تیروئیدیت پس از زایمان: علل، علائم و درمان

تیروئیدیت پس از زایمان یک بیماری نسبتا نادر و اغلب موقتی است که در آن غده تیروئید پس از بارداری ملتهب می شود. حدود ۵ تا ۱۰ درصد از افراد را در سال اول بارداری تحت تاثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ یا سابقه مشکلات تیروئید، به احتمال زیاد به تیروئیدیت پس از زایمان مبتلا می شوند.

تیروئیدیت پس از زایمان چیست؟

تیروئیدیت پس از زایمان یک بیماری نادر است که در آن غده تیروئید در سال اول پس از بارداری ملتهب می شود. این یک نوع تیروئیدیت یا التهاب در غده تیروئید است. تیروئید یک غده پروانه ای شکل در قسمت جلویی پایین گردن شما است. هورمون هایی را آزاد می کند که فرآیندهای ضروری بدن، از جمله نحوه استفاده از انرژی (متابولیسم) را کنترل می کنند.

تیروئیدیت پس از زایمان معمولاً در مراحل مختلف ظاهر می شود.

  • فاز اول: التهاب باعث می شود تیروئید شما هورمون های زیادی تولید و ترشح کند (پرکاری تیروئید). این مرحله معمولا بین یک تا شش ماه پس از بارداری اتفاق می افتد. ممکن است از یک هفته تا سه ماه طول بکشد.
  • فاز دوم: تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید یا ترشح نمی کند (کم کاری تیروئید). این مرحله معمولاً چهار تا هشت ماه پس از بارداری انجام می شود. می تواند تا یک سال دوام بیاورد.
  • فاز سوم: تیروئید معمولاً به تولید سطوح طبیعی هورمون باز می گردد.

هر چند همه، تمامی مراحل را به ترتیب تجربه نمی کنند. برخی از افراد مرحله کم کاری تیروئید را رد می کنند. پرکاری تیروئید دارند و سپس عملکرد تیروئیدشان به حالت عادی برمی گردد.

در موارد نادر، افراد در فاز کم کاری تیروئید باقی می مانند. برای جبران سطوح پایین هورمون تیروئید به درمان جایگزینی هورمون نیاز دارید.

تیروئیدیت پس از زایمان چقدر شایع است؟

تخمین زده می شود که ۵ تا ۱۰ درصد از افراد در یک سال پس از تولد یا سقط جنین، تیروئیدیت پس از زایمان را تجربه می کنند. این میزان در میان افرادی که عوامل خطر بیشتری دارند، مانند بیماری تیروئید، بالاتر است.

علائم و علل

علائم فاز یک (پرکاری تیروئید) شامل اضطراب و ریزش مو است. علائم فاز ۲ (کم کاری تیروئید) شامل افزایش وزن و خشکی پوست است.

بیشتر مردم تا زمانی که در فاز دوم هورمون های پایین را تجربه نکنند، متوجه علائم تیروئیدیت پس از زایمان نمی شوند.

علائم تیروئیدیت پس از زایمان چیست؟

بیشتر افراد در مرحله اول، پرکاری تیروئید، متوجه علائم نمی شوند. اگر علائمی را تجربه می کنید، معمولاً شامل عملکردهای بدن (مانند متابولیسم) «بیش از حد» یا تسریع می شوند. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • اضطراب
  • ریزش مو
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • ضربان قلب سریع ( تاکی کاردی)
  • حساسیت به گرما

بیشتر افراد در مرحله دوم، کم کاری تیروئید، متوجه علائم می شوند. علائم کم کاری تیروئید معمولاً شامل کند شدن عملکردهای بدن (مانند متابولیسم) است. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • خستگی
  • افزایش وزن
  • افسردگی
  • خشکی پوست
  • یبوست
  • درد عضلانی
  • شیر سینه کافی وارد نمی شود.
  • حساسیت به سرما

علت تیروئیدیت پس از زایمان چیست؟

تیروئیدیت پس از زایمان شامل آنتی بادی های ضد تیروئید است که به غده تیروئید شما حمله می کنند. آنتی بادی ها محافظ بدن شما هستند. آنها با میکروب هایی که شما را بیمار می کنند مبارزه می کنند. در تیروئیدیت پس از زایمان، آنتی بادی ها از بین می روند و به جای آن به غده تیروئید حمله می کنند. این حمله باعث التهاب در تیروئید می شود.

