چرا حذف گلوتن و لبنیات ممکن است به بیماری خود ایمنی تیروئید کمک کند؟
تیروئید یک غده پروانه ای شکل در قسمت جلویی پایین گردن است که هورمون هایی را تولید می کند که بسیاری از عملکردهای بدن از جمله متابولیسم، عملکرد قلب، هضم غذا، کنترل عضلات، رشد مغز، تنظیم خلق و خو و حفظ استخوان را تنظیم می کند. تیروئید برای عملکرد و سلامت کلی شما حیاتی است. همانطور که گفته شد، افزایش فزاینده ای در افرادی که با یک بیماری تیروئید، از جمله بیماری خود ایمنی تیروئید (AITD)، مانند تیروئیدیت هاشیموتو (کم کاری تیروئید خود ایمنی) یا بیماری گریوز (پرکاری تیروئید خود ایمنی) سر و کار دارند، وجود دارد.
سریع پیدا کنید
AITD یک بیماری خود ایمنی است که در آن تیروئید توسط سیستم ایمنی تخریب می شود. در این شرایط، سیستم ایمنی به تیروئید ضربه می زند. تیروئید باید لبه های همگن داشته باشد که روی این غده پروانه ای شکل گرد و صاف باشد. در حالت ملتهب با AITD، غده اغلب بزرگ می شود. اگر AITD به درستی مدیریت نشود، با گذشت زمان، اندازه غده کوچکتر از حد طبیعی ایجاد می شود که نشان دهنده آتروفی است. این فرآیند منجر به کاهش برون ده هورمون تیروئید و بدتر شدن علائم می شود. هر چیزی که پاسخ ایمنی علیه تیروئید را تقویت کند، آتروفی تیروئید را افزایش داده و تیروئید را سریعتر از بین می برد.
عملکرد تیروئید تحت حمله آنتی بادی ها در بیماری های خود ایمنی
برای درک خود ایمنی تیروئید، درک ایمنی اکتسابی نیز مهم است. ایمنی اکتسابی پاسخ تطبیقی سیستم ایمنی به یک پاتوژن است و دلیل اصلی ایجاد واکسن است. هنگامی که سیستم ایمنی با یک پاتوژن مواجه میشود، سلولهای بسیار تخصصی پاسخی را ایجاد میکنند و با شناسایی آنتیژن آن پاتوژن را به یاد میآورند، بنابراین وقتی دوباره با آن مواجه میشود، پاسخ برای از بین بردن پاتوژن افزایش مییابد. در سیستم ایمنی اکتسابی، گیرندههای خاص پاتوژن در طول زندگی ارگانیسم به منظور شناسایی و نابودی پاتوژنهای مهاجم به دست میآیند. با این حال، در این فرآیند، سیستم ایمنی ممکن است یک پاسخ اشتباه داشته باشد که در آن به این شیوه تهاجمی به بافت خود پاسخ میدهد.
یکی از مکانیسمهایی که میتواند منجر به این پاسخ نادرست شود، تقلید سلولی است، یعنی زمانی که سیستم ایمنی هر دو یک پاتوژن و یک بافت بیگناه در بدن را به عنوان یک واحد علامتگذاری میکند و سعی میکند هر دو را از بین ببرد. این مورد در AITD است. اگرچه محققان هنوز در تلاش هستند تا دریابند چرا برخی از افراد ممکن است نسبت به دیگران مستعد ابتلا به بیماری های خود ایمنی باشند، می دانیم که عوامل خطر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ژنتیک
- قرار گرفتن در معرض برخی از سموم محیطی
- داشتن نشت روده
- عفونت های قبلی
- سن (جوان تا میانسال)
- جنسیت (زنان ۸۰ درصد از مبتلایان به بیماری های خودایمنی را تشکیل می دهند)
- قومیت (آمریکاییهای آفریقاییتبار، لاتینتبار و سرخپوستان آمریکایی بیشتر از سرخپوستان به بیماریهای خودایمنی مبتلا میشوند)
شاید شنیده باشید که اگر با AITD سر و کار دارید، عاقلانه است که گلوتن و شاید حتی لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف کنید. این می تواند برای کسانی از ما که نان، شیر و پنیر را جزء اصلی رژیم غذایی خود می دانند، بلعیدن آن سخت باشد. در این مقاله به این می پردازیم که چرا مصرف گلوتن و لبنیات می تواند برای مبتلایان به AITD مشکل ساز باشد و اینکه گلوتن و لبنیات به طور کلی التهاب زا هستند. علاوه بر این، در مورد غذاهای دیگری که ممکن است برای تیروئید مشکل ساز باشند صحبت می کنیم.
