سرطان تیروئید: 5 نگرانی اصلی در مورد ندول تیروئید

سرطان تیروئید، 5 نگرانی اصل درباره ندول تیروئید

گره‌های تیروئید چیست؟

قبل از پرداختن به سرطان تیروئید، ابتدا لازم است بدانید ندول تیروئید چیست. ندول‌های تیروئید تومورهایی هستند که در غده تیروئید ایجاد می‌شوند و یک توده یا برآمدگی را در سطح صاف تیروئید تشکیل می‌دهند. ندول‌های تیروئید شایع هستند و ۴۰ درصد از زنان و ۳۰ درصد از مردان درگیر آن هستند. بیشتر گره‌های تیروئید خوش‌خیم و برخی سرطانی هستند. وقتی مردم می‌شنوند که ندول تیروئید دارند، نگران سرطان و نیاز به جراحی هستند. سرطان تیروئید تنها ۵ تا ۱۵ درصد از ندول‌های تیروئید را تشکیل می‌دهد؛ اما مردم به‌طور قابل‌درک درمورد نیاز به بیوپسی و اسکن سونوگرافی نگران هستند. در اینجا پنج نگرانی اصلی که افراد با شنیدن ندول تیروئید دارند، آورده شده است:

سرطان تیروئید: ۵ نگرانی اصلی در مورد ندول تیروئید

۱. علت ایجاد گره‌های تیروئید چیست؟

با شنیدن ندول تیروئید، یکی از اولین نگرانی‌هایی که برای افراد به وجود می‌آید این است که علت آن چیست. علت بیشتر ندول‌های تیروئید مشخص نیست. تقریباً در ۱۰۰٪ موارد ایجاد ندول تیروئید به‌دلیل کارهایی که انجام داده‌اید یا چیزهایی که خورده‌اید نیست. بااین‌حال، شرایط متعددی با ایجاد گره‌های تیروئید از جمله کمبود ید و رشد بیش‌ازحد بافت طبیعی تیروئید، مرتبط است. رژیم‌های غذایی با کمبود ید، می‌تواند افراد را مستعد ایجاد گره‌های تیروئید کنند.

بخش‌هایی از جهان همچنان دچار کمبود ید در رژیم‌های غذایی خود هستند؛ بااین‌حال در ایالات متحده و بسیاری از کشورهای دیگر، وجود ید در رژیم غذایی روزانه باعث می‌شود ابتلا به ندول‌های تیروئید بسیار بعید باشد. برای داشتن درک بهتری از وضعیت کشورها می‌توان گفت، اگر شما به اینترنت دسترسی دارید، کمبود ید ندارید.

ندول‌های تیروئید معمولاً به‌دلیل رشد بیش‌ازحد بافت طبیعی تیروئید، به دلایلی که هنوز به‌خوبی شناخته نشده است، ایجاد می‌شوند. این گره‌های تیروئید معمولاً آدنوم فولیکولی یا آدنوم تیروئید نامیده می‌شوند. (سلول فولیکولی یک سلول تیروئیدی است که ظاهر طبیعی دارد) ندول‌های تیروئید که به‌عنوان آدنوم فولیکولی در نظر گرفته می‌شوند، سرطانی و نگران‌کننده نیستند و نیازی به برداشتن ندارند؛ مگر اینکه علامت‌دار باشند. به‌ندرت پیش می‌آید که ندول تیروئید بیش‌از‌حد هورمون تیروئید تولید کند و باعث پرکاری تیروئید شود. بنابه دلایلی این ندول‌های بیش‌ازحد تولیدکننده هورمون تیروئید، توانایی خود را برای تنظیم تولید هورمون محرک تیروئید (TSH) توسط غده هیپوفیز از دست می‌دهند.