این روند شبیه آنچه در بیماری هاشیموتو اتفاق می افتد، شایع ترین نوع تیروئیدیت است.

دانشمندان هنوز در حال تحقیق هستند که چه چیزی باعث حمله آنتی بادی ها پس از بارداری می شود. یک نظریه رایج این است که اگر قبل از بارداری یک بیماری خودایمنی زمینه ای (که از آن اطلاعی نداشتید) احتمال بیشتری دارد که تشخیص داده شود. یک وضعیت خودایمنی زمانی اتفاق می افتد که آنتی بادی ها به سلول ها و بافت های سالم حمله می کنند.

عوامل خطر چیست؟

در صورتی که:

  • قبلاً تیروئیدیت پس از زایمان داشته اید.
  • دیابت نوع ۱ (نوعی وضعیت خودایمنی) داشته باشید .
  • سابقه شخصی یا خانوادگی بیماری تیروئید داشته باشید .
  • قبل از بارداری آنتی بادی های ضد تیروئید داشتید (شاید نمی دانستید زیرا متوجه علائم نشدید).

تشخیص و آزمایشات

تیروئیدیت پس از زایمان چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و در مورد علائم شما می پرسد. آنها یک آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون های تیروئید (T3،T4  یا TSH)در خون شما انجام می دهند. معمولاً آزمایش خون برای تشخیص تیروئیدیت پس از زایمان کافی است. همچنین می تواند به حذف تشخیص های مشابه مانند بیماری گریوز کمک کند .

بیماری گریوز یک بیماری مادام العمر است که علائمی مشابه تیروئیدیت پس از زایمان ایجاد می کند.

مدیریت و درمان

تیروئیدیت پس از زایمان چگونه درمان می شود؟

اکثر افراد علائم خفیفی دارند و نیازی به درمان ندارند مگر اینکه علائم بدتر شوند. اگر علائم شما شدید باشد، به داروهای تجویزی نیاز خواهید داشت. در صورت شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید. آنها می توانند داروهایی را توصیه کنند که برای شما و کودک شما بی خطر هستند.

درمان بستگی به این دارد که آیا پرکاری تیروئید دارید یا کم کاری تیروئید.

  • پرکاری تیروئید: داروها شامل کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون و بتا بلوکرها هستند. کورتیکواستروئیدها التهاب را کاهش می دهند. بتا بلوکرها اثرات هورمون های تیروئید را مسدود می کنند. هر دو علائم را کاهش می دهند.
  • کم کاری تیروئید: احتمالاً به درمان جایگزینی هورمون تیروئید نیاز خواهید داشت. این درمان معمولا نیم سال تا یک سال طول می کشد. احتمالاً می توانید با بازگشت تیروئید به حالت عادی، دارو را کاهش دهید.

پزشک سطح تیروئید شما را در طول درمان کنترل می کند.

چشم انداز / پیش آگهی

آیا این وضعیت دائمی است؟

کم کاری تیروئید پس از زایمان معمولا موقتی است. ۷۰ تا ۸۰ درصد افراد در نهایت دیگر نیازی به دارو ندارند زیرا تیروئید آنها دوباره شروع به تولید هورمون در سطوح طبیعی می کند. ۲۰ تا ۳۰ درصد دیگر در فاز کم کاری تیروئید باقی می مانند. آنها به درمان طولانی مدت هورمون جایگزینی تیروئید نیاز دارند.

کم کاری تیروئید پس از زایمان همچنین احتمال ابتلا به مشکلات تیروئیدی آینده، از جمله کم کاری تیروئید یا بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر) را افزایش می دهد. حتی اگر تیروئید شما به حالت عادی بازگردد، پزشک احتمالاً باید تیروئید شما را تحت نظر داشته باشد.