چرا حذف گلوتن و لبنیات ممکن است به بیماری خود ایمنی تیروئید کمک کند؟
گلوتن پروتئینی در غلات مختلف از جمله گندم، جو و چاودار است. گلوتن حاوی پروتئینی به نام گلیادین است و ساختار مولکولی گلیادین بسیار شبیه ترانس گلوتامیناز است؛ آنزیمی که در سراسر بدن برای ایجاد پیوندهای شیمیایی وجود دارد. این آنزیم هم در روده و هم در تیروئید فراوان است. اگر AITD دارید، بدن شما آنتی بادی هایی تولید می کند که به ترانس گلوتامیناز در تیروئید حمله می کنند.
هنگامی که گلوتن می خورید و روده ها در معرض گلیادین قرار می گیرند، گلیادین منجر به تنظیم دگرگونی زونولین می شود که اتصالات محکم روده ها را شل می کند و نفوذپذیری روده را افزایش می دهد. این نفوذپذیری روده در همه افراد رخ می دهد، صرف نظر از اینکه آیا فرد به گلوتن حساسیت دارد یا خیر. از آنجا که نفوذپذیری روده افزایش مییابد، گلیادین میتواند راه خود را فراتر از سد روده و وارد جریان خون کند.
به دلیل ساختار مولکولی مشابه گلیادین با ترانس گلوتامیناز، بدن ممکن است آن را در جریان خون به عنوان یک مهاجم خارجی که همچنین باید مورد حمله قرار گیرد، علامت گذاری کند. این ممکن است بدن شما را در حالت اوج خود وادار کند که به گلیادین و ترانس گلوتامیناز، آنزیم پرکار در تیروئید، به دلیل شباهتهای ساختاری آنها حمله کند. به عبارت دیگر، هر زمان که گلیادین در جریان خون باشد، بدن ممکن است پاسخ ایمنی به گلیادین را افزایش دهد و همچنین به تیروئید حمله کند.
تحقیقات نشان داده است که حذف گلوتن در بیماران مبتلا به AITD می تواند به میزان قابل توجهی تیتر آنتی بادی تیروئید را کاهش دهد. در حالی که درصد دقیق آن را نمی دانیم، همچنین تحقیقات نشان داده است که بین AITD و بیماری سلیاک (CD) که یک بیماری خود ایمنی است که با مصرف گلوتن باعث آسیب روده می شود، ارتباط وجود دارد. بروز CD به طور قابل توجهی در افراد مبتلا به AITD افزایش یافته است.
غربالگری بیماران AITD از نظر CD و غربالگری بیماران مبتلا به CD برای AITD مهم است. تخمین زده می شود که در افراد مبتلا به AITD دو تا پنج درصد CD نیز دارند. تشخیص CD به احتمال زیاد با نشانگرهای ژنتیکی (HLA DQ2 یا HLA DQ8) همراه با بیوپسی تایید می شود.
علائم حساسیت به گلوتن
برای اینکه از اثرات نامطلوب گلوتن رنج ببرید، نیاز نیست CD داشته باشید. تحقیقات زیادی در مورد ماهیت التهابی گلوتن، از جمله توانایی آن در افزایش نفوذپذیری روده و القای پاسخ های التهابی، هم در بیماران مبتلا به CD و هم در بیماران بدون آن، وجود دارد. افزایش نفوذپذیری روده می تواند منجر به تعدادی از بیماری های مزمن از جمله آرتریت روماتوئید، مولتیپل اسکلروزیس، بیماری التهابی روده، آسم، سندرم خستگی مزمن و افسردگی شود.