علت ایجاد گره‌های تیروئید چیست

۲. آیا نیاز به بیوپسی از ندول تیروئیدم دارم؟

وقتی افراد می‌شنوند که ندول تیروئید دارند، بلافاصله به خطرات آن فکر می‌کنند و نگران نیاز به بیوپسی از ندول خود هستند. ندول‌های تیروئید اغلب زمانی پیدا می‌شوند که پزشک گردن بیمار را معاینه می‌کند و غده تیروئید را احساس می‌کند. ندول‌های تیروئید نیز اغلب زمانی که بیمار به دلایل دیگری از گردن یا قفسه سینه عکس‌برداری، سی‌تی‌اسکن، MRI یا سونوگرافی می‌کند، کشف می‌شود. درحالی‌که بیشتر گره‌های تیروئید خوش‌خیم هستند (۹۵-۸۵%)، اغلب اوقات یک نمونه‌برداری با سوزن ظریف (FNA) برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه رفتار ندول تیروئید موردنیاز است. ما فقط این را “بیوپسی سوزنی” می‌نامیم.

نمونه‌برداری سوزنی معمولاً برای گره‌های بزرگ‌تر (بیش از ۱ سانتی‌متر یا ۳/۸ اینچ)، ندول‌های علامت‌دار، ندول‌هایی که در سونوگرافی دارای ویژگی‌های مشکوک هستند، گره‌هایی که ظاهرشان تغییر می‌کند و یا ندول‌های تیروئیدی که اندازه آن‌ها افزایش ‌یافته است، انجام می‌شود. نتایج یک بیوپسی سوزنی تیروئید بر اساس سیستم Bethesda برای گزارش سیتوپاتولوژی تیروئید برای ندول‌های تیروئید طبقه‌بندی می‌شود.

آیا نیاز به بیوپسی از ندول تیروئیدم دارم؟

دسته‌بندی‌های تشخیصی به شرح زیر است:
    1. غیر تشخیصی یا نامطلوب
    2. خوش‌خیم
    3. آتیپی با اهمیت نامشخص (AUS) یا ضایعه فولیکولی با اهمیت نامشخص (FLUS)
    4. نئوپلاسم فولیکولی یا مشکوک به نئوپلاسم فولیکولی
    5. مشکوک به بدخیمی
    6. بدخیم

بیوپسی دوم یا سوم تیروئید نتایج بیوپسی‌های قبلی همان گره تیروئید را پاک نمی‌کند یا از بین نمی‌برد. هنگامی که بیوپسی سلول‌های غیرمعمول یا مشکوک را برمی‌گرداند، می‌توان آزمایش‌های مولکولی/ژنتیکی اضافی را برای به‌دست‌آوردن اطلاعات بیشتر در مورد سرطانی بودن یا نبودن ندول تیروئید انجام داد. هیچ آزمایش بیشتری بر روی ندول‌های خوش‌خیم، بسیار مشکوک یا سرطانی تیروئید لازم نیست. بااین‌حال، بیوپسی کامل نیست و سونوگرافی تخصصی می‌تواند خوش‌خیم، غیرمعمول/مشکوک یا سرطانی بودن ندول تیروئید را در بیشتر موارد تشخیص دهد. بیماران همچنین باید بدانند که بیوپسی تیروئید فقط به‌اندازه تخصص افرادی که آن‌ها را انجام می‌دهند و آسیب شناسانی که سلول‌ها را ارزیابی می‌کنند خوب و قابل‌اعتماد هستند؛ بنابراین، نمونه‌برداری از ندول‌های تیروئید باید در صورت امکان توسط مراکز تخصصی و پزشکان باتجربه انجام و ارزیابی شود.

۳. آیا ندول من سرطان تیروئید است؟

سؤال شماره یک بیماران در هنگام تشخیص ندول تیروئید این است که آیا ندول سرطانی است یا خیر. یک سونوگرافی عالی سنگ بنای تشخیص بدخیم (سرطانی) یا خوش‌خیم بودن ندول تیروئید (غیر سرطانی) است. در شرایط بسیار نادر، آزمایش خون می‌تواند اطلاعات بیشتری در مورد سرطان تیروئید ارائه دهد. احتمال سرطانی بودن ندول تیروئید بسیار کم است (۵ تا ۱۵ درصد از کل ندول‌های تیروئید). خطر ابتلا به سرطان تیروئید در ندول با عوامل زیر افزایش می‌یابد:

