علت پرکاری تیروئید را بدانید!

علت پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید به بیان ساده به معنی زیاد کارکردن تیروئید است. این زمانی اتفاق می‌افتد که یک علت باعث شود تیروئید هورمون بیشتری تولید کند. علت پرکاری تیروئید بنابر شرایط بیمار و موردی که باعث تحرک بیشتر غده شده است و با بررسی‌هایی از قبیل آزمایش تیروئید، سونوگرافی تیروئید، اسکن و غیره مشخص می‌شود. این مقاله به شما خواهد گفت که دلایلی که می‌تواند باعث ایجاد پرکاری تیروئید شود، چیست و چطور می‌توانید متوجه خطر پرکاری تیروئید شوید.

علت پرکاری تیروئید را بدانید

 

نسبت به پرکاری تیروئید حساس باشید!

بهتر است بدانید با این‌که بیماری‌های تیروئید کمتر از سایر ارگان‌های بدن مورد توجه قرار گرفته‌اند و کمتر راجع به آن‌ها صحبت می‌شود ولی می‌تواند عوارض زیاد و خطرناکی را ایجاد کند و منجر به بیماری‌ها و مشکلات دیگری شود که بهتر است حتماً راجع به آن‌ها بدانید و با عوارض پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید آشنا شوید، تا در صورت لزوم بتوانید به خوبی سلامت‌تان را مدیریت نمائید.

غده تیروئید به شکل پروانه‌ای بوده و در جلوی گردن قرار گرفته است. این غده با تولید هورمون تیروئید متابولیسم بدن را کنترل می‌کند، بنابراین بسیاری از عملکردهای بدن تحت تاثیر آن قرار دارد. چندین علت احتمالی و البته طیف گسترده‌ای از دلایل وجود دارد که باعث پرکاری تیروئید شود به طور معمول این دلایل به تدریج ایجاد می‌شوند ولی در موادی در افراد جوان‌تر به شکل ناگهانی ایجاد می‌شود.

علت پرکاری تیروئید چیست؟

شرایط زیادی هست که می‌تواند باعث پرکاری تیروئید شود که بیماری گریوز یکی از این شرایط است. این بیماری یک شرایط خود ایمنی در غده است که ترشح آنتی بادی‌ها باعث می‌شود تا غده تحریک و هورمون بیشتری تولید کند. این یک بیماری است که تمایل بیشتری به لحاظ ژنتیکی و درگیری خانواده‌ها در آن دارد. به این ترتیب افرادی که در خانواده خود چنین بیماری را دارند باید به پزشک اطلاع دهند، این یک نشانگر ژنتیکی است.

گریوز در زنان بیشتر از مردان دیده می‌شود. علائم این بیماری در لینک زیر و در مقاله زیر آورده شده است، اگر در مورد گریوز اطلاعاتی نیاز دارید آن را بخوانید.

علت پرکاری تیروئید چیست؟

دلایل دیگری که می‌توان به عنوان علت پرکاری تیروئید مطرح کرد:

  • ید اضافی، ید یک ماده اصلی در تولید هورمون‌های تیروئید است
  • تیروئیدیت یا التهاب تیروئید، این اتفاقی است که باعث می‌شود هورمون بیشتری از این غده ترشح شود
  • تومورهای تخمدان یا بیضه
  • مصرف مقدار زیادی مکمل تترایدوتیرونین از طریق دارو یا مواد غذایی
  • تومورها و ندول‌های خوش خیم تیروئید (توده یا گره) یا غده هیپوفیز

علائم پرکاری تیروئید

وقتی هورمون تیروئید در بدن شما بیشتر از حد تولید می‌شود همه چیز به سمت سریع‌تر شدن و بیشتر شدن می‌رود، ضربان قلب زیاد می‌شود، تعریق و سوخت و ساز افزایش پیدا می‌کند پس بدون کم کردن خوراک و یا رژیم غذایی بیمار لاغر می‌شود، فشار خون و لرزش دست از دیگر علائم خواهد بود، گرمایی شدن و در اصل حرارت بیشتر بدن، ایجاد حرکات روده‌ای و چرخه نامنظم قائدگی در خانم‌ها. در مورد بیماری گریوز علائم چشمی مانند تورم و برجستگی چشم‌ها نیز از جمله علائم هستند.

علائم پرکاری تیروئید

 

دیگر علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:

  • عصبی بودن
  • بی قراری
  • افزایش اشتها
  • ضعف و خستگی، تغییرات خلقی
  • ضربان قلب نامنظم و افزایش ضربان قلب ، تاکیکاردی
  • خارش و پوسته پوسته شدن پوست، کهیر
  • ریزش موها
  • شکنندگی مو و ناخن
  • تهوع و استفراغ
  • بزرگ شدن سینه‌ها در مردان
  • بی‌خوابی و یا سخت خوابی
  • ایجاد تورم در گردن که نتیجه بزرگ شدن غده تیروئید و یا گواتر در این عضو است
  • مشکلات تنفسی
  • افزایش حرکات روده‌ای و اسهال
  • ناباروری و از دست دادن توانایی جنسی
  • تعریق بیش از حد و پوست مرطوب

برخی از علائم مانند افزایش ضربان قلب، تنگی نفس، غش و یا از دست دادن هوشیاری و بی نظم شدن ضربان قلب نیاز به فوریت‌های پزشکی دارند و بایست با اورژانس تماس گرفته شود.