چه مدت طول می کشد تا تیروئیدیت پس از زایمان بهبود یابد؟

تیروئیدیت پس از زایمان معمولا بین یک سال تا یک سال و نیم طول می کشد. معمولاً در عرض ۱۲ تا ۱۸ ماه از زمانی که اولین علائم را مشاهده می کنید، تیروئید شما به حالت عادی باز می گردد. در این مرحله، دیگر نیازی به دارو نخواهید داشت.

آیا می توانم بعد از تیروئیدیت پس از زایمان دوباره باردار شوم؟

کاملا. بسیاری از افراد پس از تیروئیدیت پس از زایمان، حاملگی سالمی دارند. با این حال، مهم است که اگر قصد بارداری دارید، به پزشک خود بگویید که این وضعیت را داشته‌اید. تقریباً ۲۰٪ از افرادی که سابقه تیروئیدیت پس از زایمان دارند در بارداری های بعدی به آن مبتلا می شوند.

پزشک می تواند سطح هورمون تیروئیدتان را کنترل کند تا به شما در طی یک بارداری سالم کمک کند.

چه سوالاتی باید از پزشک خود بپرسم؟

  • آیا من یک بیماری زمینه ای تیروئید یا خود ایمنی دارم؟
  • چه درمان هایی را توصیه می کنید؟
  • چه داروهایی برای استفاده در دوران شیردهی بی خطرتر است؟
  • چه زمانی کاهش داروهای تیروئید بی خطر است؟
  • برای نظارت بر وضعیت خود به چه برنامه پیگیری نیاز دارم؟
  • برای اطلاع از مشکل جدید تیروئید باید به دنبال چه علائمی باشم؟

یادداشتی از تیراد

بسیاری از افراد مبتلا به علائم تیروئیدیت پس از زایمان مراجعه به پزشک خود را به تعویق می اندازند زیرا تصور می کنند این تغییرات بخشی طبیعی از بهبود بارداری است. مراقبت از نوزاد می تواند باعث تغییراتی شود که ممکن است مانند علائم کم کاری تیروئید مانند خستگی و درد عضلانی باشد. اما تصور نکنید که باید از طریق علائمی که در حال بهبود نیستند، قدرت بگیرید. مشکل ممکن است تیروئید شما باشد. یک آزمایش خون ساده معمولاً تمام چیزی است که لازم است، بنابراین حتما انجام دهید تا مطمئن شوید. داروهایی وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند احساس بهتری داشته باشید و توانایی بیشتری در مدیریت زندگی با یک نوزاد جدید داشته باشید.

۵ / ۵. ۱

به عنوان اولین نفر رای دهید!

اشتراک گذاری
نوشتهٔ پیشین
متابولیسم و نقش تیروئید در آن
نوشتهٔ بعدی
ارتباط بین تیروئید کم کار درمان نشده و اختلال نعوظ

۳ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • آیا سرطان تیروئید هم ب بارداری و زایمان ربط دارد
    چون من چندماه بعد زایمان متوجه شدم

    پاسخ
  • ناشناس
    1403/05/25 0:11 ق.ظ

    سلام، تقریبا سه ماه بعد از زایمان با تغییرات فاحش در بدنم از جمله کهیر شدید و کم کردن وزن مواجه شدم ، متاسفانه با مراجعه به دکترهای داخلی و پوست تشخیص صحیح داده نشد و بعد از صرف کلی وقت و هزینه در نهایت توسط دکتر آلرژی، پرکاری تیروئید تشخیص داده شدو سپس تحت درمان دارویی قرار گرفتم.
    خوشبختانه طبق متن که گفتید فاز پرکاری و کم کاری من گذرانده شد و بعد از حدود یک سال از زایمان آزمایش تیروئید من نرمال می باشد .
    ولی در سونوگرافی دو ندول در لوب سمت راست و چپ دیده شده که جهت بررسی هم چنان باید تحت نظر باشم.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.