    • سن کمتر از ۳۰ سال
    • سن بالاتر از ۵۰ سال
    • جنس مرد
    • سابقه خانوادگی مثبت سرطان تیروئید
    • سابقه خانوادگی مثبت سایر سرطان‌های غدد درون‌ریز
    • سابقه قرارگرفتن در معرض پرتوهای قابل‌توجه
    • ندول‌های تیروئید بزرگ‌تر
    • فلج تارهای صوتی (گرفتگی صدا)

تشخیص سرطان‌های تیروئید واقع در گره‌های تیروئید چالش‌برانگیز است؛ زیرا به‌ندرت علائم بیماری ایجاد می‌کنند. علاوه‌براین، تقریباً تمام سرطان‌های تیروئید را نمی‌توان با آزمایش خون یا آزمایشگاه‌های معمول تشخیص داد. متأسفانه سرطان تیروئید می‌تواند سال‌ها بدون هیچ علامتی یا حتی بدون اطلاع بیمار وجود داشته باشد. در واقع، ۵۰ درصد از گره‌های تیروئیدی که سرطانی هستند، حتی تا پس از برداشتن جراحی تشخیص داده نمی‌شوند. ارزیابی تخصصی گره‌های تیروئید برای دستیابی به برنامه درمانی صحیح، بسیار مهم است. جراحی اصلی‌ترین روش برای درمان سرطان تیروئید است.

آیا ندول من سرطان تیروئید است؟

۴. آیا برای ندول تیروئیدم نیاز به جراحی دارم؟

هنگامی که افراد می‌شنوند که ندول تیروئید دارند، نگران جراحی می‌شوند و اینکه آیا برای برداشتن ندول تیروئید نیاز به جراحی است یا خیر. تقریباً تمام گره‌های تیروئیدی که بدخیم یا مشکوک به بدخیمی هستند با جراحی درمان می‌شوند. برای گره‌هایی که دارای سلول‌های غیرمعمول یا مشکوک در بیوپسی هستند، اغلب به جراحی نیاز است. جراحی اصلی‌ترین راه درمان سرطان تیروئید است.

بهترین شانس برای درمان سرطان تیروئید با اولین (و تنها) عمل جراحی است. سرطان‌های تیروئیدی که به طور نادرست ارزیابی شده و به طور ناقص درمان می‌شوند، با نرخ ۳۰-۲۰ درصد عود می‌کنند. فقط جراحان متخصص سرطان تیروئید باید جراحی تیروئید را انجام دهند؛ زیرا خطر برای بیماران، در دستان جراحانی که این نوع جراحی‌ها را به طور مکرر انجام نمی‌دهند، به طور قابل‌توجهی بیشتر می‌شود. از جمله آسیب به اعصاب جعبه صدا و غدد کنترل‌کننده کلسیم.

در بیوپسی ممکن است ندول‌های تیروئیدی خوش‌خیم مشاهده شوند. این به شرطی است که گره بیش از حد فعال یا سمی نباشد (به دلیل پرکاری تیروئید)، بزرگ (۴ سانتی‌متر یا بیشتر) نشده باشد، علامت‌دار نباشد، بخشی از گواتر که به داخل حفره قفسه سینه امتداد می‌یابد، نباشد یا فشاری به ناحیه قفسه سینه ندهد و نای یا مری را درگیر نکرده باشد. مدت‌زمان مشاهده تا حدودی دلخواه است.

مشاهده معمولاً مستلزم تکرار آزمایش خون تیروئید، سونوگرافی و معاینه فیزیکی تقریباً در ۱۲-۱۸ ماه است (سونوگرافی هر ۳ یا ۶ ماه برای ندول‌های خوش‌خیم اندیکاسیون ندارد). اگر اندازه ندول تیروئید افزایش یابد یا علائم ایجاد شود، ممکن است بیوپسی یا جراحی تکرار شود. نکته قابل‌توجه این است که ندول‌های بزرگ می‌توانند حاوی سرطان تیروئید (۱۰.۴ تا ۲۲ درصد مواقع) باشند که با بیوپسی FNA قبل از عمل تشخیص داده نشود. گره‌های تیروئیدی که در طی سال‌ها تغییر نمی‌کنند، ممکن است هرگز به هیچ درمانی نیاز نداشته باشند.