همچنین تیروئید پرکار یک دلیل برای ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی است. یک آریتمی خطرناک قلبی که ممکن است منجر به سکته قلبی شود بنابراین پرکاری تیروئید را جدی بگیرید و دلایل و علت پرکاری تیروئید را با مراجعه به پزشک جویا شوید.

درمان پرکاری تیروئید

خدمات مرکز تصویربرداری تیراد

همان‌طور که خواندید یکی از موارد عنوان شده در بین دلایل و علت پرکاری تیروئید وجود ندول یا گره‌های تیروئیدی است که اگر این ندول شروع به تولید هورمون نماید و یا به اصطلاح یک ندول سمی و یا گرم باشد منجر به تیروئید پرکار می‌شود. درصد بسیار بالایی از این ندول‌ها خوش خیم بوده و به شکل بدخیم ظاهر نمی‌شوند. راه‌های درمان گذشته برای درمان این ندول‌ها مواردی مانند ید تراپی و جراحی بود، ولیکن برداشتن این ندول‌ها با روش‌های گذشته مانند جراحی که البته هنوز هم در مواردی بهترین گزینه محسوب می‌شود با آسیب به بافت تیروئید عوارض پس از آن از جمله احتمال نیاز به مصرف داروی هورمون تیروئید را به دنبال دارد.

راهی برای درمان ندول‌ها بدون جراحی

روش‌های جدید برای درمان این توده‌ها (گره‌ها یا ندول‌ها) به شیوه‌های کمتر تهاجمی مانند آر اف و ماکروویو باعث شده تا صرفاً این ندول یا گره مورد درمان قرار بگیرد و از بین برود. به این ترتیب به بافت پارانشیم تیروئید هیچ آسیبی وارد نشده و بیمار با عوارض و مشکلات این نوع درمان‌ها مواجه نمی‌شود. از این روش برای درمان ندول‌های داغ یا ندول‌هایی که در اسکن هسته‌ای توکسیک سمی تشخیص داده شده‌اند نیز استفاده می‌شود.

موسسه تصویربرداری پزشکی تیراد به عنوان اولین مرکز فوق تخصصی در درمان توده‌های تیروئید به کمک روش‌های کمتر تهاجمی آر اف و ماکروویو از سال ۹۶ شروع به کار نموده و موفقیت‌های بیشماری را در این زمینه کسب کرده است. بیماران محترمی که با مشکلات تیروئیدی رو به رو هستند می‌توانند با این مرکز تماس گرفته و با گرفتن نوبت از پزشکان فوق تخصص رادیولوژی مداخله‌ای مرکز تیراد مشاوره دریافت کنند.

منابع بیشتر:

 https://www.medicalnewstoday.com/articles/9153.php#symptoms

https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism#symptoms

۴ / ۵. ۱

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
مطلب بعدی
17 مورد از علائم پنهان بیماری تیروئید
مطلب قبلی
تیروتوکسیکوز چیست؟ پرکاری تیروئید و تیروتوکسیکوز

۱۰ دیدگاه. Leave new

  • N S
    1402/08/10 11:43 ب.ظ

    سلام وقتتون بخیر.من ۲۸سالمه و از موقعی که یادم میاد مشکل انزال زودرس شدید دارم.تا حالا حتی سیگار هم نکشیدم و مشروبات الکلی هم نخوردم.ممکنه از پرکاری تیروئید باشه؟.آلتم هم از بچگی انحنا داره.پیش چه دکتری برم..

    • مدیر سایت
      1402/08/11 0:06 ق.ظ

      سلام، وقت بخیر
      باید به اورولوژیست مراجعه کنید.

  • رضا
    1402/08/06 3:42 ب.ظ

    سلام دکتر وقت بخیر من از سال ۹۸ تیرویید پر کار دارم ۲سال به دکتر مراجعه میکردم وبه دستور پزشکم مقدار مصرف رو کم و زیاد می کردم الان دوسال است که پزشکم مراجعه نکردم وروزی یک عدد قرص میتی مازول مصرف می کنم آیا به ید درمانی نیازی است یا خیر ؟ممنون

    • مدیر سایت
      1402/08/11 1:02 ق.ظ

      سلام، وقت بخیر
      بدون داشتن اطلاعات بروز پزشکی شما نمیتوان نظری داشت. اما توصیه اکید میشود هرچه سریع تر به پزشک مراجعه و آزمایشات لازم را انجام دهید تا وضعیت جسمی شما مشخص شود.
      مشکلات تیروئیدی به راحتی قابل کنترل هستند اما تحت نظر پزشک متخصص .