همانطور که قبلا ذکر شد، نفوذپذیری روده یا نشت روده ناشی از گلوتن نیز می تواند منجر به AITD شود. وقتی گلیادین بتواند از دیواره روده عبور کند، بدن این پتانسیل را دارد که آن را به عنوان یک مهاجم علامت گذاری کند و سپس به دلیل ساختار پروتئینی مشابه، آنتی بادی هایی برای گلیادین و تیروئید ایجاد کند. علاوه بر این، با افزایش ویژگی و حساسیت در آزمایش مدفوع، پی می بریم که افراد بسیار بیشتری نسبت به آنچه قبلاً تصور می کردیم به گلوتن حساس هستند.
علائم حساسیت به گلوتن ممکن است شامل موارد زیر شود:
- نفخ
- اسهال
- یبوست
- درد شکم
- کم خونی
- خستگی
- مه مغزی
- سردرد
- اگزما و بثورات دیگر
- افسردگی یا اضطراب
بسیاری از این علائم با وضعیت تیروئید نیز مرتبط است.
برای افراد مبتلا به CD یا AITD (یا هر کسی که مشکوک به حساسیت گلوتن غیر سلیاک است)، بسیار مهم است که کاملاً بدون گلوتن باشند، زیرا اثرات مصرف گلوتن تا شش ماه ادامه دارد. در حالی که افرادی که دارای حساسیت گلوتن غیر سلیاک یا CD هستند ممکن است علائم گوارشی ناخوشایندی را با مصرف گلوتن تجربه کنند، سلامت تیروئید آنها نیز ممکن است آسیب ببیند.
مصرف لبنیات چه تاثیری در بیماری های خود ایمنی تیروئید دارد؟
یکی دیگر از مواد غذایی که ممکن است در افراد مبتلا به AITD ارزش محدود کردن داشته باشد، لبنیات است. در بیماران مبتلا به AITD، عدم تحمل لاکتوز نیز ممکن است یک مشکل باشد. در یک مطالعه، بیماران مبتلا به هاشیموتو که تست عدم تحمل لاکتوز آنها نیز مثبت بود، پس از محدود کردن لاکتوز به مدت ۸ هفته، به طور قابل توجهی سطح TSH (هورمون محرک تیروئید) خود را بهبود بخشیدند.
کازئین، پروتئین موجود در لبنیات، از نظر ساختاری بسیار شبیه به گلیادین، پروتئین موجود در گلوتن است. وقتی بدن شما به گلوتن واکنش نشان می دهد، به دلیل این پروتئین، احتمال زیادی وجود دارد که بتواند به لبنیات نیز واکنش نشان دهد. اگر بدن گلیادین را به عنوان یک پاتوژن ببیند، به دلیل ساختارهای مشابه، احتمال زیادی وجود دارد که کازئین را نیز به عنوان یک پاتوژن تشخیص دهد. در این مورد، ممکن است همان پاسخ ایمنی را برای کازئین افزایش دهد که برای گلیادین ایجاد می کند. در یک مطالعه کوچک با بیماران مبتلا به سی دی، حدود ۵۰ درصد از این بیماران پاسخ التهابی مشابهی به شیر گاو داشتند که گلوتن داشتند.
تاثیرات مصرف لبنیات و التهاب آن
لبنیات همچنین به دلیل قند (لاکتوز) و پروتئین (کازئین و آب پنیر) موجود در آن، برای بسیاری از افراد دارای جنبه التهابی است. افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز توانایی هضم لاکتوز را ندارند و تخمین زده می شود که ۶۵ درصد از جمعیت انسانی به لاکتوز حساسیت دارند.
علاوه بر این، بسیاری با هضم کازئین موجود در شیر، به علاوه شیر A1-بتا کازئین، که ساختار پروتئینی مشابه گلیادین دارد، مشکل دارند. در مطالعات حیوانی، هضم کازئین، به ویژه کازئین A1-بتا موجود در لبنیات معمولی، می تواند زمان گوارش و همچنین تولید نشانگرهای التهابی را در مقایسه با شیر A2-بتا کازئین افزایش دهد. در انسانها، شرکتکنندگانی که شیر A2 مصرف میکردند در مقایسه با افرادی که شیر A1 مصرف میکردند از نظر آماری ارزش مدفوع بریستول بهطور معنیداری بالاتر و همچنین درد شکمی کمتری داشتند.
در مطالعه دیگری، شیر A1-بتا کازئین با افزایش التهاب گوارشی، افزایش ناراحتی گوارشی، تأخیر در انتقال و کاهش سرعت و دقت شناختی همراه بود، در حالی که A2 بتا-کازئین این علائم را ایجاد نکرد. با این حال، هنگام ایجاد تغییرات در رژیم غذایی، در صورتی که به شدت به کازئین حساس هستید، عاقلانه است که ابتدا تمام کازئین را از رژیم غذایی حذف کنید. سپس ممکن است بخواهید شیر A2 گاو، بز یا گوسفند جرسی را امتحان کنید تا ببینید آیا قادر به تحمل آن هستید یا خیر.
نتایج بالینی عدم مصرف گلوتن و لبنیات
از نظر بالینی، هنگامی که دچار بیماری تیروئید هستید، به راحتی می توان مزایای استفاده از عدم مصرف گلوتن و لبنیات را مشاهده کرد. در یک بررسی بالینی روی ۲۲۳۲ نفر که هاشیموتو داشتند، ۸۸٪ از کسانی که گلوتن مصرف نکردند، احساس بهتری داشتند، ۳.۲٪ احساس بدتری داشتند و ۳۳٪ آنتی بادی های تیروئید خود را کاهش دادند. در همین نمونه، در افرادی که لبنیات مصرف نکردند، ۷۹ درصد احساس بهتری داشتند، ۱.۵ درصد احساس بدتری داشتند و ۲۰ درصد آنتی بادی تیروئید خود را کاهش دادند.
در مطالعه دیگری روی ۳۸ بیمار که هم به هاشیموتو و هم عدم تحمل لاکتوز داشتند، پس از حذف لبنیات، ۷۵ درصد از این بیماران سطح هورمون محرک تیروئید خود را کاهش دادند.
با توجه به اینکه مشکلات گوارشی گلوتن و لبنیات چقدر رایج است، جای تعجب نیست که حذف آنها می تواند به AITD کمک کند.
چه غذاهایی واکنش متقابل را در بیماری های خود ایمنی تیروئید ایجاد می کند؟
ممکن است متوجه شوید که پس از مصرف گلوتن، و حتی بدون لبنیات، همچنان علائم حساسیت به گلوتن را تجربه می کنید. آیا به خاطر دارید که چگونه لبنیات می تواند مشکل ایجاد کند زیرا پروتئین آن شبیه به گلیادین – پروتئین موجود در گلوتن است؟ چند غذای دیگر نیز وجود دارند که می توانند واکنش متقابل ایجاد کنند. از آنجایی که ساختار پروتئین آنها شبیه گلوتن (و آنزیم تیروئید، ترانس گلوتامیناز) است، بدن آنها را به عنوان مهاجم معرفی می کند و یک پاسخ ایمنی ایجاد می کند و التهاب و علائم ناخوشایند شما را افزایش می دهد.
این غذاهای واکنش متقابل عبارتند از:
- مخمر
- جو دوسر
- ذرت
- ارزن
- قهوه فوری (و حتی قهوه آسیاب شده اغلب توسط گلوتن آلوده می شود – دانه های قهوه خود را آسیاب کنید)
- برنج
اگر فاقد گلوتن هستید و متوجه شدید که هنوز علائم مشابهی را در مصرف گلوتن تجربه می کنید، سعی کنید این غذاها را نیز حذف کنید.
اگر به بیماری خودایمنی تیروئید مبتلا هستید، ما احساس می کنیم که حذف گلوتن و لبنیات از رژیم غذایی خود بسیار مهم است. تحقیقات، همراه با تجربه بالینی، ثابت کرده است که سبک زندگی بدون گلوتن یا بدون لبنیات عامل مهمی در حفظ وضعیت خود ایمنی تیروئید و بهبود وضعیت خود ایمنی تیروئید است. اگرچه ممکن است قطع کردن این غذاها در ابتدا دشوار به نظر برسد، اما می دانیم که متوجه خواهید شد که یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی بدون آن ها به شما این امکان را می دهد که بیشتر شبیه بهترین خودتان باشید.
۱ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
بسیار مفید ،ممنون از شما