آیا برای ندول تیروئیدم نیاز به جراحی دارم؟

۵. چه جراحی برای ندول تیروئید من مناسب است؟

وقتی مردم متوجه می‌شوند که ندول تیروئید دارند، نگران نوع جراحی نیز هستند. بسیاری از مردم نگران این هستند که کل تیروئیدشان برداشته شود. آن‌ها دوستانی دارند که تیروئیدشان را برداشته‌اند و بعد از آن نگران سطح هورمون تیروئید خود هستند.

ازآنجایی‌که جراحی جزء حیاتی بهبود و درمان گره‌های تیروئید است، باید بدانیم چه مقدار از تیروئید را برداریم. قسمتی از آن یا تمام آن. برداشتن مقدار زیادی از غده می‌تواند مضر باشد، درحالی‌که برنداشتن غده تیروئید به‌اندازه کافی، می‌تواند بیماری را پشت سر بگذارد و درعین‌حال فرد را در آینده نیازمند جراحی اضافی کند. هدف از جراحی تیروئید، درمان بیمار با حفظ نیمه‌طبیعی غده تیروئید (برای تولید طبیعی هورمون تیروئید)، در صورت امکان همراه با ساختارهای مهم در گردن است. جراحی کمتر به معنای خطر کمتر است.

در بسیاری از موارد سرطان تیروئید را می‌توان با برداشتن تنها نیمی از تیروئید به همراه غدد لنفاوی پشت تیروئید که در معرض خطر هستند، به‌درستی درمان کرد. سرطان تیروئید که به غدد لنفاوی یا ساختارهای اطراف گردن (عضله، عصب، نای و غیره) گسترش یافته است، نیاز به برداشتن کامل تیروئید دارد. همچنین بخش‌های آسیب‌دیده غدد لنفاوی و ساختارهای اطراف آن دارد که درگیر هستند، باید برداشته شود. (کالبدشکافی گردن).

چه جراحی برای ندول تیروئید من مناسب است؟

ارزیابی تخصصی گره‌های تیروئید بسیار مهم است.

ارزیابی تخصصی و برنامه‌ریزی جراحی برای ندول‌های تیروئید ضروری است. جراحی اشتباه یا جراحی که با دستان غیرماهر و بی‌تجربه انجام می‌شود، می‌تواند عوارض ویرانگری داشته باشد و منجر به جراحی‌های اضافی شود. جراحی صحیح ندول تیروئید که در بار اول به‌خوبی انجام می‌شود، اساساً عوارض و نیاز به جراحی بیشتر را برطرف می‌کند. وسعت عمل، از جمله برداشتن کامل غده تیروئید (تیروئیدکتومی کامل) در مقابل برداشتن نیمی از غده تیروئید (لوبکتومی تیروئید)، در اینجا با جزئیات بیشتری موردبحث قرار گرفته است.

جمع‌بندی

گره‌های تیروئید بسیار شایع هستند، در زنان بیشتر از مردان. درحالی‌که اکثر ندول‌های تیروئید خوش‌خیم هستند، جراحی در بسیاری از موارد به‌ویژه برای سرطان تیروئید ضروری است. همچنین یافتن یک تیم متخصص برای کار، تشخیص و درمان ندول تیروئید شما بسیار ضروری است. بی‌تجربه بودن در تشخیص، بیوپسی و جراحی ندول‌های تیروئید منجر به پیامدها و عوارض بدی خواهد شد. در مورد مراقبت و درمان ندول‌های تیروئید، خود را فقط به بهترین‌ها بسپارید!

۱ / ۵. ۱

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
4 نکته مهم در مورد اندازه ندول تیروئید
نوشتهٔ بعدی
جراحی ندول تیروئید: 4 حقیقت برتر که باید بدانید!

۶ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • ناشناس
    1403/06/04 0:10 ق.ظ

    سلام خسته نباشید اگه میشه این جواب را برایم تفسیر کنید
    Specimen

    Clinical Finding

    Macroscopy

    Received specimen are 6 alcohol fixed slides which stained by pap method.

    Microscopy

    Microscopic findings supports the below diagnosis.

    Diagnosis

    Right thyroid nodule- FNA: -Acellular smear.