  • ناشناس
    1402/07/26 6:54 ب.ظ

    سلام وقت بخیر من ب تازگی متوجه شدم تیروئید پر کار دارم و نودل سمی tsh تست ۰/۰۰۴هست دکتر گفته روزی ۴ عدد قرص میتینازول بخورم ولی گفته که ممکنه روبد اثر بد داشته باشه که بعد یکماه مجدد آزمایش بدم اگر روی کبد اثر گذاشته بود برم ید درمانی بنظرتون اگر از همان ابتدا ید درمانی بشه بهتر از این نیست تا اینکه داروی میتیمازول مصرف کنم و ممکنه عوارض بد رو کبد داشته باشه

    • مدیر سایت
      1402/07/27 2:58 ب.ظ

      سلام، وقت بخیر
      تیروئید پرکار (هیپرتیروئیدی) یک بیماری تیروئید است که معمولاً با افزایش تولید هورمون‌های تیروئیدی همچون تیروکسین (T4) و تری‌یدوتیرونین (T3) همراه است. متیمازول (Methimazole) یکی از داروهای معمول برای کنترل تیروئید پرکار است و به کاهش تولید این هورمون‌ها کمک می‌کند. اما این دارو ممکن است به عنوان عوارض جانبی اثرات منفی بر روی کبد داشته باشد.

      درمان تیروئید پرکار می‌تواند شامل دو رویکرد باشد:
      ۱. دارویی (متیمازول): این رویکرد معمولی‌تر است و معمولاً به عنوان درمان اولیه در نظر گرفته می‌شود. دکتر شما به شما متیمازول تجویز کرده تا تولید هورمون‌های تیروئید کاهش یابد. عوارض جانبی ممکن است وجود داشته باشد، به عنوان مثال تاثیرات بر روی کبد.
      ۲. ید درمانی (رادیواکتیو ایودین): این روش برای بیمارانی که داروهای معمولی به خوبی کار نمی‌کنند یا برای کسانی که نمی‌توانند داروها را مصرف کنند مناسب است. این روش معمولاً به عنوان یک گزینه دوم در نظر گرفته می‌شود و از آن برای کاهش فعالیت تیروئید استفاده می‌شود.

      نکته مهم این است که تصمیم نهایی درباره نوع درمان تیروئید پرکار شما باید توسط پزشک تیروئید شما بر اساس مشخصات و عوارض خاص شما گرفته شود. توصیه می‌شود با پزشک خود درباره گزینه‌های درمانی و هرگونه نگرانی مرتبط با عوارض جانبی مطرح شده صحبت کنید.
      باید در نظر داشته باشید که درمان تیروئید پرکار نیاز به نظارت دقیق دارویی و پیگیری دارد، بنابراین تغییرات در درمان باید توسط پزشک شما اعمال شود.

  • لیلا
    1402/06/16 9:59 ب.ظ

    سلام وقت بخیر..اقای دکتر ۲۰ روزه سردرهای شدید دارم وگوش درد کم کم به زیر گردنم منتقل شدمتورم شد با درد زیاد. کلی ازمایش پرکاری تیرویید نشون داده ش.

    • مدیر سایت
      1402/06/18 4:54 ب.ظ

      سلام، وقت بخیر
      بعد از تشخیص مشکلات تیروئیدی بهترین کار انجام دقیق روال درمانی است تا بهبودی با سرعت بیشتری حاصل شود.

  • یسنا
    1402/04/19 11:15 ق.ظ

    سلام دکتر وقت بخیر آزمایش دادم برای حامله شدن جواب آزمایش تیرویید پرکار نشون داده آیا برای حامله شدن مشکلی ندارد

    • مدیر سایت
      1402/04/20 11:08 ق.ظ

      سلام. آزمایش پرکاری تیروئید نمی‌تواند به تنهایی نشان دهنده مشکلاتی در حاملگی باشد. تیروئید پرکار یا هیپرتیروئیدی ممکن است تأثیری بر روند حاملگی و باروری داشته باشد، اما برای تشخیص دقیق و ارزیابی تأثیر آن بر حاملگی، باید با پزشک خود مشاوره کنید.
      در صورتی که در حال تلاش برای باروری هستید و نگرانی درباره تیروئید پرکار خود دارید، مهم است با یک متخصص تیروئید یا متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. آن‌ها می‌توانند آزمایشات و بررسی‌های لازم را انجام دهند و شما را درباره تأثیر تیروئید پرکار بر روند باروری و حاملگی راهنمایی کنند.
      بنابراین، من توصیه می‌کنم که با پزشک خود در مورد نتایج آزمایش و نگرانی‌هایتان مشورت کنید تا بررسی‌های و تشخیص مناسب انجام شود و راهنمایی‌های لازم برای حاملگی سالم و موفق دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست