکاریتیروییدداشتمالنسهماههافسردگیگرفتمبهنظرشمامالتیروییدنیست
باسلام حدود۶سال پیش بافلج عضلانی گردن به پایین به دکترمراجعه نمودم پس ازازمایشات مشخص شدبعلت هایپرتیروییدی وطوفان تیروئیدی این اتفاق افتاده وقرص متی مازول ونورتریپتیلین وپرانول تجویزنمودن که من دائم استفاده نمودم اخیرامدت۶ماهه که باتورم غده تیروئیدوتعریق وگاهی تاربینی مبتلاشده ام ضمنامن همچنان قرصهارامصرف میکنم نظرشماچیست لطفاراهنمایی فرماییدسپاس وتشکر
سلام با تشکر از مطالب عالی
خودم و اقوام سابقه تیروئید نداریم و آزمایش هشت ماه قبلم کاملا نرمال بوده.tsh 1.3
من پنج ما پیش کرونا گرفتم و ظرف یک ماه تا ۴۰ روز همه علائم کم کاری در من ظاهر شد
Tsh 5.75 شده بود.
بعد با تجویز دکتر مصرف لووکسین ۱۰۰ رو شروع کردم و آزمایش دادم.نتایج:
Tsh 1.1_ T4 9.5_T3 1.2
(Anti tpo 8.3(normal up to 40
(Anti tsh receptor 0.5(normal up to 1
الان دکتر گفته روزی نصف قرص بخور تا آزمایش بعدی، واقعا علائم کم کاری زندگیمو فلج کرده
آیا من بهبود پیدا می کنم؟ چقدر طول می کشه
سلام. آقای دکتر ابراهیمی گفتن زیر نظر دکتر غدد درمان تون رو ادامه بدین.
سلام وقت بخیر ببخشید بنده تقریبا یک ماه پیش متوجه باد کردن یک طرف گلویم شدم به پزشک مراجعه کردم سونوگرافی کرد و در جواب سونوگرافی نوشته بود اندازه لوب راست گردن بزرگتر از حد نرمال هست و یک ندول کیستیک با سپتاسیون با قطر ۳۳ میلیمتر مشاهده گردید و آزمایش خونم هم هورمون ها طبیعی بودن وتیروییدم کم کار یا پر کار نبود و ای اس ار در ازمایشم ۳۹ بود و پزشکم گفتن که باید دو هفته دیگر پیشش برم و بررسی بشه میخواستم نظرتون رو بی زحمت بفرمایید
سلام. خوش خیم هست.