    ICD O C

    ICD OM

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      این گزارش نشان می‌دهد که نمونه‌برداری با استفاده از روش FNA از گره تیروئید راست انجام شده است. با این حال، نمونه به دست آمده حاوی تعداد کافی از سلول‌ها نبوده است تا بتوان تشخیص دقیق‌تری داد.
      به همین دلیل، ممکن است پزشک شما تصمیم بگیرد که یک نمونه‌برداری مجدد انجام دهد یا از روش‌های دیگر تصویربرداری یا تشخیصی برای ارزیابی دقیق‌تر استفاده کند.

      پیشنهاد می‌شود که این نتایج را با پزشک معالج خود در میان بگذارید تا با توجه به شرایط و یافته‌های بالینی، تصمیم‌گیری مناسبی برای اقدامات بعدی انجام شود.

      پاسخ
  • دخترم ۱۵ سال دارد ، یکماه قبل بطور اتفاقی متوجه یک غده لنفاوی کمی متورم در پشت گردن بموازات گوش شد که فورا توسط دکتر گوش و حلق و بینی سونو گرافی شد ، غده لنفاوی ۳ میلی متر و غیر فعال تشخیص داده شد و یک کیست ۱۵ میلی متر در غده تیروئید تشخیص دادند که گفتند بی خطر است ولی برای اطمینان بیشتر بهتر است زیر نظر پزشک داخلی کنترل شود ، پس از معاینه و انجام سونوگرافی توسط پزشک داخلی متاسفانه علاوه بر کیست و غده لنفاوی ۳ میلی متر، سه گره تیروئید به اندازه های ۴ و ۵ و ۷ میلی متر در سمت دیگر دیده شد که نگرانی ما رو بسیار زیاد کرده ، پزشک داخلی از ما خواست که به متخصص غدد مراجعه کنیم و تشخیص او E4.1 G است ،آیا این گره ها سرطان تیروئید هستند

    پاسخ
    • سلام، وقت بخیر
      E4.1 به معنای اختلال در کارکرد غدد تیروئید وابسته به هورمون‌ها است. در سیستم طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها (ICD)، کد E4.1 به عنوان یک کد که مرتبط با مشکلات تیروئید است، استفاده می‌شود.
      بیشتر اطلاعات در مورد این کد به تشخیص و شرایط مربوطه بیمار بستگی دارد. برای درک دقیق‌تر و تفسیر بهتر مشورت با پزشک معالج یا متخصص غدد مورد نیاز است. او می‌تواند بر اساس سابقه پزشکی، نتایج آزمایشات و علائم شما، توضیحات دقیق‌تری ارائه دهد و اگر لزوم داشته باشد، توصیه‌های درمانی را به شما ارائه کند.

      پاسخ
  • مهرداد
    1402/04/09 1:46 ق.ظ

    سلام ۳ماه پیش رفتم سنوگرافی ۲عدد غده زیر ۱۰میل تشخیص داده شد بعد از ۳ماه دوباره رفتم که حدود ۳میل رشد کرده
    دکتر برام قرص ید نوشته تا یکماه مصرف کنم
    ایا امکان برطرف شدن غده با این قرص هست؟

    پاسخ
    • قرار دادن قرص ید ممکن است در برخی موارد کمک کننده باشد، اما نمی‌توانم اطمینان کامل به شما بدهم که این قرص توانایی برطرف کردن غده را دارد. در صورتی که غده تیروئید شما در حال رشد است و اندازه آن افزایش یافته است، احتمالاً با مشکلی مرتبط با تیروئید مواجه هستید.

      درمان و مدیریت بیماری‌های تیروئید به عوامل مختلفی مانند نوع بیماری، سن، وضعیت عمومی بیمار و نتایج آزمایش‌های تیروئید بستگی دارد. برخی از موارد ممکن است نیاز به مصرف داروهای ضدتیروئید داشته باشند، اما در موارد دیگر ممکن است نیاز به درمان جراحی یا روش‌های درمانی دیگر وجود داشته باشد.

      بهتر است با پزشک خود در مورد نتایج سونوگرافی و مصرف قرص ید صحبت کنید. او می‌تواند بر اساس شرایط شما و نتایج آزمایش‌های تیروئید تصمیمات مناسبی را برای درمان شما اتخاذ کند و شما را راهنمایی کند.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.